Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Czy ktoś z Was miał do czynienia z firmą

Pana Tomasza Borysiewicza

ul. Braniborska 36 A

71-016 Szczecin

[email protected]

W temacie ogrodzenia posesji.

Chętnie usłyszę tez opinie o innych firmach zajmujących się ogrodzeniami.

Robię casting na wykonawcę i mam problem z wyborem

pzdr Robert

nikt nie miał do czynienia z tą firmą???

to z kim robiliście ogrodzenia frontowe?

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

nikt nie miał do czynienia z tą firmą???

to z kim robiliście ogrodzenia frontowe?

Nie mam jeszcze ogrodzenia frontowego :/ Co do jego wykonania, ostatnio tak się napaliłem własną robotą, że i pewnie ogrodzenie z klinkieru pociągnę. Widziałem jak sąsiad codziennie kilka cegiełek układał i już ma gotowy. Najcięższe to chyba zrobienie szalunków bo potem wystarczy jakiś kwadratowy kształtownik i układać cegły na zaprawie, a te kształtowniki w celu zostawienia miejsca na fugi. Musimy jednak jeszcze przemyśleć przęsła i dopiero wtedy zabiorę się ale to pewnie przyszły rok bo w tym roku już nie wystarczy funduszy ;)

Ma i to ogromny sens. Na pewno kosztuje więcej stresu ale nauka zdobyta podczas tej przygody jest nie do wycenienia. Będziesz wiedział z czego masz dom i jak jest zbudowany. A to jest istotne bo budowa to nie zakup jednodniowy tylko przynajmniej 2-3 letnia przygoda która nie kończy się z momentem zakończenia budowy ale trwa nieco dalej gdy potem trzeba doprowadzić wodę do ogródka czy rozprowadzić dodatkowe oświetlenie. Dużo czytaj, pytaj tutaj, pytaj wykonawcy, pytaj kierbuda. Mam nadzieję że trafisz na dobrego wykonawcę (w tym też wyrozumiałego) który trochę wcześniej powie Ci że potrzebuje materiały i powie jakie. Najlepiej jak jeszcze doradzi gdzie szukać gdy są to jakieś nietypowe rzeczy (np. niektóre okucia przy więźbie)

Co do zbierania ofert wysyłasz odpowiednią część projektu do hurtowni przed każdym etapem. W momencie kiedy jesteś np. na etapie fundamentów zbierasz oferty na cegły, czyli wysyłasz do hurtowni część ze ścianami, większość dużych hurtowni sami wyliczą odpowiednie ilości. Nie wiem skąd masz projekt, ale z reguły w gotowcach jest jakieś zestawienie materiałów (niekoniecznie dokładne, choć zbliżone wystarczy). Większość wyjdzie z natury (np. cegieł czy betonu na sztuki nie da rady wyliczyć). Jeżeli chodzi o beton to wykonawca wyliczał mi potrzebną ilość betonu. Ja wstępnie zamawiałem w betoniarni, a ostateczną ilość na dzień przed dostawą, jak już szalunki były gotowe. Z pustakami/cegłami wyliczyli mi z projektu i zamawiałem partiami. Przy końcu wykonawca powiedział mi ile potrzebuje przy ostatniej dostawie +/-10-20 pustaków (a to przyjedzie uszkodzony, gdzieś trzeba dociąć/przyciąć itp.)

Popieram w całości, zawsze warto samemu starać się o rabaty, szczególnie jeżeli szuka się w kilku punktach i przedstawia się wyceny z jednego punktu w drugim, na rynku jest taka konkurencja, że nawet nie będąc wykonawcą, a po prostu inwestorem można wynegocjować atrakcyjniejsze ceny materiałów pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów po dłuższej nieobecności. Właśnie kupiłem działkę w

Dobrej Szczecińskiej i zaczynam walkę o pozwolenie budowlane.

Czy może ktoś mógłby polecić jakiegoś niedrogiego i rzetelnego geodetę. Z góry dziękuję za przesłane namiary.

witam wszystkich

poszukuję ekipy budowlanej do postawienia "budynku gospodarczego" układ prostokąta 168 m2.

fundamenty bloczki betonowe

ściany YTONG 40 lub 24 + 15 steropian

dach wiązary oraz blachodachówka - ocieplenie wełna w układzie 20 i 15

wewnątrz kilka pomieszczeń m in kotłownia, 2 wc, 3 pokoje , kuchnia, i 4 pomieszczenia

wszystko do końca roku

za 2 tygodnie pozwolenie na budowę

[email protected]

606530618

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów po dłuższej nieobecności. Właśnie kupiłem działkę w

Dobrej Szczecińskiej i zaczynam walkę o pozwolenie budowlane.

Czy może ktoś mógłby polecić jakiegoś niedrogiego i rzetelnego geodetę. Z góry dziękuję za przesłane namiary.

Witam "sasiada".

Śmiało mogę polecić : http://geosat.com.pl/

Fantom

Witam

W kwestii płotu, wygląda to prosto i oby takie było po wykonaniu ;) Własnie zaczynam walkie z podjazdem, tarasami i płotem, za miesiąc powinienem zdać relację.

Ale korzystając z tego, że zaglądają tu też wykonawcy - a szczególnie Ci od wnętrz, chciałbym odrobinę prywaty uskutecznić. Poszukuję chętnego, który w zamian za udostępnienie mieszkania na ok. 2 miesiące odświeży je (nic strasznego, trochę szpachli, malowanie itp). Szykuje je do wynajmu od września i mogę je wynająć nieodpłatnie (oczywiście nie dotyczy to opłat), materiały też kupuję.

Jeżeli jest więc chętny (a raczej chętni - mieszkanie jest trzypokojowe, 62 m2) na tę wymianę podaję namiary 665 77 77 35 lub [email protected]

Witam "sasiada".

Śmiało mogę polecić : http://geosat.com.pl/

Fantom

Pozdrawiam i dziękuję „sąsiadowi „ za namiar , może ktoś jeszcze ma do polecenia geodetę – tak na wszelki wypadek i dla porównania ofert.

Jeśli ktoś ma ziemię z wykopów ( nie glina i nie gruz) to przyjmę kilka wywrotek.

Dobrzy ludzie powiedzcie mi coś o inst. elektrycznej. Dostałem wycenę od elektryka na domek 135m2, 100 punktów, 9 rolet z silnikami- wycenione na 5400 pln robocizna a z materiałami 13000 do 14000 pln. Myślicie, że elektryk się "pomylił" czy to normalna cena?

A może macie namiary na elektryka w rozsądnej cenie?

Dobrzy ludzie powiedzcie mi coś o inst. elektrycznej. Dostałem wycenę od elektryka na domek 135m2, 100 punktów, 9 rolet z silnikami- wycenione na 5400 pln robocizna a z materiałami 13000 do 14000 pln. Myślicie, że elektryk się "pomylił" czy to normalna cena?

A może macie namiary na elektryka w rozsądnej cenie?

Elektryk się nie pomylił. Gdy robiliśmy elektrykę to za punkt wołali 25-35 PLN. Dodatkowa kasa jest za rozdzielnicę ok. 1500. Nie wiem co wchodzi w skład Twojej instalacji i co liczysz za punkt, czy tylko elektryczne (wyprowadzenie oświetlenia, gniazda i włączniki) czy również RTV i jakieś sieciowe.

Elektryk się nie pomylił. Gdy robiliśmy elektrykę to za punkt wołali 25-35 PLN. Dodatkowa kasa jest za rozdzielnicę ok. 1500. Nie wiem co wchodzi w skład Twojej instalacji i co liczysz za punkt, czy tylko elektryczne (wyprowadzenie oświetlenia, gniazda i włączniki) czy również RTV i jakieś sieciowe.

Moim zdaniem drogo. Całość za domek(materiał + robocizna) z odbiorami waha się od 10tys do 13tys. Powyżej to już kradzież w biały dzień. Oczywiście nie liczę tu kosztu białego montażu bo to można popłynąć finansowo.

Dziękuję za odpowiedzi nt elektryki, 25 wraca z urlopu jeszcze jeden elektryk z którym kiedyś rozmawiałem ale wtedy jeszcze luźno, poproszę go żeby mi zrobił wycenę. Nadmienię, że ta wycena 14 tysi obejmowała jeszcze 3 gniazda tv, 3 sieciowe oraz dodatkowy obwód pod agregat prądotwórczy (na wypadek przerw w dostawie prądu) z gniazdem 3 fazowym na zewnątrz budynku.