Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Ja również mam Oknoplastu i nie polecam. Aczkolwiek to raczej zasługa kiepskiego montażu (Eko-Dom Struga). Reklamacja z jesieni zeszłego roku do dzisiaj nie załatwiona (mieli dokończyć jak będą w okolicy - najwidoczniej przez pół roku nie mieli żadnego montażu w okolicy...).

Chciałem kupić okna Oknoplastu ale miałem okazję porozmawisć z montażystami o "ciepłym montażu" i dałem sobie spokój, mój poziom wiedzy niestety był znacząco lepszy i dałem sobie spokój z tą firmą. Za to mogę polecić ekipę z Sokółki jak ktoś chce drewniane okna

Szukam drzwi zewnętrznych do pom. gospodarczego z tyłu domu i między garażem a domem. Na razie mam ofertę na drzwi stalowe KMT Eko Nova za 1400 z montażem. Macie może jakieś inne propozycje? Drzwi bez przeszkleń, zwykłe, ciepłe, trwałe i tanie :)

Te drzwi z tyłu domu są od zachodu, także narażone na słońce

e_tomi mam ten sam dylemat i ten sam problem. Te drzwi niestety są cienkie i metalowe. Co oznacza, że w mrozy będą niezłym grzejnikiem a właściwie "zimnikiem". Mieszkam chwilowo (oby! ;-) ) w wynajmowanym małym mieszkaniu zaadaptowanym z budynku gospodarczego, drzwi wejściowe są własnie metalowe z metalową ościeżnicą. W największe mrozy ościeżnica pokryła się szronem! ;-) Myślę sobie, że chyba lepiej byłoby znaleźć coś drewnianego najtańszego jeżeli chodzi o ościeżnicę, a skrzydło jakieś kombinowane ocieplane w środku pianką ale nie znam firmy która mogłaby coś takiego mi wykonać

Jeszcze mam pytanko odnośnie montażu. Czy stosowaliście taśmy paroszczelne od wewnątrz i paroprzepuszczalne od zewnątrz i czy okna zlicowane z murem? Zastanawiam się czy jest sens stosować te taśmy i czy Avante na Ku Słońcu poradzi sobie z takim montażem. Prawie zdecydowałem się na Avante bo oferta jest atrakcyjna, tylko chętnie poznałbym opinie osób na temat montażu ich ekip

ja zamówiłem okna w MS ale jeszcze nie montowane bo nawet fundamentów nie mam ;-) Montuję w warstwie ocieplenia okna z parapetami, a te sięgające podłogi wysuwam na poszerzonym fundamencie. Chłopaki z MS wiedzieli o czym mówię - widać, że sroce spod ogona nie wypadli

Też chciałem montować w warstwie ocieplenia na kotwach, ale jednak ekonomicznego sensu to dla mnie nie ma. To co wydam na kotwy i montaż, nie sądzę żeby mi się zwróciło. Ale faktycznie chłopaki wiedzą o czym mówią, zresztą to oni troszkę mi podpowiedzieli takie pośrednie wyjście, czyli wysunięcie okna poza lico muru na ok 2-3 cm. Zmniejszy to troszkę mostek liniowy, a koszt takiego montażu się nie zwiększy. Gdybym robił w warstwie ocieplenia to pewnie też w MS, a tak głównym czynnikiem wyboru została cena

u mnie wiele drożej nie wyszło, właśnie ze względu na to, że część okien stanęła na fundamencie i to wysunięcie nie jest 2-3 cm ale cała rama 8cm. Ja zwracam uwagę na każdy detal dotyczący ocieplenia bo będę grzał prądem, nawet jak się nie zwróci ten montaż to zależało mi na zlikwidowaniu efekty "bunkra" bo mój styropian będzie miał 25 cm

To ja się nie piszę. Wolę jednak być choćby odrobinę anonimowy. Przecież to wystawienie siebie dla złodziei wszelkiej maści. Prowadzisz dziennik, pokazujesz co masz w domu, widzą kiedy piszesz jak pracujesz, kiedy wyjeżdżasz na wakacje. O nie nie

Haha. Powaznie ?

No to cos Ci powiem :

- setki osob z forum sa inego zdania niz Ty, i smialo podaja swoje namairy na liste ogolnopolska

- myslisz, ze zlodzieja interesuje jaki styropian masz polozny ?

- jak chcesz, to podam ci namiary Towjego domu w ciagu kilku minut - bez problemu moge go (jak i kazdy inny) go nameirzyc (nawet nie wychodzac z domu).

ale ok :)

Fantom

ps. Musze przestac odpowiadac na pytania ludzi. Bo bede ywjawial tajemnice swojego domu. Np jakie mam okno - a to przeciez zlodziej moze wiedziec gdzie jest ich slaba strona. Kurcze, a ostatnio napsialem jakie drzwi mam wstawione :( Tak to by zlodziej podchodzac nie wiedzial jakie mam drzwi i okna i jaki gruby jastrych mam wylany na podlogach ;)