Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Dzieki za namiar, a jak wyszło to cenowo? Kamery tez Ci instalował?

Cenowo na poziomie innych elektryków. W ostatecznej rozrachubie i małych negocjacjach niektóre punkty były taniej bo inaczej liczy punkt elektryczny, świetlny, sieciowy czy kamera. Kamer nie instalował, tylko pociągnięte kable z uwagi na brak funduszy ;)

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Przyszło mi podjąć wyzwanie budowania... Przyznam, że dwukrotnie wcześniej było już blisko, ale jak to zwykle bywa na drodze stało to coś. Nie wiem, czy się cieszyć czy "płakać", ale wygląda na to, że za trzecim razem już się uda. Tuż po świętach wchodzę w trzydziestoletni związek z bankiem, kupuję działę i biorę się do budowania. Oczywiście system gospodarczy - z dwóch powodów - kasa to pierwszy a drugi to jednak kilkuletnie doświadczenie handlowe w dziedzinie budownictwa.

Dziennika pisać nie zamierzam, bo na to potrzeba czasu, którego na ten cel wygospodarować nie mogę - bardziej zamierzam skupić się na wymianie wzajemnych doświadczeń w wiadomym obszarze. Będzie mi bardzo miło za wsparcie z Waszej strony.

Dodam, że nabywm działkę już z projektem, pozwoleniem na budowę (Szczecin Płonia). Projekt TK10 GL2, 140 m2 PU i niestety garaż dwustanowiskowy...

Powoli zaczynam rozkminiać temat poszukiwań ekipy do SSO, cenne uwagi zawsze mile widziane.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam

Czy macie może kogoś z polecenia do elektryki, alarmu ,kamer i instalacji zarządzania budynkiem ? [...]

Pan Pelc 695890452 Jedna z dwóch osób które mogę polecić (z kilkudziesięciu, które się przewinęły). A dziwne to bo jego oferta była tez atrakcyjna cenowo i nie jest to firma krzak tylko z prawdziwego zdarzenia. Robota bez zastrzeżeń a co najważniejsze, do dziś zawsze odbiera telefon (lub oddzwania) i wszelkie poprawki bez mrugnięcia okiem. Jedno gniazdko sam juz odpuściłem a on po dwóch dniach zadzwonił sam i przyjechał dokończyć. Jak mawiają allegrowicze: szczerze polecam ;)

Kiedyś rozmawialiśmy o inteligencji budynku ale w końcu sam to zrobiłem , za to podpowiedział proste i tanie rozwiązanie sterowania rolet.

Witam Wszystkich w nowym roku....

Mam pytanie:

Zastanawiam się nad wymianą szamba na oczyszczalnię. Obawiam się jedynie czy popsuję sobie czystego powietrza na swojej działeczce:)

Czy to czy nieprzyjemny zapach unosi się w okolicy zależy od rodzaju oczyszczalni (czy są "lepsze, droższe" które nawet po paru latach będą działały niezauważenie)??? Czy macie namiary na solidnego wykonawcę oczyszczalni??

Witam Wszystkich w nowym roku....

Mam pytanie:

Zastanawiam się nad wymianą szamba na oczyszczalnię. Obawiam się jedynie czy popsuję sobie czystego powietrza na swojej działeczce:)

Czy to czy nieprzyjemny zapach unosi się w okolicy zależy od rodzaju oczyszczalni (czy są "lepsze, droższe" które nawet po paru latach będą działały niezauważenie)??? Czy macie namiary na solidnego wykonawcę oczyszczalni??

Tak to zalezy od oczyszczalni a przede wszystkim od typu ekologiczna a biologiczna. Polecam ta druga gdyz caly proces oczyszczania odbywa sie w zbiorniku i na wyjsciu jest woda 2 klasy czystosci. Jesli chodzi o firme mialem Ekopola ale tez sa dobre Sotralentz. W drugim domu tez planuje oczyszczalnie.

Czy mozecie polecic jakas firme,najlepiej sprawdzona od reku ... z gory dziekuje

PRO Ogrzewanie. Mam od nich reku, już działające. Przyszli przed tynkami i zrobili dziury pod anemostaty, potem po tynkach rozprowadzili wszystko, a już po gładziach i malowaniu zamontowali reku. Sprawnie, szybko bez żadnych problemów.

Z rad, koniecznie trzeba ocieplić jak najszybciej przewody rozprowadzające. U mnie w dwóch miejscach skropliny poleciały do anemostatu i trzeba było rozmontować by wyschło.

EDIT--> Zapomniałem, nie mam GWC.

Ja tylko do reku od PRO zamontowalem inny sterwnik. Bo ten oryginalny to tylko przelaczanie 3 stopniowe bylo, a lepszy byl po 2 tys. Kupilem po 800 zl Alresa.

Fantom

Potrzebne Ci więcej nastaw? Po zabawie z czasami, biegami itp.... teraz w okresie zimowym cały czas używam jednej najniższej 60m3/h non stop, żeby mi nie wysuszało za bardzo powietrza i żebym nie czuł z anemostatów "bryzy". Zastanawiam się czy aby nawet nie zmniejszyć do 50 bo za duża wymiana powietrza wcale nie jest wskazana. Zmienię nastawy pewnie dopiero w okresie cieplejszym.

Co do ilosci nastaw to moze nie az tak duoz potrzeba, ale ma inne mozliwosci. Po pierwsze wyswietalcz z pelna wizualna kontrola. Do tego obsluga GWC (ciagle buduje). Kontrola nad bypassem (nedair jaja se z tym robi). Harmonogram. No i jak dla mnie : wejscie w ktorym moge 'zarzadzac', a ze mam kominek wpiety w rekuperator - to dla mnie niezbedne.

Fantom

A ja z innym pytaniem. Czy korzystał ktoś przy szukaniu kredytu z pośrednictwa expandera?
Ja nasz pierwszy kredyt na działkę załatwiałam sama. Byłam na spotkaniu z Panami z Expandera i wyszłam bardzo rozgoryczona. Ich poziom wiedzy był gorzej niż zerowy. Nie wiedzieli jak rozpatrzyć sytuację w jakiej się znajdowaliśmy. Po rozmowach z doradcami w bankach sytuacja ta wcale nie okazała się tak katastroficzna jak to oni przedstawili, co wiecej okazała się całkiem normalna. Byłam też w Open Finance. Tak już było lepiej, jednak Pan załatwił tak drogi kredyt, że podziękowałam. Teraz przy drugim kredycie wiedząc ile kosztuje to biegania i nerwów, postanowiłam poszukać po znajomych (kto kogo poleci) i znalazłam. Po pierwszych spotkaniach jestem Panem mile zaskoczona. Nie chce zapeszać, bo to dopiero początek (od lutego zaczynamy zbieranie papierologii), ale jak się sprawdzi to napiszę...

PRO Ogrzewanie. Mam od nich reku, już działające. Przyszli przed tynkami i zrobili dziury pod anemostaty, potem po tynkach rozprowadzili wszystko, a już po gładziach i malowaniu zamontowali reku. Sprawnie, szybko bez żadnych problemów.

Z rad, koniecznie trzeba ocieplić jak najszybciej przewody rozprowadzające. U mnie w dwóch miejscach skropliny poleciały do anemostatu i trzeba było rozmontować by wyschło.

EDIT--> Zapomniałem, nie mam GWC.

Tomek, a powiedz proszę kiedy robiłeś projekt reku? (na jakim etapie)...

Tomek, a powiedz proszę kiedy robiłeś projekt reku? (na jakim etapie)...

Sam nie robiłem projektu. Wszystkimi wyliczeniami zajęło się PRO. Rekuperacji nigdzie się nie zgłasza, co najwyżej do świadectwa energetycznego :) Kasting na instalację robiłem na poziomie SSO. Zamontowałem okna, alarm i wszedł elektryk to weszli też z PRO z pierwszym etapem czyli dziurami pod anemostaty. Pokazałem instalatorom gdzie co będzie by nie kolidowało (np. szafa komandor) i po godzinie były już dziurki w sufitach. Dodatkowo wykonali mi dziurki w spiżarce, garażu i pod okap kuchenny (nie podłączone do reku, a nie miałem i nie chciałem tam żadnych przewodów wentylacyjnych w ścianach).