burundi 16.10.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Bardzo dziękuję za odpowiedzi - Barnich Tobie tez. A z perspektywy czasu i doświadczeń budowlanych - jak myślicie - ma sens pchanie się w ten grafitowy? Bo drogi jest okrutnik. Hurtownia Budowlana Bednarek ul. Barlickiego 57 42-506 Będzin tel.: 32 363-46-05 WWW: http://www.bednarek.sklep.pl Miała być Genderka Grafit 032 okazała się, że fabryka będzie wysyłać dopiero za 2-3 tygodnie więc za niewielką dopłatą skończyłem na Swisspor Grafit 031 w cenie jak mi w Szczecinie (m.in. Extradach) oferowali Arbeta (czyt. najtańszy producent). EDIT: Pokazywanie ofert w Extradachu nie skutkowało zniżką cen wiec podziękowałem. EDIT 2: Oczywiście zamówienie ilości dopiero po obliczeniach m2 przez wykonawców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 16.10.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Bardzo dziękuję za odpowiedzi - Barnich Tobie tez. A z perspektywy czasu i doświadczeń budowlanych - jak myślicie - ma sens pchanie się w ten grafitowy? Bo drogi jest okrutnik. A jaka Ci wychodzi różnica między zwykłym a grafitowym? Ja wiem, że przy końcu kusi by na czymś zaoszczędzić (sam ma wiele podobnych dylematów) ale IMO na ocieplenie bym akurat nie żałował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 16.10.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 A jaka Ci wychodzi różnica między zwykłym a grafitowym? Ja wiem, że przy końcu kusi by na czymś zaoszczędzić (sam ma wiele podobnych dylematów) ale IMO na ocieplenie bym akurat nie żałował.Tomek jak twoja elewacja? ja tez zamawiam grafitowy. Dziekuje pięknie za namiary na pana Bednarka:-) powiedz jak transport? rabat? Pewnie też tam zamówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 16.10.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Witam serdecznie. Oj jak dawno mnie tu nie było. Mnóstwo nowych twarzy i wiele postów Zupełnie nowa oranizacja forum. Pozdrawiam serdecznie obecnie budujących ja już mieszkam 5 lat. Obecnie przymierzam się do nowej budowy więc pewnie częściej będę odwiedzał forum. Widzę że nastepna osoba jak ja buduje kolejny dom po 5 latach:-) Powiedz blizej miasta działka teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 16.10.2012 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 witajcie możecie podać namiary na waszego kierbuda? i jak się wam układała współpraca z nim? Jest z Goleniowa bo my tam budujemy, ale to jest przykład kierbuda od prowadzenia dziennika budowy (inny nie jest mi potrzebny a on prowadzi mi od adaptacji projektu przez PnB do końca i mi pasuje) Czy chodzi Ci o takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 16.10.2012 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Ja mam bardzo dobrego kierownika, ale tez drogiego;-) Podaje namiary Zbigniew Szewczyk 601774452. AAA i ostrzegam przed panem Malickim z listy. Chyba ze ktos chce własnie kierownika tylko do wpisow w dzienniku budowy, to tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 16.10.2012 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 30 zł różnicy na metrze3, czyli wyjdzie ok. 2 tys. różnicy na całości domku (porównanie do Golda Termoorganiki). A jaka Ci wychodzi różnica między zwykłym a grafitowym? Ja wiem, że przy końcu kusi by na czymś zaoszczędzić (sam ma wiele podobnych dylematów) ale IMO na ocieplenie bym akurat nie żałował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 16.10.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 30 zł różnicy na metrze3, czyli wyjdzie ok. 2 tys. różnicy na całości domku (porównanie do Golda Termoorganiki). w sumie ciekawe, bo 2000 to bardzo duza roznica. Jaka mam oszczędnosc na ogrzewaniu i przez ile lat by nam sie zwróciło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 16.10.