MusiSieUdac 16.05.2012 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Będę bardzo dźwięczny Znalazlam ulotke od desek tarasowych, firma ma strone http://www.patioexotic.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.05.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Swego czasu szukałem tak: <modrzew> site:forum.muratordom.pl/grupa-szczecinska Ale teraz działa tylko do : <modrzew> site:forum.muratordom.pl pewnie przy zmianach na forum zmienili przyporządkowanie albo adres grup... szczukot może się dowiesz jak teraz szukać w grupie w ten sposób ? Ja szukam tak : site:forum.muratordom.pl "grupa szczecińska" parapety Tylko trezba miec ustawione tyle samo postow do pokazywania co domyslnie - inaczej pokaze zlego page Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 16.05.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Tomek dach ma ok 220m2. Ciepła Chata bdb wrazenie, tez mam wycene od Proogrzewanie i od Ciepłej. Odnosnie WM mam tylko niepokoj, znowu spotkałam sie ze otwieranie okien zakłoca prace WM, a Proogrzewanie twierdzi ze nie ma to nic do rzeczy:eek: Odnośnie WM spróbuj tutaj: http://www.futurehause.pl/pl/page/futurehause.html Co do wykonania to jeszcze za wcześnie, żeby coś powiedzieć, ale widzę, że Pan T. Kuczyński jest pasjonatem tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 16.05.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Jeszcze mam pytanie o sterowanie ogrzewaniem podłogowym. Zaproponowano mi na każdy pokój sterownik termostatyczny (w sumie 4), a na salon + kuchnia + korytarz programator tygodniowy. Do tego wszystkiego kocioł gazowy ze sterownikiem pogodowym z sondą zewnętrzną. Zastanawiam się czy jest duża potrzeba regulacji wszystkich pokoi, bo jeżeli nie to można ciąć troszkę koszty instalacji(mniej siłowników, sterowników). Nie mam doświadczenia z takim ogrzewaniem także proszę o opinie użytkowników takich systemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 16.05.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Bitter, a Ty masz ten kominek? skad? Jeszcze nie mam ale będę miał na 100%. Skąd jeszcze nie wiem - kto da taniej to wezmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 16.05.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Bitter - gdzie w Szczecinie zamawiales Nordpeisa? A musi być w Szczecinie? Szczecin to jakaś masakra cenowa. Nie wiem czy tu taki popyt na towary większy niż gdzie indziej czy co ale wszystko co chcę kupić tu jest droższe niż gdziekolwiek w Polsce. Auta, materiały budowlane, elektronika. Dramat. Kominek kupie sobie z allegro albo ceneo i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 16.05.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Racja, Szczecin ma chore ceny. Deska lita debowa, ktora znalazłam jest drozsza na m2 o 100 zł wiecej niz w Warszawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 16.05.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2012 Burundi dziekuje:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alter ego 17.05.2012 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 ooooo Alter ego daj, daj koniecznie:wave: namiary na górali. dziekuje cudnie Proszę bardzo, szef brygady pan Edward 693 64 84 55. Proszę wspomnieć, że od kolegi z Podjuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NELUSIA 17.05.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Jeszcze mam pytanie o sterowanie ogrzewaniem podłogowym. Zaproponowano mi na każdy pokój sterownik termostatyczny (w sumie 4), a na salon + kuchnia + korytarz programator tygodniowy. Do tego wszystkiego kocioł gazowy ze sterownikiem pogodowym z sondą zewnętrzną. Zastanawiam się czy jest duża potrzeba regulacji wszystkich pokoi, bo jeżeli nie to można ciąć troszkę koszty instalacji(mniej siłowników, sterowników). Nie mam doświadczenia z takim ogrzewaniem także proszę o opinie użytkowników takich systemów Powiem Ci że możesz zaoszczędzić jak chcesz, chociaż to co Ci proponują jest ułatwi CI obsługę u nas jest o tyle inna sytuacja że cały dół to podłogówka, górna łazienka to podłogówka, pokoje góra -kaloryfery. Piec z pogodówką, na dole jeden sterownik od pieca na wszytsko. Na początku nie mogliśmy sobie dać rady z piecem, jak dla nas laików żył własnym życiem, po wielogodzinnych a nawet wielodniowych zgłebianiach tematu w końcu "dotarliśmy" się , na początku góra była chłodniejsza od dołu, ale zmieniliśmy troche krzywą grzania, ustawiliśmy kaloryfery na 3 i było wszytsko ok. Co do termostatów, traczej będziemy je zakładać przed kolejnym sezonem grzewczym ( góra/dół w tym jeden radiowy), trochę dla wygody ale bardziej dla logiki-w przypadku kominka typowo rekreacyjnego, jak masz stacje pogodową bez termostatów i nachajcujesz kominkiem to podłogówka nadal chodzi, jak będzie termostat to po osiągnięciu zadanej temp. odłączy grzanie. Sorki za troche chaotyczne opisanie, pewnie więcej do powiedzenia miałby mój m. Podsumowując mieliśmy trochę obawy że kocioł z "pogodówką" to nie do końca taka ekonomiczna sprawa, ale za 8m-cy grzania i "nauki" i docierania przyszedł rachunek za gaz 2500tys (dom 140m a my mocno ciepłolubni)- w zasadzie najwięcej idzie gazu na grzanie wody i tu żałuje że daliśmy sobie wmówić że z ekonomomicznego punktu widzenia przy 3os rodzinie solary nie mają sensu(tak nam powiedzieli w Pro-ogrzewanie i w Vailancie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 17.05.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Znalazlam ulotke od desek tarasowych, firma ma strone http://www.patioexotic.pl/ Facet bardzo zachwala ale są drożsi 89zł m2 od np Kudry 58zł m2, trochę taniej ma modrzew gościu na Santockiej, a w Casto b. drogo - europejski modrzew to ponad 100zł m2, mają takie ceny jak skład w Dobrej-o którym od zawsze wiem, że jest drogi... Niektórzy polecają też deski sosnowe na taras cena ok 50zł m2... ale chyba się nie odważę, zwłaszcza, że to znowu nie tak dużo taniej... Nikt nie słyszał o okazyjnej cenie modrzewia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 17.05.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 MusiSieUdac - zapomniałem podziękować Osobny post bo nie mam edycji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 17.05.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 q-bisni ebierz sosny na taras. Ja miałam rtflowana, po 6 latach jest masakra. Wyglada koszmarnie, nigdy wiecej. Teraz zrobie z kamienia, wyjdzie taniej i bedzie bardziej trwały. Sosna z czasem ma brzydki kolor i w ogole wyglada na zajechana. MNie tak namowili i powiedziałam sobie, ze nigdy wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 17.05.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Witam Widzę, że wszyscy oscylujemy wokół kilku firm odnośnie ogrzewania-hydrauliki. Firmy wyceniają głównie z materiałem. A czy ktoś próbował bawić się w samodzielne kupowanie np. rurek do podłogówki czy drabinek do łazienki? Czy nie ma to sensu, bo i tak odbiją sobie na robociźnie?Co ile cm projektowali Wam rurki podłogówki? Różnicowali w zależności od materiału, pod którym ma ona być?Ja w założeniach mam miec trochę panela - zapewniają, że przeszkód brak,ale nie jestem przekonana. Rozstaw rurek powinien zostać poprzedzony obliczeniami pokoju na zapotrzebowanie w ciepło. Rurki ustawia się gęściej w łazience, większy rozstaw stosuje się w salonie by podłoga nie była za ciepła. Wszystko jest pięknie przy założeniu materiału dobrego przewodzącego ciepło np. kafle. Deska 3W czy panele nie ukrywajmy nieco wytłumi/zakłóci to oddawanie. U mnie w większej ilości na podłodze będzie deska trójwarstwowa więc wszędzie mam ułożoną podłogówkę z takim samym rozstawem by właśnie grzanie było jednakowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 17.05.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 MusiSieUdac - zapomniałem podziękować Osobny post bo nie mam edycji... Spoko:) Co do cen, to nie wiedzialam jakie sa, bo po prostu rozmawialam na targach, tak orientacyjnie o gatukach drewna, sposobie wykonania tarasu etc. i jakos gosc zapadł mi w pamiec, bo byl konkretny i oblatany w temacie. Porownywales ta sama grubosc drewna? Jak znajdziesz tani modrzew, to daj znac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 17.05.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Jeszcze mam pytanie o sterowanie ogrzewaniem podłogowym. Zaproponowano mi na każdy pokój sterownik termostatyczny (w sumie 4), a na salon + kuchnia + korytarz programator tygodniowy. Do tego wszystkiego kocioł gazowy ze sterownikiem pogodowym z sondą zewnętrzną. Zastanawiam się czy jest duża potrzeba regulacji wszystkich pokoi, bo jeżeli nie to można ciąć troszkę koszty instalacji(mniej siłowników, sterowników). Nie mam doświadczenia z takim ogrzewaniem także proszę o opinie użytkowników takich systemów Mam właśnie tak samo jak napisałeś. Na każdym pokoju mam sterownik i dodatkowy w pom.gospodarczym który robi za pralnię-suszarnię. Przy salonie-korytarzu tygodniówka. Z ludźmi to jest tak, że jeden lubi ciepło inny zimno. Moja żona lubi ciepło, ja z synem chodzimy w krótkich rękawkach non stop, no może oprócz zimy Jak wytniesz sterowniki to może się okazać że gdzieś jest cieplej, gdzie indziej zimniej, jednemu będzie za ciepło innemu za zimno bo tygodniówka będzie zczytywać temp tylko z jednego miejsca. Najważniejsze przy podłogówce, to że ma dużą bezwładność czyli jak przyjdzie Ci zrobić imprezę i w salonie pojawią się goście oddający ciepło ciała to lepiej by kocioł odciął grzanie za wczasu, niż gdy wszyscy zaczną się pocić i będziesz ręcznie skręcał temperaturę i otwierał okna by przewietrzyć pomieszczenie. Mało to efektywne i ekonomiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 17.05.2012 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 U mnie będzie robił Jacek Maślanka z Polic, porównywałem z inną firmą też z Polic która robi kominki i wyszedł zbliżony cenowo (ciut drożej) ale robi zabudowę z płyt krzemianowo-wapiennych co było na plus. Ma dostęp do praktycznie wszystkich kominków i ściągnął KFD Linea w najniższej cenie. W tym tygodniu rusza z zabudową Tomku, spotkaliśmy się z tym Panem i musze przyznac, ze zrobil bardzo dobre wrazenie, widac ze ma doswiadczenie Jeszcze raz dzieki za kontakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 17.05.2012 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 W zasadzie to wszyscy mają 27mm, ten w Cast był zdecydowanie grubszy ale cena mnie odstraszyła, oni mają europejski w cenie takiej jak gdzie indziej mają syberyjski... pewnie będzie promocja jak już położę ten taras... Tomek_Police - a jak ta deska 3w wytłumi to ciepło, to gdzie ono się podzieje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 17.05.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Podsumowując mieliśmy trochę obawy że kocioł z "pogodówką" to nie do końca taka ekonomiczna sprawa, ale za 8m-cy grzania i "nauki" i docierania przyszedł rachunek za gaz 2500tys (dom 140m a my mocno ciepłolubni)- w zasadzie najwięcej idzie gazu na grzanie wody i tu żałuje że daliśmy sobie wmówić że z ekonomomicznego punktu widzenia przy 3os rodzinie solary nie mają sensu(tak nam powiedzieli w Pro-ogrzewanie i w Vailancie) Super wynik za gaz. Jaka bryła domu/projekt? A co do solarów IMO mieli rację, z ekonomicznego punktu widzenia nie jest jeszcze opłacalne. Poczekaj jeszcze rok-dwa i dokupisz jak nieco ceny zlecą. To tak jak z telewizorami LCD.... czy jeszcze można kupić kineskop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 17.05.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Tomek_Police - a jak ta deska 3w wytłumi to ciepło, to gdzie ono się podzieje ? Może źle się wyraziłem... drewno jest gorszym wymiennikiem/przewodnikiem ciepła więc trudniej podłogówka będzie oddawać ciepło. Lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts