Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

za grunt to chyba za dużo... zależy ile odwiertów, ja płaciłem za 5 odwiertów bodajże 700 zł nieco ponad rok temu

Inflacja, panocku.. :o Inna firma zaoferowała 1400 za 4 punkty.

Bardziej mnie boli ten wtórnik. Mapa zasadnicza jest aktualna, po kiego płacimy jeszcze tysiaka ryczałtem? Powinno się kurna płacić za faktyczną liczbę/skalę naniesionych zmian.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich w nowym roku.

Jestem na etapie zamykania budowy i potrzebny mi kominiarz co mi glejt wystawi, że mam z kominami wszystko w porządku i w ogóle. Mam nadzieję, że ktoś mi podpowie kogo, gdzie i za ile.

Pozdrawiam.

Zagadaj z tymi co robili Ci instalacje dymna itp.

Ja kominiarza mialem w cenie.

Fantom

Grupowicze szanowni,

czy 1000 zł + 23% vat to obecnie uczciwa (rynkowa) cena za badanie gruntu? A 800 zł + 23% VAT za wtórnik od geodety?

Dzięki - r.

Moim zdaniem cena ok. Nie jest najnizsza, ale i do najwyzszej tez jej daleko. My, prawie 2 lata temu, za odwierty (5 punktow) placilismy 1700zl brutto (firma ArtGeo z listy polecanych wykonawcow), a za wtornik 700zl brutto (wtornik w wersji papierowej + cd; geodeta to p. Cielecki rowniez z listy polecanych).

PS. Gdyby ktoś się chciał zabrać za odkurzacz centralny to powiem, że to jest baaaardzo łatwe. Jedyną przestrogą jest że klej wiąże w sekundę więc należy najpierw wszystko poskładać i jak będzie git dopiero kleić. Rurki należy dobrze wyliczyć przed układaniem, ja wziąłem nadmiar (ok 40m) i w sumie zostało mi bardzo dużo materiału, za to zabrakło mi kabla (50 m) i musiałem dokupić.

Kupowałeś jakiś zestaw do samodzielnego montażu? Planuję samemu rurki poprowadzić ale nie mam pojęcia za bardzo o tym. Planuję 2-3 gniazdka (dom 100m) i ze 3 szufelki (koło kominka, wiatrołap i pom. gosp). Z tym, że szufelki to widziałem tylko pod schowanie w cokole kuchni a jak to zamontować w ścianie? Są takie jakieś?

ustawiaja sie tam czasami z fotoradaem ? Jakas straz gminna, policja czy inna straz graniczna ?

Przed remontem mozna tam bylo jechac 90, a jak droge zrobili to na calej dlugosci 50 postawili. Coraz czesciej tam jezdze i troche mnie to irytuje.

Fantom

Ja użytkuję. Raz widziałem jak stali-latem na górce.

Ale mylisz się - przed remontem było ograniczenie do 40...

Kupowałeś jakiś zestaw do samodzielnego montażu? Planuję samemu rurki poprowadzić ale nie mam pojęcia za bardzo o tym. Planuję 2-3 gniazdka (dom 100m) i ze 3 szufelki (koło kominka, wiatrołap i pom. gosp). Z tym, że szufelki to widziałem tylko pod schowanie w cokole kuchni a jak to zamontować w ścianie? Są takie jakieś?

Kupiłem zestaw na allegro - rurki, gniazda, wyprowadzenie szufelek, kabel i klej. Mi na dom większy dom wystarczą 3 gniazdka z czego jedno w garażu. Wylicz sobie jeszcze raz, żebyś nie został z wolnymi rurkami jak ja ;) Szufelkę daję tylko do kuchni bo tak jak napisałeś można montować w cokół szafek, ale pewnie i tak skończy się Vroom'em. Koło kominka też można w obudowie kominka dać ale IMO zbędna rzecz. Jak będziesz sprzątał wokół kominka to raczej z takim wiaderkiem do wciągania popiołu, a do tego potrzebny normalny wąż. Jeśli chodzi o wiatrołap, to jak będziesz miał jakąś szafę to do niej możesz włożyć tzw Vroom'a (pogooglaj "VROOM CENTRAL") i podłaczyć do instalacji odkurzania centralnego, ewentualnie jakoś zrobić w ścianie zabudowę szufelki jak do cokołu. Pewnie się da tylko to już po wylewkach i podłodze docelowej by mieć ostatecznie poziom zero.

