Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Pytanie do burundi : czy masz na dachu piorunochrony ? Jak nie masz to nigdzie nie jest pociagniete :)

Tomek, Twoi sasiedzi maja szczescie - jest potencjalny odbiorca uderzenie pioruna :) Sa bezpieczniejsi.

Teraz bednarki robi sie np nie z ziemi a z fundamentow - taki bajer :) Ze jak wlanie piorun, to lawy pekaja, ale TV sie nie spali ;)

Fantom

ps.

Uziomy fundamentowe są starsze niż otokowe wokół budynku. Teraz się do nich wraca, bo są tańsze. Jednak mam takie same obawy jak Ty jeśli coś ma nawalić to lepiej TV a nie fundament. No właśnie, ale przy braku odgromówki czy warto robić uziom otokowy?. Elektryk mówi,że nie. Teść -elektryk w stanie spoczynku,że tak.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Tomek zazdroszczę ogromnie i gratuluję, to juz końcowka. A ja wywaliłam kierownika budowy i generalnie odechiało mnie sie budowania. Słuchajcie pytałam juz ile płaciliscie za dach, w sensie robocizna dekarz, ciesla, dach plus rynny. Na ogolnopolskiej podaja kwoty 60 zł, 80 zł za robociznę, przy moich 150 zł to kurcze jakas maskara:-(

Szkoda, że dyskusja o uziomach i odgromach pagibła:sad:

A na pocieszenie dla Ciebie: nie Ty pierwsza, no i z pewnością nie ostatnia. Teraz będzie lepiej, jak sobie dobierzesz odpowiadającego Ci człowieka.Dla mnie osobiście początek budowy to był najbardziej stresujący okres w życiu chyba od matury:) Teraz zupełnie inaczej bym do tego wszystkiego podeszła, również w zakresie doboru różnych specjalistów -niektórzy się sprawdzili i owszem, a przez niektórych niepotrzebne nerwy. Tak więc jak Ci nie podpasował akurat w tym wypadku kier, cóż mogłaś innego zrobić - niby lepiej jak od całej konstrukcji jest jeden człowiek, ale jak będzie wsio ok to nie ma to znaczenia.

Co do dachu to miałam w cenie stanu surowego, ale taka cena jak piszesz obiła mi się o uszy w rozmowie dekarzy.

Tomek zazdroszczę ogromnie i gratuluję, to juz końcowka. A ja wywaliłam kierownika budowy i generalnie odechiało mnie sie budowania. Słuchajcie pytałam juz ile płaciliscie za dach, w sensie robocizna dekarz, ciesla, dach plus rynny. Na ogolnopolskiej podaja kwoty 60 zł, 80 zł za robociznę, przy moich 150 zł to kurcze jakas maskara:-(

Wieńce i więźba dachowa, pokrycie dachu z wszystkimi obróbkami, okna dachowe, rynny -120 zł/m2. Dach skomplikowany.

W kwesti uziomów, bednarek etc.

--------------------- Instalacja elektryczna - uziom ----------------------------

a. Bednarka numer 1 spawana do zbrojenia fundamentów w 5 miejscach (4 narożniki + wyprowadzenie na tablicę bezpieczników)

b. Bednarka numer 2 jako uziom otokowy wokół budynku, połączona z bednarką numer 1 w narożnikach i podciądnięta na tablicę bezpieczników

Wykonanie i połaczenie a + b to lekka przesada. W projekcie miałem tylko przyspawanie bednarki do zbrojenia ław i wyprowadzenie na tablicę

bepieczników

http://www.instalacjebudowlane.pl/4330-77-12406-uziom-fundamentowy-i-polaczenia-wyrownawcze-.html

ale że jako mam ławy z wodoszczelnego betonu La-fa-rge i uziom mógłby słabo odbierać, to zrobiłem jeszcze uziom otokowy i oba połaczyłem. W zasadze albo jedno albo drugie wystarczy w zupełności. Rozwiązanie b stosuje się najcześciej kiedy ktoś zapomniał wykonać rozwiązanie typu a (czyli przyspawać się do zbrojenia)

c. Wszystkie urządzenia w domu włacznie z brodzikami i wannami powinny być podpięte pod przewód ochronny żółto-zielony tak jak napisał Tomek z Polic. Jak wpadnie suszarka do wanny, to prąd porzez uchwyt PE->instalację domową->powinien zejść do tych uziomów, a wyłacznik różnicowo-prądowy powinien odciąć dopływ prądu.

Inna sprawa że tanie wanny i brodziki nie mają podobno uchwytu do podłaczenia przewodu PE. (zasłyszane nie weryfikowałem tego ale warto zwrócić na to uwagę przy zakupie)

--------------------- Instalacja odgromowa -------------------------------------

d. Bednarka numer 3 poprowadzona otokowo minimum 2 metry od domu i połączona z instacją odgromową na dachu.

----------------------------------------------------------------------------------------

Instalacji odgromowej i instalacji uziomów NIE WOLNO łaczyć.

Kurcze. Wy naprawde macie/planujecie w domach jeszcze stalowe wanny i brodziki ??

Fantom

Kupując dobry odpływ liniowy masz w instrukcji napisane by go uziemić. Co do wanny, oczywiście, że kupiliśmy stalową Kaldewei. Mam taka w mieszkaniu. Jest nie do zdarcia w porównaniu z akrylowymi.

Kurcze, normalnie to, o ile coś mi się nie karapućka, tamten musiałby wpisać w dzienniku kiedy zakończył nadzór nad budową i ten drugi to przejąć (wraz ze złożeniem papierów) - ale nie można jakoś tego inaczej rozegrać? Nie możesz dla swego spokoju poprosić nowego (jeśli masz "upatrzonego") , aby przyszedł zerknąć na te zbrojenia itp.? Na pewno nie będzie chciał więcej za tę jedną wizytę. Moge na priv podesłac Ci swojego kiera the second.

A dyskusja o uziomach ciekawa - proszę o więcej :)

Burundi, kierownik budowu z polecanej listy wziął i sobie pojechał na nieuzgodniony urlop ze mna i zaproponował odbiór zbrojenia mms (sic)! Mam teraz kładziona kanaliże, zbrojenie i lana płytę. Zostałam z tym sama.

Burudni, potrzebuje kerownika z jajami;-) Nie lowelasa który zjawia sie raz na tydzien, jak amsz tekiego to biore w ciemno;-)

Odnosnie bednarek wykonałam tel i elektryk mowi, ze jak nie masz odgromowej na dachu, to sie wyciaga tylko bednarkę pod szafka elektryczna z płyty/fyndamentów