Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Na poczatku tez chcialem kupic ten modul, ale na razie sie wycofalem.

Po dlugich analizach, stwierdzilem, ze sterowanie smsem alarmu jest we praktyce bez sensu. Tam ktos podnosil tematy typu : przyjezdza rodzina, a ty w pracy, to rozboisz alarm itd. Ale jak maja niby wejsc ? To tzreba by jeszcze brame otwierac, a drzwi miedzy garazem a domem zawsze otwarte. I wogle kto tak rodzine wpuszcza ? Nie znalazlem praktycznego zastosowania jak na razie. I z tego co widze to inni tez tylko wymyslaja dziwne rzeczy.

Moze jakby np mozna bylo zasterowac piecem CO (ale tu nikomu sie nie udalo - nieznane protokoly komunikacyjne) ......

Fantom

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

to jedynie ma mnie poinformować czy centrala jest zazbrojona np. podczas porannego wyścigu z czasem w stanie półprzytomnym wychodzimy szybko z domu i w pracy zastanawiamy się czy wychodząc wyłączyliśmy kuchenkę/żelazko itd. czy załączyliśmy alarm. Wysyłam smsa do centrali i już wiem

Witajcie, dawno mnie tu nie było i w związku z nadchodzącą wiosną mam pytanko gdzie robiliscie swoje ogrodzenia i jakie barmy gdzie najlepiej poszukać. Chodzi mi o bramę przesówną, jaki napęd itd.. Dopiero zaczynam ogledziny i nie za bardzo wiem jak sie w tym poruszać.

Pozdrwaiam Magda

No wlasnie :) A ja wykonuje na razie inna realizacje tego. Po wlaczeniu alarmu, wylacza mi sie prawie cale zasialnie w domu i woda tez sie odcina. I nie interesuje mnie to, czy zelazko pracuje :) Bo i tak sie odlaczy. Jak na razie, alarm bede zalaczal automatycznie zamykajac brame garazowa. Akurat jestem w trakcie realizacji (podlaczam INT-RX do pilotow). I ogolnie szukam rozwiazania (trzeba przemyslec) automatycznego wlaczania alarmu (jakby ktos zapomnial). Najprosciej myslalem, aby po naruszeniu wejscia/wyjscia sprawdzac przez jakis czas, czy czujki wewnatrz nie sa naruszone (czyli nikogo nie ma). I jak nie beda to zalczy sie alarm. To ma jedna wade : co jak ktos zostal i spi i sie nie rusza :) Alarm sie zalaczy, gosciu sie ruszy i .... wycie syreny go dobudzi.

A co do tego smsa do centrali czy wlaczylismy alarm - to bez sensu - lepiej wtedy od razu wyslac (jak nie mamy pewnosci) : zalacz alarm.

Fantom

ps. A od dzisiaj, mysle jeszcze, jak zamykac brame automatycznie. Bo dzisiaj rano zapomnialem ja zamknac :(

tzn., że teraz nie masz żadnego modułu GSM. Jedyne co mi się nasuwa z użytecznych rzeczy to sprawdzenie smsem stanu centrali alarmowej (uzbrojona/rozbrojona)

Ja mam Integrę 128WRL i SMSy przydają się do sterowania roletami, bramą i kilkoma innymi rzeczami. Sprawdzenie stanu to dobra rzecz - samo wysłanie rozkazu "załącz" nic nie da jeśli ktoś będzie po domu chodził. Dodatkowo SMSy informują o wykonaniu zleconych operacji.

To moze miec oczywiscie wade w lato. Kiedy czasami brame sie otwiera na wiele godzin, bo sie lazi po ogrodku czy rower czysci na podjezdzie.

Ale chyba nic innego sie nie da wymyslec.

Chyba, ze w takich wypadkach, dorobic np taki uklad : jak brama otwierana pilotem, to sie po jakims czasei zamknie. A jak sie kliknie zwyklym przyciskiem na scianie (nie bedzie szlo przez centralke) to zostanie otwarta 'na zawsze'.

Fantom

To moze miec oczywiscie wade w lato. Kiedy czasami brame sie otwiera na wiele godzin, bo sie lazi po ogrodku czy rower czysci na podjezdzie.

Ale chyba nic innego sie nie da wymyslec.

Chyba, ze w takich wypadkach, dorobic np taki uklad : jak brama otwierana pilotem, to sie po jakims czasei zamknie. A jak sie kliknie zwyklym przyciskiem na scianie (nie bedzie szlo przez centralke) to zostanie otwarta 'na zawsze'.

Fantom

Tylko kontaktron nie będzie wiedział jak otworzono bramę - może tylko przy uzbrajaniu: zamknij jeśli otwarta, a info o przekroczniu max czasu otwarcia SMSem.SMSem również wtedy polecenie zamknięcia.

Witam. Mam pytanie czy ktoś zamieniał ściany fundamentowe z lanych na te z bloczków i czy da rade to szybko zrobić? Przeoczyłem ten szczegół a okazuję się ( przynajmniej z moich wycen) ze firmy taniej zrobiły by te z bloczków i różnice są dość znaczące i nie wszyscy chcą robić lane.

Jeżeli typowy projekt i nie kopiesz fundamentów na 10 mtrów w dół to każdy kierbud Ci to zmieni bez oporów. Tylko rób z bloczków betonowych, a nie innych żeby Ci się ściana nie rozjechała.

Witam. Mam pytanie czy ktoś zamieniał ściany fundamentowe z lanych na te z bloczków i czy da rade to szybko zrobić? Przeoczyłem ten szczegół a okazuję się ( przynajmniej z moich wycen) ze firmy taniej zrobiły by te z bloczków i różnice są dość znaczące i nie wszyscy chcą robić lane.

Jeżeli typowy projekt i nie kopiesz fundamentów na 10 mtrów w dół to każdy kierbud Ci to zmieni bez oporów. Tylko rób z bloczków betonowych, a nie innych żeby Ci się ściana nie rozjechała.

Ok dzięki zamienię na te pełne bo skłaniałem sie do tych ekonomicznych ale jak już zamieniam to niech będą pełne.

Peniwe, ze mozna dawac do wnetrza granity.

JA nie dalem tylko z jednego powodu : w srodku chcialem miec 'cieple' parapety. Kamien zawsze zimny. I dlatego dalem drewno.

Fantom

Witam,

Zimny w dotyku, bo wszystko zależy od koloru, ja mam piekne czerwone i piaskowe, ale fakt decydując się na takie kolory trzeba już wiedziec jaki kolor ścian bedzie , jaki kolor mebli. A gwarantuję, że sprawdzą sie w 100%:)

to jedynie ma mnie poinformować czy centrala jest zazbrojona np. podczas porannego wyścigu z czasem w stanie półprzytomnym wychodzimy szybko z domu i w pracy zastanawiamy się czy wychodząc wyłączyliśmy kuchenkę/żelazko itd. czy załączyliśmy alarm. Wysyłam smsa do centrali i już wiem

Z perspektywy mieszkania 8 lat - włączanie alarmu wchodzi w krew. Jest jak oddychanie.

Gdy umieścisz klawiaturkę przy drzwiach wyjściowych, chwytajac za klamke zawsze zauważysz skrzyneczkę i sprawa załatwiona:)

No wlasnie :) A ja wykonuje na razie inna realizacje tego. Po wlaczeniu alarmu, wylacza mi sie prawie cale zasialnie w domu i woda tez sie odcina. I nie interesuje mnie to, czy zelazko pracuje :) (

Chyba nie załapałam na czym to polega? A co wtedy z lodówką? Też się wyłącza? A co z telefonami? Z akwarium? tez przestaje działać?

U mnie by to nie wyszło, ja bardzo często wychodzac z domu włączam: pralkę i zmywarkę a po powrocie mam sprawę załatwioną.

Jeśli można to prosze o wytłumaczenie mi tego ustrojstwa:)

Z perspektywy mieszkania 8 lat - włączanie alarmu wchodzi w krew. Jest jak oddychanie.

Gdy umieścisz klawiaturkę przy drzwiach wyjściowych, chwytajac za klamke zawsze zauważysz skrzyneczkę i sprawa załatwiona:)

Patrzac z perspektywy mieszkania od roku w domku, nie wiem do czego sluza dzwi wejsciowe :) Czasami w lato sie je otwiera :) A teraz to musze wogole sprawdzic, czy zawaisy nie zardzewialy. Ciagle przez garaz sie wyjezdza - wiec pilot w rece a nie klawiaturka.

Fantom