Milka3 21.10.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Mam pytanie jednak o schody, na swoje dostałam chyba barbarzyńska wycenę U Was liczyli stopnie, montaz i malowanie?http://www.zoominto.com/zoomapi/ZoomButt.gif U nas były robione 3 wyceny . Schody (jesion w wybranym przez nas kolorze) z podstopnicami, balustrady, tralki, policzki oraz zabudowa górnej części (dosyć duża) - cena 8 tys. netto, 10tys. i 16,5 tys. netto. Wiadomo kogo wybraliśmy. Nie było jeszcze montażu dopiero za ok. 2 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 21.10.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 U nas były robione 3 wyceny . Schody (jesion w wybranym przez nas kolorze) z podstopnicami, balustrady, tralki, policzki oraz zabudowa górnej części (dosyć duża) - cena 8 tys. netto, 10tys. i 16,5 tys. netto. Wiadomo kogo wybraliśmy. Nie było jeszcze montażu dopiero za ok. 2 tygodnie.Kurcze, duza roznica. Daj znaka po montazu, a pamietasz ile za stopien chciał? http://www.zoominto.com/zoomapi/ZoomButt.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 21.10.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 U nas były robione 3 wyceny . Schody (jesion w wybranym przez nas kolorze) z podstopnicami, balustrady, tralki, policzki oraz zabudowa górnej części (dosyć duża) - cena 8 tys. netto, 10tys. i 16,5 tys. netto. Wiadomo kogo wybraliśmy. Nie było jeszcze montażu dopiero za ok. 2 tygodnie. Też jestem na etapie wyboru wykonawcy schodów. Podajcie proszę namiary na swoich stolarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 21.10.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Też jestem na etapie wyboru wykonawcy schodów. Podajcie proszę namiary na swoich stolarzyJa juz podałam, ale ja mam wycene 17 stopni z naprawde prosta barierka na 10.000. Stopnie dębowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 22.10.2013 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Hej Możecie polecić jakąś ekipę od elewacji i podbitki. Najlepiej jak by usługa była razem z materiałem. Przyjadą wymierzą, podliczą i podadzą koszt całkowity Niestety kończy się możliwość odpisania 15% z VAT tak więc FV już mi się nie przydadzą na materiał. Miejsce inwestycji Dołuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 22.10.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Ja juz podałam, ale ja mam wycene 17 stopni z naprawde prosta barierka na 10.000. Stopnie dębowe Na pocieszenie ci gosia@ powiem ze otrzymałam wycenę samej balustrady szklanej- 8 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
źrebak 22.10.2013 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Poszukuje namiarów na koparkę i jej operatora do ściągnięcia humusu i przygotowania działki do wytyczenia budynku przez geodetów, okolice mierzyna/krzemowa/bezrzecze - znacie kogoś? Na jutro lub czwartek rano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lekrol 22.10.2013 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Witam Jestem obecnie na etapie walki „prawie wręcz”o pozwolenie na budowę z panią inspektor ze Starostwa w Policach. Ta oświecona osoba zażyczyła sobie abym dołączył do wniosku następujące dokumenty:1. Opinie geotechniczną2. Uzupełnić projekt o charakterystykę energetyczną3. Aktualne oświadczenie jednostki odpowiedzialnej za ścieki ( gmina dobra w warunkach podała że budynek ma być podłączony do istniejącej sieci i takie oświadczenie spółki kanalizacyjnej dołączyłem co prawda jest ono z kwietnia tego roku ale to chyba nie tak dawno)4. Wskazać na projekcie lokalizacje ogrodzeniaMam pytanie czy Wy tez musieliście te dokumenty dołączać. W czwartek idę do architekta ciekaw co on na to powie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 22.10.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 lekrol, ale pani nie chce niczego niezwykłego. Te rzeczy powinny byc zawarte w projekcie który złożyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 22.10.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Tak ? Opinia geotechniczna ??A ogrodzenie mozesz postawic gdzie chcesz i kiedy chcesz- nie wymaga nawet zadnego zgloszenia (chyba, ze powyzje 2.2 m lub od drogi publicznej).A charakterystykę energetyczną musi posiadać budynek oddawany do użytku a nie projektowany/budowany. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 22.10.2013 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Tak,opinia geotechniczna, charakterystyka energetyczna,przeczytaj co się zmieniło, zanim się zdziwisz.A ogrodzenia nie postawisz gdzie chcesz, aż wstyd że takie banialuki gadasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lekrol 23.10.2013 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Tak,opinia geotechniczna, charakterystyka energetyczna,przeczytaj co się zmieniło, zanim się zdziwisz.A ogrodzenia nie postawisz gdzie chcesz, aż wstyd że takie banialuki gadasz Gosiu jeśli byś mogła podać źródła gdzie te wymagania są zawarte chętnie bym się z nimi zapoznał, zawsze troszkę oświecony to lepiej się może dogadam w urzędzie. Co w przypadku gdy inwestor nie chce stawiać żadnego ogrodzenia, czy grodzenie działki jest obowiązkowe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 23.10.2013 