Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

W moim kominie stoi woda opadowa, bo jeszcze nie przebiłem króćca odwadniającego do kanalizy ale komin jest suchy na zewnątrz nic nie wychodzi. Dom jeszcze nie zamieszkały ogrzewanie działa od 2 tygodni.

W kominie od kotła i kominie kominkowym póki nie ma ogrzewania ma prawo być woda , bo to w końcu dziury w kominie przez które może wpadać woda opadowa(i nie ma jeszcze ciągu ani pewnie daszku nad tą częścią czapy ) ale co z kominem wentylacyjnym?????????????? No i mokro jest na wszystkich kominach. Tu jest zagwozdka. Wykonawca mówi że może chodzić o wodę opadową z kanałów wentylacyjnych? Fakt,że kominy są duże i otworów wentylacyjnych też -zaproponował założenie kratek na zewnętrzne wentylacyjne otwory w kominach. Tylko znowu wyprujemy kilka stów a okaże się za rok że jednak problem jest dalej. Co więcej kładziemy wkrótce regipsy i będziemy grzali więc tym bardziej przy wiośnie problem zniknie. Chodzi mi o to,że jednak jeśli coś nie tak jest z opierzeniem albo z kominami, za rok czeka nas prucie sufitów. Może ktoś miał podobnie i teraz jest ok albo i nie- co robić. Dzwoniłam już do Stowarzyszenia Dekarzy Polskich ale robią ekspertyzy całych dachów za 2-3 k netto!!!!

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

No i jeszcze jeden problem technologiczny . Jak obrabialiście ociepleniem okna dachowe. Jeździliśmy właśnie w poszukiwaniu wykonawcy do ocieplenia poddasza i regipsów i ogarnęła mnie czarna rozpacz. Większość nie ociepla poniżej dolnego glifu. Na ostanie pytanie wykonawca stwierdził radośnie ,że wełny tam nie ma prawie wcale ale za to jest jaśniej. Oczywiście z drugą częścią stwierdzenia nie sposób się nie zgodzić. Dodam,że nasze okna są wysoko . Dekarze zadbali, by glif dolny był prostopadły z podłogą, co chyba przy ociepleniu nie będzie mogło być zachowane. Jak jest w waszymi oknami dachowymi? Czy ktoś śledził ten temat u siebie?

1) Ja mam ocieplenie pod oknami dachowymi

2) O jakich otworach w kominach wetylacyjnych mowisz ?? O bocznych ?? Znajdz nawiększe opady deszczu jakie wogóle były w Polsce, potem policz ile wody wpadnie Ci nawet przez nieosloniety otwor do np kominka. Ile on ma ? Maks 30 cm2. Rekordowe opady w ostatnich 100 latach Polsce to może z 30 cm/dobę. W Szczecinie to może było z 10 cm. To przez dobę wleci Ci przez taką dziurę ..... 3 litry wody ! Wiesz co to jest ? nic. Nie dopłynie nawet do połowy kominów.

A tu w dodoatku ktoś pisze o podłączeniu dołów kominu do kanalizy ?? Ale jaja. Nigdy tam kropla wody nie dopłynie. Chyba tylko śmierdzieć będzie.

Fantom

A tu w dodoatku ktoś pisze o podłączeniu dołów kominu do kanalizy ?? Ale jaja. Nigdy tam kropla wody nie dopłynie. Chyba tylko śmierdzieć będzie.

Fantom

Tym ktosiem jestem ja. A co w tym takiego dziwnego, że komin jest podłączony do kanalizy. Teraz jest tam około 2 litrów wody opadowej, komin jest od kominka którego będę używał rzadko lub nawet b. rzadko. Mam systemowy komin Schiedel w którym producent zastosował jako pierwszy element od dołu "kształtkę ścieku kondensatu" z króćcem ściekowym. A dlaczego ma śmierdzieć, ciąg kominowy wyciągnie ewentualny smród.

Ostatnie zdjęcia wnętrza komina z 03.11.2013

[ATTACH=CONFIG]237460[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]237461[/ATTACH]

No to juz jazda na calego :)

Po pierwsze : skad tam sie wzielo 2 litry wody ?? Mi przez kilka lat mieszkania, nawet nie skropilo dolu komina od srodka.

Po drugie.

Wiesz do czego jest ta "ksztaltka" ? Zamontowales nie ten komin chyba. Masz chyba Rondo Plus a powinienes miec zwykle Rondo. Sciek kondensatu jest potrzebny do zwyklych (nie kondensacyjnych) piecow gazowych, a nie do kominka.

Fantom

Wiem po co jest ta kształtka, do usuwania kondensatu:D

Zwykłe Rondo może i by wystarczył, ale ja chciałem Rondo Plus który równie dobrze a może nawet lepiej nadaje się do kominka. Spalanie w kominku może produkować mokre spaliny i kondensację wilgoci. Woda do komina wpadła przez stożek wieńczący komin, producent nie przewidział daszka zasłaniającego komin od góry.

Oto cytat ze strony Schiedel'a

"FAQ

10. Jaki zastosować komin do popularnych wkładów kominkowych?

W przypadku komina dla wkładu kominkowego polecamy spośród naszych produktów system kominowy Rondo Plus, z uwagi na szerszy zakres stosowania niż w przypadku komina Rondo (z tym, że obydwa systemy nadają się dla wkładów kominkowych).

Najważniejsze różnice między tymi kominami z punktu widzenia użytkownika kominka są takie:

Rondo - system kominowy eksploatowany w warunkach suchych (spalane powinno być suche, sezonowane drewno liściaste) w zakresie temperatur od 200 do 400 C, powinien być to komin wewnętrzny.

Rondo Plus - może pracować w warunkach suchych i mokrych (jakość paliwa w zasadzie nie ma znaczenia dla komina), w zakresie temperatur od 60 do 600 C, może być kominem wewnętrznym lub kominem biegnącym w całości w strefie zewnętrznej."

Nie pisz, że zamontowałem nie ten komin chyba.:p

No jak nie - na pewno nie ten komin.

Po prostu zapłaciłeswięcej pieniędzy za komi który jest uniwersalny z przeznaczeniem do pieców gazowych, zamiast kupić typowy przeznaczony do kominka. Bez dodatków typu kształtka na skropliny kondensatu.

Producent "nie przewidział" zasłony komina, bo nie ma takiej potzreby ! Tylko naiwni zasłaniają ten otwór. Jak psiałem wcześniej - tam nigdy nie będzie wody ! Jak wlało ci sie do samego dołu 2 litry, to lepiej poszukaj czy rura z woda ci obok ni idzie i nie jest dziurawa ;)

Fantom

ps. Kominy dymowe zasłania się tylko w miejscach o dużym natęzeniu opadów (i to głównie śniegu - czyli np w górach).

ps2. Przeczytaj ze zrozumieniem to co napsiałe producent. Rondo jest do kominka, a Rondo Plus do kominka lub pieca.

Też mam Rondo plus i trochę wody w kominie wewnątrz, ale raczej nie 2 litry. Pytanie, czy dzwoniłeś do producenta, bo chyba odprowadzanie tej wody do kanalizy to nie najlepszy pomysł.

Dzisiaj byłem na budowie i sprawdziłem w kominie, tam nie ma 2 litrów wody, najwyżej 1 litr. Pod tym linkiem

http://www.schiedel.pl/uploads/media/IM_Schiedel_RONDO_PLUS_Schiedel_THERMO_RONDO_PLUS_01.08.13_06_2013_01.pdf

producent napisał w "podstawowych informacjach wykonawczych", że "zbiornik na kondensat należy połączyć z kanalizacją".

Ja na razie nie podłączam, zobaczę jak będzie z tą wodą w czasie normalnego mieszkania i paleniu w kominku.

Hej , ja też mam zbudowany komin z taką dziurką na spływ wody ...też się zastanawiałam po co mi ten splyw . W dodatku przez to wyczystka wyszła za wysoko i nie schowa się za planowaną w tym miejscu szafką ( co mnie wkurza strasznie ) ale chyba już się na to nic nie poradzi :/

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/24/0czy.png

Słuchajcie potrzebuję kontakt na dobre okna nie muszą być z tych najlepszych,ale dobre:) dosłownie na gwalt moja znajoma potrzebuje wymienić..

Miał ktoś taki przypadek że raptem okna nie dają rady...i w domu pomimo grzania na full jest 17 st. ( budynek 12 letni ocieplony - nigdy nie było problemów, a nawet grzejnik trzeba było przykręcać bo gorąc...a teraz coś takiego...

Mieszkanko małe bo to kawalerka z 2 oknami..

Też mam Rondo plus i trochę wody w kominie wewnątrz, ale raczej nie 2 litry. Pytanie, czy dzwoniłeś do producenta, bo chyba odprowadzanie tej wody do kanalizy to nie najlepszy pomysł.

Ja również mam taki komin ale żadnej wody w nim nie ma .Jest suchutki. Dom jeszcze niezamieszkały ,nie ogrzewany.

Na początku zanim były obrobione kominy ponad dachem ,to po deszczu nasiąkały zewnętrznie .

Kiedy można do enei zgłosić zmianę taryfy z budowlanej na normalną i jakie dokumenty trzeba mieć? Enea na Derdowskiego

Musisz mieć zrobiony odbiór budynku (lub chociaż złożone dokumenty) dopiero wtedy możesz myśleć o zmianie taryfy. Wtedy udajesz się do ENEA z potwierdzeniem + dokumentem o nadaniu nr na posiadłości, akr notarialny i kwitek z ENEI który dostaje się przy pierwszym podłączeniu prądu na plac budowy.

Tak na marginesie ostatnio dostałem rachunek za prąd na budowie z 2m-ce na kwotę 63tys. Jak to zobaczyłem aż siadłem. Złożyłem reklamacje tydzień temu a dzisiaj przyszło pismo, że uznali reklamację :) Do zapłaty 400zł