EDIT: Pamiętaj, że na jednostce też masz gniazdo!

Dzięki Tomek za wyczerpującą odpowiedź. Ten Vroom to nie moje klimaty. Moja Pani ma fioła na punkcie sprzątania ale odkurzacza w domu nie mamy. W użyciu jest miotła i mop. Kilka małych "dywaników" jest wynoszonych na zewnątrz i trzepanych z kurzu, pozostała podłoga to gres i panele. Tak więc znjąc technikę sprzątani Pani domu wyszło, że szufelki będą idealnym rozwiązaniem. No i znalazłem w sprzedaży szufelki do montażu w ścianie! ;-) http://dominujacesystemy.pl/pl/p/Automatyczna-szufelka-scienno-meblowa-Leovac-czarna-DUE/435

Przy okazji inny temat szukam komina do kominka powietrznego i znalazłem tanią ofertę na Allegro ktoś może ocenić czy to warte coś?

http://allegro.pl/kominy-najlepszy-uniewersalny-komin-ceramiczny-200-i2034410422.html

Dzięki Tomek za wyczerpującą odpowiedź. Ten Vroom to nie moje klimaty. Moja Pani ma fioła na punkcie sprzątania ale odkurzacza w domu nie mamy. W użyciu jest miotła i mop. Kilka małych "dywaników" jest wynoszonych na zewnątrz i trzepanych z kurzu, pozostała podłoga to gres i panele. Tak więc znjąc technikę sprzątani Pani domu wyszło, że szufelki będą idealnym rozwiązaniem. No i znalazłem w sprzedaży szufelki do montażu w ścianie! ;-) http://dominujacesystemy.pl/pl/p/Automatyczna-szufelka-scienno-meblowa-Leovac-czarna-DUE/435

Przy okazji inny temat szukam komina do kominka powietrznego i znalazłem tanią ofertę na Allegro ktoś może ocenić czy to warte coś?

http://allegro.pl/kominy-najlepszy-uniewersalny-komin-ceramiczny-200-i2034410422.html

Ta szufelka niczym nie rozni sie od tej "zwyklej" w ktorej odgina sie bolec/przelacznik. Musisz tak samo miec dziure w scianie i zabudowe zeby do czegos przymocowac mechanizm. Przylaczenie przez gietka rure. Tutaj roznica jest jedynie w przycisku.

Z kominem przez allegro bym nie ryzykowal. Nieszczelnosc moze duzo kosztowac :-( Niewiele drozej kupisz znanych firm. Poza tym cena wyzej wymienionego komina jest za 4 m a podejrzewam ze bedziesz mial nieco wiekszy/dluzszy.

Pytanko do uzytkownikow 'adrenalinki' :

ustawiaja sie tam czasami z fotoradaem ? Jakas straz gminna, policja czy inna straz graniczna ?

Przed remontem mozna tam bylo jechac 90, a jak droge zrobili to na calej dlugosci 50 postawili. Coraz czesciej tam jezdze i troche mnie to irytuje.

Fantom

jeżdżę tamtędy już od roku codziennie, ani razu nie widziałem tam żadnej z tych służb...

...... Szufelkę daję tylko do kuchni bo tak jak napisałeś można montować w cokół szafek, ale pewnie i tak skończy się Vroom'em......

Według mnie taki Vroom i wallyflex są lepszymi i wygodniejszymi rozwiązaniami niż szufelka bo przy szufelce jednak trzeba mieć dodatkowo zmiotkę i najpierw zamieść żeby potem to wciągnąć.

Poza tym warto dobrze przemyśleć ilość gniazd żeby nie było za mało i potem nie męczyć się ze zbyt długim wężem.