Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Tomku, spotkaliśmy się z tym Panem i musze przyznac, ze zrobil bardzo dobre wrazenie, widac ze ma doswiadczenie

Jeszcze raz dzieki za kontakt

Cieszę się że przypadł Ci do gustu, ten jego stoicki spokój nie przekonał nas od razu, ale po przeanalizowaniu i drugim spotkaniu zdecydowaliśmy się. A albumem ze zdjęciami zaskoczył nas na jeszcze większy plus bo teraz to wszyscy przyjeżdżają z laptopami :D i nie zawsze masz pewność czy aby zdjęcia nie są z internetu. Tak samo zresztą mieliśmy ze stolarzem od drzwi i parapetów którego też wybraliśmy. Jak wyciągnął zdjęcia to przeglądaliśmy ponad godzinę.

EDIT: A z ciekawości jak porównanie cenowe z Steel-Artem?

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

2500 tys za gaz za ktorych 8 miesiecy roku ?

Co do desek, to ja mam 3 warstwowe na podlogowce i to nie klejone a plywajace. Sam robilem. Problemu z dogrzaniem nie ma zadnego.

A cieplo przy duzym tlumieniu nigdzie sie nie podzieje. Po prostu bedzie krazylo w obiegu a piec nie bedzie sie wlaczal.

Fantom

Tomek - wszyscy się uczą, a osoba która przeczyta kilka razy informację, że kamień to dobry przewodnik a drewno zły - wiedza z podstawówki, to potem daje się nabrać na teksty "drewno ogranicza uzyskanie wymaganej temperatury w przeciwieństwie do np, terakoty".

Dokonujmy wyborów świadomie.

A na marginesie u mnie tak jak u NELUSI - też muszę dołożyć sterownik/termostat w pomieszczeniu z tych samych powodów - odpalam kozę a piec dalej hula...

Tomek - wszyscy się uczą, a osoba która przeczyta kilka razy informację, że kamień to dobry przewodnik a drewno zły - wiedza z podstawówki, to potem daje się nabrać na teksty "drewno ogranicza uzyskanie wymaganej temperatury w przeciwieństwie do np, terakoty".

Dokonujmy wyborów świadomie.

A na marginesie u mnie tak jak u NELUSI - też muszę dołożyć sterownik/termostat w pomieszczeniu z tych samych powodów - odpalam kozę a piec dalej hula...

Dzięki za zwrócenie uwagi, wiesz ja lubię zorientować się w temacie co zrobić i jak to działa ale faktycznie nie wszyscy tak podchodzą. Na swoje wytłumaczenie pisałem o oddawaniu ciepła za każdym razem nie o uzyskaniu wymaganej temperatury. Miłego dnia :D

No szczukot nie zgadzam się - proponujesz perpetum mobile...

System będzie miał straty ciepła - a gdzie ? no to już zależy ale jeśli całość będzie wykonana zgodnie ze sztuką to straci je właśnie na podłogówce...nawet przykrytej drewnem...

No perpetum mobile to nie bedzie, ale idea jest prosta. O dolu masz pelno styropianu (ja np 20 cm). Piec grzeje wode i wpuszcza ja w podlogowke. Na gorze jakas izolacja (grube dechy, dywany, rozciagniety perski kot). No i woda zaczyna sobie krazyc w obiegu. Piec na wlocie ma ciagle goraca wode - nie zalacza sie. Dobre izolacje z kazdej strony rur - ciepla nie zabieraja. I tak moze ta woda nawet kilka godzin krazyc az straci kilka stopni. Az histereza pieca powie - trzeba dogrzac. A przez ten czas troche tego ciepelka przedarla sie przez styropian od dolu, przez dywany od gory, przez nieszczelnie owiniete rurki przy piecu itp.

Efekt : dom zimny - gazu zuzyte zero.

Ale z doswiadczenia : 3 warstwowa deska i to plywajaca (nie klejona) bez problemu przepusci tyle energii, ze dom sie dogrzeje. A puszczalem maks w rury 31 st !! Jakbym dal z 35 to by bylo....

Co do sterowania, w tym sezonie mialem tylko grzybki na obiegach zalozone, i moglem puszczac wiecej lub mniej wody. Ustawilem raz i starczylo. Ale doeclowo, na kazdym obiegu planuje miec kryze, i sterowac kazde pomieszczenie osobno "termostatami". Te czujniki temp u mnie to 1wire - mam praktycznie wszedzie. Do tego doloze przekaznikowe 1wire i jakis thin-client i bede sterowal tymi zaworami z poziomu komputera.

Fantom

Co do sterowania, w tym sezonie mialem tylko grzybki na obiegach zalozone, i moglem puszczac wiecej lub mniej wody. Ustawilem raz i starczylo. Ale doeclowo, na kazdym obiegu planuje miec kryze, i sterowac kazde pomieszczenie osobno "termostatami". Te czujniki temp u mnie to 1wire - mam praktycznie wszedzie. Do tego doloze przekaznikowe 1wire i jakis thin-client i bede sterowal tymi zaworami z poziomu komputera.

Fantom

Jak zrobisz podziel się wiedzą, z wypiekami na policzkach poczytam bo na chwilę obecną mam w planach zrobienie na 1wire i thin cliencie bardziej systemu informującego o temperaturach i wilgotności (raczej tylko pralnia-suszarnia) niż systemu do sterowania, ale kabla sieciowego nie żałowałem więc może będzie można nieco rozbudować system.

No perpetum mobile to nie bedzie, ale idea jest prosta. O dolu masz pelno styropianu (ja np 20 cm). Piec grzeje wode i wpuszcza ja w podlogowke. Na gorze jakas izolacja (grube dechy, dywany, rozciagniety perski kot). No i woda zaczyna sobie krazyc w obiegu. Piec na wlocie ma ciagle goraca wode - nie zalacza sie. Dobre izolacje z kazdej strony rur - ciepla nie zabieraja. I tak moze ta woda nawet kilka godzin krazyc az straci kilka stopni. Az histereza pieca powie - trzeba dogrzac. A przez ten czas troche tego ciepelka przedarla sie przez styropian od dolu, przez dywany od gory, przez nieszczelnie owiniete rurki przy piecu itp.

Efekt : dom zimny - gazu zuzyte zero.

Ale z doswiadczenia : 3 warstwowa deska i to plywajaca (nie klejona) bez problemu przepusci tyle energii, ze dom sie dogrzeje. A puszczalem maks w rury 31 st !! Jakbym dal z 35 to by bylo....

Fantom

Szczukot, czy możesz wyjaśnić tak dla laika, skąd dokąd masz pociągnięte i jakie kabelki (bez używania fachowego slangu) do sterowania temperaturą w każdym pomieszczeniu? Np. ze ściany w pokoju, gdzie będzie wisiał czujnik temp. kabelek 2 żyły 0,5mm idzie do... I jakie urządzonka będą potrzebne aby to wszystko razem działało.

Jestem jeszcze przed położeniem tynków i chętnie bym sobie parę przewodów dołożył. Może w przyszłości je wykorzystam.

Czym jeszcze sterujesz/będziesz sterował w domu? Co Twoim zdaniem warto jeszcze położyć pod przyszłą "inteligencję" domu?

System pomiaru temperatury w domu itp juz mam (aktualnie chyba 14 pomiarów). Stoi na razie na zwyklym routerku. Mierze, archiwizuje, moge zobaczyc historie przez www itp. Ale mam juz jakiegos cienkiego klienta (bo w 8 MB pamieci routerka ciezko sie bawic), tylko czasu brak aby sie tym zajac :(

Do tego za jakies 150 zl modul 8 przekaznikow sterowany 1wire i tyle. Calosc zamkne w 500 zl. A jakbym mial montowac jakies termostaty w kazdym pomieszczeniu.... No i do tego beda duzo wieksze mozliwosci. Zarzadzanie np przez www, zdalne, monitoring, historia itp.

Co do mozliwosci 1 wire, sa spore na takie zabawy. Kable najlepiej aby byly 4 zylowe - takie zwykle alarmowe/telefoniczne. 1wire najlepiej dziala na 3 zylach. Ja mam wszedzie 2 zyly i tez dziala, ale przy dlugich odcinkach moga poajwiac sie problemy.

Na razie jedyne co zrobilem to pomiary temperatury w domu, na zewnatrz, rekuperacji itp.

Zamierzam jeszcze sterowac rekuperatorem, obiegami grzewczymi, podlewaniem ogrodka itp.

Mozna sobie monitorowac np zuzycie gazu czy pradu (liczac obroty tarcz na licznikach). Czyli mzona wymyslic cokolwiek, do czego mozna uzyc pomiaru temperatury, wilgotnosci, przetwornikow A/C i C/A i tym podobnych drobiazgow. I wszystko jest TANIE.

Fantom

Super wynik za gaz. Jaka bryła domu/projekt? A co do solarów IMO mieli rację, z ekonomicznego punktu widzenia nie jest jeszcze opłacalne. Poczekaj jeszcze rok-dwa i dokupisz jak nieco ceny zlecą. To tak jak z telewizorami LCD.... czy jeszcze można kupić kineskop ;)

Dom prosty, dach dwuspadowy,

Szczukot- 8m-cy od wrzesnia (wtedy dopiero się przeprowadzaliśmy powoli mieszkaliśmy na full od paźdź), temp zadana 21 st.

Szczukot, czy możesz wyjaśnić tak dla laika, skąd dokąd masz pociągnięte i jakie kabelki (bez używania fachowego slangu) do sterowania temperaturą w każdym pomieszczeniu? Np. ze ściany w pokoju, gdzie będzie wisiał czujnik temp. kabelek 2 żyły 0,5mm idzie do... I jakie urządzonka będą potrzebne aby to wszystko razem działało.

Jestem jeszcze przed położeniem tynków i chętnie bym sobie parę przewodów dołożył. Może w przyszłości je wykorzystam.

Czym jeszcze sterujesz/będziesz sterował w domu? Co Twoim zdaniem warto jeszcze położyć pod przyszłą "inteligencję" domu?

Możliwości są praktycznie nieograniczone. W google jest mnóstwo tematów dla przykładu http://techniczny.wordpress.com/2011/05/30/inteligentny-dom-na-openwrt/

czy ktoś z was może ma gres polerowany arkesia beige z Paradyża? u mnie podłoga po ponad pół roku użytkowania wygląda fatalnie-większość kafli ma takie nie wiem jak to opisać plamy-"zamglenia" zmatowienia miejscami. Kafle zaimpregnowane, zaczęło mi się to pojawiać ostatnio i wygląda dośc kiepsko, podłoga ani nie jest "tyrana" ciągle latam na szmacie, żadnych plam tylko - to nie wiadomo co? może to wina kafli-jakaś felerna seria, albo impregnatu?

czy ktoś z was może ma gres polerowany arkesia beige z Paradyża? u mnie podłoga po ponad pół roku użytkowania wygląda fatalnie-większość kafli ma takie nie wiem jak to opisać plamy-"zamglenia" zmatowienia miejscami. Kafle zaimpregnowane, zaczęło mi się to pojawiać ostatnio i wygląda dośc kiepsko, podłoga ani nie jest "tyrana" ciągle latam na szmacie, żadnych plam tylko - to nie wiadomo co? może to wina kafli-jakaś felerna seria, albo impregnatu?

Impregnowałaś dwa razy (przed fugowaniem i miesiąc po fugowaniu) czy tylko raz? Jaki impregnat?

Impregnowałaś dwa razy (przed fugowaniem i miesiąc po fugowaniu) czy tylko raz? Jaki impregnat?

impregnowałam po fugowaniu 2 razy, fugę mam jasną super kafelkarza nie paproka-nie było żadnych plam po fudze, kafle wyglądały idelanie po położeniu i zaimpregnowaniu. Te plamy zauważyłam z 2 m-ce temu. Impregnowałam prepratem HG.

impregnowałam po fugowaniu 2 razy, fugę mam jasną super kafelkarza nie paproka-nie było żadnych plam po fudze, kafle wyglądały idelanie po położeniu i zaimpregnowaniu. Te plamy zauważyłam z 2 m-ce temu. Impregnowałam prepratem HG.

Gres to jednak kłopotliwa posadzka. Podejrzewam, że te smugi to niestety efekt wniknięcia fugi w gres. Powinno się impregnować (zamykać pory gresu) przed fugowaniem. Gdzieś jeszcze kiedyś czytałem o jasnym kleju do gresu właśnie po to by nie było przebarwień. Jedyne co teraz można zrobić tp nauczyć się z tym żyć niestety... są jakieś płyny/środki do usuwania plam z gresu (widziałem w LM lub Casto firmy HG). Spróbować nie zaszkodzi.

w casto powiedzieli że można po zafugowaniu, echh generalnie gdzieś wyczytałam na necie że arkesi i gali się nie impregnuje bo mają tak małą nasiąkliwość że nie trzeba. w casto zaatakowali od razu że trzeba zaimpregnować to zaimpregnowałam... moze to to i fuga ale po położeniu kafli i ich zaimpregnowaniu nie było żednych problemów, wyglądały pięknie jak lustro, dopiero od niedawna zaczęły wyglądać coraz gorzej... żebym wiedziała że tyle kłopotów z gresem to bym się 5 razy w ......kopnęła. wiem Tomek że są takie preparaty tylko że to nie jest plama "sama w sobie" to tak jabyś miał kafle półpoler -niby się świecą a miejscami są matowe.

No to taka mala dygresja, ktora powtarzam co pol roku :)

W casto czy Leroyu to mozna srubki jak brakuja kupic. i tyle. A kto tam kupuje duzo rzeczy na budowe, a do tego oczekuje fachowych porad od pracownikow marketow - to tylko wspolczuc mozna. Towary do marketow ida najgorszej jakosci, a pracownicy w 90 % to z lapanki. Na pozostale 10 % ciezko trafic, choc ci nieliczni moga naprawde pomoc.

Fantom