Kasieńka i Piotr 27.10.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Tak naprawde większość klei to jedno i to samo - ja polecam ceresita - ważniejsze jest prawidłowe klejenie i uszczelnianie wszelkich szczelin. Dodatkowo przy steropianie polecam kołkowanie maskowane - chroni przed ewentualnym przebijaniem kołków w elewacji przy duzej wilgotnośći (elewacja na której widac wszystkie kołeczki) Pozdrawiam Bud-szczecin Jak wygląda kołkowanie z maskowaniem i jak się to robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 27.10.2012 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Jak wygląda kołkowanie z maskowaniem i jak się to robi? Przed kołkowaniem nawierca sie otwory głebokosci 3cm plastikowa wiertnicą, w tym miejscu daje sie kołek a następnie zatyka steropianowa zatyczka gr 3cm - wszystko do dostania w teleporcie na chopina. Dzieki temu kazdy kołek izolowany jest 3cm warstwa steropianu i nie dochodzi do uwidocznienia kołków w gotowej elewacji pozdrawiam Bud-szczecin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 28.10.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Przed kołkowaniem nawierca sie otwory głebokosci 3cm plastikowa wiertnicą, w tym miejscu daje sie kołek a następnie zatyka steropianowa zatyczka gr 3cm - wszystko do dostania w teleporcie na chopina. Dzieki temu kazdy kołek izolowany jest 3cm warstwa steropianu i nie dochodzi do uwidocznienia kołków w gotowej elewacji pozdrawiam Bud-szczecin To jest to pracochłonne, dlatego tak rzadko widać to na elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 28.10.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Tak, mam takie to to Przed kołkowaniem nawierca sie otwory głebokosci 3cm plastikowa wiertnicą, w tym miejscu daje sie kołek a następnie zatyka steropianowa zatyczka gr 3cm - wszystko do dostania w teleporcie na chopina. Dzieki temu kazdy kołek izolowany jest 3cm warstwa steropianu i nie dochodzi do uwidocznienia kołków w gotowej elewacji pozdrawiam Bud-szczecin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
burundi 28.10.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Mam do oddania trochę silikatów, na oko: pół palety 24ki, pół palety 12stki i kilkanaście bloczków 18stki. Zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 28.10.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 To jest to pracochłonne, dlatego tak rzadko widać to na elewacji. Nie zajmuje wiecej czasu niz zwykłe kołkowanie i smarowanie klejem a koszt materiału na domek to jakies 40zł Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosik 77 28.10.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Witam wszystkich,chcielibyśmy zabić deskami okna na zimę, ponieważ zakończyliśmy budowę na ten rok SSO. Czy orientujecie się, gdzie najtaniej można kupić deski? A może ktoś ma na zbyciu, bo są już niepotrzebne? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 29.10.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Czy można gdzieś w Szczecinie kupić w detalu drobne elementy instalacji centralnego odkurzacza (kolanka, rury itp) ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 29.10.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Czy można gdzieś w Szczecinie kupić w detalu drobne elementy instalacji centralnego odkurzacza (kolanka, rury itp) ? Fantom http://odkurzam.pl/ na miejscu pewnie tez sprzedaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 29.10.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 No wlasnie Ci na zachodniej ani na Cukrowej/Swierczewskiej nie maja gniazd jakie wybralem. Ale w sumie moze i zadzownie i kupie przynjamniej rurki aby praca sie ruszala do przodu. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 29.10.2012 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 No wlasnie Ci na zachodniej ani na Cukrowej/Swierczewskiej nie maja gniazd jakie wybralem. Ale w sumie moze i zadzownie i kupie przynjamniej rurki aby praca sie ruszala do przodu. Fantom Sam bedziesz instalowal odkurzacz centralny?Ja myslalam ze tak sie nie da?Zdolniacha jestes...ja chyba zlece jakiejs firmie bo nie mam w tym temacie zielonego pojecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 29.10.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Szkoda kasy - mozna zrobic samemu. Instalacje juz mam dawno w 'ziemi'. Terasz szykuje sie do podlaczenia jednostki centralnej. To jest chyba najprostsza instalacja w domu. Ciezko zrobic bledy karygodne - wrecz niemozliwe. Postanawiasz gdzie bedzie odkurzacz i gniazda/szufelki. Ja mam jedno gniazdo centralnie na dole i dwa na gorze. I jedna szufelke na dole, ale na razie nie podlaczam. Przy 9m rurze wszedzie siegam z tych gniazd. I w typowym domu o powierzchni rzedu 150 m2 tyle powinno wystarczyc, a nawet da sie zejsc tylko do dwoch gniazd. No i teraz ciagniesz rure+kabelek miedzy punktem gdzie bedzie odkurzacz i te gniazda. Najkrotsza droga i minimalizujc zakrety. Koniec.Koszt materialow na taka instalacje to rzad 200 zl ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 29.10.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Szkoda kasy - mozna zrobic samemu. Instalacje juz mam dawno w 'ziemi'. Terasz szykuje sie do podlaczenia jednostki centralnej. To jest chyba najprostsza instalacja w domu. Ciezko zrobic bledy karygodne - wrecz niemozliwe. Postanawiasz gdzie bedzie odkurzacz i gniazda/szufelki. Ja mam jedno gniazdo centralnie na dole i dwa na gorze. I jedna szufelke na dole, ale na razie nie podlaczam. Przy 9m rurze wszedzie siegam z tych gniazd. I w typowym domu o powierzchni rzedu 150 m2 tyle powinno wystarczyc, a nawet da sie zejsc tylko do dwoch gniazd. No i teraz ciagniesz rure+kabelek miedzy punktem gdzie bedzie odkurzacz i te gniazda. Najkrotsza droga i minimalizujc zakrety. Koniec. Koszt materialow na taka instalacje to rzad 200 zl ? Fantom A na jakim etapie budowy trzeba uwzglednic odkurzacz centralny?Pytam bo nie wiem czy nie jest juz za pozno u mnie na takie decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 29.10.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Przed wylewkami. A cala reszta w sumie bez znaczenia (czy sa inne instalacje itp). No i najlepiej przed tynkami, bo np rura idca do gornych pomieszczen bedzie prula sciane. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 29.10.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Przed wylewkami. A cala reszta w sumie bez znaczenia (czy sa inne instalacje itp). No i najlepiej przed tynkami, bo np rura idca do gornych pomieszczen bedzie prula sciane. Fantom Przed wylewkami to się zgadzam, ale IMO po tynkach. Tynkarze zniszczą rurki jak cokolwiek będzie na ziemi. Zaszpachlowanie otworu wokół gniazda to pięć minut roboty, a jeśi będą gładzie to już wogóle nie widzę problemu. Co najwyżej jeśli domek inny niż parterowy to co najwyżej puścić pion. Też sam kladłem rurki i faktycznie zajęło mi to może ze dwie godziny (najdłużej kucie w ścianach). Potem przycinanie rurek, układanie i rozprowadzenie kabla to poszło migusiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 30.10.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Co do montażu OC to potwierdzam, słowa szczukota. Też sam montowałem. Jedyny problem to było mocownie jednostki do ściany w garażu - mam tam położone styro od wewnątrz i musiałem zastosować takie specjalne kołki (drogie, niestety). Reszta to zabawa. Jeden dzień pracy. Należy tylko rozróżnić dwie kwestie. Montaż można rozumieć dwojako. Położenie instalacji - ja tego akurat nie robiłem, instalator położył mi wszystkie instalacje w tym i OC. Oraz montaż jednostki i osprzętu - gniazda, wyrzut, szufelka, podejście do jednostki, w moim przypadku to robiłem sam. A można też rozumieć instalację OC jako wszystko razem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 30.10.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Szkoda kasy - mozna zrobic samemu. Instalacje juz mam dawno w 'ziemi'. Terasz szykuje sie do podlaczenia jednostki centralnej. To jest chyba najprostsza instalacja w domu. Ciezko zrobic bledy karygodne - wrecz niemozliwe. Postanawiasz gdzie bedzie odkurzacz i gniazda/szufelki. Ja mam jedno gniazdo centralnie na dole i dwa na gorze. I jedna szufelke na dole, ale na razie nie podlaczam. Przy 9m rurze wszedzie siegam z tych gniazd. I w typowym domu o powierzchni rzedu 150 m2 tyle powinno wystarczyc, a nawet da sie zejsc tylko do dwoch gniazd. No i teraz ciagniesz rure+kabelek miedzy punktem gdzie bedzie odkurzacz i te gniazda. Najkrotsza droga i minimalizujc zakrety. Koniec. Koszt materialow na taka instalacje to rzad 200 zl ? Fantom Hej. A jednostka skąd, bo ja instalacje też mam całą i myslę o OC. Na targach był teraz taki sympatyczny starszy Pan (zresztą rok temi i dwa lata temu też go tam widziałam) i miał odkurzacze polskiej firmy w całkiem dobrej cenie tz. o połowę tańsze niaż takie marki jak BEAM. W odkurzaczu w zasadzie buyło wszystko tz. końcówki rura 9, 10, lub 12 m2 i do tego jednostka miała wmontowane niazdo do odkurzania samochodów, nie było tylko separatora do kominka ale to chyba zbyteczny bajer, a zawsze mozna dokupć. Powiedzcie co myślicie o takim odkurzaczu czy lepeij zainwestować w jakiś elektroniczny wypas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 31.10.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Chyba wiem o jakiego starszego Pana chodzi On ma chyba na Dunskiej firme. Co do ceny i jakosci sprzetu wydaje mi sie, ze jest ok. Ale jakos jak patrzalem na te obudowy to mi sie kojarzyly z PRLem. Moim zdaniem, jedyna wada OC jest jego cena Ale w zaleznosci od rozbudowania instalacji mozna kupic slabszy (pod katem mocy) model i bedzie ok. Jak ma sie np dwa gniazda to jakis beam 335 starczy w zupelnosci. Mozna tez kupic tansze akcesoria - bo tu cena tez jest rozna. Te z wlacznikiem wq raczce sa sporo drozsze jednak. Ja skorzystalem z promocji jaka akurat ma beam i kupilem zestaw 385 lcd z nexe. Czyli w sumie przedostatni model. Cena 3400 za calosc (razme z separatorem). Mozna poczekac na jakies promocyjne slabsze zestawy i kupic. Co kilka miesiecy zmieniaja co jest w zestawie. Bo jak sie kupuje 'normalnie' to ceny sa sporo wyzsze i WSZYSCY je trzymaja - nikt nie opuszcza. Nie wiem od czego to zalezy - moze taka jest polityka firmy. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 02.11.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Helou, cisza coś u nas:-) Mam pytanie budował ktoś przez zimę???nie chodzi mi o wykonczeniówkę, bo tak to sama budowałam, ale o tynki, wylewki itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 03.11.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Hej działają Wam powiadomienia na maila o nowych postach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts