Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

spróbuj tutaj: 692743298

co prawda facet z Międzyzdrojów, ale podobno dojeżdża do Szczecina... Znajoma robiła studnie w Świnoujściu i była bardzo zadowolona

Dziękuję spróbuję choć nie sądzę, żeby mu się chciało tyle dygać do 7 metrów dołka (bo tyle mam nadzieję wyjdzie do polewania ogrodu)

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Czy szanowne grono może się podzielić jakimiś namiarami na materiały drogowe. Interesuje mnie zakup: szlaka, tłuczeń, płyty jumbo.

Wpisz fraze w google kruszywa szczecin i wyskoczy Ci namiar do firmy. Ceny maja takie sobie, jednakze nie ma problemu z transportem jsli od nich bierzesz idzie sie dogadac.

Sprawdz jaki masz dojazd do posesji w statucie dzialki, czy jest to np. droga publiczna. Jesli tak to masz prawo do pobrania bezplatnego tlucznia na utwardzenie drogi do posesji z dabia. Ja tak zrobilem i dali mi 70 ton na ok 20 metrow. Jedyne co musisz sobie zalatwic we wlasnym zakresie to transport z szczecin dabia.

Mam pytanie nietypowe.Stawiam ogrodzenie murowane od sąsiada dodam ze na swojej części dzialki( nie szło sie dogadać żeby na wspólnej)teraz sąsiad żąda ode mnie pomalowania ogrodzenia rownież z jego strony. Czy słusznie?troche to kłopotliwe dla mnie bojest tego ok 50 metrów po długości do tego materiał robocizna i wyjdzie konkretna suma.Po swojej stronie otynkowuje w kolorze elewacji ale z jakiej racji mam tez robicie jego stronie? Ktoś wie co mówi prawo budowlane w tym temacie?

Mam pytanie nietypowe.Stawiam ogrodzenie murowane od sąsiada dodam ze na swojej części dzialki( nie szło sie dogadać żeby na wspólnej)teraz sąsiad żąda ode mnie pomalowania ogrodzenia rownież z jego strony. Czy słusznie?troche to kłopotliwe dla mnie bojest tego ok 50 metrów po długości do tego materiał robocizna i wyjdzie konkretna suma.Po swojej stronie otynkowuje w kolorze elewacji ale z jakiej racji mam tez robicie jego stronie? Ktoś wie co mówi prawo budowlane w tym temacie?

Ty poważnie czy żartujesz ??

Nie dość, że nie dogadałaś się z nim na wspólny płot, to jeszcze chcesz mu dobrze robić ?? Powiedz, że absolutnie tego nie pomalujesz, i jeszcze, że on nie ma prawa tego zrobić. To Twój płot na Twojej działce.

Fantom

ps. Współczuje nowego sąsiedztwa. I nie daj się wycyckać frajerowi.

Myślę, że sąsiad chce Cię naciągnąć. Pewnie jeszcze wyznaczy czym jak i kiedy miałabyś malować.

Coś mi kołatało, że na sąsiadach ciąży obowiązek wspólnego ponoszenia kosztów związanych z utrzymaniem ogrodzenia.

Poczytaj Art. 154 § 2 kc Tyle udało mi się na szybko wyszkać. Tyle, ze tam jest mowa o ogrodzeniu na granicy działek. To oże mieć znaczenie.

A może, skoro i tak się nie dogadujecie, zapytaj na jakiej właściwie podstawie (prawnej) sąsiad oczekuje od Ciebie malowania, bo Twój prawnik mówi, że nie masz takiego obowiązku. :p

Pamiętaj o dopuszczalnej wysokości - do 2,2 m bez zgłoszenia, itd

Powodzenia!

Może sąsiad za jakiś czas uzna, że jest zadowolony z tego ogrodzenia, zwłaszcza, że za darmo i na Twoim terenie i przestanie sie dąsać.

Daleko mi do żartów w tym temacie.Niestety. Wczoraj zadzwonił do mnie jego kier-bud i właśnie to on wyskoczył z tym całym zagospodarowaniem ogrodzenia od jego strony.Wiem ze mogę max na 220 więc robię na 205 cm żeby nie było jazdy to teraz jest jazda z malowaniem.Ech....te sąsiedztwo.

Ty poważnie czy żartujesz ??

Nie dość, że nie dogadałaś się z nim na wspólny płot, to jeszcze chcesz mu dobrze robić ?? Powiedz, że absolutnie tego nie pomalujesz, i jeszcze, że on nie ma prawa tego zrobić. To Twój płot na Twojej działce.

Fantom

ps. Współczuje nowego sąsiedztwa. I nie daj się wycyckać frajerowi.

Poproś ładnie kier-buda sąsiada o podstawę prawną, bo inaczej oskarżysz go o stalking, mobbing i inne tam :)

A potem poinformuj, że jak będzie chciał ten płot już zrobić po swojej stronie, to niech wystąpi do ciebie z pismem o zgodę, oraz jaką stawkę proponuje za wejście na Twój teren celem pomalowania. Najlepiej jakby to była połowa kosztu budowy płotu, plus trochę drobnych za załatwianie tematów.

Fantom

Hahaha....dobre!Ale to jeszcze nic.Wyobraz sobie dwa tygodnie temu montowali mi skrzynkę gazowa i ten dzwoni z krzykiem do mnie ze nie życzy sobie tej skrzynki na tej stroni ogrodzenia bo jego brama przesuwana ma najeżdżać na ta właśnie stronę.No myślała, ze z siebie wyjdę! Nadmieniam ze ta strona ogrodzenia należy do mnie.Mialam i mam z nim przeprawę od początku.Najgorsze jest to ze to młody facet jest na oko 30- 35 lat a tak zdewocialy ze masakra.

Z portalu porada-prawna24.pl

"Szanowna Pani,

Zgodnie z ustawą Prawo budowlane ogrodzenie można budować samemu, można też porozumieć się w tej sprawie z właścicielami sąsiednich posesji. Przepisy prawa nie nakładają jednak obowiązku budowania przez każdego z sąsiadów określonej części ogrodzenia, ale pozostawiają to do uzgodnienia zainteresowanym. Jeżeli ogrodzenie będzie budowane wspólnie, całość kosztów można podzielić proporcjonalnie do wydatków. W razie wątpliwości co do intencji nowo poznanego sąsiada można podpisać umowę, w której strony (sąsiedzi) zobowiązują się do partycypowania w kosztach budowy ogrodzenia o określonej długości i wyglądzie. W umowie należy jednoznacznie wskazać, w jakich częściach sąsiedzi będą pokrywać koszty budowy - czy zostaną one dzielone po równo, czy też wysokość poniesionych kosztów będzie uzależniona od długości ogrodzenia z danej strony.

Jeśli jednak sąsiedzi nie są zainteresowani wspólną budową ogrodzenia jak występuje to u Pani, wówczas nie ma wyboru - trzeba budować samodzielnie i niestety na własny koszt. Skoro w ustawie Kodeks cywilny nie przewidziano obowiązku wspólnego ponoszenia kosztów budowy ogrodzenia (ani też odbudowy zniszczonego) - takie postanowienie może wynikać tylko ze zgodnej i wspólnej decyzji sąsiadów. Zgodnie z zasadami kodeksu cywilnego (art. 154) na sąsiadach ciąży jedynie obowiązek wspólnego ponoszenia kosztów utrzymania już wybudowanego ogrodzenia. ustawa nie może być interpretowana (wykładana rozszerzająco).

Ta nieprecyzyjność przepisów prawa cywilnego będąca przyczyną wielu sąsiedzkich sporów została przedstawiona do rozstrzygnięcia Sądowi Najwyższemu. Wydał on w tej sprawie uchwałę:

Uchwała Sądu Najwyższego - Izba Cywilna

z dnia 24 stycznia 2002 r.

sygnatura akt: III CZP 75/2001, LexPolonica orzeczenie nr 353873

opublikowana w Biuletynie Sądu Najwyższego 2002/1 str. 8

„Przewidziany w art. 154 § 2 kc obowiązek ponoszenia kosztów urządzeń znajdujących się w granicy gruntów sąsiadujących nie obejmuje kosztów wybudowania nowego urządzenia.”

Niestety nie ma więc żadnych podstaw do żądania, by sąsiad współuczestniczył w kosztach budowy ogrodzenia, jeżeli nie wyraża takiej woli. Natomiast musi pokrywać część wydatków z tytułu bieżących napraw i konserwacji ogrodzenia np. malowanie czy uzupełnianie uszkodzonych sztachet.

Choć uchwały Sądu Najwyższego nie są zobowiązujące wymiar sprawiedliwości to każdy polski sąd rejonowy oddali Pani pozew w oparciu o poglądy wyrażone w tej uchwale. Sąd Najwyższy składa się bowiem z sędziów będących w większości profesorami wyższych uczelni prawniczych z całej Polski. Z poglądami SN liczą się nie tylko sądy niższego rzędu ( z racji tego, że na skutek odwołania od ich wyroków i tak sprawa ostatecznie trafi do SN), ale i poglądy doktryny prawa.

Reasumując odnośnie pani zapytania nie ma rozbieżności i panuje zgodny pogląd, iż nie ma możliwości przymuszenia sąsiada do wspólnej budowy, ani nawet wybudowania samemu, a następnie obciążenie ex post kosztami przez sąd.

z poważaniem,

biuro porada-prawna24.pl"

Pytanie za 100 punktów.Ile sie teraz płaci u nas za położenie tynkow?Moj wykonawca chce de mnie 24 zł za metr a jak pochwaliłam sie znajomemu to stwierdził ze za dużo? !Mowi ze max 15 zł.Teraz juz są,a nie wiem bo spora rozbieżność cenowa

przestrzegam przed firma tynkarska ze stargaru szczecinskiego,którą prowadzi pan Sławek.narobili szkód mieli naprawic a jak tylko wyjechali za brame to brak kontaktu. a tak na marginesie zostały mi 4 palety cegły robena 24. oddam za pół ceny.

Witajcie,

Dawno nas tu nie było i juz mieszkamy ponad 2 lata:) nadszedł w końcu czas na podbitkę i tu potrzebuję pomocy. Czy macie namiary na fajną ekipę do drewnianej podbitki?

Pozdrawiam

tel 693 362 722

u mnie robili ocieplenie i podbitke nie kroja a robia bardzo profesjonalnie w cenie oczywisce malowanie

niestety jedna z nielicznych profesjonalnych ekip co u mnie robila:no: