Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

No to taka mala dygresja, ktora powtarzam co pol roku :)

W casto czy Leroyu to mozna srubki jak brakuja kupic. i tyle. A kto tam kupuje duzo rzeczy na budowe, a do tego oczekuje fachowych porad od pracownikow marketow - to tylko wspolczuc mozna. Towary do marketow ida najgorszej jakosci, a pracownicy w 90 % to z lapanki. Na pozostale 10 % ciezko trafic, choc ci nieliczni moga naprawde pomoc.

Fantom

To niestety prawda...

Najgorsza porada to od gościa z marketu.

A tych kompetentnych to trudno znaleźć...

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

mam problem z instalacją do deszczówki. W projekcie zapisano instalację do deszczówki z zamkniętym zbiornikiem. I teraz muszę to szybko wykonać. Nie widział ktoś taniego zbiornika do deszczówki? Chodzi o to, żeby geodeta naniósł to na plan, a starostwo zatwierdziło. Jak macie w planach z wodą deszczową? Rozprowadzenie deszczowki po powierzchni działki?

Witam,

mam problem z instalacją do deszczówki. W projekcie zapisano instalację do deszczówki z zamkniętym zbiornikiem. I teraz muszę to szybko wykonać. Nie widział ktoś taniego zbiornika do deszczówki? Chodzi o to, żeby geodeta naniósł to na plan, a starostwo zatwierdziło. Jak macie w planach z wodą deszczową? Rozprowadzenie deszczowki po powierzchni działki?

Zdecydowaliśmy się na rozsączanie. Ze zbiornikiem to jest tak, że deszcze są wtedy gdy już ogródka się nie podlewa ;) Pogadaj z kierbudem czy możesz zamienić zbiornik na skrzynki lub tunele rozsączające.

witam grupe.koncze dach.za tydzien beda okna i czas na elektryka i hydraulika.jak oni sobie licza za punkt ? ile płaciliscie za punkty u elektryka i hydraulika.poprosze jeszcze namiary na sprawdzona ekipe od tynków gipsowych.pozdrawiam

Elektryk - Mirosław Mąkosa 606 897 999 - płaciłem 30 PLN za punkt w puszce, wyprowadzenie kabli było taniej ale już nie pamiętam, kupował materiał ze swoimi upustami. Najlepszy instalator w moim domu, wiele ciekawych rozwiązań podpowiedział na przyszłość na co zdecydowaliśmy się praktycznie bez zastanowienia.

Hydraulikę robiłem w Ciepłej Chacie i oni przygotowali kompleksową ofertę na wod-kan i CO

Tynki - Bogdan Stańczyk - prosto i w miarę szybko zrobił tynki Diamanta od Knaufa, ostatnio zszedł ode mnie z gładzi i kilku zabudów z płyt gk. W przypadku tynków przygotuj się na największy syf na budowie i załatw jakiś pojemnik na śmieci lub tonowy worek BB (taki np. z LM) bo będą czyścić maszynę więc będzie sporo resztek tynku.

Witam,

witam tez mam w projekcie zbiornik i zastanawiam sie czy mozna by było cos tanszego,jakies studnie chłonnne ale wtedy trzeba by było zmieniac projekt.

A jaką firmę z Radomia polecacie jako dostawcę zbiornika betonowego na szambo? Jest ich sporo, ale podobno kilka niezbyt ciekawych a dzisiaj sprzedawca jednej z nich powiedzial, ze na początku w kilku godzinach po montażu zbiornik może przeciekać, ale w ciągu miesiąca wszystko się "reguluje" i nie przecieka.....magia??? W okolicy Goleniowa są wysokie wody gruntowe i wolelibyśmy uniknąć nieszczelności....

Ktoś pomoże?

elektryka + hydraulika - Krzysiek Bergiel - 602289329 - elektryka 30 zl za punkt, hydraulika nie pamiętam

tynki gipsowe - mi robił Cezary Betke - w sumie zajmuje się bardziej deweloperką, ale tynki jeszcze robi (jego ekipy) - kurcze numer gdzieś posiałem, poszukaj na necie - dom developer

A ja szukam sprawdzonego posadzkarza...

Możecie kogoś polecić?

jeszcze mam pytanie odnosnie geodety i mapy zbiorczej .czy trzeba miec zrobiona elewacje na budynku przed pomiarami.

Rozumiem, że chodzi Ci o mapę inwentaryzacyjną, na której geodeta nanosi obrys budynku (pomiar wykonuje się na styku ziemia-budynek) więc jesli to co wystaje ponad ziemią nie będzie już np. okładane styropianem to może zmierzyc i nanieść na mapę.

witam tez mam w projekcie zbiornik i zastanawiam sie czy mozna by było cos tanszego,jakies studnie chłonnne ale wtedy trzeba by było zmieniac projekt.

dlaczego zmieniać projekt - brzmi poważnie? ja miałem mieć zbiornik, na etapie budowy kierbud powiedział, żeby zamiast tego zbiornika zrobić dwie studzienki chłonne i po sprawie. naniósł to na plan, geodeta naniósl na mapkę i tyle...

Witam, oddam za symboliczne pifko kamienie polne, mam również do sprzedania za 1/2 ceny kilkanaście sztuk prętów zbrojeniowych. lokalizacja Dołuje City, zainteresowanych proszę o kontakt na priv. Ponadto może ktoś będzie zainteresowany - sprzedam działkę w Dołujach 750 m2 pełne uzbrojenie w działce, droga wyłożona polbrukiem, wydane warunki zabudowy.

pzdr

Witam,

mój problem rozwiązany, jak przypuszczam. Zamiast zbiornika na deszczówkę, będzie rozprowadzanie wody po działce. Zmiana nieistotna, jak się okazuje. W planie zagospodarowanie przestrzennego nie ma takiego wymogu. A na planie pojawił się zbiornik na deszczówke! Przy[puszczam, ze projektant posłużył się jakimś gotowcem, ze zbiornikiem, no i u mnie się pojawił. Dowód, na to jak uważnie trzeba czytac plan i projekt. Zbiornik plus instalacja wody deszczowej to wydatek rzędu 10k zł. Wydatek kosztowny i całkowicie niepotrzebny.O mały włos. Przez głupia pomyłkę.

Czytajcie uważnie projekt. Zaoszczędzicie sobie nerwówki na koniec. I niepotrzebnych wydatków.

Witam,

mój problem rozwiązany, jak przypuszczam. Zamiast zbiornika na deszczówkę, będzie rozprowadzanie wody po działce. Zmiana nieistotna, jak się okazuje. W planie zagospodarowanie przestrzennego nie ma takiego wymogu. A na planie pojawił się zbiornik na deszczówke! Przy[puszczam, ze projektant posłużył się jakimś gotowcem, ze zbiornikiem, no i u mnie się pojawił. Dowód, na to jak uważnie trzeba czytac plan i projekt. Zbiornik plus instalacja wody deszczowej to wydatek rzędu 10k zł. Wydatek kosztowny i całkowicie niepotrzebny.O mały włos. Przez głupia pomyłkę.

Czytajcie uważnie projekt. Zaoszczędzicie sobie nerwówki na koniec. I niepotrzebnych wydatków.

a wiesz juz jak rozprowadzic wode.a projektu nie trzeba zmieniac.

dlaczego zmieniać projekt - brzmi poważnie? ja miałem mieć zbiornik, na etapie budowy kierbud powiedział, żeby zamiast tego zbiornika zrobić dwie studzienki chłonne i po sprawie. naniósł to na plan, geodeta naniósl na mapkę i tyle...

i masz juz odebrany budynek.nikt sie w urzedzie nie czepiał