szczukot 17.02.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 J klamek w oknach jeszcze nie mam, ale na 99% wezme na przycisk a nie na kluczyk Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 17.02.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 mario być może tak jest, zapewne też producent kominka ma znaczenie. Jednakże prawdą jest, że nie ma jak spalanie drewna w wysokiej (600 stopni) temperaturze, która to dopiero pozwala na dopalenie spalin. Niestety kominek z PW z natury swej na to nie pozwoli. Dziś mam inną koncepcję, dom bardzo dobrze ocieplony,grzanie prądem a kominek dla przyjemności a jak powietrznie dogrzeje dom to już super. Palenie w kominku z płaszczem to jednak kotłownia w salonie w pełni. Sam tak miałem i najpierw mi się podobało a później to była udręka. Dziś bym dał piec na drewno w kotłowni a kominek osobno - niestety koszty dużo większe. to właśnie te rozwiązania podmieszanie powrotu kominka czy bufor ciepła podnoszą pośrednio temperaturę spalania w palenisku kominka płaszczem i zbliżają ją do 600 stopni bo palimy w takim kominku krutko 3-4 godzin ale instensywnie czyli na jak najwyższych parametrach temperatury płaszcza 80 - 85 stopni co i zatym idzie i temperatura w palenisku jest odpowiednia a i sprawność takiego spalania bardzo wysoka w porównaniu do duszeniu kominka na 40 stopniach płaszcza.Co do kotłowni w salonie to czy nie będziesz jej miał paląc w kominku powietrznym drewno i tak musisz pzynieść do salonu i dołożyć do kominka czy to będzie kominek wodny czy powietrzny.A jeżeli rozpatrujemy długość palenia to w połączeniu z buforem nie jesteśmy niewolnikiem kominka z płaszczem bo palimy tylko przez 3-4 godzin aby naładować bufor lub i dłużej jeżeli nam to się podoba oddając jednocześnie ciepło do instalacji c.o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 17.02.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Ja miałam Gebaera, teraz bede miała Oknoplastu. Miałam P4, imo bez sensu. lpeiej kontrakton, plus zaluzje. Okucia K2 tak, jak najbardziej klamka i kluczyk tez Jako użytkownik P4 możesz rozwinąć dlaczego bez sensu. Żona upiera się przy szybach antywłamaniowych, a ja nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 17.02.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Jako użytkownik P4 możesz rozwinąć dlaczego bez sensu. Żona upiera się przy szybach antywłamaniowych, a ja nie bardzo Okna P2 czas oporu 3 minuty, od pierwszego dotkniecia masz załaczony alarm, bo uruchamia go kontrakton. Okna P4 10 minut dla sredniozaawansowanego wlamywacza. Ale...po co ma wtedy włazic przez okno na dole, wlezie przez pietro np, albo drzwi. Koszt P4 jest wyzszy o ok 40% za te pieniadze, a nawet mniej bym dała zwykłe rolety, alo tez nie. Zalezy czy masz co chronic, prowokujesz złodzieja itd. A tak w ogole to bym kupiła psa:D Najlepszy alarm i odstraszacz złodzieja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 17.02.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Kontrakton nie zadziala od pierwszej chwili. Co najwyzej czujka uderzeniowa lub ewentualnie stluczenia szkla. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 17.02.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Moj kontrakton reagował od rysowania szyby;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 17.02.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Hmm. To nie wiem co to za kontrakton - chyba technologia przyszlosci. Kontrakton dzial wtedy, gdy powstanie jakas szczelina miedzy nim a magnesem - czyli podczas otworzenia okna np. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 17.02.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Hm, a jak wytłumaczysz uchylanie okien przy kontraktonach;-) bo tez takie rozwiazanie miałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 17.02.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Normalnie - kontraktony umieszone na dole ramy. Uchylanie wtedy dozwolone. Otworzyc sie nie da. Przy kontraktonach na gorze nie da sie ani otworzyc ani uchylic.Istenieja tez kombinnacje tych dwoch (i na dole i na gorze). Wtedy mozna np strefe nocna wlaczac przy uchylonym oknie, ale juz np przy wyjsciu z domu bedzie alarm. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 17.02.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 jak zwał tak zwal:-), mialam opcje na rysowanie, wybicie, otwarcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 17.02.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Czyli typowy zestaw : kontrakton + czujka wibracyjna. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 17.02.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 a jaki masz domek,ile metrów,parterowy czy z poddaszem.pozdrawiam parterowy, ok1 110 m2 strop "drewniany", poddasze nie zamieszkałe, ale użytkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 17.02.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Ja miałam Gebaera, teraz bede miała Oknoplastu. Miałam P4, imo bez sensu. lpeiej kontrakton, plus zaluzje. Okucia K2 tak, jak najbardziej klamka i kluczyk tez ja również mam oknoplastu-i polecam-, dla ciekawskich dodam, że oknoplat został teraz tytularnym sponsorem drużyny piłkarskiej Interu Mediolan. Kluczyk mam tylko w drzwiach balkonowych. Pamiętajcie najlepszy alarm to dobrzy sąsiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 18.02.2012 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Co do kotłowni w salonie to czy nie będziesz jej miał paląc w kominku powietrznym drewno i tak musisz pzynieść do salonu i dołożyć do kominka czy to będzie kominek wodny czy powietrzny. Masz rację. Dlatego buduję mały dom z małym zapotrzebowaniem na ciepło i kominek ma być głównie dla relaksu i przyjemnego dla oka ognia. Ogrzewanie jest jakby sprawą drugorzędną. Nie będę w nim naparzał jak w piecu bo nie będę musiał. Jak miałem duży dom i kominek z płaszczem to życie zmusiło mnie do oszczędzania gazu i zrobiłem sobie kotłownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 18.02.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Pewnie tak. A czy macie szyby z innymi powłokami (pod względem termicznym i absorpcji światła itp.) od południa, a inne od północy? ja również mam oknoplastu-i polecam-, dla ciekawskich dodam, że oknoplat został teraz tytularnym sponsorem drużyny piłkarskiej Interu Mediolan. Kluczyk mam tylko w drzwiach balkonowych. Pamiętajcie najlepszy alarm to dobrzy sąsiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 18.02.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Pewnie tak. A czy macie szyby z innymi powłokami (pod względem termicznym i absorpcji światła itp.) od południa, a inne od północy? Takie cos nie ma sensu : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?180004-co-zrobi%C4%87-aby-dom-si%C4%99-nie-nagrzewa%C5%82&p=4769222&viewfull=1#post4769222 Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 18.02.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Hej, może ktoś z Was ma już niepotrzebną 'kozę' na budowę? - chętnie odkupię, pożyczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 19.02.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Gosia ... po co Ci używany? Nowy kosztuje 100zł ... http://allegro.pl/piec-7-piecyk-koza-szamotowy-150m2-atestowany-i2120303050.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 19.02.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 No wg mnie to 96 + 40 = 136 zl Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chase 19.02.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 ja również mam oknoplastu-i polecam-, dla ciekawskich dodam, że oknoplat został teraz tytularnym sponsorem drużyny piłkarskiej Interu Mediolan. Kluczyk mam tylko w drzwiach balkonowych. Pamiętajcie najlepszy alarm to dobrzy sąsiedzi. Ja również mam Oknoplastu i nie polecam. Aczkolwiek to raczej zasługa kiepskiego montażu (Eko-Dom Struga). Reklamacja z jesieni zeszłego roku do dzisiaj nie załatwiona (mieli dokończyć jak będą w okolicy - najwidoczniej przez pół roku nie mieli żadnego montażu w okolicy...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts