Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Najniższą cenę dostałem w Sławlandzie (zeszły rok), brałem łaty i kontrłaty od razu. Potem i tak musiałem dokupić, bo zabrakło.

Ja kupowałem w Elgeronie, z łatami i kontrłatami podobnie- przyjechały z więźbą, ale trochę (niedużo) zabrakło :) Te co zostały, po dowiezieniu przydały sie do podbitki

Pogadajmy o ogrodzeniach :) najlepiej systemowych z podmurówką z prefabrykatów. Robił ktoś? Najtańszą ofertę za sam materiał znalazłem za ok 66 PLN za mb (2 metrowe przęsła grubości 4mm z 3 przetłoczeniami, wysokość 1.7m - trochę za wysoki i musiałbym pogadać jak wycenią 1.5m, słupki 2.5m grubość ścianki 1.5mm, ocynk, prefabrykaty zbrojone wysokości 30cm). Do tego dojdzie transport z kilka stówek. Mam ok 100 m ogrodzenia (3 strony) i zamierzam złożyć klocki sam. Czy lokalnie znaleźliście coś taniej?

No to ja robie drozej sam ale troche lepiej. Podmurowka (gleboka - nie bedzie wysadzac) z pustakow szalunkowych zalane betonem, a do tego siatka betafence. Siatka ze slupkami na 30mb to jakies 1600 zl.

Fantom

Ta siatka wychodzi całkiem przyjaźnie kosztowo. To panele czy będziesz naciągać? Ocynk czy malowany proszkowo? Gdzie kupowane? Odnośnie podmurówki, nie potrzebuję aż takiego muru ;)

W sumie w Szczecinie 95 % rynku Betafence to ma teleport2000 na Chopina i sklep na Swierczewskiej.

Siatka z drutu ocynkowanego oblana PVC.

Slupki i tak musisz wstawic gleboko i zabetonowac. To murek to juz dodatek :) A np dziki mi nie beda sie pod nim grzebaly (teraz na budowlanym ciagle mi ryja).

Fantom

W sumie w Szczecinie 95 % rynku Betafence to ma teleport2000 na Chopina i sklep na Swierczewskiej.

Siatka z drutu ocynkowanego oblana PVC.

Slupki i tak musisz wstawic gleboko i zabetonowac. To murek to juz dodatek :) A np dziki mi nie beda sie pod nim grzebaly (teraz na budowlanym ciagle mi ryja).

Fantom

Ja nie mam problemów ze zwierzyną leśną, a kota sąsiadów się nie ustrzegnę ;) skubany zrobił mi ślady jak wylewali taras i posadzki. Ten sklep na Świerczewskiej to Arkadia?

... Odnośnie podmurówki, nie potrzebuję aż takiego muru ;)

Szczukot ma rację. To nie kwestia potrzeb tylko wytrzymałości. Słupki przenoszą wszystkie siły na fundament dlatego ten powinien mieć odpowiednie wymiary a szczególnie głębokość. 80 cm to głębokość przemarzania w naszym rejonie i żadne fundamenty nie powinny być płytsze. Na pocieszenie pomyśl, że np w Ełku powinni robić na głębokość 140cm;). To pod słupki, a pod przęsłami można zaoszczędzić i zrobić np 40/40cm ława z grubego piasku/ ława betonowa. Do tego zbrojenie górą 4(5) x fi12 spięte strzemionami. Jak są kiepskie grunty to pod fundamenty lepiej jeszcze dać z 10 cm podsypki piaskowej a przy wysokiej wodzie gruntowej dojdzie drenaż. Niewiele możesz oszczędzić na fundamentach w porównaniu z ewentualnymi późniejszymi naprawami.

Piece stawia PIotr badura z Poznania, jest na forum. U mnie bedzie robił kominek, możesz się podłaczyć ;-) w sensie zgrania robot

Hm, tez mnie interesuje temat ogrodzenia. A powiedzcie macie jakies patent na krety? kładziecie siatkę pod trawnik?

Kolejna bardzo wazna sprawa, macie, albo znacie kogos z zaluzjami fasadowymi zewnetrznymi?

Tynki schną. Pora przymierzyć się do tematu podłóg.

Napiszcie proszę, jak okiełznaliście ten temat u siebie.

1. Czy w łazience na poddaszu dawaliście folię pod styropian wywiniętą na ściany czy tylko na wylewkę hydroizolację jakąś np. dwuskładnikową?No bo papy i folii na poddaszu się ogólnie nie daje, prawda?

2. Czy na parterze, oprócz garażu, dawaliście siatkę zbrojeniową w wylewkę czy tylko tzw. zbrojenie rozproszone?

Dostałem od elektryka propozycję 25 pln za punkt bez materiału lub 50 pln z materiałem. Co sądzicie o tych cenach?

Polecam rozliczenia "za całość". Rozliczanie punktów niesie dużo niewiadomych: np włącznik krzyżowy to np. 1,5 pkt, a 4 gniazdka obok siebie to ile punktów - jeden, dwa czy cztery?

Przelicz ile i jakich punktów chcecie zrobić, wylicz końcową kwotę i tą porównaj z innymi ofertami.

Dostałem od elektryka propozycję 25 pln za punkt bez materiału lub 50 pln z materiałem. Co sądzicie o tych cenach?

25 to standardowa cena co do materialu to chyba oplaci sie kupic samemu na hurcie (elektrycy maja dodatkowo ok. 25% upustu), metr kabla 3x2,5 to 2,60 zł, puszka glęboka max 3 zl, solidne gniazdko podwojne z bolcem 12 zl

To powiedzcie choć czy pod papę na chudziaku stosowaliście jakiś grunt, typu SBS Siplast Primer Icopal -w sumie nawet on chyba nie powinien być uzywany wewnątrz(zależy jak interpretować kartę techn.),więc nie wiem czy warto.Sama papa nie wystarczy?Są tezy o szkodliwości mazideł, papy itp.