Tomek_Police 05.03.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Ponawiam pytanie: Z czego ułożyliście podłogę na stryszku? Z OSB czy z desek? To będzie raczej graciarnia i często tam nie będę wchodził (wys. ok 1,5m) także nie zależy mi na super wyglądzie, a bardziej na niskich kosztach materiału A z czego masz strop? Ja jeszcze nie zrobiłem strychu (bo na chwilę obecną będzie jako nieużytkowe) i zamierzam wyłożyć resztą styropianu jaka mi pozostała po posadzkach, na to 15 cm wełny mineralnej po całości i z desek OSB które mi pozostały zrobię podesty do kominów/wyłazów. OSB nie będzie leżała na wełnie, tylko zamierzam postawić na słupkach/nogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.03.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Ja polozylem plyty Durelis (kupowalem w leroyu). Byly w cenie OSB a maja lepsze parametry. Mi sie tez bardziej podobaly (zielone) ale zonie juz mniej i mi sie dostalo Strych mam uzytkowy - po srodku jakies 200 cm - da sie chodzic wyprostowanym te +- 0,3 m na boki. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 05.03.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Nakładałem packą metalową mniej więcej taką jak do ściągania wody na długim drążku i tak 3 warstwy + podkład. Wylewałem pół wiadra żywicy i rozprowadzałem równomiernie po podłodze. Dodatkowo aby nie robić śladów chodziłem w nakładkach na buty z kolcami metalowymi. Ogólnie warstwa żywicy jest cienka ale bardzo twarda. A jeszcze pytanie, piasek kwarcowy wrzucałeś do wiadra przed rozlewaniem, czy sypałeś po wierzchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 05.03.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Ja polozylem plyty Durelis (kupowalem w leroyu). Byly w cenie OSB a maja lepsze parametry. Mi sie tez bardziej podobaly (zielone) ale zonie juz mniej i mi sie dostalo Strych mam uzytkowy - po srodku jakies 200 cm - da sie chodzic wyprostowanym te +- 0,3 m na boki. Fantom A kiedy kładłeś płyty. Po zabudowie GK poddasza czy przed? Ja sprawdzę cenę desek (3 cm powinny wystarczyć) gdzieś w tartaku, albo składzie drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 05.03.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 A ustawiałeś pod oknami wypoczynek itp? Tak ustawiałem narożnik. Parapety są niżej niż oparcia i w niczym to nie przeszkadza. Ja jestem za wieeeeeelkimi oknami i dlatego teraz bez parapetów w salonie, tylko w pokojach. W łazienkach na wysokości 130cm żeby np było wyżej nad wanną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 05.03.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Słuchajcie, okazało się ze moj Góral nie przyjezdza jednak:-( ma ktoś może bardzo solidną ekipę wolną od czerwca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 05.03.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Jak kiedys sprawzdalem, to ilosc firm byla malutka, a i tak niktr nie chcial robic czegos rzedu 50m2. Woleli wieksze. I w sumie jedyna firma na rynku, to byl Patoka - i on wlasnie chcial ceny rzedu 100-120 zl /m2. To ten ? Fantom Miałem taką specjalną packę zaokrągloną która opierała się na listwie metalowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 05.03.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 A jeszcze pytanie, piasek kwarcowy wrzucałeś do wiadra przed rozlewaniem, czy sypałeś po wierzchu? Tak dosypywałem do wiadra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 05.03.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Ktoś orientuje się jak najlepiej zniwelować pęknięcie na suficie. Sufit na jest na parterze zwykły cementowo-wapienny rok temu zaszpachlowałem zwykłą gładzią ale znowu się pojawiło. Zastanawiam się czy jest coś elastycznego co by mogło by dobrze się sprawdzić ewentualnie widziałem taśmy samoprzylepne które się nakleja a następnie szpachluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 06.03.2012 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Po długiej przerwie witam budujących. Czy ktoś ze starej ekipy pojawia się na forum?Co słychać? Jak się mieszka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 06.03.2012 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 WItajcie... nie było mnie kilka dni i widzę, że coś się atmosfera lekko podgrzała kilkanaście postów temu... pozwolę sobie dla rozluźnienia napisać - pochwalić, że od dzisiaj mogę o sobie napisać, że jestem prawdziwym mężczyzną... podejrzliwym od razu tłumaczę, że dzisiaj URODZIŁ MI SIĘ SYN !!! Dom już stoi, a drzewo już zasadzone... to co? mogę już wrzucić na luz? pozdrawiam wszystkich! Jeszcze: wroga zabić A jaki to wróg - sam ustal:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 06.03.2012 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Polecam ci dobrego instalatora ( sprawdzony) 506150419 - Pan Ryszard - jak coś masz namiar z muratora:rolleyes: Cześć Teska:) Nadal można Cię namierzyć na forum:) Co słychać w naszej starej grupie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 06.03.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Ponawiam pytanie: Z czego ułożyliście podłogę na stryszku? Z OSB czy z desek? To będzie raczej graciarnia i często tam nie będę wchodził (wys. ok 1,5m) także nie zależy mi na super wyglądzie, a bardziej na niskich kosztach materiału Mam deski, akurat trochę zostało przy ciesielce więc dokupiłem więcej i położyli mi to jeszcze cieśle jak kładli dach. Co do okien to w salonie i jedno w jadalni mam na zero. Nigdy bym nie zamienił moich widoków na ścianę Ale pozostałe mam wysoko coś koło 1m albo i ciut wyżej-tak jest od drogi kuchnia i gabinet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 06.03.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Ktoś orientuje się jak najlepiej zniwelować pęknięcie na suficie. Sufit na jest na parterze zwykły cementowo-wapienny rok temu zaszpachlowałem zwykłą gładzią ale znowu się pojawiło. Zastanawiam się czy jest coś elastycznego co by mogło by dobrze się sprawdzić ewentualnie widziałem taśmy samoprzylepne które się nakleja a następnie szpachluje. Ostatnio jeden z kafelkarzy powiedział, że nowy dom to do pięciu lat może sobie w niektórych miejscach popękać. A ja z doświadczenia w bloku mam dwa miejsca (na suficie) które były wzmacniane siatką dwa razy i również pękły, żadna elastyczna zaprawa również nie pomogła. Duże to pęknięcie, że tak Ci przeszkadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 06.03.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Po długiej przerwie witam budujących. Czy ktoś ze starej ekipy pojawia się na forum? Co słychać? Jak się mieszka? Czasami ktoś bywa by doradzić. Ale głównie poczytać czasami. Bo to namiary już nieaktualne, ceny też już nie te. A mieszka się dobrze, już nie pamiętamy jak to było w bloku. Pozdrowienia Asia i Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 06.03.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Ostatnio jeden z kafelkarzy powiedział, że nowy dom to do pięciu lat może sobie w niektórych miejscach popękać. A ja z doświadczenia w bloku mam dwa miejsca (na suficie) które były wzmacniane siatką dwa razy i również pękły, żadna elastyczna zaprawa również nie pomogła. Duże to pęknięcie, że tak Ci przeszkadza? Mój kierbud poradził aby na takim pęknięciu wykuć trochę większy otwór a potem go zalepić gipsem. I sprawdzać czy pęka czy nie. U mnie było takich szczelin kilka, ale żadne już drugi raz nie pękały - pierwszy sprawdzian z tym gipsem zrobiłem po 2 latach. Więc je zalepiłem też zwykłym gipsem i pomalowałem. Na razie OK. Chyba miałem łatwiej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 06.03.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Mam deski, akurat trochę zostało przy ciesielce więc dokupiłem więcej i położyli mi to jeszcze cieśle jak kładli dach. Co do okien to w salonie i jedno w jadalni mam na zero. Nigdy bym nie zamienił moich widoków na ścianę Ale pozostałe mam wysoko coś koło 1m albo i ciut wyżej-tak jest od drogi kuchnia i gabinet. Deski takie surowe czy heblowane i gdzie brałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 06.03.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Ostatnio jeden z kafelkarzy powiedział, że nowy dom to do pięciu lat może sobie w niektórych miejscach popękać. A ja z doświadczenia w bloku mam dwa miejsca (na suficie) które były wzmacniane siatką dwa razy i również pękły, żadna elastyczna zaprawa również nie pomogła. Duże to pęknięcie, że tak Ci przeszkadza? Duże nie jest ale trochę mnie to denerwuję. W wakacje będzie 2 lata jak się wprowadziliśmy rok temu zrobiłem małą bruzdę i zalepiłem gładzią i nie wiem czy teraz nie wystarczy jak tylko zrobię większą bruzdę i najpierw dam np Rotband a na to gładź. Czy może poczekać jeszcze rok. Słyszałem, że najlepiej poczekać do 3 lat i potem łatać wszystkie pęknięcia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 06.03.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 NIusy z placu boju, wodkan `zgubił moja kanalizę i twierdzi ze jej nie ma:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 07.03.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Deski takie surowe czy heblowane i gdzie brałeś? Nieheblowane. Brałem u Kudry w Mierzynie, ale to było 3 lata temu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts