brzuska 13.05.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 U mnie trochę zmian planuje. Jak wysuniecie jednej ściany nośnej i zlikwidowanie loggii nad garażem, podniesienie ścianki kolankowej, likwidacja kominów wentylacyjnych ( zostanie tylko do kominka) Przez to za pewne potrzebować będę projektu wentylacji mechanicznej. Oprócz tego również przeprojektowanie ław na płytę fundamentową. Ze względu na to ze nie mam zbytnio czasu na bieganie po urzędach i załatwianie wszystkich formalności szukam usługi całościowej. A niewiele w googlu wyskakuje takich firm co kompleksowo to prowadzą, chyba że ja nie potrafię szukać Acha, ja projekt wentylacji mechanicznej będę robiła dopiero teraz. W projekcie jest napisane tylko, że będzie taka zmiana i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzuska 13.05.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Na przykład po adaptacji projektu miałem wodomierze i skrzynkę elektryczną w wiatrołapie, instalację gazową ciągniętą przez cały dom do kuchni (podczas gdy "wpięcie" było możliwe z trójnika tuż prze oknem w kuchni), czy też 2 piony kanalizacyjne na cały dom. Na szczęście kierbud przypilnował co trzeba, chociaż to też człowiek i 100% bezbłędnych ludzi nie ma... hehe, Sławek ja tak pilnowałam żeby te urządzenia były tam gdzie powinny w planach, czyli w pomieszczeniu gospodarczym a po odebraniu dokumentacji i tak się okazało, że mam skrzynkę elektryczną w wiatrołapie ale Panią architekt i tak polecam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 13.05.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Drodzy forumowicze, wiem , że gdzieś te cenne informacje są w przestrzeni forumowej...ale teraz takie urwanie d....z budową,że na przeszukiwanie zwyczajnie brak czasu Pytanie skąd braliście okna?...polecony dostawca wraz z montażem. Pozdrawiam:) To było 3 lata temu, ale wybraliśmy drewniane w Ekodom. Cenowo najbardziej korzystne, usługa w terminie. Porównywaliśmy M&S, Urzędowskiego i tam ceny były wyższe, gdzie parametry były wszędzie te same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 13.05.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie adaptacji projektu. Czy ktoś z Was korzystał z usług Zachodniopomorskiego Studia Adaptacji Projektów. Wiem jakie mają ceny bo to jest na ich stronie podane. Bardziej chodzi mi o podejście do klienta, czy wywiązują się z podanych terminów np gdy mówią że coś będzie przez nich zrobione za np 2 tygodnie itp sprawy. Czy projekty WM przez późniejszych instalatorów są odbierane pozytywnie znaczy się czy nie mają zastrzeżeń, czy projekty instalacji np ogrzewania podłogowego są dostosowane do OZC itp Wszelkie informacje mile widziane jak również na temat innych firm które prowadzą adaptacje od A do Z włącznie z uzyskaniem PNB taki Full Service. Pozdrawiam Praktycznie wszystkie instalacje wewnątrz budynku możesz pozmieniać jak chcesz, tylko na zewnątrz musi być zgodne z projektem/adaptacją. Jeżeli coś się zmieni to i tak będziesz musiał wrócić do biura projektowego o potwierdzenie zmiany na nieistotną. Kierownik to podpisuje ale musi zaparafować biuro projektowe. Instalacje takie jak WM czy ogrzewania podłogowego wyliczą Ci wykonawcy. Co do skasowania kominków wentylacyjnych pamiętaj że garaż i kotłownia muszą mieć własną wentylację. Do WM nie podłącza się tez z reguły spiżarki (więc jakaś wentylacja grawitacyjna musi też tam być) oraz nie daje się tam ogrzewania podłogowego (albo masz pętlę którą zamykasz w szafce). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 13.05.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 hehe, Sławek ja tak pilnowałam żeby te urządzenia były tam gdzie powinny w planach, czyli w pomieszczeniu gospodarczym a po odebraniu dokumentacji i tak się okazało, że mam skrzynkę elektryczną w wiatrołapie ale Panią architekt i tak polecam ... Zleć elektrykowi jej przesunięcie na etapie robienia elektryki. Nic pięknego mieć skrzynkę elektryczną na wejściu. Nawet gdybyś schowała w szafie w wiatrołapie też będzie niezbyt poręcznie, a na samym początku będziesz jej dość sporo używać (montaże gniazd, włączników, lamp itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrain 13.05.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Dzięki za wszelkie informacje. Może uda się zaoszczędzić troszkę na mniej potrzebnych czy wręcz zbędnych projektach podczas adaptacji. Z tego co zauważyłem to firmy która robią WM czy ogrzewanie podłogowe też wykonują projekt instalacji dobrane pod urządzenia i zazwyczaj jest już ten projekt wliczony w cenę montażu tak więc byłoby dublowanie z projektami wykonanymi podczas adaptacji. brzuskaMogłabyś podesłać mi na priv lub tu na forum kontakt do Swojej pani architekt. Będę bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 13.05.2013 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Witam,Mam do sprzedania 10 sztuk osadników do rynien spustowych w kolorze czarnym. Można by rzec, że nowe i nie używane bo nawet nie wyciąłem otworów pod rynny (rozpakowałem tylko z folii). Okazuje się że nie mogę ich zastosować i chętnie odsprzedam. Na allegro chodzą po 20 PLN za sztukę ja sprzedam za 100 PLN za wszystko. Ktoś chętny? http://bankfotek.pl/thumb/1491310.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 14.05.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Witam, Mam do sprzedania 10 sztuk osadników do rynien spustowych w kolorze czarnym. Można by rzec, że nowe i nie używane bo nawet nie wyciąłem otworów pod rynny (rozpakowałem tylko z folii). Okazuje się że nie mogę ich zastosować i chętnie odsprzedam. Na allegro chodzą po 20 PLN za sztukę ja sprzedam za 100 PLN za wszystko. Ktoś chętny? kurcze a ja dzisiaj rozpakowałem moje 7 sztuk kupione w leroyu po 37 zł/szt. chyba... kolor nie miałby znaczenia, bo i tak delikatnie przysypię je kamieniami w opasce. mogłeś kilka dni temu to napisać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 14.05.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 ...na zewnątrz musi być zgodne z projektem/adaptacją... chyba nie do końca musi, bo Pan z gazowni powiedział mi, że skrzynkę gazową można przesunąć o 1 metr bez żadnych zbędnych papierologii i tak też mi to zrobił (ten 1 metr mnie ratował, bo musiałbym mieć furtkę wejściową oddzieloną od bramy wjazdowej skrzynką gazową, a nie mam ten 1 metr nie może być zawsze dowolny, bo podobno nie można stawiać gazowej tuż przy "prądowej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickey30 14.05.2013 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Witam, Czy ma ktoś namiar na jakiegoś dobrego Magika/Magików od rolet. Mam problem z roletami zewn., właściwie to połowa przestała działąć/7 szt./. Firma,która instalowała się nie spisała, a gwarancja się skończyła...Za wszelkie namiary z góry dzięki - może ktoś to poskłada i ogarnie za niewygórowaną cenę...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickey30 14.05.2013 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2013 Oczywiście chodzi o rolety elektryczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arrain 15.05.2013 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Oczywiście chodzi o rolety elektryczne Ja robiłem w mieszkanku z nimi rolety wewnętrzne ale wiem że mają też zewnętrzne. Firma to Wodnik Rolety z Mierzyna Kontakt: Tel Kom - 0 607 99 80 77 http://[email protected] Ja jestem zadowolony z ich pracy (rolety wewnętrzne) Nie wiem jakie robią zewnętrzne ale zawsze można zadzwonić i się ich podpytać. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 15.05.2013 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 chyba nie do końca musi, bo Pan z gazowni powiedział mi, że skrzynkę gazową można przesunąć o 1 metr bez żadnych zbędnych papierologii i tak też mi to zrobił (ten 1 metr mnie ratował, bo musiałbym mieć furtkę wejściową oddzieloną od bramy wjazdowej skrzynką gazową, a nie mam ten 1 metr nie może być zawsze dowolny, bo podobno nie można stawiać gazowej tuż przy "prądowej". Nie wiem jakie są przepisy geodezyjne i jakie są tolerancje. A Pan z Gazowni napisał Ci to na piśmie? Jest to gdzieś napisane? Mi elektryk z ENEA chciał przesunąć skrzynkę ZK bez papierka o 3m, ale się nie zgodziłem. Załatwię to oficjalną drogą żeby mi kiedyś nie przyszli i nie powiedzieli, że zrobiłem samowolkę bo skrzynka od prądu jest ich nie moja. Gazowa jest Twoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chase 15.05.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Witam, Czy ma ktoś namiar na jakiegoś dobrego Magika/Magików od rolet. Mam problem z roletami zewn., właściwie to połowa przestała działąć/7 szt./. Firma,która instalowała się nie spisała, a gwarancja się skończyła...Za wszelkie namiary z góry dzięki - może ktoś to poskłada i ogarnie za niewygórowaną cenę... Pozdrawiam Co to za firma była? Bo ja brałem rolety razem z oknami z Eko-Domu (a właściwie to Lamel 2 był ich wykonawcą i montował je - choć umowę miałem z EkoDomem). I u mnie też pojawił się problem. Na razie 1 przestała działać. Inna się rozsypała, ale ją sam naprawiłem. Ogólnie mam dużo problemów z tymi roletami. Też będę szukał kogoś do naprawy tej 1 sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.05.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Jezeli to taka firma mieszczaca sie na 1 pietrze na Struga (drzwi itp tam maja) to wspolczuje.Kiedys prawie u nich kupilem 11 szt drzwi. Ale kontakt z nimi itp pozostawal tak wiele do zyczenia, ze odpuscilem.I dobrze zrobilem. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickey30 15.05.2013 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Szczukot, nie chodzi o firmę, o której myślisz:) jak , jak mniemam nazwa zaczynająca się na"F" ..., chodzi o to, że firma która u mnie instalowała rolety zewn elektr -15szt, plus brama garażowa, firma której nazwy nie chcę podawać żeby nie robić reklamy, ale wiem że opinie mają różne - wcisnęli mi trefne centralki-które przestały po 2 latach działać!.Żeby podnieść rolety trzeba resetować bezpieczniki w garażu, zeby zamknąć-to samo... Za wymianę 5 szt. centralek i wymianę wieszaków w 2 roletach zażyczyli sobie prawie 2500 zł!!!!!. W międzyczasie padły jeszcze 2 silniki(podejrzewam że od tego codziennego resetowania). Najgorsze że Firmę z K...a poleciłem wielu znajomym, a mam taką chałę!!! Dlatego poszukuję jakiegoś "Magika", który poskładałby to do kupy.... i za normalne $$$,... Może jak bym miał więcej czasu to bym trochę z nimi powojował, bo zapłaciłem za całość parę złotych, co prawda już po gwarancji, ale kicha i taka że tylko do teleexpresu-co druga roleta działa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 16.05.2013 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 To ja kolejny raz do okien polecę Eko-Dom. Wczoraj zadzwonili i oferują darmowy przegląd okien i drzwi (bo tez u nich brałem) po dwóch lub trzech latach od zakupu. Darmowa regulacja okien przyda mi się bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niiko 16.05.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Serwisant od rolet 504 58 41 41 .Jak by co można się powołać na Okna MS Ku Słońcu . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 16.05.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 To jak juz jesteśmy przy polecaniu sobie to moze ktoś sie wypowie na temat drzwi zewnętrznych firmy Weissner? Jakieś opinie ,czy godne polecenia czy dać sobie spokój i szukać dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 16.05.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 A ja mogę póki co polecić elektryka co podłączył mi RB do skrzynki ENEi. cytat z mojego DB RBetka podłączona! Chłopaki sprawili się sprawnie, podłączyli co tam się w środku banglało, ponieważ skrzynka metalowa to odpuścili pręt uziomowy, wytłumaczyli co i jak z papierami. Cena 180 zł (bo trochę pracy z samą RB było) więc do przyjęcia. oprócz samego podłączenia, wypełnienia części B wniosku ps-do daje od razu zielony druczek wniosek o sprawdzenie przyłacza wlz i układu pomiarowego [email protected] Grzegorz Stepkowski tel 503413902 Może się komuś przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts