Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Pozyczal ktos minikoparke do prac ziemnych ? Jakies namiary i cennik ?

Wypozyczenie na dobe to z 500 zl + transort, wiec szukam raczej uslugi z operatorem na godziny.

Dobra i okolice.

Fantom

No to dla potomnych :

Moje wnioski sa takie, ze to sie totalnie nie oplaca. Wstepnie krzycza sobie ze 600 zl za wykopanie kilkudziesieciu mb rowu na glebokosc rzedu 30-40 cm. Jak ma sie busa itp, to lepiej na dobe sameu pozyczyc taka minikoparke.

Wiadomo : czasami nie ma innych mozliwosci i trzeba (brak wjazdu dla duzego sprzetu, ciasno itp).

Ale lepiej popytac, i normalne koparki maja na wymiane lyzki np 30 czy 40 cm szerokosci. I kasuja normalne pieniadze, a maja duzo wieksza moc (czytaj : krotszy czas pracy).

Fantom

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam, ktoś wcześniej pytał o kominki. Polecam szczecińską firmę JANIK tel. 503866265 Bardzo fajni i sympatyczni ludzie a co najważniejsze solidni.

Mam ptyanie czy można w tym roku ubiegać się o dofinansowanie do zamontowanej pompy ciepła ? Jeśli tak, to gdzie w Policach trzeba się zgłosić ?

Pozdarwiam

A ja mam pytanie odnośnie PC , bo starostwo w policach zada wykonania projektu pod PC .....i właśnie szukam kogoś kto by mi to zrobił a poza tym jak to coś ma wyglądać??

Sluchajcie spotkałs ie ktos z patentem, droga publiczna, oznaczona wszedzie jako droga. Plan zagospodarowania droga. A wydział komunikacji kaze wystepowac do UM, bo UM nie przekazał drogi i chca zeby podpisac słuzebnosc z UM

O tym czy droga jest drogą publiczną decyduje w drodze uchwały Rada Gminy, Powiatu lub Województwa w zależności od kategii. Jeżeli nie ma takiej uchwały to oznacza, że dana droga nie jest publiczną, a jest jedynie drogą wewnętrzną. W przypadku dróg wewnętrznych konieczne jest ustanowienie służebności dosępu do najbliższej drogi publicznej - wynika to z przepisu ustawy o drogach publicznych. Niestety służebność jest odpłatna :(

Pozdrawiam

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Po przeczytaniu wszystkich postów od 2009 roku i zapisaniu notatkami zeszytu A4 - czas się przywitać:) Nazywam się Kasia i w przyszłym roku zamierzamy postawić domek w Jasienicy:) Tak tak ja wiem, że wy przepadacie za Jasienicą :p. Kiedys juz (2 lata temu) zagladalam na forum, mysleliśmy, że zaczniemy budować wcześniej. Postanowiliśmy jednak najpierw spłacic działkę. I właśnie dzis odebrałam papiery potwierdzające naszą, a nie banku własność działki. Czekałam na te papiery 3 miesiące wrrr. Prośba o warunki przyłączy już złożona w urzędach i czas przygotowywania do budowy rozpoczęty. To po krótce opowieść pt. "Urzekła mnie twoja historia." :)

Gosia dziekuje, juz wiem o co chodzi, kawałek drogi prowadzi przez las i włascicielem sa lasy panstwowe:-) ale nikt, nigdy jeszcze nie wystepował o słuzebnosc przy pozwoleniu. Droga jest oznaczona na planie zagospodarowania jako droga publiczna.

No waśnie w planie zagospodarowania jest jako droga publiczna czyli będzie drogą publiczną, gdy zostanie zgodnie z planem wybudowana i zostaną podjęte uchwały, o których pisałam wyżej :) Póki co służebność.

Gosia ale słuzebnosc na rzecz kogo????dlaczego w kacie notarialnym nie mam nic o słuzebnosci? jak mozna sprzedac działke budowlana, bez dostepu do drogi publicznej? vide, słuzebnosci? to jakis absurd. Pytanie, czy bez tej słuzebnosci moga mi nie dac pozwolenia na budowe? NIkt jeszcze tego nei robił, a domy stoja

A ja mam pytanie odnośnie PC , bo starostwo w policach zada wykonania projektu pod PC .....i właśnie szukam kogoś kto by mi to zrobił a poza tym jak to coś ma wyglądać??

Kuciar skontaktuję się z firmą, która montowała mi PC i zapytam jak taki projekt ma wyglądać. Jak się dowiem dam znać. A czy Ty wiesz do jakiego wydziału w Starostwie trzeba się zgłosić ?

