Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

witam

Jakie rurki do podłogówki polecacie, albo dawaliście u siebie? Mam wyceny na całą instalację CO i CWU i różne opcje producentów rurek. Comap, Purmo, Uponor i troszkę tańszy od tych wszystkich Wavin. I jeszcze pytanie o zasobnik. W jednej wycenie jest opcja zasobnika płaszczowego z nierdzewki. Jest droższy, ale wydajniejszy i trwalszy niby. Jest sens wydać troszkę więcej na ten płaszczowy?

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

U nas dom 190 m2 + 40 m2 garaż i za całą instalację CO, wod-kan, ogrzewanie podłogówka 100% oprócz garażu gdzie jest kaloryfer z piecem kondensacyjnym, zmiękczacz wody wyszło nieco ponad 40k. Nie patrz na rabaty, tylko na cenę końcową. Jeden da Ci rabat 10% inny 20% tylko wszystko zależy od jakiej sumy. Jaki kocioł? Sprawdzałaś Ciepłą Chatę z Kolumba?

Jesteś zadowolony z Ciepłej Chaty? Ogrzewanie działa już? Też mamy od nich wycenę i zastanawiamy się ciągle nad wyborem między nimi, ProOgrzewanie i Hydropanem.

Zakres prac wliczony w cene 1 m2

1. wykonanie więźby dachowej

2. deskowanie bądź płytowanie dachu

3. folija paro przepuszczalna

4. katrłaty+łaty

5. obróbki blacharskie

6. okna połaciowe

7. dach płaski (kompletne krycie czyli docieplenie i 2 x papa)

cena za robocizne 140 zł netto? jestem dzisiaj dobita cenowo, to jakas maskara jest:-( Witaj dole inwestora;-)

A jaki rozmiar dachu?

Co do kominka, to ja kupiem 'lokalny' Aristo. Dobra konstrukcja i dobra cena. Mozna zamowic dowolny wymyslony wymiar. Szyby nie mylem przez rok. Dobrze rozwiazane dopalania spalin, nadmuch na szybe, szamot, itd.

Arysto jest ok ale tylko na standardowe wymiary. Te niestandardowe niestety wychodzą w zbliżonej cenie do gotowców innych firm. Zresztą kominki to temat rzeka i wszystko uzależnione jaki kto chce mieć wkład, obudowę i potem kamień. Można zrobić za 8k do ... nieskończoności ;)

Jesteś zadowolony z Ciepłej Chaty? Ogrzewanie działa już? Też mamy od nich wycenę i zastanawiamy się ciągle nad wyborem między nimi, ProOgrzewanie i Hydropanem.

Jestem zadowolony, przyszli na czas, robili sprawnie, jak gdzieś coś się zmieniło/przesunęło, zmienili/przesunęli bez jęczenia i dodatkowych kosztów. Piec odpalony już przez serwisanta. Nie będę ukrywał byli najtańsi, ale też oferowali wszystko to co chciałem (m.in. kilka osobnych stref grzewczych). Dodatkowo kocioł Immergasa który ma sporo zalet (duża modulacja 3-26kW, wymiennik z kwasówki, 5 lat gwarancji) i nie należy do tych najdroższych spowodował, że zdecydowałem się na tą firmę. Z ProOgrzewaniem, też współpracowałem odnośnie rekuperatora i też nie mogę narzekać. Sprawna praca, pełen profesjonalizm tylko przy CO i wod-kan cena mi się nie zgadzała ;) , bo do tego co chciałem uzyskać od strony grzewczej wchodził u nich w grę tylko Vaillant, który mocno zawyżał ostateczną cenę. Oczywiście mogli zrobić taniej z Saunier Duval ale nie tak jak sobie to wymyśliliśmy.

Poszukuję firmy brukarskiej (oczywiście taniej i solidnej jak wszyscy :rolleyes: ) ale z talentem do projektowania. Mam pewien pomysł na podjazd i tarasy ale jednak nie umiem sam zrobić czegoś co by mnie zachwyciło. Mam do położenia ok 120mkw

Od Jolly mam namiary na sprawdzoną ekipę od podjazdów, ale nie wiem czy są tani ani czy projektują. Podjazd dopiero w planach.

Podesłać numer?

Na stronie Eurobrick jest lista wykonawców. Jest tam sporo zdjęć z ciekawych realizacji firmy Harmonia Ogrodu. Może dogadacie się w kwestii projektu podjazdu? Inni podają tylko swoje namiary.

http://www.eurobrick2.pl/?wykonawcy,17

A co do parapetow z granitu o co chodzi ?

Wyszukiwarka niestety zawsze zle dzialala i nic sie nie zmienia w tym temacie.

Fantom

O namiary na ofertę w dobrej cenie. Wydaje mi się, że ktoś je tam podawał.

Chodzi o parapety wewnętrzne.

@ wyszukiwarka - Szkoda, ale przynajmniej pocieszyłeś mnie, że nie jest kwestia mojej indolencji. Dzięki!

Szukam deski modrzewiowej na taras - kupował ktoś ?

A może jesion albo świerk ?

U Kudry widziałem świerkowe, ale to z rok temu jak szukałem deski doczołowej. I tak jak wspominał Szczukot modrzewiowe gdzieś mi kiedyś mignęły w Casto albo LM w atrakcyjnej cenie. Ale to było dawno i ostatnio się w tamtych alejkach nie pojawiam ;) .

Tomek dach ma ok 220m2. Ciepła Chata bdb wrazenie, tez mam wycene od Proogrzewanie i od Ciepłej. Odnosnie WM mam tylko niepokoj, znowu spotkałam sie ze otwieranie okien zakłoca prace WM, a Proogrzewanie twierdzi ze nie ma to nic do rzeczy:eek:

Musisieudac wiem, wiem, wykonczeniowka wykancza. Buduje swoj 2 dom, ale przez 6 duzo sie zmieni. Cena dachu mnie powaliła na kolana, jakos nie byłam gotowa mentalnie na taka kwotę. Dekarz osłupiał, bo prawie ryknełam płaczem na hasło ze dach mnie cały bedzie kosztował z wiezba ok 76.000;-)

witam

I jeszcze pytanie o zasobnik. W jednej wycenie jest opcja zasobnika płaszczowego z nierdzewki. Jest droższy, ale wydajniejszy i trwalszy niby. Jest sens wydać troszkę więcej na ten płaszczowy?

Mam emalię, w moim przypadku nierdzewka była prawie dwukrotnie droższa. Nierdzewka jest praktycznie bezobsługowa i wieczna, w emalii trzeba sprawdzać co jakiś czas anodę i jak zajdzie potrzeba wymienić (koszt 500-600 PLN) szacowana wymiana co 3-4 lata.

MusiSieUdac Kurcze jak mnie wkurza ze nie moge cytowac:-( Dziekuje bardzo za namiar, ja mam trudna bardzo dachowkę:-( nie kazdy chce ja układać

Gosia@, jeśli jesteś zainteresowana to mogę Ci podać namiary na "moich" górali, którzy postawili mi cały dom łącznie z dachem. Jak sprawdziłem ceny za etapy, to dach kosztował mnie dużo mniej. Nie wiem jak by liczyli za sam dach, ale możesz spytać.

U mnie jest dachówka płaska, dach dwuspadowy + kawałek płaskiego, okna kolankowe w dachu. Można obejrzeć :) U mojej znajomej robili dach kopertowy z dachówką "tradycyjną - pofalowaną". Z zewnątrz też można bez probelemu obejrzeć. W ekipie jest cieśla, więc raczej znają się na robocie.

Aha, dla innych zainteresowanych: dom mam z silki "murowanej" na klej. Ekipę mogę z czystym sumieniem polecić.

Ktos sie pytal o parapety, w poniedzialek zamowilam w ParapetyPolska w Kijewie, jak za tydzien odbiore to moge sie podzielic informacja

Bitter - gdzie w Szczecinie zamawiales Nordpeisa?

Co do desek tarasowych z modrzewia, to mialam dosc dluga rozmowe na targach z firma lokalna ktora tym handluje, gdzies w domu mam ulotke, moge poszukac? Mieli tez drewno egzotyczne, w sumie szeroki asortyment

Ktos sie pytal o parapety, w poniedzialek zamowilam w ParapetyPolska w Kijewie, jak za tydzien odbiore to moge sie podzielic informacja

Bitter - gdzie w Szczecinie zamawiales Nordpeisa?

Co do desek tarasowych z modrzewia, to mialam dosc dluga rozmowe na targach z firma lokalna ktora tym handluje, gdzies w domu mam ulotke, moge poszukac? Mieli tez drewno egzotyczne, w sumie szeroki asortyment

Będę bardzo dźwięczny :)

Witam

Widzę, że wszyscy oscylujemy wokół kilku firm odnośnie ogrzewania-hydrauliki. Firmy wyceniają głównie z materiałem. A czy ktoś próbował bawić się w samodzielne kupowanie np. rurek do podłogówki czy drabinek do łazienki? Czy nie ma to sensu, bo i tak odbiją sobie na robociźnie?Co ile cm projektowali Wam rurki podłogówki? Różnicowali w zależności od materiału, pod którym ma ona być?Ja w założeniach mam miec trochę panela - zapewniają, że przeszkód brak,ale nie jestem przekonana.