Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

słuchajcie - możecie polecić kogoś bardzo solidnego na położenie płytek na tarasie i schodach wejściowych? oczywiście do zrobienia izolacja, płytki, stopnice itd. Moi mistrzowie mają tyle roboty, że najbliższy termin być może na koniec października a i to niepewne. Obawiam się pogody z końcem października. Nie piszę "dobrego i taniego" bo już wiemy, że to nie idzie w parze, wolę dobrego i solidnego.

Sorry , za pewną nieścisłość . Trudno się kładzie Rubin 13V CZARNY KRYSZTAŁ. Napisałam tak ,bo tylko ten kolor braliśmy pod uwagę. Z innymi kolorami raczej kłopotu być nie powinno.

ja mam rubin 13V teakowy, jest barwiony w masie, o trudnościach w kładzeniu dekarze nic nie mówili ;-) ale chwalili dachówkę, że jest twarda, chciałem ciemny brąz, ale creaton wtedy wstrzymał produkcję swojego brązu, a roben jeszcze wtedy nie mial. Pamiętam, że kupiliśmy tego RUPPa a za miesiąc już były 2 inne ładne brązy i niestety dużo taniej.

Macie jakieś dobre/złe doświadczenia z bramami garażowymi. No i producenci których polecacie Wiśniowski, Hormann, ktoś jeszcze..? Na jakie miny uważać przy napędach? Będę mieć dużą bramę praktycznie w czerni i już słyszę, że w związku z nagrzewaniem się takiej dużej powierzchni (choć brama od wschodu, więc wcale aż takiego nagrzewanie nie będzie)mogą być ograniczenia w gwarancji(teraz mam dwie małe, z całokształtu jestem średnio zadowolona, prod Wiśniowski)

jest jeszcze Normstahl na którego się napalałem i nie zdecydowałem i polski Krispol. U Wiśniowskiego coś tam na napędy narzekają, szczegółów nie znam, ja ostatecznie bramę samą jako bramę-drzwi wziąłem z Krispola a napęd takiej samej firmy (Beninca) jak do bramy wjazdowej ogordzeniowej, jeden pilot do dwóch bram bez konieczności dokupowania potem dodatkowych "urządzeń". Co mnie rozśmieszało to wyższa cena za mniejszą ilość paneli na bramie. Tzn. ilość paneli jest ta sama, tylko wizualnie z zewnątrz dużo poziomych wąskich pasków jest tańsze niż 4 szerokie. Mi się kurcze podobały te 4 szerokie, ale w końcu poszedłem po rozum do głowy, że chyba przesadzam i wziąłem średnią ilość pasów (chyba 6 ;-)

gosia@ dziękuję za namiar. Czy jest to sprawdzona firma?

Ponawiam pytanie - czy ktoś może polecić dobrą firmę od rekuperacji?

Dostałam ofertę z firmy ogólnopolskiej na rekuperację (tańsza wersja 33 tyś, droższa 37 tyś) + GWC 14 tyś - trochę sprowadziło mnie to na ziemię:(

Robiłem reku w pro ogrzewanie. Zapłaciłem 18k PLN. Jeszcze nie odpalane bo mam wykończeniówkę i nie chce zasyfić rur i filtrów. Współpraca z firmą na medal.

Pogłębię temat dotyczący bram garażowych. Okazuje się ,że mam niskie nadproże nad garażem-17 cm. Jeśli uwzględnić 5 na ocieplenie sufitu to zastaje jakieś 11-12. Natomiast wysokość nadproża dla bram segmentowych z napędem to w większości firm -miń 16. Oczywiście istnieją rozwiązania dla niskich nadproży ze sprężynami tylnymi np. Hormann(choć dzwoniąc do centrali sugerowali,żeby było to jednak miń. 15 cm), ale za to są dodatkowe dopłatą no nie chcę być ograniczona tym przy wyborze bramy garażowej. Przechodząc do meritum, czy ktoś obniżał nadproże w garażu, a jeśli tak to jak. Wyczytałam,że najprościej to dać zwykły styropian (po prostu ocieplenie nadproża dodatkowo). Jednak czy mechanizm bramy garażowej segmentowej nie obciąża jakoś nadproża. Teraz mam bramy uchylne więc kompletnie nie wiem jak ugryźć ten problem.

Pewno, ze mozesz dac styropian aby obnizyc nadproze. U mnie (Krispol) do najnizszej czesci nadproza jest przymocowana tylko uszczelka, aby po zamknieciu bramy bylo szczelnie. Czyli obciazenei zadne, a mozna dac nawet w tym styro katowniczki aby ta listwe zlapac. Caly mechanizm jest mocowany wyzej.

Fantom

Dobra, to oficjalne, nie polecam zdecydowanie kierownika budowy pana Malickiego z listy wykonawców. Przyjemniaczek wziął pieniądze, pojechał na urlop nieuzgodniony ze mną, w momencie kiedy mialam mieć odbierane zbrojenie i zalewanie płyty. Nie odbiera telefonów, nie odpisuje na sms.

Podziękowałem dzisiaj swojemu kierownikowi. :bye: Jakoś nie był zdziwiony.

Budowa to nie zabawa, każdy kubik betonu, drzewa, etc. to są moje ciężkie pieniądze. Jako drobny inwestor nie jadę na wakacje. Daję realną pracę w sektorze budownictwa. Powiększam PKB tego kraju. Albo będziemy pracować na 100% jakości i umejętności, a jak nie to spakujmy się wszyscy i jedźmy do Irlandii.

8 tys za GWC :) Rurowy ?

Moj glikolowy (czyli drozszy) bedzie mnie kosztowal moze 3 tys zl (wlasnym recyma).

Fanto

będzie glikolowy pionowy (2 odwierty po 50m) jako że na działce mało miejsca. W cenie cały komplet razem z chłodnicą, glikolem i pompą. Na etapie fundamentów puściłem 2 rury z garażu na zewnątrz. Czy te 3 tyś uwzględniają właśnie chłodnicę, pompę, glikol i elementy dodatkowe? Gdybym miał więcej miejsca na działce pewnie pokusił bym się na poziomy "własnymi ręcyma"

Witajcie, potrzebuje pomocy w sprawie styropianu na ocieplenie budynku. Pamietam, że kiedyś czytałam tu rozważania na ten temat ale teraz nie moge tego znaleźć. Mam cynk, że od poniedziałku ma zdrożeć styropian o jakies 15%.

Uzyawliście białego czy szarego styropianu? Prosze o porady i sugestie. Dzięki z góry.

Pytam bo namiar mam,ale nie do końca sprawdzony...mam wolne 6 m drewutni więc czas zapełniać na następne sezony do palenia.

Dawno nie kupowałam drewna do kominka...odechciało mi się palic:):):) mam jeszcze około 5 m grabu - schnie u mnie już 3 sezon

Witajcie, potrzebuje pomocy w sprawie styropianu na ocieplenie budynku. Pamietam, że kiedyś czytałam tu rozważania na ten temat ale teraz nie moge tego znaleźć. Mam cynk, że od poniedziałku ma zdrożeć styropian o jakies 15%.

Uzyawliście białego czy szarego styropianu? Prosze o porady i sugestie. Dzięki z góry.

wiesz co, skądś znam te podwyżki, które mają być zawsze w momencie, jak zastanawiasz się na kupnem czegoś. Chociaz podobno - nie wiem ile w tym prawdy - styropian jest takim cenowo wrażliwym produktem. Jak kupowałem grafitowy.