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Otóż to. No i pozostaje jeszcze kwestia tego, jak to jest z tymi parametrami styropianu - jak to jest liczone itp. itd. Poza tym różni producenci stosją inne zaokrąglenia itp itd. W każdym bądź razie np. z solarami daliśmy sobie spokój, bo doszliśmy do wniosku, że nie są opłacalne patrząc na czas i skalę zwrotu w stosunku do poniesionych kosztów, tym bardziej, że nie za bardzo współczesne solary wspomagają ogrzewanie, a podgrzewanie wody użytkowej to nie są aż tak ogromne koszty póki co. w sumie ciekawe, bo 2000 to bardzo duza roznica. Jaka mam oszczędnosc na ogrzewaniu i przez ile lat by nam sie zwróciło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 16.10.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Otóż to. No i pozostaje jeszcze kwestia tego, czy aby na pewno parametry podane przy produktach są prawdziwe i jak to jest liczone itp. itd. Różni producenci stosją różne zaokrąglenia itp itd. W każdym bądź razie np. solarami daliśmy sobie spokój, bo doszliśmy np. do wniosku, że nie są opłacalne patrząc na czas i skalę zwrotu w stosunku do poniesionych kosztów, tym bardziej, że nie za bardzo współczesne solary wspomagają ogrzewanie, a podgrzewanie wody użytkowej to nie są aż tak ogromne koszty póki co. Dokładnie tak, ja z tego samego powodu własnie nie robie solarów;-) Imo nieopłacalma inwestycja. Teraz zadałeś mi cwieka tym styropianem:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 16.10.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Chyba trudność budowy polega m.in. na tym właśnie,żeby wiedzieć na czym można zaoszczędzić a na czy nie. Ciężka sprawa Ale Ty budujesz drugie domiszcze, to może coś już wiesz w tej kwestii No - też mam zagwostkę z tym styro. Dokładnie tak, ja z tego samego powodu własnie nie robie solarów;-) Imo nieopłacalma inwestycja. Teraz zadałeś mi cwieka tym styropianem:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 16.10.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Chyba trudność budowy polega m.in. na tym właśnie,żeby wiedzieć na czym można zaoszczędzić a na czy nie. Ciężka sprawa Ale Ty budujesz drugie domiszcze, to może coś już wiesz w tej kwestii No - też mam zagwostkę z tym styro.Hm, z drugim nie jest wcale tak łatwo:-) Wiem, ze nie chcę pompy ciepła np, solarów i GWC. Odrzuciłam je świadomie. Nie chcę tez drewnianych okien ( miałam drewniane) Mam teraz prosty, dwuspadowy dach tylko z 2 okanmi dachowymi:-) Nie chce styroduru tylko normlany styropian i folia kubełkowa. Mam 20 cm na ścianie i 35 na dachu ( pewnie wełna drzewna) ale za cholerę nie wiem jaka jest różnica miedzy złotym, a grafitowym:bash: to kwestia policzenia, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 16.10.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Ten grafitowy ma 0,032, a złoty 0,038 lambda czyli wg papremtrów grafit lepszy, ale jak to ma się to skali zwrotu w czasie: pojęcia nie mam - mówię o tej różnicy 2 tys.. Mam chyba podobne założenia co do domku jak Ty. A dlaczego nie chcesz już połaciówek, bo własnie zastanawiam się nad trzecim oknem dachowym, ktore miałoby być w sypialni nad łóżkiem. Oprocz niego mam w sypialni od strony północnej 1 okno w ścianie szczytowej 100x200 - moim zdaniem bez połaciówki bedzie za ciemno, małż twierdzi , że nie.A ja lubię sobie posiedzieć w sypialni - no, chyba, że przy domu nie będzie czasu Hm, z drugim nie jest wcale tak łatwo:-) Wiem, ze nie chcę pompy ciepła np, solarów i GWC. Odrzuciłam je świadomie. Nie chcę tez drewnianych okien ( miałam drewniane) Mam teraz prosty, dwuspadowy dach tylko z 2 okanmi dachowymi:-) Nie chce styroduru tylko normlany styropian i folia kubełkowa. Mam 20 cm na ścianie i 35 na dachu ( pewnie wełna drzewna) ale za cholerę nie wiem jaka jest różnica miedzy złotym, a grafitowym:bash: to kwestia policzenia, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 16.10.