Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

U mnie też są spadki, nierówności terenu, itd. Muszę to przemyśleć. Może rzeczywiście podłączyć rynnę 90 bezpośrednio w rurę 100 i zobaczyć jak to będzie funkcjonowało.

Jeśli jeszcze nie kupiłeś osadników to szukaj takich z wyjściem właśnie z boku, nie od spodu, może wtedy załatwisz problem.

http://photos05.redcart.pl/templates/images/thumb/3601/0/0/pl/0/templates/images/products/3601/9864f9898cfae2ae83bcffc04596d031.png

Ja łączyłem rynnę 90 poprzez elastyczną karbowaną żółtą 100 do pomarańczowej kanalizacyjnej 110.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

ja mam My Way w gabinecie, owszem są ładne, ale są jeszcze ładniejsze imitacje drewna - żona wypatrzyła je w tym małym sklepiku na Derdowskiego niedaleko ENEI (nie pamiętam nazwy - STEMAR chyba). Cena powalała z nóg, kłótnie były o ten zakup, ale naprawdę robią wrażenie, mam hall i salon w tych płytkach.... A reakcje były takie same jak u Ciebie - jak wykonawcy przychodzili to sami do siebie mówili, żeby desek nie poniszczyć.
A znasz nazwę???Zona na pewno zna, powiedz ze rosimy ładnie:-)

Jasne, ja na razie z kaflami na spokojnie:-) mam czas jeszcze. dzięki

na strychu jeszcze nie byłem, ale w fakturach znalazłem PORCELANOSA VINTAGE 18 x 65,9 - w gogle jak wpiszesz to są jej zdjęcia. Z tego co wiem są jej dwa formaty, oprócz tego co podałem także 19,3 x 120 cm. Ta dłuższa to niestety koszt ponad 400 zl/m2, za tamtą płaciliśmy w 2011 roku też niemało, prawie 250 zł/m2... Ale jest naprawdę warta tej ceny! Oczywiście jak będzie ładnie położona, bo i najpiękniejsze płytki można spaprać :-( Powiem uczciwie, że MyWay mi się podoba, ale przy też Porcelanosie wygląda sztucznie i nienaturalnie.

Sławek dziękować pięknie:-) Zaraz bede ogladała

BTW, ma ktoś kogos do montazu ogrodzenia z siatki? Osobisty maż się zbiesił i powiedział ze nie zapłaci 4000 na wmurowanie paru słupkow:D Siatke mam z Anpolu, polecam, dziekuje za namiary. Za to mam zgrzyt przy wykonawcy:-(

No to wiadro, piasek, lopata, woda, poziomica, miarka i sam niech wmuruje.

Zadna filozofia.

Fantom

na strychu jeszcze nie byłem, ale w fakturach znalazłem PORCELANOSA VINTAGE 18 x 65,9 - w gogle jak wpiszesz to są jej zdjęcia. Z tego co wiem są jej dwa formaty, oprócz tego co podałem także 19,3 x 120 cm. Ta dłuższa to niestety koszt ponad 400 zl/m2, za tamtą płaciliśmy w 2011 roku też niemało, prawie 250 zł/m2... Ale jest naprawdę warta tej ceny! Oczywiście jak będzie ładnie położona, bo i najpiękniejsze płytki można spaprać :-( Powiem uczciwie, że MyWay mi się podoba, ale przy też Porcelanosie wygląda sztucznie i nienaturalnie.

plytki za 250 zl ? 400 zl ? Czyli z polozeniem, klejem, fuga itp to bedzie odpowiednio jakies 350 i 500 zl za m2 ??

To ja wole swoje deski merbau itp za 160 zl z wlasnym polozeniem.

Fantom

plytki za 250 zl ? 400 zl ? Czyli z polozeniem, klejem, fuga itp to bedzie odpowiednio jakies 350 i 500 zl za m2 ??

To ja wole swoje deski merbau itp za 160 zl z wlasnym polozeniem.

Fantom

ale o to chodzi, że każdy robi jak woli/lubi. Jeden deski, drugi kafle. BTW, dla mnie deski na podłogówkę, to nie deski. Imitacja taka sama jak kafle. Deska jest lita, a te to wyrób deskopodobny. Ja własnie z zalem zrezygnowałam z litej dechy na rzecz kafli. Nie podejrzewam by kosztowały mniej niż ta lita, budowa to kwestia wyborów

Witam

Kto przechodził procedurę oddania budynku do użytkowania? Czy w urzędzie w Policach wygląda to podobnie?:

Aby uzyskać decyzję należy złożyć zawiadomienie o zakończeniu budowy oraz dołączyć następujące dokumenty:

1. Kserokopia decyzji pozwolenia na budowę;

2. Oryginał dziennika budowy;

3. Oświadczenie kierownika budowy:

- o zgodności wykonania obiektu budowlanego z projektem budowlanym i warunkami pozwolenia na budowę, przepisami i obowiązującymi Polskimi Normami;

- o doprowadzeniu do należytego stanu i porządku terenu budowy – ulicy, sąsiedniej nieruchomości, budynku lub lokalu;

- oświadczenie o właściwym zagospodarowaniu terenów przyległych, jeżeli eksploatacja wybudowanego obiektu jest uzależniona od ich odpowiedniego zagospodarowania.

4. Protokoły badań i sprawdzeń, w tym:

Protokół sprawdzenia przewodów wentylacyjnych, dymowych i spalinowych

Protokół szczelności i zagazowania wewnętrznej instalacji gazowej;

Protokół odbioru zewnętrznej sieci gazowej /jeżeli dotyczy/;

Protokół badania skuteczności ochrony przeciwporażeniowej i protokół badania rezystancji izolacji kabla zasilającego;

Protokół odbioru zewnętrznej sieci elektrycznej;

Protokół odbioru końcowego przyłączy sanitarnych LUB protokół szczelności zbiornika bezodpływowego/lub oświadczenie kierownika budowy o prawidłowym wykonaniu oczyszczalni ścieków.

5. Kopię świadectwa charakterystyki energetycznej budynku

Witam

Kto przechodził procedurę oddania budynku do użytkowania? Czy w urzędzie w Policach wygląda to podobnie?:

Dodatkowo decyzję o nadaniu numeru domu. U mnie jeszcze chcieli umowę z gazownią (Enea i Zwik nie chcieli). Rozumiem, że oprócz protokołów powykonawczych od dostawców mediów masz jeszcze mapki z inwentaryzacją od geodety. To też jest wymagane.