Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

hej

Bardzo potrzebuję waszej pomocy. Macie może informacje, naiary na wykonawcę plyty fundamentowej? Jaki byłby koszt? Cieszyłam się że będę miała płytę a tu już kolesie mężowi odradzili... :-(

Konkretnie chodzi ci o konstruktora plyty czy juz firme ktora ja polozy?U mnie wlasnie koncza plyte ale polecac ich bede dopiero jak skoncza mi SSO.Poki co jestem zadowolona.Mniej oczywiscie kosztem tej plyty.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Kolega męża straszy, że płyta fundamentowa jest droższa od ław (od tradycyjnego posadawiania). Tymczasem ja planuje zbyt duży dom, żeby utrzymać go popełniając ten pierwszy z błędów jakim byłoby wadliwe rozwiązanie fundamentu. Chcę żeby ocieplenie biegło sobie dookoła domu z uwzględnieniem spodu...

Będzie tego coś około 240 m2. Tymczasem małżonek radośnie odkrył że mamy dobry grunt wiec już nie musimy ładować się w płytę...

dżodar, mieszkałam w domu z betonu komorkowego:-) a teraz buduje z keramzytu. Ale idz na głowna forum i poszukaj, masz tam mnostwo informacji o kazdym materiale

No tak suche dane + reklama. I prawie mnie skusili - bo dzwiękoszczelność od ulicy.

Ale nie spotkałem nikogo kto by mieszkał w czymś takim. I to mnie zastanawia...

Dzodar, kazda sójka swoj ogonek chwali. Moim zdnaiem, ale tylko moim to całkiem dobry materiał, ale zimny, dlatego ja się nie zdecydowałam. Niemcy buduja z niego obory i jest w tym sens. Gdybym miała wybierać to beton komórkowy, albo keramzyt. Jezeli chodzi o dzwiekoszczelnosc to keramzyt ma lepsze parametry i jest duzo cieplejszy. Ma wszystkie zalety ceramiki, a nie ma jej wad. Plus ceramika jest najmniej zdrowym materiałem ( najwieksze promieniowanie materiału) ale oczywiscie w granicach normy, czyli znowu pytanie czy ma to dla Ciebie znaczenie. OGolnie na forum panuje zasada, mniej wazne sciany konstrukcyjne, wazniejsze ocieplenie;-)

sermiramida, ja mam dom 260 m;-) poszukaj watku i dziennika Artura72, ona ma wszystko przeliczone co do złotowki, uwierz, nie wydałby wiecej pieniedzy gdyby nie miało to ekonomicznego uzasadnienia. Nie zawsze płyta jest droższa od fundamentów, to zalezy od wakonawcy. odpadają Ci bloczki fundamnetowe, ławy. Jak masz dobry grunt, to płyta nie musi byc zbrojona siatką

Kolega męża straszy, że płyta fundamentowa jest droższa od ław (od tradycyjnego posadawiania). Tymczasem ja planuje zbyt duży dom, żeby utrzymać go popełniając ten pierwszy z błędów jakim byłoby wadliwe rozwiązanie fundamentu. Chcę żeby ocieplenie biegło sobie dookoła domu z uwzględnieniem spodu...

Będzie tego coś około 240 m2. Tymczasem małżonek radośnie odkrył że mamy dobry grunt wiec już nie musimy ładować się w płytę...

Jaknie musisz to wstrzymaj sie z ta plyta.Mnie na dzien dzisiejszy plyta juz kosztuje 70 tys.Nie wiem czy to juz koniec czy jeszcze dojda jakies koszta.Za beton zaplacilam prawie 20 tys.o stali juz nie wspomne.Na pewno tradycyjne posadowienie jest ekonomiczniejsze.

...Na pewno tradycyjne posadowienie jest ekonomiczniejsze.

Skąd takie przeświadczenie? Wszystko zależy od tak wielu czynników, że nie można twierdzić, że jeden system lub drugi jest tańszy/droższy. Zależy jaki grunt, jaki dom, jaka ekipa...

PS. Mam tradycyjny fundament, ale jak zabierałem się za budowę, to płyta nie była tak popularna jak teraz. Za stan 0 wydałem 66'795 PLN (spisuję każde wydatki) ale nie przeliczałem czy płyta byłaby tańsza.