Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

za stan surowy otwarty miałam ceny od 56 do 70 tyś za robociznę....osobiście nie ekscytowałabym się różnicą 10 tyś w tą czy w tą w kwestii robocizny, jak wejdą materiały i budowa zacznie odliczać co etap po 20 tyś...to w skali całego kosztu te różnice na robociźnie nie są najważniejsze.....za to jaka ekipa buduje...na ile są fachowcami, na ile samodzielni jakie mają wyposażenie w sprzęt itd to jest rzecz najważniejsza....ja trafiłam świetnie...dla moich górali przestój pół dnia to już na tyle dużo że rozwiązują problem sami nawet za cenę dołożenia sobie roboty....wybawili nas już dwa razy z nadprogramowych kosztów.

My zdecydowaliśmy się na kosztorys SSO z materiałem.

Witam. Czy można wiedzieć ile biorą ekipy budowlane za postawienie domu w SSZ w Szczecinie i okolicach? Czy 56 tys za dom parterowy o pow. uzyt. 130 m to dobra cena czy za dużo lub za mało? Prosze o informacje.

Twoje plany wydają się całkiem realne.Dom tani w budowie i mądre założenie , że jak się ma ograniczony budżet to stawia się dach nad głową ludziom a nie samochodom.;) Wiatę na garaż postawić zawsze zdążycie.

Myślę że 300 tyś to wystarczająca kwota by zamieszkać.:)

POwodzenia.

Witam! Wszystkich ziomków :)

Zapisuję się do tej grupy i liczę na pomoc w wielu, jeśli nie wszystkich tematach. Postanowiliśmy się wybudować. Załatwiliśmy sprawę działki, obecnie ją uzbrajamy. Dokładnie to czekamy na ruch ze strony ENEA. Liczymy każdy grosz, bo tak na prawdę nie mamy odłożonej większej gotówki, a samą budowę chcielibyśmy oprzeć na kredycie maksymalnie wynoszącym 300 000 zł. Co o tym myślicie Szanowni Państwo? Czy ktoś w naszym regionie wybudował się za te pieniądze?

Projekty domu mamy ... upatrzone aż 3 :) Ale jak je tu podam, to zorientujecie się jaki styl domu preferujemy.

http://projekty.muratordom.pl/projekt_w-blasku-ksiezyca,1096,0,0.htm

http://projekty.muratordom.pl/projekt_dom-z-kominkiem,61,0,0.htm

http://projekty.muratordom.pl/projekt_spokojna-rzeka-wariant-i,1281,0,0.htm

Dom, mały, parterowy. Ale w perspektywie mieszczący czteroosobową rodzinę.

Działka jest w gm. Nowe Warpno.

Proszę o rady.

Twoje plany wydają się całkiem realne.Dom tani w budowie i mądre założenie , że jak się ma ograniczony budżet to stawia się dach nad głową ludziom a nie samochodom.;) Wiatę na garaż postawić zawsze zdążycie.

Myślę że 300 tyś to wystarczająca kwota by zamieszkać.:)

POwodzenia.

tylko pamietajcie o jednym sso to połowa wydatków na dom (przy ekonomicznym budowaniu sie). a przy zachciankach typu elektryczne rolety, bramy, kafle nie za 50 tylko 150 zł za metr i wiele innych zachcianeki to nawej 1/3 ponoszonych kosztów

a brzmi tak niepozornie wykończeniówka

pozdrawiam

tylko pamietajcie o jednym sso to połowa wydatków na dom (przy ekonomicznym budowaniu sie). a przy zachciankach typu elektryczne rolety, bramy, kafle nie za 50 tylko 150 zł za metr i wiele innych zachcianeki to nawej 1/3 ponoszonych kosztów

pozdrawiam

Cieszą mnie te życzliwe głosy. Rzuciłem temat i jest on traktowany poważnie.

Co do oszczędności. Zakładam takowe, nawet postanowiliśmy zamiast kominka kozę zamontować ;) Co do wykończenia. żona twierdzi, że jeśli będzie jeden pokój, kuchnia i łazienka zrobiona, to resztę możemy sobie pomalutku robić sami. Nakładem swojej pracy, ewentualnie przy pomocy kolegów, którzy jakieś doświadczenie mają.

Praktyka pokaże ile gotówki zostanie.

pozdrawiam

Hmmm. hubi2000 - wybudowlaes sie ?

Bo u mnie SSO to chyba z 20 % wydatkow. I nie mam kafli po 150 zl ani zadnych rolet i innych bajerow.

Fantom

Hmmm. hubi2000 - wybudowlaes sie ?

Bo u mnie SSO to chyba z 20 % wydatkow. I nie mam kafli po 150 zl ani zadnych rolet i innych bajerow.

Fantom

Potwierdzam. U nas SSO to jakieś 1/3 całkowitych kosztów ale w naszym wypadku to parterówka dość rozłożysta i duża więc i koszty większe. Rolety elektryczne mam, a kafle można upolować w okazyjnych cenach (nawet wielkoformatowy gres). Największym bajerem u nas to podłogówka, rekuperator i kominek winda. O kuchni nie wspominam bo gdybym tutaj chciał ciąć koszty to pewnie bym już nie był żonaty ;D

Zachcianki typu rolety czy brama elektryczna?!hm....wydaje mi sie ze budując dom to jest standard dzisiaj?Ekstawagancja nie jest rownież ogrzewanie podłogowe czy kominek.Trzeba sobie zadać pytanie czy jest sens budować sie za wszelka cenę.

Każdy człowiek "standard" ma na zupełnie innym poziomie. Dla jednych standard to np. panele, dla innych parkiet, a jeszcze inni deska 3W. Nie piszę ani nie twierdzę co jest lepsze czy gorsze, ale każdy wybiera to na co go stać i co uważa za coś dla siebie najwygodniejsze/najlepsze/najwydajniejsze itp. itd.

A akurat bez kominka i ogrzewania podłogowego też da się zbudować dom. Znam takich co świadomie wybrali ogrzewanie kaloryferami bo chcieli parkiet na podłodze. A kominek (wkład) wybrali klasyczny, nie winda, która jest znacznie droższa.

Każdy człowiek "standard" ma na zupełnie innym poziomie. Dla jednych standard to np. panele, dla innych parkiet, a jeszcze inni deska 3W. Nie piszę ani nie twierdzę co jest lepsze czy gorsze, ale każdy wybiera to na co go stać i co uważa za coś dla siebie najwygodniejsze/najlepsze/najwydajniejsze itp. itd.

A akurat bez kominka i ogrzewania podłogowego też da się zbudować dom. Znam takich co świadomie wybrali ogrzewanie kaloryferami bo chcieli parkiet na podłodze. A kominek (wkład) wybrali klasyczny, nie winda, która jest znacznie droższa.

mam plan zamieszkac latem wiec juz koncówka o ile znowu nie bedzie przestojów

u mnie sso to 50% kosztów i basta moze to dla tego ze czesc robie sam

kazdy z nas ma troche inne standardy i troche inny portfel

Z pytaniem wracam do grupy - gdzie u nas najlepiej znaleźć koparkę obrotową (z łychą) o zasięgu od 4 m z koparkowym oczywiście :cool:

"Majeran" - Tomasz Macieszonek - nr mozna znalezc na internecie bo nie mam pod reka. Ma koparko ładowarki, koparki obrotowe duze, piaski, czasem ziemie

Pozdrawiam