Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

mam pytanko do zamieszkujących, bawił sie ktoś z Was w dobowy pomiar zużycia gazu ? Bo ja od kilku dni to robię, tylko co z tego, jak nie mam z kim porównać i nie wiem, czy zużywam dużo czy mało. Przy tych strasznych mrozach zużywałem 12 m3 na dobę, w ostatnią noc 9 m3. Gaz idzie na ogrzewanie domu (temp. 20-20,5 stopnia w dzień i 18 na noc) + woda użytkowa. Dużo to, czy mało?.....

Co prawda nie mam jeszcze pieca gazowego (gaz mam) ale palę w kominku z PW. Czy może podać ile już zapłaciłeś za gaz w tym sezonie grzewczym? Ogólnie temat mnie również interesuje.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Co prawda nie mam jeszcze pieca gazowego (gaz mam) ale palę w kominku z PW. Czy może podać ile już zapłaciłeś za gaz w tym sezonie grzewczym? Ogólnie temat mnie również interesuje.

ja mam kominek bez PW i palę średnio co drugi dzień jakieś 3 godzinki, nie płaciłem jeszcze nic w sezonie, bo wybrałem za namową pewnego gościa najniższą taryfę, która ma odczyt raz w roku. kolega mówił mi, że wraz z opłatami m3 gazy wychodzi jakieś 2 złote, a ja mam już na liczniku 1.000 m3. Dzisiaj mija równe 5 miesięcy od uruchomienia pieca, chociaż nie powiem, jak mi zależało, żeby podłogi schły to nagrzane było tak, że drzwi zewnętrznych nie było a można było w krótkim rękawku biegać w listopadzie. I tak sobie myślę, czy nie robić jakichś przedpłat na to ogrzewanie :-) żeby potem nie było trzeba naraz kilka tysięcy wyskoczyć.

Słuchajcie mam pytanie, poniewaz wyznaje zasadę, ze od murowania sa murarze, a od dachu dekarze to. Poszukuje dobrych ciesli i dekarzy, ma ktoś namiar na sensownych?

Nam dach robiła firma DREWBUD Marek Bieniewicz i jesteśmy zadowoleni. Ekipa szybka, sprawna, bezproblemowa. Dach wielospadowy i dużo roboty przy nim było. Wstawiali też okna połaciowe.

mam pytanko do zamieszkujących, bawił sie ktoś z Was w dobowy pomiar zużycia gazu ? Bo ja od kilku dni to robię, tylko co z tego, jak nie mam z kim porównać i nie wiem, czy zużywam dużo czy mało. Przy tych strasznych mrozach zużywałem 12 m3 na dobę, w ostatnią noc 9 m3. Gaz idzie na ogrzewanie domu (temp. 20-20,5 stopnia w dzień i 18 na noc) + woda użytkowa. Dużo to, czy mało?.....

Jak się chcesz katować to proszę, tu masz pole do popisu :yes:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48844-Ile-gazu-posz%C5%82o-Wam-juz-w-tym-sezonie

Ja monitoruję zużycie od uruchomienia pieca :jawdrop:

Obecnie zużycie ok.11m3. Najwięcej w tym roku było 14.

Ogrzewam 200m plus 40m garaż ale tylko do 5-10C.

Dopalam kozą, w tym sezonie zużyłem ze 2 m3 drzewa.

aLien01, a możesz powiedzieć jakie zużycie drewna wychodzi Ci przy paleniu w kominku? Też się przymierzam do jego zakupu i chciałbym mieć porównanie opłacalności w stosunku do gazu.

aLien01, a możesz powiedzieć jakie zużycie drewna wychodzi Ci przy paleniu w kominku? Też się przymierzam do jego zakupu i chciałbym mieć porównanie opłacalności w stosunku do gazu.

W zeszłym sezonie poszło mi około 9mp drewna (wtedy kupowałem drewno po 180zł/1mp) w tym roku będzie podobnie tylko, że drewno kupowałem po 210zł. W zeszłym roku były duże podwyżki drewna. W tym roku ceny utrzymały się. Zamówione mam już kolejne 10mp drewna po 210zł. Obecnie palę dębem i bukiem, miałem jeszcze 4mp olchy ale nie polecam. W tym sezonie popalałem jeszcze grabem i powiem wam, że różnica w długości palenia i temperatury jest odczuwalna.

Tak czytam waszą dyskusję o cenach i po prostu wymiękam - około roku temu była podobna dyskusja i ktoś mądrze rozpisał skąd siębierze taka stawka ale nie bedę teraz szukał wiec rozpisze tyle o ile:

Czas budowy domku SSO to ok 3miesięcy dla 4 pracowników - aby mięć zatrudnionych dobrych fachowców trzeba im zapłacic ok 2500 netto - (w sezonie pracuje sie przeważnie po 10 g) co za 3 miesiące za 4 pracowników daje nam 30 tyś złotych, opłacenie składek ZUS to koszt ok 13 000 tyś za 3 miesiace -

Do tego dochodzi koszt narzędzi, (szlifierki, piły, betoniarki, wiertarki i wszelkie kielnie poziomice, rękawiczki itd itp tych pierdołek jest od groma), paliwa do samochodów bo fajnie jak ekipa załatwia materiały (szczególnie te drobne) co daje nam koszt dla całego SSO rzędu 5 tyś.

Razem mamy już 48 tyś - zostaje 22 tyś złotych (licząc cene 70tyś z) - ale za 3 miesiące pracy pracownikom przysługuje po 6 dni urlopu dla każdego czyli 24 dni daje nam koszt z Zusem kolejne 4 tysiące, a i zapomniałem o Zusie właściciela za 3 miesiące 3 000 zł. Co daje nam 22000-4000-3000=15 000 zysku - 18% podatku 2700 zostaje mi 12 300 za 3,5 miesiąca wiec tak naprawde właścicielowi firmy przy dobrych wiatrach zostaje ok 3500 zł miesięcznie a pewnie i mniej z każdej budowy bo pewnie o drobnostkach zapomniałem.

Więć podsumowując chcecie wysokiej jakości, najlepiej gwarancji na całość domu, żadnych problemów w czasie budowy - tak się nie da a firmy które biorą mniej tak naprawdę nie istnieją, zusu nie płacą, podatków nie płacą, z jakością jest różnie, o gwarancji możecie pomarzyć a później piszecie jaka ta budowa domu jest stresująca :-) Wiadomo pewnie trafiają się rodzynki które postawią ten dom ok ale niestety takie ceny nie wynikają z chciwości tylko inaczej się straci zamiast zarobić - a praca nie trwa 8g jak etacik tylko nie raz jeżdze na spotkania wieczorami czy w weekendy(kosztem rodziny) bo wtedy inwestorzy mają czas a o urlopie to moge sobie pomarzyć bo budowa musi być skonczona szybko a dbając o reputację nadzór szefa musi być.

Pozdrawiam

Budszczecin

pracowałem kilka lat w budowlance.w kazdej firmie do której trafiłem nie mogłem doczekac sie umowy o prace i z tego co słysze od znajomych dalej jest to samo.takze o jakich zusach tu jest mowa. pozdrawiam

Ostatnio mam podobne hobby. Odczytuje stan codziennie o 17 i testuję nastawy kotła. W grudniu jak nie było mrozów palił 8m3, a w ostatnim tygodniu nawet 14m3. Dom dwulokalowy 270m2 w tym garaż, 3 os dorosłe 3 dzieci.

moja średnia gazu za dokładnie ostatni miesiąc licząc do wczoraj to 6,6 m3 / dobę, dom 156 m2, dwie kondygnacje, 4 osoby, kominek odpalany rekreacyjnie, temp. w domu 21/22 st, w ciągu całego roku nie przekraczam taryfy 1000 m3 ale od końca marca do października wodę grzeją tylko solary, zimą w słoneczny dzień jak nie ma śniegu na bateriach to 3/4 wody również.

Dokladnie to samo napisalem. 90 % firm budujacych nasze domki nie wiem co to ZUS i US. Budowlanka to chyba najwieksza szara strefa.

Fantom

Takie skutki wlasnie ma presja ceny - ja was rozumiem bo przy budowie kazdy grosz wazny, ale z mojej strony to bym pogonil takich co buduja tak tanio :-)

sytuacja zmieni sie jak budowy zaczna byc kontrolowane co nie nastapi pewnie zbyt szybko:-) Zycze zadowolenia z ekip i jak najmniej problemów

Pozdrawiam

Rozumiem, że wasze odczyty dotyczą domów z wentylacją mechaniczna i rekuptorem (i/lub GWC). Niektorzy mają jeszcze solary. U mnie piec kondensacyjny spala srednio 12 m^2 na dobę (150 m^3/ 12 dni mrozów), ale w domu nikt nie mieszka a temperatura jest ustawiona na 9 stopni Celcjusza (dom 190 m^2, plus garaż 50 m^2, wentylacja grawitacyjna). Gdybym mieszkał, temp. 18-20 st., plus ciepła woda użytkowa, pewnie zużycie wzrosłoby 2, 3 razy. Takie obliczenia nieco mnie przerażają, przy obecnym koszcie gazu.

Pozdrawiam

szczukot ale ta generowana energia nie bierze się zniką (no może pomijając ogrzewanie własnym cialem jako produkt uboczny zjedzenia obiadu). Komputer i gotowanie to jeszcze droższy od gazu prąd a kąpiele to jeszcze więcej gazu (bo teraz się nie kąpie w tym domu). Niestety ocieplenie, ocieplenie i jeszcze raz ocieplenie domu się kłania ale takie porządne czyli 25 cm styropianu a nie 10 - 12.

Rozumiem, że wasze odczyty dotyczą domów z wentylacją mechaniczna i rekuptorem (i/lub GWC). Niektorzy mają jeszcze solary. U mnie piec kondensacyjny spala srednio 12 m^2 na dobę (150 m^3/ 12 dni mrozów), ale w domu nikt nie mieszka a temperatura jest ustawiona na 9 stopni Celcjusza (dom 190 m^2, plus garaż 50 m^2, wentylacja grawitacyjna). Gdybym mieszkał, temp. 18-20 st., plus ciepła woda użytkowa, pewnie zużycie wzrosłoby 2, 3 razy. Takie obliczenia nieco mnie przerażają, przy obecnym koszcie gazu.

Pozdrawiam

u mnie wentylacja grawitacyjna i żadnych rekuperatorów nie mam, dom 200 m, garaż 36 m, w którym grzejnik odkręcony jest na max, grzanie CWU na noc wyłączam, w sumie mnie pocieszyliście, bo widzę, że moje zużycie gazu nie jest ani dziwnie niskie ani też dziwnie wysokie.