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Gosiu jeśli byś mogła podać źródła gdzie te wymagania są zawarte chętnie bym się z nimi zapoznał, zawsze troszkę oświecony to lepiej się może dogadam w urzędzie. Co w przypadku gdy inwestor nie chce stawiać żadnego ogrodzenia, czy grodzenie działki jest obowiązkowe. PozdrawiamNie musisz stawiać ogrodzenia,grodzenie nie jest obowiązkowe. Tutaj chodzi o potencjalne ogrodzenie. Potrzebne chociazby do uzgodnienia lokalizacji wjazdu. DO tego żeby sprawdzić czy media,np gaz nie znajdują się po twojej stronie działkiitd (muszą być w granicy) Wytyczne te znajdują się w prawie budowlanym:-) i wygląda na to że część zmieniała się niedawno. OPinia geotechniczna np, jak masz złożone warunki gruntowe ,to bedziesz musiał robić dodatkowe, kosztowne badania geologiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 23.10.2013 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Hej Możecie polecić jakąś ekipę od elewacji i podbitki. Najlepiej jak by usługa była razem z materiałem. Przyjadą wymierzą, podliczą i podadzą koszt całkowity Niestety kończy się możliwość odpisania 15% z VAT tak więc FV już mi się nie przydadzą na materiał. Miejsce inwestycji Dołuje. Jak zacząłeś budowę w tym roku to przez kolejne pięć lat możesz odliczać VAT. Problem braku możliwości odpisania VAT zaczyna się tylko dla zaczynających w przyszłym roku (o ile dobrze pamiętam wystarczy chyba tylko dostać PnB w tym roku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 23.10.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Nie musisz stawiać ogrodzenia,grodzenie nie jest obowiązkowe. Tutaj chodzi o potencjalne ogrodzenie. Potrzebne chociazby do uzgodnienia lokalizacji wjazdu. DO tego żeby sprawdzić czy media,np gaz nie znajdują się po twojej stronie działkiitd (muszą być w granicy) Wytyczne te znajdują się w prawie budowlanym:-) i wygląda na to że część zmieniała się niedawno. OPinia geotechniczna np, jak masz złożone warunki gruntowe ,to bedziesz musiał robić dodatkowe, kosztowne badania geologiczne. A czy budowa nie powinna być ogrodzona gdy są wykopy? Dodatkowo oznakowana że są wykopy. Ze względów bezpieczeństwa chyba tak. Wiem że mało kto tak robi, ale jak nic się nie wydarzy to ok, jednak jak ktoś złamie nogę wpadając do wykopu to będzie problem... Ogrodzenia finalnego stawiać nie trzeba jednak musi być naniesione na mapki do PnB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 23.10.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 A czy budowa nie powinna być ogrodzona gdy są wykopy? Dodatkowo oznakowana że są wykopy. Ze względów bezpieczeństwa chyba tak. Wiem że mało kto tak robi, ale jak nic się nie wydarzy to ok, jednak jak ktoś złamie nogę wpadając do wykopu to będzie problem... Ogrodzenia finalnego stawiać nie trzeba jednak musi być naniesione na mapki do PnB. Trzeba, na czas budowy, budowa musi być zabezpieczona i oznakowana, zapomniałam o tym:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 23.10.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Jak zacząłeś budowę w tym roku to przez kolejne pięć lat możesz odliczać VAT. Problem braku możliwości odpisania VAT zaczyna się tylko dla zaczynających w przyszłym roku (o ile dobrze pamiętam wystarczy chyba tylko dostać PnB w tym roku). Masz rację ulga przysługuje na 5 lat ale FV będą się liczyć tylko wystawione do końca 2013. Też się zdziwiłem ale tak jest w projekcie, potwierdzili mi to US i księgowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 23.10.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Tak,opinia geotechniczna, charakterystyka energetyczna,przeczytaj co się zmieniło, zanim się zdziwisz.A ogrodzenia nie postawisz gdzie chcesz, aż wstyd że takie banialuki gadasz Potwierdzam charakterystyka energetyczna jest potrzebna zarówno do projektowanego budynku jak i wybudowanego - też się zdziwiłem a przecież 2 lata wcześniej budowałem W Policach wymagane są badania geologiczne do pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 23.10.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 A czy budowa nie powinna być ogrodzona gdy są wykopy? Dodatkowo oznakowana że są wykopy. Ze względów bezpieczeństwa chyba tak. Wiem że mało kto tak robi, ale jak nic się nie wydarzy to ok, jednak jak ktoś złamie nogę wpadając do wykopu to będzie problem... Ogrodzenia finalnego stawiać nie trzeba jednak musi być naniesione na mapki do PnB. Budując pierwszy dom stawiałem tymczasowe ogrodzenie. Przy drugiej stwierdziłem, że nie ma sensu szkoda kasy i czasu. Dodatkowo w czasie budowy utrudnia pracę ciężkiego sprzętu szczególnie przy małych działkach. Ja wykop tyko oznaczyłem taśmą ostrzegawczą + tablica informacyjna "zakaz wstępu budowa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_Police 23.10.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Masz rację ulga przysługuje na 5 lat ale FV będą się liczyć tylko wystawione do końca 2013. Też się zdziwiłem ale tak jest w projekcie, potwierdzili mi to US i księgowa Ooo nie wiedziałem, myślałem że jeszcze sobie jakieś drobne odliczę w przyszłym roku. To w takim razie muszę jeszcze wszystko odliczyć w tym... szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts