Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

szczukot - sprawdziłem znaki z Dobrej do Głębokiego i odwrotnie. To dziwne, wynika z nich, że w kierunku Szczecina możemy jechać cały czas z dopuszczalną prędkością 60kmh (po znaku ograniczenia prędkości ) a w stronę przeciwną 90kmh (po znaku o końcu terenu zabudowanego)...

Ciekawe czy na tej samej drodze mogą być różne ograniczenia w różnych kierunkach ? Trzeba by jakiegoś eksperta...

szczukot - sprawdziłem znaki z Dobrej do Głębokiego i odwrotnie. To dziwne, wynika z nich, że w kierunku Szczecina możemy jechać cały czas z dopuszczalną prędkością 60kmh (po znaku ograniczenia prędkości ) a w stronę przeciwną 90kmh (po znaku o końcu terenu zabudowanego)...

Ciekawe czy na tej samej drodze mogą być różne ograniczenia w różnych kierunkach ? Trzeba by jakiegoś eksperta...

No wlasnie. To gmina Dobra dala plame - to chyba oni te znaki stawiali. Musze tam zadzwonic i sie dowiedziec co oni kombinuja. Szczegolnie ze ze 100 m dalej konczy sie gmina Dobra i zaczyna Szczecin

Fantom

rafiks nie geodeta tylko geolog tak napisał we wniskoach. Inna napisała ze poduszka i płyta dlatego mam zagwostkę. Wolałabym oczywiscie płyte ale mam fatalne warunki i nie wiem, ta druga jest młoda moze ma mniejsze doswiadczenie i dlatego tak napisała? czekam na opinie konstruktora

w związku z podwyżka podatku od nieruchomości z 150pln do 500pln po postawieniu domu, dowiedziałem się od geodety, że po inwentaryzacji geodezyjnej urząd niby sam zamienia rolną działkę na budowlaną, ale niby z innego źródła przy dużych działkach można zostawić odrolniony tylko kawałek...

i teraz nie wiem czy mój geodeta niewiele się zastanawiając wpisał mi na inwentaryzacji, że cała budowlana czy rzeczywiście urząd robi to domyślnie i trzeba kombinować by zostawić kawałem rolny??

czy to się da jeszcze zmienić w ogóle? bo przy zrobieniu z powrotem na rolną niezabudowanej części to ok. 200 mniej rok w rok?

działeczka to 1100m2 a domek 280 m2 p.u.

kurcze nie moge edytowac postow, odpowiadac z cytatem:-( na uwagi nikt nie odpowiada

sjk, mozna się zameldować. Nalezy wniosek o ujawnienie budynku złozyc do wydziału ksieg wieczystych. NOtariusz nie jest potrzebny, chyba ze masz zbęda gotówkę:-) Wniosek muszą złozyc wszyscy właściciele, opłata ok 200 zł. Pamietaj jak zrobisz cos zle, sąd wniosek odrzuci a opłatę stracisz

sjk teraz juz po ptakach, mozna odrolnic tylko kawałek pod domem. W druga strone, z budowlanej na rolną juz sie nie da

no ja tak właśnie zrobiłem do pozwolenia na budowę i tak było z 2 lata.

Zadzwoniłem do geodety i on mówi, że to niby przy inwentaryzacji po budowie to się z automatu zmienia, ale nie jestem pewien czy to nie jego sprawka jest i czy nie mógł w tej inwentaryzacji zostawić rolnej części jak była.. :/

nie do końca rozumiem??

nie chcę dzielić działki i wyodrębniać 2 działek.

do pozwolenia na budowę odrolniłem 200m2 z 1100m2 i to była jedna działka, a teraz nagle po inwent. geodezyjnej całe 1100m2 jest budowlane i nawet droga w której mam współudział 1/6 nagle w tym roku jest już budowlana a rok temu jeszcze była rolna.... ale to już nie wiem czemu może przez to. że położyli wodę, ścieki, prąd i dostali WZ na położenie gazu??

kto ma całą działkę budowlaną a komu została większość rolna??

swoją drogą zaczynam rozumieć ludzi co nie zgłaszają końca budowy jak nie mają potrzeby........ a zawsze takie to dziwne mi się wydawało :/

ale wydzieliłeś geodezyjnie tak? to dlaczego geodeta scalił teraz? a nie zrobił w odbiorze 2 czesci?

co masz na myśli wydzielić geodezyjnie??? podzielić na 2 działki??

nic takiego nie robiłem raczej, na pewno nie było przy tym geodety....

po prostu złożyłem papierem o odrolnienie 200m2 pod budowę domu jeśli dobrze pamiętam