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Ten grafitowy ma 0,032, a złoty 0,038 lambda czyli wg papremtrów grafit lepszy, ale jak to ma się to skali zwrotu w czasie: pojęcia nie mam - mówię o tej różnicy 2 tys.. Mam chyba podobne założenia co do domku jak Ty. A dlaczego nie chcesz już połaciówek, bo własnie zastanawiam się nad trzecim oknem dachowym, ktore miałoby być w sypialni nad łóżkiem. Oprocz niego mam w sypialni od strony północnej 1 okno w ścianie szczytowej 100x200 - moim zdaniem bez połaciówki bedzie za ciemno, małż twierdzi , że nie.A ja lubię sobie posiedzieć w sypialni - no, chyba, że przy domu nie będzie czasu Pałaciówki sa droższe niz zwykłe okna, to raz. Dwa, dla mnie wygladaja gorzej pod wzgledem estetycznym. Dudni deszcz, jak napada snieg to masz ciemno;-) Ale...za mało okien w sypialni to naprawde dyskomfort. Ja bym wzięła, pozwoli to Ci czytac w łózku, przegladać gazete do kawy itd. Jedno okno w porównaniu do kiepsko oświetlonej sypialni to pikus;-) Wiem, bo okna w sypialni przegapiłam własnie w poprzednim domu. Wziełabym nawet większe, np 78x118 nie wiem jak w bryle to bedzie wygladało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 16.10.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Z doświadczenia nigdy więcej połaciówek w sypialni a szczególnie nad łóżkiem. Podstawowe minusy to głośno kiedy pada deszcz i nagrzewają pomieszczenie. Niby Velux daje jakiś pakiet wyciszający ale i tak pewnie jest głośno jedyne co się sprawdza to markizy zew. tak więc radzę się zastanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.10.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Połaciówki fajne do naświetlenia, ale trefne pod kątem przegrzewania domu latem i wychładzania zimą. Ja mam 8 szt, a z checia bym zszedl do 0 Ale wtedy na gorze mialbym same garderoby chyba. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 16.10.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Z doświadczenia nigdy więcej połaciówek w sypialni a szczególnie nad łóżkiem. Podstawowe minusy to głośno kiedy pada deszcz i nagrzewają pomieszczenie. Niby Velux daje jakiś pakiet wyciszający ale i tak pewnie jest głośno jedyne co się sprawdza to markizy zew. tak więc radzę się zastanowić. ale ma po ciemku czytac? ma okna od połnocy, co za frajda wstawac w ciemnej sypialni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 16.10.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 ale ma po ciemku czytac? ma okna od połnocy, co za frajda wstawac w ciemnej sypialni? Oczywiście masz rację jak nie ma możliwości dać zwykłych okien lub powiększyć te co są to nie ma wyjścia. W drugim domu, który będę budował oryginalnie w projekcie jest 10 połaciówek i zmniejszam tą ilość do 5szt. W sypialnia naszej nie będzie w ogóle ale mam jeszcze duże okno 145x220. Każda połaciówka to taka "dziura w dachu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 16.10.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Oczywiście masz rację jak nie ma możliwości dać zwykłych okien lub powiększyć te co są to nie ma wyjścia. W drugim domu, który będę budował oryginalnie w projekcie jest 10 połaciówek i zmniejszam tą ilość do 5szt. W sypialnia naszej nie będzie w ogóle ale mam jeszcze duże okno 145x220. Każda połaciówka to taka "dziura w dachu" Ja mam podniesona scianke kolankową i wyszły mi tylko 2 okna pałaciowe:_) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.10.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 To jak wysoka jest ta scianka ?? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts