Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Gdzieś kiedyś na fm widziałem wykres opłacalności grubości ocieplenia i powyżej 20 cm zyski są już tak małe, że się zwyczajnie nie opłaca choć są tacy którzy kleją po 30cm.Fajna kobieta- wykonawca nie będzie mieszkał w tym domu, a może łatwiej mu kleić 15 cm dlatego Cię namawia na 15. Ja kiedyś założyłem, że będzie 20cm ciepłego 0,031 do 0,032 i trzymam się założeń, u mnie różnica między 15 a 20 cm to 2000 pln z ogonkiem więc się nie będę zastanawiał. Kju- mam wykonawcę na elewację za 55 pln netto robocizna za całość, widziałem jego 4 domki i muszę pochwalić- szklaneczka, tynk prościutki jak stół, żadnych fal pod słońce. Nie wiem czy ogarnia Szczecin, ale robi Goleniów i okolice.

cześć

A czy mozesz dać namiary? będzie jeden wiecej do castingu :)

pozdrawiam

Teraz to juz totalnie zglupialam.Kuzyn fachowiec twierdzi ze tylko wełna! Co sądzicie bo ja jestem juz zbita z tropu kompletnie?

Każdy material ma plusy i minusy, zwolenników i przeciwników (info na ten temat jest mega dużo i w necie i w literaturze) sam się nad tym długo zastanawiałem aż głowa mnie rozbolała od natłoku informacji. Ja zdecydowałem się na szary styropian.

pozdro

A jeszcze mam pytanko, jaką macie izolację na podłodze na gruncie tzw chudziaku. Chcę dać standardowo na zagruntowanym chudziaku papę termozgrzewalną a na niej folię i styropian a na niej wylewkę ale problem w tym że ani żaden grunt (nawet rozciańczony wodą dysperbit) ani żadna papa nie ma atestu do stosowania wewnątrz pomieszczeń mieszkalnych i też naczytałem się że są niezdrowe. a może jest jakiś środek bitumiczny do stosowania wewnątrz pomieszczeń?

Okna robiliśmy w firmie polecanego przez Ciebie M&S i wszystko ok jesteśmy zadowoleni.Brama tez u nich i w tygodniu byliśmy zamawiać parapety wewnętrzne bo są dość konkurencyjni cenowo.Polecony przez Ciebie hydraulik rownież na TAK!Masz dobra rękę chyba.Hahaha....Tfu Tfu żeby nie zapeszyc!

Ja mam 25 cm styropianu - trochę za dużo - większosć standardowych elementów montazowych (kołki do stryropianu, szpilki do rur spustowych, mocowania) są do styropianu max 20 cm i albo musiałem szukać i zamawiać w sklepach specjalistycznych albo samemu robić.

Właśnie tak słyszałam:( Mam jednak nadzieję, że jakoś to będzie, bo przy 20cm styropianiu zaczną się u mnie inne problemy, jak nie mieszczące się kasety rolet, więc zostanę przy grubym styro.

Szczukot, kiedyś czytałem na forum że też miałeś problem z izolacją przeciwwilgociowa chudziaka, jak to rozwiązałeś? można dawać bitumy w pommieszczeniach mieszkalnych czy nie?

pozdro

Ale to nie jest zabronione, tylko nie ma atestu/badań itp. Wszyscy dają i tyle. Nad niektórymi rzeczami nie ma co się zbytnio zastanawiać.

Pamiętam, że czytałem na FM jak się tłumaczyli ludzie, że jak nie ma ogrzewania podłogowego to wtedy można... bzdura. Nie ma atestu to nie ma.

Mam pytanie o bardzo dobrego elektryka. Polecany na liście pan Struzik nie robi juz sam, zatrudnia ludzi i wszystko rozłazi mu się chyba w rekach. Drugi tydzien wałkuje temat przyłącza, które mi wycenia od pon i wycenić nie może:-( Prawdę mowiąc średnio wyobrazam sobie dalsza wspołprace