Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Budując pierwszy dom stawiałem tymczasowe ogrodzenie. Przy drugiej stwierdziłem, że nie ma sensu szkoda kasy i czasu. Dodatkowo w czasie budowy utrudnia pracę ciężkiego sprzętu szczególnie przy małych działkach. Ja wykop tyko oznaczyłem taśmą ostrzegawczą + tablica informacyjna "zakaz wstępu budowa"

Dlatego napisałem, że mało kto to robi. Budując drugą budowę, też nie bawiłbym się w ogrodzenie tymczasowe. Mimo iż kasa może i niewielka, ale tak jak pisałeś utrudnia wjazd i po wszystkim i tak do niczego się nie nadaje. Na koniec te kilkaset złotych można znacznie lepiej spożytkować ;) niż wydawać je na początku.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Nie musisz stawiać ogrodzenia,grodzenie nie jest obowiązkowe. Tutaj chodzi o potencjalne ogrodzenie. Potrzebne chociazby do uzgodnienia lokalizacji wjazdu. DO tego żeby sprawdzić czy media,np gaz nie znajdują się po twojej stronie działkiitd (muszą być w granicy)

No przeciez napisalem. Trzeba ZGLOSIC budowe plotu od strony drogi publicznej. I tyle. Nie jest to w zaden sposob wymagane do budowy domu (pozwolenia). A co maja do plotu 'Media na granicy' ??

Co do charakterystyki budynku to jedna cyferka w papierach :) Nie mylic tego ze swiadectwem energetycznym !

A geotechniczna ? Wprawdzie w zeszlym roku cos tam sie zminilo (http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20120000463) ale mowy o obowiazku dolaczania takich dokumentow do pozwolenia o budowe to nie widzialem.

Proponuje zapytac o podstawy prawne tych co zadaja tych dokumentow. Jak wskaza - trzeba dolaczyc, jak nie ....

Fantom

Budując pierwszy dom stawiałem tymczasowe ogrodzenie. Przy drugiej stwierdziłem, że nie ma sensu szkoda kasy i czasu. Dodatkowo w czasie budowy utrudnia pracę ciężkiego sprzętu szczególnie przy małych działkach. Ja wykop tyko oznaczyłem taśmą ostrzegawczą + tablica informacyjna "zakaz wstępu budowa"

U nas po wyliczeniu wyszło 3 tys za zwykła siatkę z Castoramy.Stwierdzilismy ze nie ma sensu i zrobiliśmy od razu ogrodzenie docelowe.;)

Ooo nie wiedziałem, myślałem że jeszcze sobie jakieś drobne odliczę w przyszłym roku. To w takim razie muszę jeszcze wszystko odliczyć w tym... szkoda.

Pocieszam się, że w sumie udało się w 100% wykorzystać ulgę budowlaną. W sumie zebrało się tego 35tys. tak więc było warto

Witam

Jestem obecnie na etapie walki „prawie wręcz”o pozwolenie na budowę z panią inspektor ze Starostwa w Policach. Ta oświecona osoba zażyczyła sobie abym dołączył do wniosku następujące dokumenty:

1. Opinie geotechniczną

2. Uzupełnić projekt o charakterystykę energetyczną

3. Aktualne oświadczenie jednostki odpowiedzialnej za ścieki ( gmina dobra w warunkach podała że budynek ma być podłączony do istniejącej sieci i takie oświadczenie spółki kanalizacyjnej dołączyłem co prawda jest ono z kwietnia tego roku ale to chyba nie tak dawno)

4. Wskazać na projekcie lokalizacje ogrodzenia

Mam pytanie czy Wy tez musieliście te dokumenty dołączać. W czwartek idę do architekta ciekaw co on na to powie.

Pozdrawiam

O PnB występowałam w lipcu i załączałam wszystkie wyżej wymienione przez Ciebie dokumenty (nie pamiętam tylko jak z oświadczeniem ze ZWiKu ale za to musiałam dostarczyć projekt zbiornika na deszczówkę, bo u mnie nie ma jeszcze w drodze). Za charakterystykę płaciłam chyba 250 zł, jeśli potrzebujesz, mogę podać namiary na priv.

Co do ogrodzenia - chodzi zapewne głównie o lokalizację bramy wjazdowej i furtki. Też musiałam to mieć.

Za siatkę leśną razem z palikami płaciłam chyba 800 zł, z tym że mam naprawdę spory kawałek tego ogrodzenia.

Pocieszam się, że w sumie udało się w 100% wykorzystać ulgę budowlaną. W sumie zebrało się tego 35tys. tak więc było warto

Z tym odpisem Vat to jeszcze nie wiadomo. Uchwalonej ustawy jeszcze nie ma, jest projekt. (dzwoniłem nawet na informację podatkową i tam też nie umieli jeszcze dokładnie sprecyzowac czy można będzie w dalszym ciągu odpisywać Vat, wspominali też coć o prawach nabytych, czyli jak ktoś zaczął już odpisywac to pociągnie i w następnych latach) oby tak było...:)

pozdro

Z tym odpisem Vat to jeszcze nie wiadomo. Uchwalonej ustawy jeszcze nie ma, jest projekt. (dzwoniłem nawet na informację podatkową i tam też nie umieli jeszcze dokładnie sprecyzowac czy można będzie w dalszym ciągu odpisywać Vat, wspominali też coć o prawach nabytych, czyli jak ktoś zaczął już odpisywac to pociągnie i w następnych latach) oby tak było...:)

pozdro

Cytat z ustawy:

Osoby, które przed 1 stycznia 2014 r. poniosą wydatki na zakup materiałów budowlanych (i uzyskają przed tą datą fakturę) - będą miały miały 5 lat na uzyskanie zwrotu VAT. Z nowych zasad zwrotu VAT za materiały budowlane skorzystają po 2013 roku nieliczni.

Pierwotny projekt zakładał, że faktury za materiały budowlane wystawione po 1 stycznia 2014 r. (dokumentujące wydatki poniesione po tym dniu) nie będą uprawniały nikogo do uzyskania jakiegokolwiek zwrotu VAT.

Jednak pod wpływem krytyki tego projektu już w Sejmie rząd dopisał do projektu ustawy o pomocy państwa w nabyciu pierwszego mieszkania przez ludzi młodych przepisy przewidujące możliwość uzyskania zwrotu VAT za materiały budowlane również odnośnie wydatków poczynionych po 2013 roku. Ale te nowe zasady zwrotu dotyczyć mają znacznie węższego kręgu osób niż poprzednio i nie wszystkich inwestycji.

Niektóre z nowych zasad:

1. Osoba fizyczna do końca roku kalendarzowego, w którym wydano pozwolenie na budowę lokalu mieszkalnego albo domu jednorodzinnego, nie ukończyła 36 lat;

2. Powierzchnia użytkowa lokalu mieszkalnego albo domu jednorodzinnego, o których mowa w pkt 1, nie przekracza odpowiednio 75 m2 i 100 m2;

3. Przedsięwzięcie, o którym mowa w pkt 1, było realizowane na podstawie pozwolenia na budowę wydanego po dniu 1 stycznia 2014 r.;

Oczywiście wszystko to jeszcze projekty

Cytat z ustawy:

Osoby, które przed 1 stycznia 2014 r. poniosą wydatki na zakup materiałów budowlanych (i uzyskają przed tą datą fakturę) - będą miały miały 5 lat na uzyskanie zwrotu VAT. Z nowych zasad zwrotu VAT za materiały budowlane skorzystają po 2013 roku nieliczni.

Pierwotny projekt zakładał, że faktury za materiały budowlane wystawione po 1 stycznia 2014 r. (dokumentujące wydatki poniesione po tym dniu) nie będą uprawniały nikogo do uzyskania jakiegokolwiek zwrotu VAT.

Jednak pod wpływem krytyki tego projektu już w Sejmie rząd dopisał do projektu ustawy o pomocy państwa w nabyciu pierwszego mieszkania przez ludzi młodych przepisy przewidujące możliwość uzyskania zwrotu VAT za materiały budowlane również odnośnie wydatków poczynionych po 2013 roku. Ale te nowe zasady zwrotu dotyczyć mają znacznie węższego kręgu osób niż poprzednio i nie wszystkich inwestycji.

Niektóre z nowych zasad:

1. Osoba fizyczna do końca roku kalendarzowego, w którym wydano pozwolenie na budowę lokalu mieszkalnego albo domu jednorodzinnego, nie ukończyła 36 lat;

2. Powierzchnia użytkowa lokalu mieszkalnego albo domu jednorodzinnego, o których mowa w pkt 1, nie przekracza odpowiednio 75 m2 i 100 m2;

3. Przedsięwzięcie, o którym mowa w pkt 1, było realizowane na podstawie pozwolenia na budowę wydanego po dniu 1 stycznia 2014 r.;

Oczywiście wszystko to jeszcze projekty

Miejmy nadzieję że nie przejdą i będzie po staremu... a jak nie to trzeba trochę materiałów kupić jeszcze w tym roku

Jeszcze krótkie pytanko: wiecie może gdzie w Szczecinie przyjmują nieodpłatnie odpady styropianowe (a może nawet skupują :))? Zostało mi troche tego po ocieplaniu chałupy

pozdro

Skupują to zapomnij, za pieniądze Jumar:-) ma chyba najniższą opłatę

http://www.zoominto.com/zoomapi/ZoomButt.gif

http://www.zoominto.com/zoomapi/ZoomButt.gif

Nie musisz stawiać ogrodzenia,grodzenie nie jest obowiązkowe. Tutaj chodzi o potencjalne ogrodzenie. Potrzebne chociazby do uzgodnienia lokalizacji wjazdu. DO tego żeby sprawdzić czy media,np gaz nie znajdują się po twojej stronie działkiitd (muszą być w granicy) Wytyczne te znajdują się w prawie budowlanym:-) i wygląda na to że część zmieniała się niedawno. OPinia geotechniczna np, jak masz złożone warunki gruntowe ,to bedziesz musiał robić dodatkowe, kosztowne badania geologiczne.

Witam

Byłem już u projektanta i wiem wiele więcej i bardziej precyzyjnie odnośnie wymogów jakie przedstawiła pani inspektor ze Starostwa;

1 Charakterystyka energetyczna – rzeczywiście jest wymagana od 2010 roku – architekt chciał za nią 300zl , ale zadzwoniłem do firmy od której kupiłem projekt i przysłali

mi za darmo( a więc 300 uratowane)

2 Odnośnie ogrodzenia – zgodnie z prawem budowlanym naniesienie go na plan zagospodarowania działki nie jest wymagane – pani się czepiła tego bo architekt w opisie ujął ogrodzenie a wtedy pani zarzynadła naniesienia go na planie bzdura ale co jej można zrobić.

3Opinia geotechniczna – w mojej adaptacji architekt zamiast opinia użył skowa kategoria w tytule opisu warunków geotechnicznych i pani inspektor domaga się opinii a więc zmieniliśmy słowo kategoria na opinia i myślę będzie dobrze.

Jeszcze mały kwiatek pani inspektor zażądała aby przy każdej pieczątce projektanta adaptującego projekt była data i spędziłem 2godz na wpisywaniu dat.

Jak z panią inspektor rozmawiałem to wydawało mi się ze gram w filmie Barei. Kompletny brak logiki i zdrowego rozsadku.

Jeszcze krótkie pytanko: wiecie może gdzie w Szczecinie przyjmują nieodpłatnie odpady styropianowe (a może nawet skupują :))? Zostało mi troche tego po ocieplaniu chałupy

pozdro

A w jakiej okolicy budujesz?

Czy to naprawdę odpady, czy nadwyżka? Nadwyżkę mogę zmiejszyć o jakieś 3-4 paczki (w zależności od grubości). To niedużo, ale zawsze coś ;)

O tym, że ktoś kupi odpady zapomnij. Koszt pozbycia się styropianu jako odpadu jest dużo wyższy niż jego zakup jako materiału.

A może tak go wykorzystać:

Ulepszanie gleby

Pozytywnym przykładem wykorzystania odpadów styropianowych jest ich użycie do polepszania właściwości gleby. W tym celu odpady styropianu są mielone (średnica powstałych ziaren od 1 do 30 mm) a następnie stosowane jako:

• materiał spulchniający do poprawy napowietrzenia i przepuszczalności wody w gruntach ciężkich

• materiał wspomagający kompostowanie organicznych odpadów domowych i ogrodniczych

• materiał drenażowy