Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

A nie ja malowalem tylko wykonawca.

Z tego co widzialem, to w sumie wazne sa tylko dwie rzeczy wtedy : ustawnienie strumienia i odleglosci i ... jazda. Szybko, rowno.

Dla tych kto by chcial agregatem chate malowac, to agregat ma coanjmniej dwie wady :

1) sciana jest tak gladka (oczywiscie jak byla dobrze gladz zrobiona), ze wzrok nie moze znalezc punktu zaczepienia i mozna sie wlanac reka lub glowa :)

2) jak cos sie rozwali itp, to zadnym walkiem czy pedzlem juz nie zamalujecie.

Dlatego mam tak porobione tylko sufity i skosy.

Fantom

Aha, farba silikatowa najczęściej wchodzi w relacje z metalami-korodują. Dochodzi do tego wtedy gdy spoiwem jest potasowe szkło wodne tak jak np u Flugera. U mnie też odpadała bo mam metalowe kątowniki.

U mnie nie odpada, trzyma się świetnie już kilka lat i wogóle jest fantastyczna. Jednak oczywiście tak jak napisałeś kładzenie jej to prawdziwy horror.

A nie ja malowalem tylko wykonawca.

Z tego co widzialem, to w sumie wazne sa tylko dwie rzeczy wtedy : ustawnienie strumienia i odleglosci i ... jazda. Szybko, rowno.

Dla tych kto by chcial agregatem chate malowac, to agregat ma coanjmniej dwie wady :

1) sciana jest tak gladka (oczywiscie jak byla dobrze gladz zrobiona), ze wzrok nie moze znalezc punktu zaczepienia i mozna sie wlanac reka lub glowa :)

2) jak cos sie rozwali itp, to zadnym walkiem czy pedzlem juz nie zamalujecie.

Dlatego mam tak porobione tylko sufity i skosy.

Fantom

A jaki koszt malowania?

No właśnie - mam mieszane uczucia w tym temacie. Niektórzy mówią, że odgromówka przyciąga pioruny, które to szukają sobie najkrószej drogi do wyładowania:) U mnie na razie jeden sąsiad ma - domek mniej więcej wysokości mojego. No, a metalowa antena na szczycie domku nie przyciąga? I co wtedy - jak się nie ma odgromówki?

Zamierzalem miec ale nie mam. Poczytalem troche o tym i zrezygnowalem. Piorun jak walnie w domek to malo wazne czy masz ta instalacje czy nie :)

Fantom

Pytanie do burundi : czy masz na dachu piorunochrony ? Jak nie masz to nigdzie nie jest pociagniete :)

Tomek, Twoi sasiedzi maja szczescie - jest potencjalny odbiorca uderzenie pioruna :) Sa bezpieczniejsi.

Teraz bednarki robi sie np nie z ziemi a z fundamentow - taki bajer :) Ze jak wlanie piorun, to lawy pekaja, ale TV sie nie spali ;)

Fantom

ps.

Chyba się raczej nie zrozumieliśmy - mam jakoś inaczej to zrobione - ale już się nie wypowiadam, bo nie mam pełnej wiedzy na ten temat.

Pytanie do burundi : czy masz na dachu piorunochrony ? Jak nie masz to nigdzie nie jest pociagniete :)

Tomek, Twoi sasiedzi maja szczescie - jest potencjalny odbiorca uderzenie pioruna :) Sa bezpieczniejsi.

Teraz bednarki robi sie np nie z ziemi a z fundamentow - taki bajer :) Ze jak wlanie piorun, to lawy pekaja, ale TV sie nie spali ;)

Fantom

ps.

Aha, farba silikatowa najczęściej wchodzi w relacje z metalami-korodują. Dochodzi do tego wtedy gdy spoiwem jest potasowe szkło wodne tak jak np u Flugera. U mnie też odpadała bo mam metalowe kątowniki.

Drobna uwaga- krzemionka(silikat) nie wchodzi w reakcje z metalami, jednakże wiążąc wodę teoretycznie może przyczyniać się do przyspieszenia ich korozji. Dlatego kątowniki-aluminiowe. Natomiast wchodzi w reakcje ze szkłem , bo to zasadniczo ten sam związek. I stąd trzeba dobrze zabezpieczyć szyby okienne, bardzo starannie, bo szkody na nich są nieodwracalne.