Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

[...]Mialam i mam z nim przeprawę od początku.Najgorsze jest to ze to młody facet jest na oko 30- 35 lat a tak zdewocialy ze masakra.

Każdy niesie swój krzyż sąsiedzki ;) Spójrz na to tak, nie każdy ma okazję do obserwacji anomalnych zachowań, więc potraktuj to jako wyróżnienie. To może być nawet ciekawe.

Na pewno można znaleźć fachowców od malowania płotu, którzy pięknie tę jego stronę odpicują. Kilka puszek spraju w Casto i wizyta na stadionie Pogoni w trakcie meczu z propozycją udostępnienia powierzchni na prace natury patriotycznej (lokalnie). Kilka wierszyków o sędziach, o ŁKS, Widzewie i innych ukochanych w Szczecinie klubach. Na pewno się to sąsiadowi spodoba, pewnie lubi piłkę nożną...;)

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Z portalu porada-prawna24.pl

"Szanowna Pani,

Zgodnie z ustawą Prawo budowlane ogrodzenie można budować samemu, można też porozumieć się w tej sprawie z właścicielami sąsiednich posesji. Przepisy prawa nie nakładają jednak obowiązku budowania przez każdego z sąsiadów określonej części ogrodzenia, ale pozostawiają to do uzgodnienia zainteresowanym. Jeżeli ogrodzenie będzie budowane wspólnie, całość kosztów można podzielić proporcjonalnie do wydatków. W razie wątpliwości co do intencji nowo poznanego sąsiada można podpisać umowę, w której strony (sąsiedzi) zobowiązują się do partycypowania w kosztach budowy ogrodzenia o określonej długości i wyglądzie. W umowie należy jednoznacznie wskazać, w jakich częściach sąsiedzi będą pokrywać koszty budowy - czy zostaną one dzielone po równo, czy też wysokość poniesionych kosztów będzie uzależniona od długości ogrodzenia z danej strony.

Jeśli jednak sąsiedzi nie są zainteresowani wspólną budową ogrodzenia jak występuje to u Pani, wówczas nie ma wyboru - trzeba budować samodzielnie i niestety na własny koszt. Skoro w ustawie Kodeks cywilny nie przewidziano obowiązku wspólnego ponoszenia kosztów budowy ogrodzenia (ani też odbudowy zniszczonego) - takie postanowienie może wynikać tylko ze zgodnej i wspólnej decyzji sąsiadów. Zgodnie z zasadami kodeksu cywilnego (art. 154) na sąsiadach ciąży jedynie obowiązek wspólnego ponoszenia kosztów utrzymania już wybudowanego ogrodzenia. ustawa nie może być interpretowana (wykładana rozszerzająco).

Ta nieprecyzyjność przepisów prawa cywilnego będąca przyczyną wielu sąsiedzkich sporów została przedstawiona do rozstrzygnięcia Sądowi Najwyższemu. Wydał on w tej sprawie uchwałę:

Uchwała Sądu Najwyższego - Izba Cywilna

z dnia 24 stycznia 2002 r.

sygnatura akt: III CZP 75/2001, LexPolonica orzeczenie nr 353873

opublikowana w Biuletynie Sądu Najwyższego 2002/1 str. 8

„Przewidziany w art. 154 § 2 kc obowiązek ponoszenia kosztów urządzeń znajdujących się w granicy gruntów sąsiadujących nie obejmuje kosztów wybudowania nowego urządzenia.”

Niestety nie ma więc żadnych podstaw do żądania, by sąsiad współuczestniczył w kosztach budowy ogrodzenia, jeżeli nie wyraża takiej woli. Natomiast musi pokrywać część wydatków z tytułu bieżących napraw i konserwacji ogrodzenia np. malowanie czy uzupełnianie uszkodzonych sztachet.

Choć uchwały Sądu Najwyższego nie są zobowiązujące wymiar sprawiedliwości to każdy polski sąd rejonowy oddali Pani pozew w oparciu o poglądy wyrażone w tej uchwale. Sąd Najwyższy składa się bowiem z sędziów będących w większości profesorami wyższych uczelni prawniczych z całej Polski. Z poglądami SN liczą się nie tylko sądy niższego rzędu ( z racji tego, że na skutek odwołania od ich wyroków i tak sprawa ostatecznie trafi do SN), ale i poglądy doktryny prawa.

Reasumując odnośnie pani zapytania nie ma rozbieżności i panuje zgodny pogląd, iż nie ma możliwości przymuszenia sąsiada do wspólnej budowy, ani nawet wybudowania samemu, a następnie obciążenie ex post kosztami przez sąd.

z poważaniem,

biuro porada-prawna24.pl"

Dzięki za odzew ale chyba sie nie zrozumielismy.Nie chodzi mi o to żeby partycypowal sąsiad w kosztach stawiania ogrodzenia bo w tej kwestii juz dawno nie doszliśmy do porozumienia a chodzi o to ze z jakiej racji stawiając ogrodzenie tylko i wyłącznie po swojej stronie działki mam malować owo ogrodzenie rownież po jego stronie? No za cholerę nie kumam.

Każdy niesie swój krzyż sąsiedzki ;) Spójrz na to tak, nie każdy ma okazję do obserwacji anomalnych zachowań, więc potraktuj to jako wyróżnienie. To może być nawet ciekawe.

Na pewno można znaleźć fachowców od malowania płotu, którzy pięknie tę jego stronę odpicują. Kilka puszek spraju w Casto i wizyta na stadionie Pogoni w trakcie meczu z propozycją udostępnienia powierzchni na prace natury patriotycznej (lokalnie). Kilka wierszyków o sędziach, o ŁKS, Widzewie i innych ukochanych w Szczecinie klubach. Na pewno się to sąsiadowi spodoba, pewnie lubi piłkę nożną...;)

Dobre!!!!

Poszukuję do odkupienia RB, napisali mi w warunkach technicznych że ma to być RB-100. A nuż komuś przestała właśnie być potrzebna, lub przestanie na dniach?

Mam rozdzielnie budowlaną do odsprzedania za 100 PLN, porządna metalowa skrzynka na nogach. Stoi w garażu i czeka na nowego właściciela (w komplecie bezpieczniki i różnicówka)

http://i3.photobucket.com/albums/y77/koziol1/sprzedaz/7_RB/2012-06-09161908.jpg

http://i3.photobucket.com/albums/y77/koziol1/sprzedaz/7_RB/2012-06-09162004.jpg

http://i3.photobucket.com/albums/y77/koziol1/sprzedaz/7_RB/2012-06-09161954.jpg

http://i3.photobucket.com/albums/y77/koziol1/sprzedaz/7_RB/2012-06-09161919.jpg

http://i3.photobucket.com/albums/y77/koziol1/sprzedaz/7_RB/2012-06-09161929.jpg

Dzięki za odzew ale chyba sie nie zrozumielismy.Nie chodzi mi o to żeby partycypowal sąsiad w kosztach stawiania ogrodzenia bo w tej kwestii juz dawno nie doszliśmy do porozumienia a chodzi o to ze z jakiej racji stawiając ogrodzenie tylko i wyłącznie po swojej stronie działki mam malować owo ogrodzenie rownież po jego stronie? No za cholerę nie kumam.

"Zgodnie z zasadami kodeksu cywilnego (art. 154) na sąsiadach ciąży jedynie obowiązek wspólnego ponoszenia kosztów utrzymania już wybudowanego ogrodzenia." Nie zazdroszczę sąsiada. Ale to musi być dupek skoro nie chce dogadać się z fajną kobietą:D

"Zgodnie z zasadami kodeksu cywilnego (art. 154) na sąsiadach ciąży jedynie obowiązek wspólnego ponoszenia kosztów utrzymania już wybudowanego ogrodzenia." Nie zazdroszczę sąsiada. Ale to musi być dupek skoro nie chce dogadać się z fajną kobietą:D

A no nie chce.Jednym słowem DUPEK!!!:lol:

To zależy jaka ekipa ci buduje tzn firma.Jesli jest to firma Siergieja to zdecydowanie nie polecam. Przerobilam juz tych panów w duecie i efekt jest taki ze od SSZ mam innego kierownika.

