Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Dlatego zdziwiłam się, u nas materiały kosztowały podobno 700 zł, ale osobiscie mi babka pwoiedziała ze Enea moze zrobic i podała cene jak woł 290 zł. Malo na zawał nie zeszłam z wrazenia

Gosi@,

a zapytałaś może jak długo trzeba czekać na to przyłącze za 290 zł?

;)

W przypadku nie dotrzymania przez Enea operator terminów określonych w $4 ) klient ma prawo naliczania kar umownych w wysokości

0.1 % opłaty za przyłączenie określonej w $5 ptk. 2 za każdy dzień zwłoki łącznie jednak nie więcej niż wysokość opłaty za przyłączenie.

http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/204218-problem-z-egzekwowaniem-kar-umownych-przylacze-energetyczne.html

Jak już się coś kupiło, za coś zapłaciło bezpieczniej nie sprawdzać już cen. W każdym razie ja tak robię. Lepiej się wtedy śpi ;)

AAAAAA, słuchajcie, elektryk chce 20.000 za całosci. Troche mnie ta cena powalila, ale nie mam porownania, to bardzo duzo?

Myślę, że jedyne miarodajne porównanie miałabyś przy wycenie instalacji przez innego elektryka. Chyba warto, by zejść np z tysiaka.

U nas koszt całości, o lie dobrze pamiętam, to było ok. 16 tys, ale co daje Ci taka informacja? Chyba tylko rząd wielkości. Równie dobrze możnaby przecież porównywać ile wydaliśmy na posadzki.

Bejmar, dziekowac:-) Ma ktos okna Hekaplastu? OOOOOO i powiedzcie mi ile płaciliscie za przyłacze prądu na budowę? Ja zaliczyłam chyba pierwszy epicki zonk, zapłaciłam kolesiowi z enea 1200 zł, a panie w enea pwoiedziały ze one robia to za 290 zł:o

Płaciliśmy 300 zł bez skrzynki budowlanej. Co do enei to chyba jakieś przekłamanie bo ok.200 kosztuje tylko podpięcie kabla do zetki w ich usłudze. Generalnie byłam w podobnej sytuacji jak ty. Tyle że zaśpiewali za całość 1500!!!!!!!!! Poszukałam, sama kupiłam skrzynkę i schowałam do kieszeni jakieś 700.

Widzę, że kryzysu nie ma w budowlance :) 80tys. za robociznę to moim zdanie trochę przesada. W 2007 kiedy był bum budowlany ludzie płacili po 90tys. Ja budowałem na przełomie 2009/2010 i zapłaciłem 49tys. a można było i taniej. Wiem, że wszystko poszło do góry ale i tak ceny są kosmiczne. Oczywiście dotyczy to naszego regionu, znałem ekipy które przyjeżdżały z Poznania bo twierdziły, że u nas można "zarobić".

Jednak warto budować super przygoda polecam wszystkim. Już nie mogę doczekać się drugiej budowy :)

Jestem właśnie w trakcie tej drugiej. Tak dla przyszłych pokoleń: pierwsza sso+dach ok.40 robocizna/netto/, sprzęt po stronie wykonawcy=dom 120+garaż(2004, czyli przed boomem budowlanym , stosunkowo tanio) ; druga teraz 200+garaż= 120 /brutto, to jest właśnie doświadczenie/, sprzęt po stronie wykonawcy. Kryzysu więc nie ma:)

gosia@ ja akurat nie pisałem tego tylko agma przytoczyła moją wcześniejszą wypowiedź.

Ja właśnie jestem po podpisaniu umowy przedwstępnej na sprzedaż domu (wyprowadzam się w połowie sierpnia :( ). W przyszłym roku mam nadzieje wystartować z nową budową. Chyba naprawdę nie ma kryzysu jeśli ekipy tyle wołają a ludzie jednak kupują gotowe domy. Ja liczę, że jednak uda mi się znaleźć ekipę na SSZ za około 70-80tys.

Cały czas śledzie biernie grupę szczecińską ale mam nadzieje, że od kwietnia 2013 ponownie będę aktywnym uczestnikiem forum i oczywiście znajdą się osoby które będą chciały pomóc

Po pierwsze chęci zarobienia = zejścia z kredytu. Nie wyobrażam sobie płacić kredyt do emerytury. Po drugie chęć budowy (miło wspominam pierwszą). Po 2 latach mieszkania niestety musimy się wyprowadzić. Nie myślałem jednak, że tak szybko sprzedam dom. Liczyłem, że będę sprzedawał 2 lata a sprzedałem w 9 miesięcy.

Może ktoś polecić solidnego ogrodnika/firmę - konkretnie potrzebuję kogoś znającego się na rzeczy do wykonania oprysków.

Mój ogrodnik "się zawiesił" i nie odbiera - albo na urlopie, albo nie jest zainteresowany drobnymi zleceniami.

Podnoszę pytanko

Z góry dzięki za pomoc

a kto mi powie (tu mysle o prawnikach) gdzie mam sie udac (pewnie sad) jak firma ELIT z przemilym panem Jackiem zbankrutowala i ani zwrotu zaliczki ani zamowionego materialu nie mozna uzyskac. suma niewielka w sumie zaliczki ale troche boli. w sumie to zamiast pieniedzy to wolalbym jacusiowi troche zycia uprzykrzyc. w ktora strone sie udac?

Napisz szczegóły na priva lub zdzwońmy się. Postaram się pomóc, podpowiedzieć.

Robert

Witam. Macie moze jakis namiar na firme ktora zaprojektuje i wykona wentylacje mechaniczną z rekuperacją? Z gory dziekuję za pomoc.

KLIMATSYSTEM Sławomir Mencel

60-252 Poznań

Hetmańska 30

Dane telefoniczne do znalezienia w necie.

Dużo robili swego czasu w Szczecinie i okolicach zanim miejscowe firmy nauczyły się tematu.

No z takich wyliczen to sie zgadza. Tylko o Twojej budowie i na Warszewie nie widzialem wpisow.

No to bedzie problem :)

Fantom

Myślę ,że wielkiego problemu nie będzie jeśli umawiałaś się z którąś z 2 ekip górali ostatnio wymienianymi na forum wcześniej. Są na tyle zorganizowani że mają osobne ekipy od budowy tj. 1/stan 0 i murarka główna, 2/ściany działowe i kominy oraz szczegóły 3/ ci od dachu. Teoretycznie mogą więc prowadzić kilka budów jednocześnie.Oczywiście jeśli po primo masz dobrego kierownika budowy i po secundo dobre układy z hurtowniami. Niestety słabą stroną firm góralskich jest kiepska organizacja w zakresie dostaw materiałów. Oczywiście zakładam, że budujesz tzw. jak to się ciągle uroczo nazywa systemem gospodarczym. Do czego gorąco namawiam a bynajmniej nie do samodzielnego zamawiania materiału przez górali , bo szybko pójdziesz " z torbami".

agama, niekoniecznie, prowadzenie większej ilosci robot, sprawia ze zawsze jest ktos sciemniany. A to strop schnie 60 dni, a to polowa rodziny wymarła na zarazę. ja sie wypisąłam z góralskiej ekipy, tak ze miejsce sie zwolniło. Druga budowa daje jedno, nie dajesz sie zbajerowac na powszechne teksty mamiace inwestorow. No i zasada druga, kompromisy daja w dupe zawsze inwestorowi nie wykonawcy.