Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Pytanko. Na jakiej wysokości macie okna w salonie? Mówię o otworze okiennym. Jedno z okien mam zaplanowane na wysokości 85 cm, no, ale do tego dojdzie rama i parapet i wychodzi, ze przeszklenie faktycznie zaczynałoby się na +- 100 cm. Od tej strony mam sasiada, ale zieleń też pewnie się pojawi. Zastanawiam się czy nie obniżyć o jakieś 15 cm, by siedząc na kanapie widzieć cokolwiek zielonego.Mam oczywiście oprócz tego okno tarasowe z widokiem na ogród.

Ja wybrałem w salonie okna typowe O54/O55, jest to najwyższy rozmiar z okien typowych. wysokość otworu to 170cm co daje dolną krawędź otworu na 65cm. Do tego balkonowe 3x90cm

Myślę, że wybór powinien zależeć od stron świata (od północy bym dużych nie dał) i zagospodarowania pokoju. Wysokość 170 wydaje się optymalna bo nie ogranicza urządzania pokoju. Jednak w kuchni optymalny dolny poziom to 85cm, więc typowy otwór daje wysokość 150

Poza tym okna od 0 mocniej schładzają powietrze. Widziałem jak w luksusowych apartamentach gdy cała sciana jest w oknach stosowane jest dodatkowe ogrzewanie w posadzce i nie chodzi o zwykłą podłogówkę.

Ja wybrałem w salonie okna typowe O54/O55, jest to najwyższy rozmiar z okien typowych. wysokość otworu to 170cm co daje dolną krawędź otworu na 65cm. Do tego balkonowe 3x90cm

Myślę, że wybór powinien zależeć od stron świata (od północy bym dużych nie dał) i zagospodarowania pokoju. Wysokość 170 wydaje się optymalna bo nie ogranicza urządzania pokoju. Jednak w kuchni optymalny dolny poziom to 85cm, więc typowy otwór daje wysokość 150

Poza tym okna od 0 mocniej schładzają powietrze. Widziałem jak w luksusowych apartamentach gdy cała sciana jest w oknach stosowane jest dodatkowe ogrzewanie w posadzce i nie chodzi o zwykłą podłogówkę.

Chyba teraz już nie ma takiego rozgraniczenia na okna typowe i okna na wymiar. W większości sprzedawca okien sam dokonuje pomiarów otworu i na tej podstawie produkowane są okna. A po za tym przy wysokości otworu dajmy 170 cm dolna krawędź otworu może wypaść różnie , zależnie od wysokości pomieszczenia i od usytuowania otworu w ścianie

Szukam pocieszenia w grupie, czy Wam też wychodziło, że nie dacie rady się wykończyć :D Liczę, dodaje, mnożę i jak nic wychodzi mi, że zabraknie złota w skarbcu ;) Pozdrawiam optymistycznie.

Dokładnie tak jak pisze "szczukot" - miało starczyć na wykończenie i urzadzenie a zabrakło

i jak to możliwe ;-)

a no możliwe i bardzo prawdopodobne

szczególnie jak się chce zrobić dobrze i z dobrego materiału

a tak przy okazji, znacie kogos ze Szczecina kto budował na micropalach?

W okolicach Przytulnej w Dobrej stoją 2 domy na takich palach. Są to kanadyjczyki. Pozostałe domy na osiedlu, tradycyjne, wybudowane na podobnym gruncie stoją na zwykłych ławach. Wykonawca próbuje Cię naciągnąć?