Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

My tez sie dość długo glowilismy nad tematem podlogowki po całości.Stanelo na tym ze mamy wszędzie podlogowke na dole kafle bedą jasne a u góry kafle imitujace deskę.Mial być parkiet ale nie przekonałam sie do podlogowki pod parkietem.

Się nie dziwię, że się do parkietu nie przekonałaś. Nikt tego nie poleca, nie wiem jaki wykonawca zdecydował by się układać. Odnośnie kafli imitujących drewno polecam My Way z Paradyża. Dość drogie, ale chyba najładniejsze z tych imitujących. Mamy w jednej z łazienek to cześć ludzi się złapało, jak to możliwe by kłaść deski w łazience.

Się nie dziwię, że się do parkietu nie przekonałaś. Nikt tego nie poleca, nie wiem jaki wykonawca zdecydował by się układać. Odnośnie kafli imitujących drewno polecam My Way z Paradyża. Dość drogie, ale chyba najładniejsze z tych imitujących. Mamy w jednej z łazienek to cześć ludzi się złapało, jak to możliwe by kłaść deski w łazience.

Super są te kafle! Zdradzisz gdzie kupowales?Na pewno maja w Hiperze ale u nich nigdy nie można niczego obejrzeć na żywo wszystko trzeba z katalogu zamawiać:(Taka forma sprzedaży mnie nie interesuje.

Super są te kafle! Zdradzisz gdzie kupowales?Na pewno maja w Hiperze ale u nich nigdy nie można niczego obejrzeć na żywo wszystko trzeba z katalogu zamawiać:(Taka forma sprzedaży mnie nie interesuje.
Rzeczywiscie wygladaja bdb, wziełabym je do kuchni. Fajna, jakby co, mzoemy razem zrobic zamowienie jakby miało to wpływ na np rabat. Ja wezme na pewno

http://www.zoominto.com/zoomapi/ZoomButt.gif

Kupowane właśnie w Hiper Glazur. Ale wtedy jak wybieraliśmy mieli wystawkę. Niestety pojedyncze kafle, bo przy tych cenach mało który salon pewnie zdecydował by się na coś więcej. Glazurnikowi należy wydrukować instrukcję kładzenia bo jest kilka rodzajów kafli. Ułożenie zgodnie z systemem daje niesamowity wygląd.

Pod kominek na podłodze też mamy My Way'a Crema Marfil by dopasować się do kamienia na kominku. Kafle były sprowadzane na zamówienie w Bokaro, jedno opakowanie to dwie kafle. Tak ciężkie jak ze dwa opakowania normalnych kafli. Facet przyniósł mi 2 opakowania na wózku i poradził bym dowiózł sobie do samochodu, ja chojrak że wezmę... jak szarpnąłem to poszedłem za radą i podjechałem wózkiem.

W przypadku tych kafli nie sądzę byś mogła być zawiedziona.

Witam Was po dłuższej przerwie. Przerwa długa bo i roboty sporo, zapragnąłem w tym sezonie zrobić porządnie ogród i zakończyć budowę ułożeniem kostki. Jak się domyślam lista wykonawców umarła smiercią naturalną, więc tą drogą MUSZĘ przekazać Wam dwie ważne informacje.

Szukających firmy ogrodniczej przestrzegam bardzo mocno przed firmą EKODAR Dariusz Nosowski - mają swoją reklamę i niby siedzibę na Bezrzeczu. To co ja przeżyłem z tą firmą to był największy koszmar całej mojej budowy. Cud, że nie wylądowaliśmy z żoną na jakimś oddziale intensywnej terapii. Facet jest kłamcą, ale ma niestety wiedzę (ogrodniczą) i talent do gadania. Mógłbym napisać książkę o moim zleceniu, rozmowy były w lutym, w kwietniu zaczęli pracę, koniec końców gdyby nie to, że pracowałem z nimi przez 2 miesiace to miałbym trawnik na Boże Narodzenie a nie na Boże Ciało.

Dla odmiany bardzo gorąco Wam polecam firmę do układania kostki GRYF-KOSTKA - autoryzowany wykonawca firmy Libet. Polecili mi ich zresztą w e-patio, gdzie kupowałem kostkę. Ta ekipa jest niesamowita, wpadli w 8 na budowę, praca od 6 do 20, w tydzień wszystko zrobione, bardzo ładnie, estetycznie, DOKŁADNIE. Dobrze, że oni byli na zakończenie, wróciła radość z posiadania domu.

Trzymam kciuki za tych co jeszcze walczą! :-)

Witam Was po dłuższej przerwie. Przerwa długa bo i roboty sporo, zapragnąłem w tym sezonie zrobić porządnie ogród i zakończyć budowę ułożeniem kostki. Jak się domyślam lista wykonawców umarła smiercią naturalną, więc tą drogą MUSZĘ przekazać Wam dwie ważne informacje.

Szukających firmy ogrodniczej przestrzegam bardzo mocno przed firmą EKODAR Dariusz Nosowski - mają swoją reklamę i niby siedzibę na Bezrzeczu. To co ja przeżyłem z tą firmą to był największy koszmar całej mojej budowy. Cud, że nie wylądowaliśmy z żoną na jakimś oddziale intensywnej terapii. Facet jest kłamcą, ale ma niestety wiedzę (ogrodniczą) i talent do gadania. Mógłbym napisać książkę o moim zleceniu, rozmowy były w lutym, w kwietniu zaczęli pracę, koniec końców gdyby nie to, że pracowałem z nimi przez 2 miesiace to miałbym trawnik na Boże Narodzenie a nie na Boże Ciało.

Dla odmiany bardzo gorąco Wam polecam firmę do układania kostki GRYF-KOSTKA - autoryzowany wykonawca firmy Libet. Polecili mi ich zresztą w e-patio, gdzie kupowałem kostkę. Ta ekipa jest niesamowita, wpadli w 8 na budowę, praca od 6 do 20, w tydzień wszystko zrobione, bardzo ładnie, estetycznie, DOKŁADNIE. Dobrze, że oni byli na zakończenie, wróciła radość z posiadania domu.

Dzieki za info, ja tez przymierzam się do ogrodu. Mam juz firmę, ale zobaczymy co z tego wyniknie. Z namiarów na kostkę chętnie skorzystam

Fajnie ze rekomendujesz ta firmę bo tez u nich będę robić kostkę :)Mam juz nawet zrobiony przez ich projektanta projekt (cenę odliczaja od zamówienia kostki)Miło tak dla odmiany poczytać o tym ze są jeszcze prawdziwi fachowcy.

Rzeczywiscie wygladaja bdb, wziełabym je do kuchni. Fajna, jakby co, mzoemy razem zrobic zamowienie jakby miało to wpływ na np rabat. Ja wezme na pewno

Zdecydowanie jestem ZA ! Tylko nie wiem kiedy to będzie więc nie chciałabym Cie blokować w jakiś sposób.U mnie ciągnie sie ta budowa jak flaki z olejem...

Slawek_K w jakie cenię miałeś robociznę za ułożenie kostki?

mała do łuków PICCOLA - 60 zł / m2

normalna AKROPOL - 50 zł / m2

płyty ażurowe - 50 zł / m2

osadzanie krawężników - 45 zł / mb

opaska granitowa - 30 zł / mb

obróbka (docinanie) studzienki kanalizacyjnej dużej zbiorczej w ulicy (tam zrobiłem płyty ażurowe, już poza moją posesją, ale wygodniej jeździć) - 300 zł

obróbka (docinanie kostki) wokół studzienki mojej kanalizacyjnej - 150 zł

obróbka (docinanie kostki) wokół studzienki zaworu gazowego

obróbka punktów oświetleniowych (halogeny najazdowe) - 25 zł / szt.

Ceny netto :-)

nie porównywałem cen z innymi, po horrorze z ogrodem byłem skłonny zapłacić każde pieniądze za święty spokój i dobrze wykonaną robotę i się na ekipie Pana Jacka nie zawiodłem. Swoją drogą miło patrzeć jak pracują, jak się uzupełniają, żaden z nich nie stał bezczynnie nawet 5 minut. Żadnych kaw i poczęstunków nie chcą, sami sobie robią przerwę półgodzinną, jedzą i piją kawę tylko wtedy. Później w trakcie pracy już nie kawkują, co najwyżej jakiś papierosek, ale też nie bezczynnie bo podczas pracy (podziwiam jak można, ja niepalący :-) Ja tam lubię jak się na budowie coś dzieje, ale w tym przypadku ośmiu chłopa w pełnym zaangażowaniu to mi ciężko było ogarnąć. Acha - koparka do korytowania, mielony beton, piasek itp. załatwiali sami. Ja tylko płaciłem po rozładunku, podobnie jak za transport kostki.

Fajnie ze rekomendujesz ta firmę bo tez u nich będę robić kostkę :)Mam juz nawet zrobiony przez ich projektanta projekt (cenę odliczaja od zamówienia kostki)Miło tak dla odmiany poczytać o tym ze są jeszcze prawdziwi fachowcy.

ja też miałem od nich projekt, zrobiony w sumie na 99%, sam naniosłem drobne poprawki i już podczas realizacji dałem swój zaktualizowany wydruk. Przy okazji podpowiem, że projekt projektem a na żywo jest trochę inaczej, bądź co bądź pełny obraz projektu masz na rzucie z góry, a nigdy tak nie patrzysz na swoją posesję (no chyba że latasz na motolotni! ;-) Ale chłopaki są elstyczni... co prawda 6 dnia, kiedy pracuje się po 12-14 godzin zdarzy się jakiś delikatny mruk pod nosem, kiedy im powiesz, żeby kawałek rozebrali i zrobili troszkę inaczej bo wydaje Ci się, że tak będzie ładniej, ale ich też trzeba zrozumieć. Nie każdy (a nawet mało kto) potrafi zasuwać cały sezon od wiosny do jesieni 6 dni w tygodniu po 12-14 godzin.

A co mi się bardzo podobało to to, że po zrobieniu chodzili i wyrównywali z wręcz zegarmistrzowską precyzją łuki z małej kostki. Spejclanym narzędziem delikatnie jest przestawiali i ustawiali, żeby łuk był idealny. Dla porównania niedawno widziałem ulicę dalej też łuki robione z kostki piccolo - robiła tam firma RYBUD - załamka! to nie łuki tylko pełzające węże. Swoją drogą jak w zeszłym roku dzwoniłem do Pana "Rybuda" czy nie podjechałby do mnie zobaczyć i wycenić, to mi powiedział, że on jest na rynku 20 lat i ma taką renomę, że nigdzie nie będzie jeździł, jak się zdecyduję robić to mam zadzwonić. Teraż już wiem, że 20 lat na rynku nic nie znaczy (przy okazji - mistrz pieprzenia się w ogrodach Eko-Dar też ma podobno 15 lat tradycji! Paprania chyba...)

Co było nie halo z tymi osadnikami ? Mam rynny systemu bryza i zastanawiam się dlaczego wymieniałeś osadniki ?

Wszystko było z nimi ok. Ja nie mogłem ich po prostu zastosować. Mam rozsączanie i po zainstalowaniu tunelów i pociągnięciu rurek okazało się, że przy niektórych rynnach nie miał bym możliwości podłączenia ich przez osadniki (brak zachowanego jakiegokolwiek spadku). Mogłbym je zamontować podnosząc teren, ale to mnie nie interesowało. Tunele rozsączające nie mogły być wyżej bo powinny być nad wodą gruntową. A że mam studzienki rewizyjne z sitkiem przed tunelami to mogłem sobie pozwolić na wyeliminowanie osadników przy rynnach.

Wszystko było z nimi ok. Ja nie mogłem ich po prostu zastosować. Mam rozsączanie i po zainstalowaniu tunelów i pociągnięciu rurek okazało się, że przy niektórych rynnach nie miał bym możliwości podłączenia ich przez osadniki (brak zachowanego jakiegokolwiek spadku). Mogłbym je zamontować podnosząc teren, ale to mnie nie interesowało. Tunele rozsączające nie mogły być wyżej bo powinny być nad wodą gruntową. A że mam studzienki rewizyjne z sitkiem przed tunelami to mogłem sobie pozwolić na wyeliminowanie osadników przy rynnach.

U mnie też są spadki, nierówności terenu, itd. Muszę to przemyśleć. Może rzeczywiście podłączyć rynnę 90 bezpośrednio w rurę 100 i zobaczyć jak to będzie funkcjonowało.

U mnie też są spadki, nierówności terenu, itd. Muszę to przemyśleć. Może rzeczywiście podłączyć rynnę 90 bezpośrednio w rurę 100 i zobaczyć jak to będzie funkcjonowało.

jak nie masz drzew w pobliżu to można zaryzykować, ja nie byłem przekonany do osadników, też chciałem "rurę w rurę" a teraz cieszę się, że tak nie zrobiłem. Mimo, że drzewa mam tylko za domem (za ogrodzeniem od strony ogrodu) to liści w osadnikach nie brakuje. Chyba, że liście u Ciebie latają ale założysz siatki na rynny... Swoją drogą nabawiłem się z podejściami pod osadnik - różne kolanka o różnych kątach, a potem w euroklinkierze zobaczyłem, że są elastyczne węże do podłączania osadnika z rurą od deszczówki. :-(

ja mam My Way w gabinecie, owszem są ładne, ale są jeszcze ładniejsze imitacje drewna - żona wypatrzyła je w tym małym sklepiku na Derdowskiego niedaleko ENEI (nie pamiętam nazwy - STEMAR chyba). Cena powalała z nóg, kłótnie były o ten zakup, ale naprawdę robią wrażenie, mam hall i salon w tych płytkach.... A reakcje były takie same jak u Ciebie - jak wykonawcy przychodzili to sami do siebie mówili, żeby desek nie poniszczyć.