Siergiej nie, ale w czym był problem Panowie się nie lubili czy mieli inne zdanie na temat budowania domu? Ja bym chciała wiedzieć jak wygladała Twoja wspópraca z nim? czy interesuje się budową, jak podchodzi do inwestora itd. Mam na oku jeszcze kier bud od naszego forumowego Blekowca (Dzieki:), przez telefon bardzo dobrze mi się z nim gadało - szczery facet, ale ma troche daleko do mnie:( Dlatego jutro mam spotkanie z tym. Innych kier nie mam polecanych, więc nie wiem...

Siergiej nie, ale w czym był problem Panowie się nie lubili czy mieli inne zdanie na temat budowania domu? Ja bym chciała wiedzieć jak wygladała Twoja wspópraca z nim? czy interesuje się budową, jak podchodzi do inwestora itd. Mam na oku jeszcze kier bud od naszego forumowego Blekowca (Dzieki:), przez telefon bardzo dobrze mi się z nim gadało - szczery facet, ale ma troche daleko do mnie:( Dlatego jutro mam spotkanie z tym. Innych kier nie mam polecanych, więc nie wiem...

Jest wręcz przeciwnie.Panom bardzo dobrze sie współpracowało bo są kolegami.Niestety ta ich komitywa przełożyła sie na efekt pracy ekipy Siergieja.Tzn kier- bud nie wyłapywal lub przymykal oko na niektóre braki w budowie i niedociągnięcia.Ktos tu kiedyś na forum napisał żeby nigdy nie dać kierownika budowy polecanego przez ekipę budująca. I miał racje.Na budowie pan Majszyk bywał a raczej zapewniał mnie dzwoniąc np wieczorem ze był.

Jest wręcz przeciwnie.Panom bardzo dobrze sie współpracowało bo są kolegami.Niestety ta ich komitywa przełożyła sie na efekt pracy ekipy Siergieja.Tzn kier- bud nie wyłapywal lub przymykal oko na niektóre braki w budowie i niedociągnięcia.Ktos tu kiedyś na forum napisał żeby nigdy nie dać kierownika budowy polecanego przez ekipę budująca. I miał racje.Na budowie pan Majszyk bywał a raczej zapewniał mnie dzwoniąc np wieczorem ze był.

O taką odpowiedź mi chodziło :) Dziękuję.

Podpisuję się pod tym, najlepiej mieć wykonawcę SSO i kier buda nieznających się. Wtedy wykonawca dba o robotę, a kier bud sprawdza porządnie.

Daleko mi do żartów w tym temacie.Niestety. Wczoraj zadzwonił do mnie jego kier-bud i właśnie to on wyskoczył z tym całym zagospodarowaniem ogrodzenia od jego strony.Wiem ze mogę max na 220 więc robię na 205 cm żeby nie było jazdy to teraz jest jazda z malowaniem.Ech....te sąsiedztwo.

współczuję sąsiada.zobaczysz jak będzie dalej...jak trzeba będzie kaskę zebrać na naprawę drogi...wtedy nikt nie potrzebuje jezdzić a jak sie zrobi to jezdza wszyscy żenujące to jest takie dosłownie goło....nie dokończę.

Ogrodzenie jest na twojej działce i sąsiadowi nic do tego jak wcześniej ktoś napisał - sąsiad nie ma prawa nic robić z Twoim płotem.

Poznali się na mojej budowie. Ja p. Majszyka mogę zdecydowanie polecić - na budowie był b.często, a wyłapane niedociągnięcia kazał poprawiać, tłumacząc jednocześnie ekipie dlaczego jest spartolone.

Fajna Kobieta, nie malujesz po jego stronie, bo to był twój zamysł tworczy, tak ma być, Twoj płot i twoja wizja, jak mu sie nie podoba moze zmienic, ale Ty dokładnie tak zaplanowałas. Koniec, kropka. Płot jest skończony

Jak MOŻE ZMIENIĆ ?? Może poprosić oraz zaproponować stawkę jaką zapłaci za tą możliwość. Z mojej strony uwzględniłbym tylko taką, która będzie wynosiła połowę kosztu płotu.

Fantom