Tomek_Police 03.09.2013 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Gdzie, za ile i jak:-) muszę zamowic własnie My zamawialiśmy u nich grafitowego Swisspora 20 cm. Na tamten czas (w zeszłym roku) mieli najtaniej. Miała być Genderka (brak u producenta), więc skończyło się na Swissporze. Płaciliśmy 55.2 PLN brutto za opakowanie Hurtownia Budowlana Bednarek ul. Barlickiego 57 42-506 Będzin tel.: 32 363-46-05 WWW: http://www.bednarek.sklep.pl E-MAIL: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 03.09.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 ooo, myslałam o Tobie to Ty zamawiałes grafitowy styropian przez net? http://www.zoominto.com/zoomapi/ZoomButt.gif Zawsze to miło jak ktoś o nas myśli ... ale nie, bardzo nie - mam dom w 1W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 03.09.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 My zamawialiśmy u nich grafitowego Swisspora 20 cm. Na tamten czas (w zeszłym roku) mieli najtaniej. Miała być Genderka (brak u producenta), więc skończyło się na Swissporze. Płaciliśmy 55.2 PLN brutto za opakowanie Hurtownia Budowlana Bednarek ul. Barlickiego 57 42-506 Będzin tel.: 32 363-46-05 WWW: www.bednarek.sklep.pl E-MAIL: [email protected] Dziękuje pieknie za odpowiedz. Masz kawę u mnie;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kju 03.09.2013 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Słuchajcie, ile płaciliście za instalacje ogrzewania podłogowego i wod kan razem z kotłownią? Ja mam dom ok 250m2 razem z garażem, na całej powierzchni podłogówka, dwie łazienki i hydraulik policzył sobie za wszystko (materiał i robocizna) 60 000zł? Kocioł jednobiegowy plus zasobnik 150l. chyba lekko przesadzona cena? pozdrófka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 03.09.2013 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 kju, zmartwie Cie, mam podobna sama wycene;-) dom ok 230m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 04.09.2013 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Słuchajcie, ile płaciliście za instalacje ogrzewania podłogowego i wod kan razem z kotłownią? Ja mam dom ok 250m2 razem z garażem, na całej powierzchni podłogówka, dwie łazienki i hydraulik policzył sobie za wszystko (materiał i robocizna) 60 000zł? Kocioł jednobiegowy plus zasobnik 150l. chyba lekko przesadzona cena? pozdrófka Dom po posadzce 240, użytkowa 190. Dwie łazienki ale punktów wody trochę więcej bo dodatkowo w garażu, pralni i kuchni. W zakres prac wchodził cały wod-kan i ogrzewanie, dwie szafki, główny sterownik kotła i główny regulator w salonie + siłowniki i regulatory na 4 dodatkowe strefy (pokoje + pralnia), kocioł z zasobnikiem 160l, zmiękczacz wody i geberity, podłogówka po całości, jeden kaloryfer do garażu. W spiżarce też jest pociągnięta rurka, ale zakręcona w szafce. Nie wliczam kaloryferów do łazienki bo to było później. Oczywiście pociągnięcie gazu od skrzynki na zewnątrz (też wliczona bo gazownicy wyciągali tylko rurkę), skrzynka na elewacji. W domu oprócz gazu do kotła dodatkowe miejsce do przyłączenia szybkozłącza (w kuchni indukcja, więc awaryjnie można podpiąć kuchenkę przenośną). Koszt dwa lata temu (materiał + robocizna) 44k PLN. Wykonawca to Ciepła Chata z Kolumba. Ja polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 04.09.2013 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 A powiedz mi jeszcze czy Ty siatke klej kupowałes systemowe? Mam zagwstkę, tynk mam mieć bolixa, albo Baumana? a nei wiem jaka siatkę, kleje itd. Kołkowaliscie elewacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 04.09.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 A powiedz mi jeszcze czy Ty siatke klej kupowałes systemowe? Mam zagwstkę, tynk mam mieć bolixa, albo Baumana? a nei wiem jaka siatkę, kleje itd. Kołkowaliscie elewacje? Nie wiem co to siatka systemowa, kupowałem zwykłą siatkę do elewacji. Jeśli chodzi o klej i tynk postawiłem na markę Webera (miałem w środku wszystko praktycznie na Weberze i wykonawcy chwalili wybór. W przypadku kleju i gruntu było ok, niestety tynk silikonowy to był klops. Szybka reklamacja, przyjechał przedstawiciel producenta i uznał. Mam dobry kontakt do dziś z hurtownią w Policach więc zaproponowali mi mało znany tynk z Golczewa (oczywiście tańszy). Zaryzykowałem i nie narzekam. Ładny baranek, piękny równy kolor. Mam od nich zarówno tynk silikonowy jak i mozaikę na cokół od dołu. Kołkowałem elewację plastikowymi kołkami i trzpieniami i dodatkowo kołki były zaślepiane styropianowymi koreczkami (to kupował wykonawca, ja płaciłem, ale grosze). Do paczki tych zaślepek dodawany jest specjalny frez do nawiercania styropianu (wydrążania otworu). EDIT: Dodatkowo kupowałem oczywiście listwy narożnikowe, specjalne listwy przyokienne na które można przyklejać folię do zabezpieczenia okien i po zerwaniu pozostaje ładna uszczelka i takie listy na spód by został coś ale kapinos by ewentualnie ściekająca woda po elewacji kapała w dół, a nie szła na mozaikę/cokół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 04.09.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Tomek_Policepiszesz w swoim poście ze masz u siebie zmiekczacz wody.Powiedz mi jaka jest prawda z tym zmieczaczem bo znajomi tez maja i teraz żałują -twierdza ze w kabinie nie można sie umyć trzeba sie trzymać drazka prysznicowego.Kolezanka twierdzi ze kiedyś tak walnela ze rękę miała zwichnieta .Opowiesci o niemożności splukania włosów tez słyszałam.U siebie wstępnie montujemy zmiekczacz ale jeszcze mogę sie wycofać jakby co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 04.09.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Fajna, tez mam dylemat i chyba nie zdecyduje sie. Wolę juz kwaskiem kamien rozpuszczac, niz płacic co miesiac za srodki do zmiękczania. Nie wiedziałam o tym ze mozna sie poslizgnać. Ale..znajoma ma dobrze ustawione parametry? Tomek, dzieki. Zamówila Genderke 20 cm, listy, narozniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 04.09.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 u mnie koszty wyglądają następująco:Koparka po wykop wody i gazu - 2x100zł - po mojej stronieRobocizna:Wod-kan-1950 złC.o-1600 zlPodłogówka-2100 złKominek 700 złKotlownia-600 zlGaz i woda od granicy do domu-0 złRazem: 6950 złMateriały:Woda-2400 złKanalizacja-1400 złC.o-3250 złPodłogówka-5800 złGaz wew-0 złPodłączenie kotłowni-1200 złZasobnik dwuwężownicowy 200 litrów-2050 złPodłączenie kominka w tym grzanie wody użytkowej-3500 zlGrzejniki: parter- 600/1100 szt1,600/800 szt1,poddasze-600/1200 szt2,600/1100 szt1,600/1000 szt2,600/400 szt1-3200 złZawory+adaptery i głowice do grzejników szt8-800 złRazem: 23600 złSuma: 30550zł - rabat 30000złTo kupuje samodzielnie:Sterownik do kominka: 750złKominek Byrski 20KW - 6700złPeiec gazowy 4500zlWkład do komina 1500złInne: 500złRazem: 13950zł Dom taki jak linku http://www.mgprojekt.com.pl/party projekt powiększony o okolo 30m2SUMA ALL: 44150zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kju 04.09.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 aLien, możesz podesłać namiary na hydraulika??? kosztorys całkiem sensowny, mój to z kosmosu chyba dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kju 04.09.2013 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Dom po posadzce 240, użytkowa 190. Dwie łazienki ale punktów wody trochę więcej bo dodatkowo w garażu, pralni i kuchni. W zakres prac wchodził cały wod-kan i ogrzewanie, dwie szafki, główny sterownik kotła i główny regulator w salonie + siłowniki i regulatory na 4 dodatkowe strefy (pokoje + pralnia), kocioł z zasobnikiem 160l, zmiękczacz wody i geberity, podłogówka po całości, jeden kaloryfer do garażu. W spiżarce też jest pociągnięta rurka, ale zakręcona w szafce. Nie wliczam kaloryferów do łazienki bo to było później. Oczywiście pociągnięcie gazu od skrzynki na zewnątrz (też wliczona bo gazownicy wyciągali tylko rurkę), skrzynka na elewacji. W domu oprócz gazu do kotła dodatkowe miejsce do przyłączenia szybkozłącza (w kuchni indukcja, więc awaryjnie można podpiąć kuchenkę przenośną). Koszt dwa lata temu (materiał + robocizna) 44k PLN. Wykonawca to Ciepła Chata z Kolumba. Ja polecam. dzięki, też byłem w Ciepłej Chacie. Problem polega na tym że tam mają różnych hydraulików i tak naprawdę to nie wiadomo kto wpadnie na budowę do roboty. Tobie instalacje robił pan Ryszard ale on juz tam nie pracuje. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 05.09.2013 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Tomek_Policepiszesz w swoim poście ze masz u siebie zmiekczacz wody.Powiedz mi jaka jest prawda z tym zmieczaczem bo znajomi tez maja i teraz żałują -twierdza ze w kabinie nie można sie umyć trzeba sie trzymać drazka prysznicowego.Kolezanka twierdzi ze kiedyś tak walnela ze rękę miała zwichnieta .Opowiesci o niemożności splukania włosów tez słyszałam.U siebie wstępnie montujemy zmiekczacz ale jeszcze mogę sie wycofać jakby co? Nie wyobrażam sobie by tego nie mieć. Jestem przekonany, że Twoja znajoma ma źle ustawiony zmiękczacz. Do uruchomienia potrzebny jest serwisant (najlepiej producenta) który przyjedzie, zmierzy twardość wody i ustawi poziom zmiękczania. W naszym przypadku (i chyba większości) mam najmniejsze podmieszanie wody ze zwykłą wodą (surową) z sieci bo rurki miedziane (mam w sumie tylko w kotłowni, ale mam) nie lubią całkowicie zmiękczonej wody. Szukajcie zmiękczacza właśnie z bypasem by to było możliwe. Jakie są plusy? Brak kamienia w czajniku (można wylać wodę do końca), brak czarnego osadu w herbacie, brak kamienia w prysznicach, zmniejszone zużycie proszków, mydła, płynu do mycia naczyń. Mycie dwóch kabin prysznicowych sprowadza się do użycia jedynie Ajaxu do szyb bo są zaschnięte kropki od wody. Kabina czyściutka jak przy nowości. Nie mamy brodzików, tylko płytki, nie wyobrażam sobie by trzeba było szorować fugi z kamienia. Ostatnio serwisant od kotła powiedział, że mam bardzo czysty kocioł i nie ma konieczności czyszczenia wnętrza z kamienia (tam też krąży woda). Minusy, ja nie uświadczam żadnych. Za śliskie talerze były może ze dwa dni jak nauczyliśmy się używać mniej płynu, spłukanie głowy to samo... mniej szamponu i po krzyku. Odnośnie kosztów miesięcznych... to są chyba koszty ok 10 PLN, bo 25 kg worek soli starcza na 3-4 miesiące i kosztuje 35 PLN. Oczywiście jak woda będzie gorsza to będzie trzeba więcej soli używać, ale nie sądzę by było to więcej niż worek na miesiąc. W innym przypadku zmienił bym wodę. Serwisant powiedział, że nie trzeba robić żadnych przeglądów, tylko pamiętać by zbiornik miał zawsze sól. Jestem całkowitym "zachęcaczem" do montowania zmiękczacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 05.09.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Fajna, tez mam dylemat i chyba nie zdecyduje sie. Wolę juz kwaskiem kamien rozpuszczac, niz płacic co miesiac za srodki do zmiękczania. Nie wiedziałam o tym ze mozna sie poslizgnać. Ale..znajoma ma dobrze ustawione parametry? Tomek, dzieki. Zamówila Genderke 20 cm, listy, narozniki O kosztach napisałem w poście wyżej. Jak zamontujesz zmiękczacz i dobrze go ustawisz to czas poświęcony na rozpuszczanie kamienia poświęcisz na znacznie milsze rzeczy. Mieszkałaś w domu to wiesz ile czasu trzeba go sprzątać, po co dokładać sobie dodatkowe prace. Oszczędzaj dłonie od tych środków i płuca od takich odorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 05.09.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Tomek dzięki, tak własnie myslałam że koleżanka Fajnej ma zle ustawione parametry. Ja mam czas jeszcze chwilę na decyzję, muszę zerknać w kosztorys. Na razie mnie załamuje koszt elewacji, no ale to są uroki budowania dużego domu:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 05.09.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 dzięki, też byłem w Ciepłej Chacie. Problem polega na tym że tam mają różnych hydraulików i tak naprawdę to nie wiadomo kto wpadnie na budowę do roboty. Tobie instalacje robił pan Ryszard ale on juz tam nie pracuje. pozdro O to wielka szkoda, że go tam nie ma, ale jak pogooglałem to dalej używa tego samego numeru 506-150-419 i ma firmę usługową oferującą wykonywanie instalacji wod-kan i ogrzewania. Zadzwoń i pogadaj, może będzie w stanie zrobić Ci wycenę. Ja go zdecydowanie polecam, jest świetnym fachowcem, ma wiedzę i doświadczenie. Jest dokładny, rzetelny i świetnie się z nim gada nie tylko o robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 05.09.2013 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 CIACH... Suma: 30550zł - rabat 30000zł ...CIACH ten rabat to chyba mniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 05.09.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 ten rabat to chyba mniejszy Pomarzyć można Jutro kolejny etap budowy będzie zakończony. Montaż okien, drzwi a od poniedziałku instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.09.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Odnośnie kosztów miesięcznych... to są chyba koszty ok 10 PLN, bo 25 kg worek soli starcza na 3-4 miesiące i kosztuje 35 PLN. Oczywiście jak woda będzie gorsza to będzie trzeba więcej soli używać, ale nie sądzę by było to więcej niż worek na miesiąc. W innym przypadku zmienił bym wodę. Serwisant powiedział, że nie trzeba robić żadnych przeglądów, tylko pamiętać by zbiornik miał zawsze sól. Jestem całkowitym "zachęcaczem" do montowania zmiękczacza. Pominales koszty zakupu. dobry zmiekczacz nie kosztuje 500 zl. No i miejsce jeszcze na to. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts