Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Czy taka kolejność jest dobra?

- papa na chudziaku termozgrzewalna

- elektryka

- odkurzacz

- wod-kan

- tynki

- folia (wkładana między papę a ewentualne rury od odkurzacz i wod-kan)

- styropian

- podłogówka

- wylewki

I jeszcze pytanie czym i jak mocowaliście rury od odkurzacza centralnego do papy?

Nie, najlepiej...Elektryka, tynki, papa, wod-kan (kładą rurki na dystansach ze styropianu), odkurzacz centralny (to leży na chudziaku/papie), przychodzi posadzkarz i układa folię i styropian, wchodzą hydraulicy układają podłogówkę i znowu posadzkarz i wylewa. Jest troche ciśnienie jak ktoś się obsuwa. Nie pozwól by tynkarz chodził po rurkach odkurzacza i rurkach wod-kan. Uszkodzą i będzie kicha. Lepiej potem poprawić bruzdy, na nowo położyć gdzieś tynk niż gdyby gdzieś była nieszczelność.

Rury odkurzacza niczym nie mocowałem, jak zapianowałem już na ścianie gniazda to wszystko było sztywne. Niech leżą swobodnie to jak będą układać styro to będzie im łatwiej.

Wszystkiego dobrego w 2012 i witam na nowo na forum. Czas szybko zleciał. MIneło 6 lat od wybudowania domu starego, 2 od przeprowadzki do Szczecina. Udało nam się sprzedać dom w 3 City i na wiosnę mam nadzieje ruszę z budową

Gosia a ja myslałam ze juz mieszkasz:):):)

Witam Grupę :)

Od jakiegoś czasu czytam wymianę doświadczeń Grupy - zaczęłam od 2008 roku i właśnie dobrnęłam do końca - ufff, w końcu jestem na bieżąco :)

Planuję budować się w okolicach Polic. Na razie mam zakupioną działkę i powoli zaczynam planować kolejne etapy zbliżające mnie do zamieszkania we własnym osobistym, jedynym i niepowtarzalnym domku ;)

Gratulacje dla wszystkich, którzy już mieszkają i trzymam kciuki za tych, którzy są w trakcie budowy.

Pozdrowienia

Od jakiegoś czasu czytam wymianę doświadczeń Grupy - zaczęłam od 2008 roku i właśnie dobrnęłam do końca - ufff, w końcu jestem na bieżąco :)

Planuję budować się w okolicach Polic. Na razie mam zakupioną działkę i powoli zaczynam planować kolejne etapy zbliżające mnie do zamieszkania we własnym osobistym, jedynym i niepowtarzalnym domku ;)

Gratulacje dla wszystkich, którzy już mieszkają i trzymam kciuki za tych, którzy są w trakcie budowy.

Pozdrowienia

Witam - powodzenia w realizacji zamierzeń.

Ta wymiana doświadczeń pozwala zachować zdrowie psychiczne, daje wiedzę, że błędy "fachowców" nie dotykają wyłącznie nas. :yes:

Poza tym w grupie raźniej:D:D:D

witam.sprawdzaliscie moze szczelnosc kanalizy ukladanej pod chudziakiem.jak to mozna sprawdzic.niestety nie zrobiłem tego przed zasypaniem.pozdrawiam

Tak. Na wyjściu założyłem kolano i rura ponad fundamenty. Zalałem wodą do pewnego poziomu i po dwóch dniach sprawdziłem czy coś ubyło. Było ok.

Pozdrowienia

Witamy. W kupie raźniej:D

Witam wszystkich w Nowym Roku

Powoli rozglądam się za oknami. Jakiej firmy i gdzie w Szczecinie braliście okna? Czy ktoś z Was montował okna w warstwie ocieplenia?

My zdecydowalismy sie na okna o profilu VEKA i okucia firmy Winkhaus. Obecnie mamy do czynienia z okuciami Winkhausa i wiemy ze po ponad 10 latach nic sie nie dzieje. Firma jaka wybralismy to WESA z Tanowa.

Z tego cosmy sie orientowali jest duzo firm i naprawde mozna dostac fiola i po wielu ''mekach i trudach '' :) wybralismy jak wyzej.

Pozdrawiam

Kul

Witam wszystkich budujących. Jako nowicjusz klaniam się mistrzom.. I pewnie nie raz poproszę o radę. Dziś się zaczytowyję narazie..i patzrę jak mi się oczy otwierają.Wow..jaka ja malutka jestem..prawie jak mój wymarzony domek..Ale co tam..chyba spróbuję...Za kilka dni złożę wnisoski do Enei..wodociągów i gazowni..To nawet chyba nie pierwszy schodek..Optymistycznie patzrę.

Pozdrawiam..

Witam wszystkich budujących. Jako nowicjusz klaniam się mistrzom.. I pewnie nie raz poproszę o radę. Dziś się zaczytowyję narazie..i patzrę jak mi się oczy otwierają.Wow..jaka ja malutka jestem..prawie jak mój wymarzony domek..Ale co tam..chyba spróbuję...Za kilka dni złożę wnisoski do Enei..wodociągów i gazowni..To nawet chyba nie pierwszy schodek..Optymistycznie patzrę.

Pozdrawiam..

Witaj Goszka21.

Gratuluje i 3 mam kciuki. Najwazniesze ze sie zdecydowalas. A pozniej powoli powoli i bedzie szlo dobrze :) Witamy i jak mowia rosjanie Go Ahead.

Kul