Gosia ale słuzebnosc na rzecz kogo????dlaczego w kacie notarialnym nie mam nic o słuzebnosci? jak mozna sprzedac działke budowlana, bez dostepu do drogi publicznej? vide, słuzebnosci? to jakis absurd. Pytanie, czy bez tej słuzebnosci moga mi nie dac pozwolenia na budowe? NIkt jeszcze tego nei robił, a domy stoja

Służebność na rzecz włąściciela działki, która ma być docelowo drogą (np. lasy, gmina lub osoba prawna / fizyczna) Jeśli nie ma wzmianki o służebności to akt posiada wadę prawną (ale nie widzę aktu not., nie widze mapy więc tylko piszę co to może być) W takim przypadku jesli właściciel drogi nie zgodzi się dobrowolnie na ustanowienie służebności (odpłatnej :( ) to nalezy wystapić do Sądu o ustanowienie takiej służebności. Jeśli Urząd się dopatrzy braku służebności to może nie wydać pozwolenia na budowę :(

Acha jeszcze jedno Cepter6 masz jako Avatara domek jaki? bo tak z daleka wyglada na Praktycznego.

Nasz domek będzie powstawał na bazie projektu indywidualnego lecz mocno wzorowanym na Praktycznym 1, oryginał nie wchodził nam na działkę i troszkę go musieliśmy dostosować dla naszych potrzeb, stad powstał projekt indywidualny.

Kuciar skontaktuję się z firmą, która montowała mi PC i zapytam jak taki projekt ma wyglądać. Jak się dowiem dam znać. A czy Ty wiesz do jakiego wydziału w Starostwie trzeba się zgłosić ?

Roxi10 a kto jeśli można spytać montował Ci i PC i jakiej firmy masz to urządzonko, i jakie ogólnie masz wrażenia z użytkowania tej pompy, i jakie koszty eksplatacji rzeczywiście ponosisz.

Jako że też chcę instalować pompę ciepła szukam więc jakiegoś sprawdzonego dostawcy - instalatora pompy dla mego domku.

Cala sprawe papierkowa zalatwia mi architekt ktory zajmuje sie projektem, ale mam w swoich notatkach zapisne cos takiego:

Projekt prac geologicznych odwiertow pod PC - Starostwo p.Soroczynska 914328141

a tutaj dostalem wlasnie od jednego z instalatorow :

Zgodnie z prawem należy wykonać projekt przedwykonawczy teoretyczny

oparty na danych geologicznych z bazy danych geologicznych (który składamy

do urzędu w celu uzyskania pozwolenia na odwierty), a potem powykonawczy

oparty na próbkach jakie należy pobierać w trakcie wykonywania odwiertów.

a tutaj jeszcze znalazlem cos takiego: http://www.pompaciepla.net/viewtopic.php?t=84&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=5895cc7bf25c3086094d1d636669ea82

Roxi10 a kto jeśli można spytać montował Ci i PC i jakiej firmy masz to urządzonko, i jakie ogólnie masz wrażenia z użytkowania tej pompy, i jakie koszty eksplatacji rzeczywiście ponosisz.

Jako że też chcę instalować pompę ciepła szukam więc jakiegoś sprawdzonego dostawcy - instalatora pompy dla mego domku.

Witam cepter6 ! :-)

Moja PC jest firmy Octopus z Polic. Pół godziny pisałam do Ciebie info i przy wysyłaniu wszystko zniknęło ! Wyślę Ci na priv moją kom. Jeśli chcesz pogadać o PC Octopus - zapraszam (będzie szybciej). Sporo informacji (choć nie wszystkie :-)) jest na stronie Octopusa - polecam.

Cala sprawe papierkowa zalatwia mi architekt ktory zajmuje sie projektem, ale mam w swoich notatkach zapisne cos takiego:

Projekt prac geologicznych odwiertow pod PC - Starostwo p.Soroczynska 914328141

a tutaj dostalem wlasnie od jednego z instalatorow :

Zgodnie z prawem należy wykonać projekt przedwykonawczy teoretyczny

oparty na danych geologicznych z bazy danych geologicznych (który składamy

do urzędu w celu uzyskania pozwolenia na odwierty), a potem powykonawczy

oparty na próbkach jakie należy pobierać w trakcie wykonywania odwiertów.

a tutaj jeszcze znalazlem cos takiego: http://www.pompaciepla.net/viewtopic.php?t=84&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=5895cc7bf25c3086094d1d636669ea82

Witam kuciar ! :-)

Dzięki za namiary. Tak jak pisałam cepterowi6 moja PC jest powietrzna więc chyba nie muszę mieć projektu geologicznego. Zadzwonię do pani Soroczyńskiej to wszystko się wyjaśni :-) Jeszcze raz dziękuję.

Forumowicze - jakby ktoś z Was szukał przyczepki campingowej to mam do sprzedania Niewiadówkę 126, w bardzo dobrym stanie, nie śmierdząca po robotnikach :-) bo służyła mi za "lotne biuro", jedno spanie jest wymontowane i zrobiony jest blat jako biurko do pracy, wszystko bez wbicia ani jednego gwoździa w przyczepkę. Na życzenie przywrócę stan pierwotny. Przyczepka ma nawet możliwość zarejestrowania, chociaż wymaga to zachodu (wyprawy do wydziału komunikacji w miejscowości pierwszego właściciela, który zmarł i czegoś tam nie dopełnił). Zainteresowanych zapraszam na priv.