Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Teska jak zwykle jesteś niezawodna w podsyłaniu fachowców :cool:

"Kafelkowy" Wiesław się sprawdził nie tylko u mnie więc z kominiarza też skorzystam :yes:

Może ktoś mi jeszcze podpowie ile mam przygotować za przegląd i czyszczenie komina?

Pytanie o brukarzy nadal aktualne chociaż w poniedziałek mam już umówione jedno spotkanie "negocjacyjne"

Oczywiście pozdrawiam , ale z tym podsyłaniem fachowców to chyba nie koniecznie... Mi kilka lat temu (czasy Masksia i Jasia& Joasi)podesłałaś fachowca od kominków. p. B. . Nie będę się rozwodzić nad całokształtem , ale że facet do tej pory proponuje ludziom doprowadzenie powietrza do kominka rurą 10 cm to lekka przesada

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

ale że facet do tej pory proponuje ludziom doprowadzenie powietrza do kominka rurą 10 cm to lekka przesada

Ja mam 10 (lub moze 11) - a ciag taki, ze bede musial cos zalozycdla zmniejszenia. Bo szyber i przepustnica nie daja rady :) Wiec wszystko zalezy ...

A co do gladzi, to ja polecam ta co mam u siebie : SEMIN. A teraz znajdz wykonawce, ktory bedzie chcial (i umial) na niej zrobic :)

Fantom

agama, czekaj jak płyte? dookoła 1m pod ogrodzeniem???? to koszmarny koszt:-(

Nie potrzebujesz lać betonu na taką głębokość , tylko wsadzasz cienka płytę betonową. Nie jest to aż tak duży koszt. Niestety to jedyny skuteczny sposób na krety. Siatki się zupełnie nie sprawdzają.

Ja mam 10 (lub moze 11) - a ciag taki, ze bede musial cos zalozycdla zmniejszenia. Bo szyber i przepustnica nie daja rady :) Wiec wszystko zalezy ...

A co do gladzi, to ja polecam ta co mam u siebie : SEMIN. A teraz znajdz wykonawce, ktory bedzie chcial (i umial) na niej zrobic :)

Fantom

Ta gładź jest wapienna? Jak jesteś zadowolony z tego jak Tobie kładli to poleć mi swojego wykonawcę.

Tynki schną. Pora przymierzyć się do tematu podłóg.

Napiszcie proszę, jak okiełznaliście ten temat u siebie.

1. Czy w łazience na poddaszu dawaliście folię pod styropian wywiniętą na ściany czy tylko na wylewkę hydroizolację jakąś np. dwuskładnikową?No bo papy i folii na poddaszu się ogólnie nie daje, prawda?

2. Czy na parterze, oprócz garażu, dawaliście siatkę zbrojeniową w wylewkę czy tylko tzw. zbrojenie rozproszone?

Ad. 1. Nie mam poddasza użytkowego więc w tej kwestii nie pomogę, ja kładę tam tylko 15 cm wełny i robię podesty z płyt OSB do kominów i wyłazów. Ale jeśli chodzi o hydroizolację to nie zalewałem kwadratów 1x1m i teraz jak wchodzi kafelkarz to on robi wylewkę pod brodzik z kafelek. Sam robi zaprawę z hydroizolacją Mapelastic

Ad. 2. Jak wejdzie Ci posadzkarz to powinnaś z nim porozmawiać ile cm posadzki będzie lał. U mnie było 15 cm styropianu i gdzieniegdzie byłoby ok 6cm posadzki więc posadzkarz zasugerował by wzmocnić zbrojeniem. Wszytko było wylewane pod HS więc u mnie poziom zerowy wyznaczało okno ;) którego poziom wyznaczałem w salonie a się okazało, że np. w przedpokoju chudziak jest nieco wyżej ... Cała posadzka jest z dodatkiem włókna, to chyba to nazywasz zbrojeniem rozproszonym.

To powiedzcie choć czy pod papę na chudziaku stosowaliście jakiś grunt, typu SBS Siplast Primer Icopal -w sumie nawet on chyba nie powinien być uzywany wewnątrz(zależy jak interpretować kartę techn.),więc nie wiem czy warto.Sama papa nie wystarczy?Są tezy o szkodliwości mazideł, papy itp.

Chudziak smarowałem Dysperbitem rozwodnionym i potem 2 razy normalnie. Na to folia gruba (taka basenowa) gdzieś po tygodniu od smarowania i 15 cm styro. Na to ekran, podłogówka i posadzka. Podłogówka chodziła 2-3 tygodnie i nic nie śmierdzi. Zresztą z kilka dni po smarowaniu mazidłem nic nie było czuć w domu.

agama, mam teriera:D bullteriera i 3 koty, ale koty to sfinksy i pewnie by na zawał padły jakby zobaczyły;-) te płyty to trudno mi sobie wyobrazic, bo niby jak? na 70 cm robisz podmurowke, a pod nia płyty? Płyty na podmurowce? kompletnie tego nei widzę:-(

Rób jak chcesz. W poprzednim domu miałam siatkę, no i...przygarnęłam kota. Kret odszedł cokolwiek by miało to znaczyć;). Jednak kilkoro moich sąsiadów miało właśnie te płyty i kreta ani nornicy nigdy nie mieli.

Oczywiście pozdrawiam , ale z tym podsyłaniem fachowców to chyba nie koniecznie... Mi kilka lat temu (czasy Masksia i Jasia& Joasi)podesłałaś fachowca od kominków. p. B. . Nie będę się rozwodzić nad całokształtem , ale że facet do tej pory proponuje ludziom doprowadzenie powietrza do kominka rurą 10 cm to lekka przesada

Większość wkładów ma podłączenie od spodu 10 cm. Ja mam doprowadzone powietrze rura 160 ale potem jest zagięcie (na poziomie chudziaka, wyczytałem by nie dmuchał wiatr tylko żeby kominek zaciągał powietrze swobodnie) i wyjście do rury 110.

Dostałem od elektryka propozycję 25 pln za punkt bez materiału lub 50 pln z materiałem. Co sądzicie o tych cenach?

Wszystko zależy ile punktów. Ja polecam na rozliczenie za punkt z materiałem. Czemu? I tak nie policzysz ile kabla potrzebujesz, a ile kabla zużyje. Na pewno jednak położy kable równo bez kładzenie na skos pokoju bo kabla już mu brakuje, a już nie dokupi bo się nie zmieści w kalkulacji. Podpytaj się co jest w cenie z materiałem, czy tylko kabel i puszki? A co z rozdzielnią czy uziomem? Jak płacone osobno to IMO taniej powinno wyjść 25 PLN za punkt.

agama, ja nie mowie ze nie działa. Mowie ze to ogromny koszt, mam działkę 1600 m2, wkop dookoła płyty 1m betonowe. Zwyczajnie mnie na to nie stać

Cóż pozostaje Ci poszerzyć zwierzyniec o dachowca:) A tak na serio, z tego co pamiętam to były takie cienkie płyty bodajże 3 cm. Koszt czegoś takiego nie był zbyt duży. Popytaj w betoniarniach.