Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Chyba bez roznicy. W kaloryfery i tak leci stosunkowo niska temepratura, wiec kondensacyjny pracuje na swoich ulubionych obrotach. Chyba, ze ktos ma sprzeglo to juz wtedy kondensacyjny bez sensu zakladac.

Fantom

Jeżeli instalatorzy nie przewymiarowali kaloryferów do niskich temperatur CO to nijak nie ogrzejesz pomieszczeń bo w kaloryfery musi pójść więcej niż podłogówkowe temperatury więc to powinna być znacząca różnica dla pracy i efektywności kotła kondensacyjnego, dlatego właśnie pytam bo jak podajecie te swoje wyniki to podajcie też jaki jest system grzania i jak to jest zorganizowane.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli instalatorzy nie przewymiarowali kaloryferów do niskich temperatur CO to nijak nie ogrzejesz pomieszczeń bo w kaloryfery musi pójść więcej niż podłogówkowe temperatury więc to powinna być znacząca różnica dla pracy i efektywności kotła kondensacyjnego, dlatego właśnie pytam bo jak podajecie te swoje wyniki to podajcie też jaki jest system grzania i jak to jest zorganizowane.

jest regulacja i na podłogówce i na grzejniku... trzeba sobie to po prostu dostosować i tyle, ja wiem po miesiącu mieszkania, że jest z tym trochę zabawy, żeby regulator temperatury działał perfekcyjnie. Dlatego np. grzejnik w sypialni (a tylko tam mam grzejnik na parterze) mam odkręcony na "6", żeby ustawiona temperatura na czujniku wewnątrz domu zostala ustawiona przy maksymalnie otwartym zaworze. Bo jeśli np. ustawię zawór grzejnika na "2" i temp. na czujniku na 18 stopni, to piec będzie się cały czas starał nagrzać do ustawionej na czujniku temperatury, a pomieszczenie nigdy jej nie osiągnie przy przykręconym zaworze na grzejniku. W ten sposób piec grzeje cały czas bez sensu.

No bez przesady. Tez nie grrzeje. Bo wtedy na powrocie ma prawie taka sama temp jak zalozona, i jej nie podgrzewa. woda sobie krazy i wychladza sie w scianach. I jak temp spadnie to znowuy na chwile piec zalaczy.

Fantom

no tak, ale patrząc na czas pracy pieca w ciągu doby to włącza się bardzo często

Mam dom parterowy 110 m2, strop podwieszany i ocieplony 40 cm wełny o najwyższym wspólczynniku lambda, w podłodze z tego co pamiętam 15 cm styro elewacja 18 cm szary styropian, tej zimy piec gazowy nie włączył się ani razu aby zasilać podłogówkę, tylko do podgrzania wody użytkowej. W domu mam kozę, którą rozpalam o godz. 17 i ostatni raz dokładam do niej jak idę spać ok 23, rano w domu jest 21-22 st. wracam o 16.30 i temp. wynosi 19-20 st., po napaleniu wzrasta w ciągu godziny w całym domu o 2-3 stopnie. Piec jest nastawiony zaby załączyć się jeśli temp. spadnie poniżej 18 st - taka sytuacja nie nastąpiła tej zimy ani razu.

pzdrawiam i namawiam wszystkich rozpoczynających budowę nie oszczędzajcie na ocieplanie i jeśli tylko względy estetyczne nie przeszkadzają montujcie kozy.

Mam dom parterowy 110 m2, strop podwieszany i ocieplony 40 cm wełny o najwyższym wspólczynniku lambda, w podłodze z tego co pamiętam 15 cm styro elewacja 18 cm szary styropian, tej zimy piec gazowy nie włączył się ani razu aby zasilać podłogówkę, tylko do podgrzania wody użytkowej. W domu mam kozę, którą rozpalam o godz. 17 i ostatni raz dokładam do niej jak idę spać ok 23, rano w domu jest 21-22 st. wracam o 16.30 i temp. wynosi 19-20 st., po napaleniu wzrasta w ciągu godziny w całym domu o 2-3 stopnie. Piec jest nastawiony zaby załączyć się jeśli temp. spadnie poniżej 18 st - taka sytuacja nie nastąpiła tej zimy ani razu.

pzdrawiam i namawiam wszystkich rozpoczynających budowę nie oszczędzajcie na ocieplanie i jeśli tylko względy estetyczne nie przeszkadzają montujcie kozy.

A czemu ogrzewasz kozą? Taniej? Drewno chyba droższe od gazu? A już wiem czemu.... ja taż lubię "żywy" ogień.

witam . zastanawiam sie jakiej mocy kocioł gazowy zastosowac.jezeli macie ogrzewanie gazowe to prosze o podpowiedzi. dom z poddaszem uzytkowym 127m .Pozdrawiam

Nie moc jest tutaj najważniejsza, a skala modulacji by piec startował od jak najniższej mocy. Ja wybrałem Immergas Victrix X 24 (startuje już od 3.4 kW) . Jego mniejszy odpowiednik - 12 startuje od 2kW. Dodatkową zaletą jest wymiennik z kwasówki i 5 letni okres gwarancyjny. Polecam poczytać ten wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?4580-Wyb%C3%B3r-kot%C5%82a-gazowego/page83 i cofnąć się kilka(naście) stron by zobaczyć jakie piece są godne zainteresowania. Jest tam kilka propozycji godnych uwagi.

A czemu ogrzewasz kozą? Taniej? Drewno chyba droższe od gazu? A już wiem czemu.... ja taż lubię "żywy" ogień.

Po pierwsze dlatego, że mam bardzo dużo drzewa kupionego (w porównaniu z dzisiejszymo cenami za grosze) 3 lata temu w nadleśnictwie Trzebież, a po drugie to faktycznie lubię żywy ogień. Mam zwykłą kozę ciepło rozprowadza się grawitacyjnie.

Nie moc jest tutaj najważniejsza, a skala modulacji by piec startował od jak najniższej mocy. Ja wybrałem Immergas Victrix X 24 (startuje już od 3.4 kW) . Jego mniejszy odpowiednik - 12 startuje od 2kW. Dodatkową zaletą jest wymiennik z kwasówki i 5 letni okres gwarancyjny. Polecam poczytać ten wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?4580-Wyb%C3%B3r-kot%C5%82a-gazowego/page83 i cofnąć się kilka(naście) stron by zobaczyć jakie piece są godne zainteresowania. Jest tam kilka propozycji godnych uwagi.

potwierdzam nie moc, a modulacja ja wybrałem De Dietrich MCA 15, modulacja 3,4 KW, co prawda piec póki co nie ogrzewa chałupy, ale podgrzewa cwu i spisuje się b. dobrze, ponadto polecam przemyśleć zastosowanie warstwowego zasobnika na ciepłą wodę w moim odczuciu to też spore oszczędności.

pzdr

Po pierwsze dlatego, że mam bardzo dużo drzewa kupionego (w porównaniu z dzisiejszymo cenami za grosze) 3 lata temu w nadleśnictwie Trzebież, a po drugie to faktycznie lubię żywy ogień. Mam zwykłą kozę ciepło rozprowadza się grawitacyjnie.

Barnich a jak to Twoje ciepło dociera do zamkniętych pomieszczeń (pokoje, łazienki itp). Domyślam się, że koza w salonie więc czym dalej od kozy tym zimniej.

Barnich a jak to Twoje ciepło dociera do zamkniętych pomieszczeń (pokoje, łazienki itp). Domyślam się, że koza w salonie więc czym dalej od kozy tym zimniej.

tak jak napisałem wcześniej grawitacyjnie, naprawdę funkcjonuje to super, w salonie jest najcieplej a w pomieszczeniu oddalonym najdalej jest o 1-2 stopnie mniej. Czy też budujesz dom parterowy ?

Tak i zamierzam mieć porządny kominek powietrzny w porządnie ocieplonym domu grzanym prądem. Ciekawi mnie więc jak może on wpłynąć beż żadnych systemów DGP i płaszczy na dogrzanie całości domu. Nie zależy mi na tym bardzo ale jeżeli można to dlaczego nie. Lubię palić w kominku a jak kominek porządny i drewno suche to sama przyjemność. W kominkach z płaszczem brudzą się szyby i ogień jakiś lipny. Chcę kupić kominek Nordpeis N-21 o mocy 5kW.

Tak i zamierzam mieć porządny kominek powietrzny w porządnie ocieplonym domu grzanym prądem. Ciekawi mnie więc jak może on wpłynąć beż żadnych systemów DGP i płaszczy na dogrzanie całości domu. Nie zależy mi na tym bardzo ale jeżeli można to dlaczego nie. Lubię palić w kominku a jak kominek porządny i drewno suche to sama przyjemność. W kominkach z płaszczem brudzą się szyby i ogień jakiś lipny. Chcę kupić kominek Nordpeis N-21 o mocy 5kW.

Co do kominka z płaszczem to pozwolę się nie zgodzić z opinią że: W kominkach z płaszczem brudzą się szyby i ogień jakiś lipny

Wszystko zależy od odpowiedniego podłączenia kominka i zastosowaniu odpowiednich urządzeń chociażby zaworu podmieszania powrotu aby na kominek nie wracała zbyt zimna woda czy bufora ciepła wtedy szyba jest czysta bo sadza się wypala poprzez większą temperaturę spalania drewna w palenisku wiem co piszę bo już kilka takich systemów wykonałem w połączeniu podłogówką w całym domu i buforem ciepła rezultat jest taki że palimy 3-4 godzin w kominku i odzyskujemy ciepło z bufora przez 12-14 godzin bez palenia w kominku ani potrzeby odpalania innego źródła ciepła np piec gazowy do czasu wybrania ciepła z bufora

mario być może tak jest, zapewne też producent kominka ma znaczenie. Jednakże prawdą jest, że nie ma jak spalanie drewna w wysokiej (600 stopni) temperaturze, która to dopiero pozwala na dopalenie spalin. Niestety kominek z PW z natury swej na to nie pozwoli. Dziś mam inną koncepcję, dom bardzo dobrze ocieplony,grzanie prądem a kominek dla przyjemności a jak powietrznie dogrzeje dom to już super. Palenie w kominku z płaszczem to jednak kotłownia w salonie w pełni. Sam tak miałem i najpierw mi się podobało a później to była udręka. Dziś bym dał piec na drewno w kotłowni a kominek osobno - niestety koszty dużo większe.

Witam

Gdzie braliście okna w Szczecinie i jakich firm i jeszcze czy jest sens inwestować w szyby antywłamaniowe P4, czy lepiej zainwestować w kontraktony, lepsze okucia i klamki z kluczykami?

Ja miałam Gebaera, teraz bede miała Oknoplastu. Miałam P4, imo bez sensu. lpeiej kontrakton, plus zaluzje. Okucia K2 tak, jak najbardziej klamka i kluczyk tez

potwierdzam nie moc, a modulacja ja wybrałem De Dietrich MCA 15, modulacja 3,4 KW, co prawda piec póki co nie ogrzewa chałupy, ale podgrzewa cwu i spisuje się b. dobrze, ponadto polecam przemyśleć zastosowanie warstwowego zasobnika na ciepłą wodę w moim odczuciu to też spore oszczędności.

pzdr

a jaki masz domek,ile metrów,parterowy czy z poddaszem.pozdrawiam