Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Ja kupilem z litego drewna, bo byly w dobrej cenie :) Same drzwi nawet bardzo tanie byly, wiecej kosztowaly mnie drewniane oscieznice i malowanie/lakierowanie. Mozna np kupic zwykle oscieznice, do tego dokupic tanie drewniane drzwi i dac do bejcowania/lakierowania (cos kolo 100-200 zl za sztuke) lub pomalowac samemu. Dowolny kolor itp. Zadzon np do takiego sklepiku z drewnem ktory jest na wlocie do Pilchowa. Maja drzwi surowe firmy Dziadek. To sa drzwi z sosnowe itp - zaden dab. Dowiedz sie cen.

Fantom

Dzięki za odpowiedź, a masz może telefon, albo bardziej precyzyjne namiary na ten sklep?

Ja kupilem z litego drewna, bo byly w dobrej cenie :) ..... Zadzon np do takiego sklepiku z drewnem ktory jest na wlocie do Pilchowa. Maja drzwi surowe firmy Dziadek. To sa drzwi z sosnowe itp - zaden dab. ...

Fantom

To sosnowe są lepsze od dębowych??? Z tego co wiem to sosna na okna, drzwi, podłogi nie jest najlepszym materiałem...

Nie. Sosnowe sa TANSZE niz debowe.

Za ile kupisz najtansze surowe debowe drzwi ? Uda ci sie za 200-300 zl ? No wlasnie.

A potem to razy 10 i masz ile kasy trzeba wydac na drzwi. Kupa kasy na to idzie. Nawet jakby to byly zwykle badziewne z plastra miodu to sporo kasy idzie.

A ja kupilem z takiej 'sosny brazylijskiej', dalem do bejcowania na wybrany kolor, lakierowanie i mam super ddrewnaine drzwi za mala kase.

A co do sosny na podlogi to super sprawa. Widzialem podlogi tego typu, tylko to juz musi byc styl typowo 'wiejski'. Szczeliny, nierowne itp.

Fantom

A tak w ogole to sobie pogadam, bo mojego archi zostały 2 tyg na koncepcje, a jest w czarnej dziurze. Ech, zaczeły sie juz uroki budowania;-) Najgorsze ze nie mam jak ekipy umowić. Niby kryzys, a na wiosne mam wrazenie pospolite ruszenie jest w Szczecinie z budowami

Również startuję na wiosnę. Ekip jest dużo, ale naprawdę ciężko jest coś wybrać. Osobiście rozmawiałem już z pięcioma ekipami i na drugie pięć rozmów jestem umówiony. Rozpiętość cenowo-jakościowa jest ogromna.

Witam wszystkich

Ja też, na razie w swoim mieszkaniu, kupiłem swego czasu w Castoramie tanie surowe drzwi sosnowe, dałem do zabejcowania i oszklenia. Służą mi ładnych kilka lat, a wyglądem niczym nie ustępują drogim odpowiednikom. Ba - są nawet od nich ciekawsze.

Nie. Sosnowe sa TANSZE niz debowe.

Za ile kupisz najtansze surowe debowe drzwi ? Uda ci sie za 200-300 zl ? No wlasnie.

A potem to razy 10 i masz ile kasy trzeba wydac na drzwi. Kupa kasy na to idzie. Nawet jakby to byly zwykle badziewne z plastra miodu to sporo kasy idzie.

A ja kupilem z takiej 'sosny brazylijskiej', dalem do bejcowania na wybrany kolor, lakierowanie i mam super ddrewnaine drzwi za mala kase.

A co do sosny na podlogi to super sprawa. Widzialem podlogi tego typu, tylko to juz musi byc styl typowo 'wiejski'. Szczeliny, nierowne itp.

Fantom

witam serdecznie.orientujecie sie jak to jest z tym pradem budowlanym od enei. Podpisałem z nimi umowe pod koniec listopada.nie zuzyłem ani jednego kw a tu dzisiaj rachunek przyszedł sto pore złotych.Za co oni sobie licza.

jest w rachunku stała opłata, chyba nazywa się przesyłowa, płaci się za samą możliwość poboru prądu

dostałam właśnie wycenę od ekipy która będzie stawiała SSO chciałabym ją z czymś porównać. Czy mozecie powiedziećile kosztuje/kosztowała Wasza budowa? Chodzi mi o fundamenty mury strop kominy ścianki działowe i dach

najlepiej porownaj ja z wycenami innych ekip (a rozpietosc cenowa na naszym rynku jest duuuza);

ja za SSO zaplacilem 175 kpln netto;

domek z poddaszem uzytkowym, 130 m2 pow. uzytkowej + garaz 26m2 (porotherm 25, strop monolityczny, dachowka - roben ceramiczna glazurowana)

dostałam właśnie wycenę od ekipy która będzie stawiała SSO chciałabym ją z czymś porównać. Czy mozecie powiedziećile kosztuje/kosztowała Wasza budowa? Chodzi mi o fundamenty mury strop kominy ścianki działowe i dach

za fundamenty ok 65 m =ocieplenie=izolacja=kanaliza pod chudziakiem no i chudziak -materiał z robocizna 40 000 z czego za robocizne 12000

Materiał + robocizna wyszło mi podobnie. Wielkość domku praktycznie ta sama. Materiały kupywaliśmy sami.Patrz co jest w cenie robocizny, np: zewnętrzne schody, tarasy, geodeta, szalunki, koparka, przenośne WC itp., barak na czas SSO, żeby potem nie okazało się, że taniej=drożej.

najlepiej porownaj ja z wycenami innych ekip (a rozpietosc cenowa na naszym rynku jest duuuza);

domek z poddaszem uzytkowym, 130 m2 pow. uzytkowej + garaz 26m2 (porotherm 25, strop monolityczny, dachowka - roben ceramiczna glazurowana)

a sama robocizna?