Tomek_Police 13.06.2013 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Witamy wszystkich Trafilismy na ten blog i sobie czytamy krok po kroku i trzeba przyznac ze jest calkiem ciekawie tak wiec postanowilismy sie dolaczyc i za razem poprosic o pomoc w naszej male zagwuzdce z nadzieja pomocy w temacie. a wiec problem polega na pasie zieleni izolacyjnej przechodzacego przez dzialke. wypis i wyry z gminy Dobra dostalismy straszny, znaczy tak malo konkretny co do kluczowych nakazow a raczej zakazow. mapka ktora dostalismy w zalaczniku jest w ogole nie adekwatna z podzilem dzialek jak jest w rzeczywistosci (ale tutaj nie ma co sie dziwic bo wyrys jest z 2000r. a dzialki ostatnie sprzedane zostaly pare lat pozniej ) jednak mimo tego nie ma zadnych punktow na nich odniesienia. droga wewnetrzna na wyrysie gminnym ma 8m szerokosci a na mapce geodezyjnej ze starostwa 12m. jedynie izobaty ktore pokazuja wzniesienie i dolki sa jakims odniesieniem jednak slabym bo sa w roznych wielkosciach ( czyli na jednej jest 31m a na derugiej 31.5m ) i jest ciezko z dopasowaniem. ow PAS ZIELENI IZOLACYJNEJ jest na wypisie z gminy a nie ma do niego zadnego opisu ( np: wspolrzedne geograficzne przez jakie przechodzi - zaczyna i konczy sie - lub ile metrow od drogi wewnetrznej bo wyglada ze idzie rownolegle) twierdzi gmina. drogi wewnetrzne nie pokrywaja sie na wypisie z gminy a mapkami ze strostwa. no generalnie jest wszystko niepasujace do siebie i architek powiedzial nam ze nie jest w stanie postawic projektu na mapce bo nie umie dokladnie zinterpretowac ow pasu zieleni i gdzie on sie miesci tak naprawde. mamy niesamowity problem z ta srawa i wyglada na ta chwile jak by ten pas zieleni ktos po prostu olowkiem narysowal sobie i jest na wyrysie z gminy a nikt nie wie jakie sa jego parametry oprocz tego ze po prostu jest. no taka pierdola i glupota a juz czlowiek na samym poczatku dostaje zimnym kublem wody. Jak sie uporac z niedokladna mapa ( wyrysem ) i opisem ( wypisem ) gminnym. Czy ktos moze mial podobny problem i wie jak sie z tym uporac bo widzac ze ten pas zieleni na ktorym nie mozna sie budowac leci przez kawal pola i czesc innych dzialek tez jest nim przedzielona. a moze jak nie osobiscie to kogos dotknelo to czy slyszal, widzial, wie???? dziekujemy z gory za jakakolwiek pomoc A słupki geodezyjne masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ssiara 13.06.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Tak . Dzialka jest wyznaczona przez geodete ktory zostal zatrudniony przez poprzedniego wlasciciela. jednak nie jest to zadnym wyznacznikiem do wytyczenia tego izolacyjnego pasu zieleni. jedynie moze posluzyc do oddalenia sie o przpisowe 5m od granicy dzialki. w opisie nie jest napisane w jakim miejscu jest ow pas takze jedynie na wyrysie jest to zaznaczone , co jak juz pisalem jest niewiarygone i malo precyzyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 13.06.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Wyrys jest z obowiązujacego planu zagospodarowania rozumiem? jedyne rozwiazanie, to złozyc wniosek o zmiane planu do gminy, taka procedura bedzie trwala ok roku, albo i dłużej. Nie ma innej opcji, ew pogadaj z geodeta jak naniesie te zielen na mapie do celow projektowych, odniesie sie on do punktów geodezyjnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 13.06.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Tak . Dzialka jest wyznaczona przez geodete ktory zostal zatrudniony przez poprzedniego wlasciciela. jednak nie jest to zadnym wyznacznikiem do wytyczenia tego izolacyjnego pasu zieleni. jedynie moze posluzyc do oddalenia sie o przpisowe 5m od granicy dzialki. w opisie nie jest napisane w jakim miejscu jest ow pas takze jedynie na wyrysie jest to zaznaczone , co jak juz pisalem jest niewiarygone i malo precyzyjne. Na mapach geodezyjnych w gminach jest tyle błędów, że szkoda gadać. Wystąp o aktualne warunki zabudowy do gminy. Z tego co się orientuję mają miesiąc na ich wydanie. I potem trzymaj się ich, nic innego Cię nie będzie interesować. Słupki są, architekt stawia dom na Twojej działce zgodnie z warunkami i tyle. Pamiętaj o okresach zatwierdzania decyzji (chyba miesięczne). Jak nie ma żadnych innych pism czy sprzeciwów to obowiązują te wydane. PS. U nas nieprzekraczalna linia zabudowy od drogi była na 6 m, postawiliśmy dom zaczynając od 8 m bo mamy wąską drogę i wszyscy się odsuwają 1-2 m z płotami bo inaczej nie da się minąć samochodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
online 13.06.2013 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 No, nie bądźcie tacy rzućcie namiarem na wykonawcę ogrodzenia z siatki na murku z betonu. Nie mogę uwierzyć, że nikt takiego ogrodzenia nie ma, ani w to, że wszyscy który takie mają robili je sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 13.06.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 online sama bym chetnie po Tobie skorzystała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
online 13.06.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 online sama bym chetnie po Tobie skorzystała Jeśli tylko znajdziemy kogoś godnego polecenia będę o Tobie pamiętać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 13.06.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 No, nie bądźcie tacy rzućcie namiarem na wykonawcę ogrodzenia z siatki na murku z betonu. Nie mogę uwierzyć, że nikt takiego ogrodzenia nie ma, ani w to, że wszyscy który takie mają robili je sami. No nie pomogę, ale czy musi być murek z betonu? Nie może być podmurówka systemowa? Ja robię w ten sposób sam. W jeden weekend zrobiłem otwory (wypożyczyłem świder glebowy), szalufawaga w dłoń wyznaczasz słupki narożne, naciągasz linkę i montujesz pozostałe słupki. Zalewasz betonem ukręconym w taczce lub wiaderku i czekasz aż wyschnie. W drugi weekend układasz podmurówkę i łączniki, zalewasz zaprawą na drugi dzień naciągasz linkę i siatkę. Robota dla dwóch ludzi. Na upartego zalewanie słupków i podmurówki można robić nawet w tygodniu wieczorami (ja tak robiłem). PS. Wtedy koszt ogrodzenia z siatki na 110 mb to ok 5000-5500 z betonem i wypożyczeniem świdra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 13.06.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Tomek, wszystko fajne, ale ja mam meza, który jest antytechniczny i nie ma opcji, niestety. Online, dziekuję Mam kolejne pytanie, robił ktoś dach płaski? Chodzi mi o położenie styropainy, papy, kleju i wyrobienie spadkow. Jaki moze byc koszt orientacyjny? z materiałem, albo bez? Styropian 20 cm, 2 razy po 10 cm na zakladkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 13.06.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Tomek, wszystko fajne, ale ja mam meza, który jest antytechniczny i nie ma opcji, niestety. Gosia, to jest mój pierwszy płot w życiu. Nigdy nie operowałem szlaufagą, nauczyłem się tego dopiero teraz. Jak gdzieś trzeba przekopać kawałek ziemi to nie trzeba być mechanicznym Do mieszania betonu w taczce lub wiaderku nie potrzeba żadnego wykształcenia. Dawki są na opakowaniu od cementu. Rozkładanie podmurówki systemowej to jak klocki lego. Płot niczym nie różni się od tych stawianych przez profesjonalistów, no może tym że jest czyściej bo ja nie chlapie betonem gdzie popadnie, a jak już się gdzieś rozleje to po sobie posprzątam. Nie muszę także zbierać kiepów po całej działce A sznurek między narożnymi słupkami możesz mu naciągnąć Ty niczym nie będzie się różnił od tego jak na bieliznę Jak już postawi wszystkie słupki i je zaleje to możesz rozwiesić na nim pranie Kiedyś będzie opowiadał wnukom jak to sam płot postawił Pozdrawiam serdecznie z dużą dawką optymizmu coś mnie tak dzisiaj wzięło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 13.06.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Hm w sumie masz rację, postaram się go zmobilizować, a jak naciagasz siatkę? Ja jak uslyszałam cene za wymurowanie kawałka murku z cegły sama chciałam złapać za kielnię, jak slowo daję. Ręce mi już opadają, 2000 za murek 4 metrowy wysokość 2,20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 13.06.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Hm w sumie masz rację, postaram się go zmobilizować, a jak naciagasz siatkę? Ja jak uslyszałam cene za wymurowanie kawałka murku z cegły sama chciałam złapać za kielnię, jak slowo daję. Ręce mi już opadają, 2000 za murek 4 metrowy wysokość 2,20 Będę to robił w ten weekend. Jestem już na etapie naciągniętych drutów. Na jednym z narożników zakładam siatkę razem z drutem napinającym i rozciągam idąc z drugą końcówką. Podejrzewam że na końcu, tym za który będę trzymał będę musiał skręcić po wysokości siatkę dwoma deskami by drut/siatka mi się nie rozwaliła i po naciągnięciu założę drut z drugiej strony odrzucając/odpinając kawałek siatki. Na koniec poprzypinam siatkę do drutów naciągowych za pomocą plastikowych opasek zaciskowych (nie chcę drucianych bo będą rdzewieć) PS. Poradników w necie jest sporo ja sam patrząc na zdjęcia w googlu na niektóre elementy zorientowałem się do czego służą. http://www.rabatka.pl/Montaz-siatki-ogrodzeniowej-poradnik,1.html http://www.siatmar.pl/Montaz-siatki-Resitor-125.html http://www.leroymerlin.pl/porady/budowa/ogrodzenia-i-bramy-garazowe/montaz-ogrodzenia-z-siatki-stalowej,e440,l1423.html PS. W tym tygodniu pierwszy raz kładłem płyty betonowe na kleju na ganku. Na razie tylko podstopnica, stopnie położe jak już wyjdą mi brukarze. Jestem pod ogromnym wrażeniem, że jest to bajecznie proste, tylko trzeba mieć taką pacę z zębami i poziomicę. oczywiście jeszcze wiaderko i coś do wymieszania kleju ale o tym chyba wspominać nie muszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
online 13.06.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Tomek, a gdzie kupowałeś te elementy systemowe? No i jak poradziłeś sobie z transportem, rozładunkiem? To rozwązanie też bierzemy pod uwagę, ale jest sporo "ale". Tobie gratuluję zdolności manualnych i... zdrowego kręgosłupa no i znaczących oszczędności! A optymizm zawsze wskazany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ssiara 13.06.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Na mapach geodezyjnych w gminach jest tyle błędów, że szkoda gadać. Wystąp o aktualne warunki zabudowy do gminy. Z tego co się orientuję mają miesiąc na ich wydanie. I potem trzymaj się ich, nic innego Cię nie będzie interesować. Słupki są, architekt stawia dom na Twojej działce zgodnie z warunkami i tyle. Pamiętaj o okresach zatwierdzania decyzji (chyba miesięczne). Jak nie ma żadnych innych pism czy sprzeciwów to obowiązują te wydane. PS. U nas nieprzekraczalna linia zabudowy od drogi była na 6 m, postawiliśmy dom zaczynając od 8 m bo mamy wąską drogę i wszyscy się odsuwają 1-2 m z płotami bo inaczej nie da się minąć samochodami. No wlasnie z droga tez jest klopot w warunkach zabudowy z gminy i w ich mapce droga ma 8 metrow w mapce ze starostwa 12 i badz tu madry architekt rozlozyl rece jak to zobaczyl od czego to liczyc.To samo z dolna linia zabudowy ma byc pas zieleni oznaczony jako 6.ZI ale ile ma zajmowac to juz nie napisali.Zlozylismy pismo i wyjasnienie tych bledow.Do planu zagospodarowania z gminy dolaczono mapke z 2000 roku a dzialki zostaly podzielone przez geodete w 2004. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 13.06.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Tomek, a gdzie kupowałeś te elementy systemowe? No i jak poradziłeś sobie z transportem, rozładunkiem? To rozwązanie też bierzemy pod uwagę, ale jest sporo "ale". Tobie gratuluję zdolności manualnych i... zdrowego kręgosłupa no i znaczących oszczędności! A optymizm zawsze wskazany Siatkę słupki i elementy składowe w firmie Anpol w Szczecinie (brutto). Właściciel służy pomocą w przypadku mniej znających się w temacie, dobiera wszystko, wystarczy mu powiedzieć jak wygląda działka, narysować na kartce które boki i ile mają metrów. Może załatwić podmurówkę. My akurat braliśmy podmurówkę w Gowbet z Gorzowa (netto ). Transporty załatwiały firmy, a ja za to zapłaciłem. Rozładunek w przypadku podmurówki ręczny (ja miałem pomoc ojca i brata). Można zamówić koparkę do palet to wtedy dodatkowo dojdzie ten koszt albo transport HDS (gdzieś 100-150 więcej niż w przypadku zwykłego. Siatka też ręcznie ale to było 10 minut rozładunku. Przy nawiercaniu otworów poroznosiliśmy ze szwagrem dookoła płyty i poukładaliśmy na oko co 2,5m. Jak już słupki były zabetonowane to wkładałem sam i trochę z pomocą żony (choć szybko odpadła, ale się jej nie dziwie bo płyty są ciężkie). Niestety kręgosłup mam bardzo słaby ale przez okres budowy jakby mi się wyćwiczył bo jednak trochę się nanosiłem. Te oszczędności to bardziej z konieczności bo przy końcu budowy jest tyle potrzeb, że gdzieś trzeba oszczędzić. Nie chciałem tego robić np kosztem nie posiadania bruku który teraz nam kładą fachowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 13.06.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 No wlasnie z droga tez jest klopot w warunkach zabudowy z gminy i w ich mapce droga ma 8 metrow w mapce ze starostwa 12 i badz tu madry architekt rozlozyl rece jak to zobaczyl od czego to liczyc.To samo z dolna linia zabudowy ma byc pas zieleni oznaczony jako 6.ZI ale ile ma zajmowac to juz nie napisali.Zlozylismy pismo i wyjasnienie tych bledow.Do planu zagospodarowania z gminy dolaczono mapke z 2000 roku a dzialki zostaly podzielone przez geodete w 2004. Chciałbym powiedzieć że to niemożliwe lub niewiarygodne ale wiem że w działach geodezyjnych mają błedy. U nas jak właściciel dzielił działki to na wpis do działu geodezyjnego czekał ponad pół roku. Nie chce mi się wierzyć że 4 lata nie jest odnotowana zmiana. Dobra podlega pod powiat policki, a wydział geodezyjny jest na ul. Kresowej. Rozumiem, że stamtąd macie mapki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
online 13.06.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Tomek, dzięki za namiary i wyczerpujące info. Szwagra pod ręką niestety brak, ale będziemy myśleć. O konieczności szukania oszczędności nie musisz mnie przekonywać. My się właśnie wykańczamy. A w skarbcu widać dno. Trwa nieustający konkurs na "czego możemy nie mieć" oraz w dogrywkach "co możemy mieć taniego" Powodzenia z murkiem i stopniami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ssiara 13.06.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Chciałbym powiedzieć że to niemożliwe lub niewiarygodne ale wiem że w działach geodezyjnych mają błedy. U nas jak właściciel dzielił działki to na wpis do działu geodezyjnego czekał ponad pół roku. Nie chce mi się wierzyć że 4 lata nie jest odnotowana zmiana. Dobra podlega pod powiat policki, a wydział geodezyjny jest na ul. Kresowej. Rozumiem, że stamtąd macie mapki? Wlasnie stamtad i te od nich sa inne jak to co dostalismy teraz z gminy razem z planem o warunki zabudowy.Musze wziac to wszystko i podjechac do polic moze tam cos pomoga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 13.06.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 No, nie bądźcie tacy rzućcie namiarem na wykonawcę ogrodzenia z siatki na murku z betonu. Nie mogę uwierzyć, że nikt takiego ogrodzenia nie ma, ani w to, że wszyscy który takie mają robili je sami. To ja moge polecic siebie Postawilem murek z szalunku betonowego, zalalem go, wstawilem slupki i szykuje sie do zalozenia siatki Mozna zrobic samemu. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMazur 13.06.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Witam! Proszę Państwa o pomoc. Chcę wybudować mały dom parterowy w Kościnie. Mam warunki zabudowy. Szukam firmy, która postawi mi dom do stanu developerskiego (poczynając od PnB). Czy mogą mi Państwo polecić taką firmę, która zajmnie się budową kompleksowo ? Pozdrawiam. Mira Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts