Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Dziś trochę jeździłem po Policach i przy okazji ubezpieczania stodoły (którą dostałem, szlag ją trafił :), wraz z darowaną ziemią) Pan z ubezpieczalni powiedział mi o 2 domach szkieletowych, które zostały postawione, w Tanowie. Przzejechałem się tam, zobaczyłem i... jestem pod wrażeniem. Domy stawiała firma Partner ze Szczecina. Buszuję teraz na ich stronie internetowej.

Witam

Wiosna...naciągana ale prawie już jest. Czas więc pozbyć się nagromadzonego zimą tłuszczu i kasy na koncie. Tego pierwszego jest całkiem całkiem, drugiego tyle co kot napłakał, ale może starczy. Dlatego poproszę chętnych do zagospodarowania tej nadwyżki poprzez wykonanie następujących prac:

- położenie polbruku, pow. ok. 150 m2 - jest już podbudowa

- płot lub sam fundament pod płot murowany, ok. 15 mb

- taras 45 m2 + schody wejściowe do domu

Proszę też o ewentualne polecenia, najlepiej na priv, co by nie powielać tematu: [email protected]

No i posadzki fruu... zalane. Teraz ocieplenie, zabudowa poddasza i wykończenie (płytki, dzwi, inne). Prośba jeżeli macie jakieś info na ekipy od wykończeniówki, ceny robocizny materiałów, może jakieś propozycje materiałów, gresu, gdzie tanio i dobrze można kupić materiały na wykończeniówkę, co warto kupić to prośba o maila na priv, ewentulanie kontakt - oddzwonię. Na chwilę obecną interesuje mnie na przykład podwieszany sufit w kuchni. Ile wypuścić żeby światełko dobrze się rozkładało po kuchni

No i posadzki fruu... zalane. Teraz ocieplenie, zabudowa poddasza i wykończenie (płytki, dzwi, inne). Prośba jeżeli macie jakieś info na ekipy od wykończeniówki, ceny robocizny materiałów, może jakieś propozycje materiałów, gresu, gdzie tanio i dobrze można kupić materiały na wykończeniówkę, co warto kupić to prośba o maila na priv, ewentulanie kontakt - oddzwonię. Na chwilę obecną interesuje mnie na przykład podwieszany sufit w kuchni. Ile wypuścić żeby światełko dobrze się rozkładało po kuchni

Z tym rozkladaniem światełek w kuchni to chyba zależy od ustawienia zabudowy kuchennej? Ja mam juz projekt kuchni więc elektrykowi juz dałam wytyczne gdzie jakie światło gdzie sufit podwieszany itp.

Witam wszystkich,

Jako, że jestem już szczęśliwym posiadaczem pozwolenia na budowę, przyszedł czas na wybór ekipy budowlanej. Najlepiej jednej na stan surowy zamknięty i potem już poszczególne branże mogą (ale nie muszą) robić kolejne ekipy.

Czy ktoś z Was ma jakieś opinie o firmie Rom-Bud z Dobrej Szczecińskiej ? Tam planuję budowę i ta firmą ma tę zaletę, że jest właśnie z Dobrej i ponoć sporo domów tam postawiła. Wszelkie opinie bardzo, ale to bardzo mile widziane...

Pozdrawiam,

Premol

No właśnie szukałem opinii, ale znaleźć mi się nie udało. Rom-Bud czyli Roman Szymański...

Budowa będzie w starej, centralnej części Dobrej :)

A może ktoś z Was może polecić ekipę, które mogłaby rozpocząć budowę tej wiosny ?

Pozdr.

Premol

Weekend pod względem budowlano-porządkowym wykorzystany w 100%. Słupki pod ogrodzenie z 3 stron zalane betonem. Pierwszy raz pracowałem ze szlaufwagą i powiem że to nic trudnego. Przy okazji wyszło, że teren wokół domu wcale nie jest równy choć na taki wygląda po pracach koparkowego. Powodzenia wszystkim zaczynającym oraz wykańczającym się :)

a ja dalej poszukuję namiarów na ziemię do wyrównania terenu i na ogród......

Jak chciałam oddać to nie było chętnych.Podpytam dzisiaj męża jakie ma plany co do góry ziemi która leży na naszej działce i odezwę sie wieczorkiem.Tylko jakby co to transport we własnym zakresie.Uprzedzam tylko ze nie jest to czarnoziem ale do wyrównania terenu sie nadaje.

Witam wszystkich,

Jako, że jestem już szczęśliwym posiadaczem pozwolenia na budowę, przyszedł czas na wybór ekipy budowlanej. Najlepiej jednej na stan surowy zamknięty i potem już poszczególne branże mogą (ale nie muszą) robić kolejne ekipy.

Czy ktoś z Was ma jakieś opinie o firmie Rom-Bud z Dobrej Szczecińskiej ? Tam planuję budowę i ta firmą ma tę zaletę, że jest właśnie z Dobrej i ponoć sporo domów tam postawiła. Wszelkie opinie bardzo, ale to bardzo mile widziane...

Pozdrawiam,

Premol

ja znam firmę Rom-Bud... Jako fachowca trudno mi go oceniać, bo mi nie budował, ostatnio słyszałem od chłopaków z firmy ATS, że gdzieś tam po Romku dach poprawiali. Jako człowiek ciężki do zniesienia, Pan Romek dzieli wszystkich budowlańców na siebie (mistrza świata) i całą resztę. U kazdego lokatora, który ma dom koło niego był i wszystkim od razu powiedział co i gdzie mają spier.... Wizualnie nie do zniesienia :-) potrafi latem spacerować po ulicy boso w samych gaciach, a ma jakieś 185 cm wzrostu i tyleż samo wagi. Genearlnie jak nie mówi się do niego na k...., ch... i sp.... to nic nie dociera! Zresztą powiem tak - wizytówką dobrego budowlańca jest jego dom i otoczenie. Podjedźcie na Paproci 7 w Dobrej i pooglądajcie, jak wygląda jedgo "posiadłość". Gruz, złom, stare opony, rozwalająca się przyczepa campingowa a w niej koczujący jeden z pracowników itp. itd.

A wracając do wykonawców - mojemu sąsiadowi budowała firma Józef Pieronek, nie piszę, że polecam bo nie znam, ale obserwując dzień w dzień budowę jego (sąsiada) domu patrzyłem z zachwytem jak sprawnie organizacyjnie szła ta budowa! Od rozpoczęcia budowy do przeprowadzki zajęło im wprawdzie tyle samo co mi (15 miesięcy), ale naprawdę moi wykonawcy umywali się do tamtych. Oczywiście sąsiad o niedróbkach nic mi nie wspominał, takimi rzeczami zazwyczaj nikt się nie chwali, ale patrząc z zewnątrz ekipa tego Pana była naprawdę zgraną grupą robotników i gdybym tylko to oceniał to bym ich polecał.

Z tym rozkladaniem światełek w kuchni to chyba zależy od ustawienia zabudowy kuchennej? Ja mam juz projekt kuchni więc elektrykowi juz dałam wytyczne gdzie jakie światło gdzie sufit podwieszany itp.

A pochwalisz sie kto wykonywal projekt Twojej kuchni? Pytam poniewaz potrzebuje zaprojektowac parter.

ja znam firmę Rom-Bud... Jako fachowca trudno mi go oceniać, bo mi nie budował, ostatnio słyszałem od chłopaków z firmy ATS, że gdzieś tam po Romku dach poprawiali. Jako człowiek ciężki do zniesienia, Pan Romek dzieli wszystkich budowlańców na siebie (mistrza świata) i całą resztę. U kazdego lokatora, który ma dom koło niego był i wszystkim od razu powiedział co i gdzie mają spier.... Wizualnie nie do zniesienia :-) potrafi latem spacerować po ulicy boso w samych gaciach, a ma jakieś 185 cm wzrostu i tyleż samo wagi. Genearlnie jak nie mówi się do niego na k...., ch... i sp.... to nic nie dociera! Zresztą powiem tak - wizytówką dobrego budowlańca jest jego dom i otoczenie. Podjedźcie na Paproci 7 w Dobrej i pooglądajcie, jak wygląda jedgo "posiadłość". Gruz, złom, stare opony, rozwalająca się przyczepa campingowa a w niej koczujący jeden z pracowników itp. itd.

A wracając do wykonawców - mojemu sąsiadowi budowała firma Józef Pieronek, nie piszę, że polecam bo nie znam, ale obserwując dzień w dzień budowę jego (sąsiada) domu patrzyłem z zachwytem jak sprawnie organizacyjnie szła ta budowa! Od rozpoczęcia budowy do przeprowadzki zajęło im wprawdzie tyle samo co mi (15 miesięcy), ale naprawdę moi wykonawcy umywali się do tamtych. Oczywiście sąsiad o niedróbkach nic mi nie wspominał, takimi rzeczami zazwyczaj nikt się nie chwali, ale patrząc z zewnątrz ekipa tego Pana była naprawdę zgraną grupą robotników i gdybym tylko to oceniał to bym ich polecał.

podobne opinie o pieronku, słyszałem od swoich ociepleniowców mówili ze jedyna z firm budowlanych na szczecinskim rynku po jakiej styropian mozna kleic na grzebień.

ciekawe jakie ma ceny ?

mi budował niestety kto inny, ale tez nie jest źle:yes:

...ciekawe jakie ma ceny ?

sąsiad nie zajmował się niczym, Pieronek kupował wszystkie materiały, liczył go po cenach netto, faktury brał na siebie, podobno nie wyszły koszmarne kwoty. Ale każdy robi jak uważa, ja mam faktury na całą budowę, od wykopu w ziemi po dach, płaciłem VAT, w razie czego nie muszę nic ściemniać (nawet w kwestii gwarancji od wykonawcy - nie masz faktury to teoretycznie może się wypiąć i powiedzieć, ze u Ciebie nie budował).