Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Jestem przed zmianą taryfy w Enei i zastanawiam się czy bardziej opłaca się taryfę dzień/noc G12 czy zwykłą G11. Z urządzeń elektrycznych to zmywarka, pralka, lodówka, indukcja, czajnik sprzęt RTV. Jakie macie taryfy i jakie średniomiesięczne zużycia energii?

G 11 ,z prądem bardziej nie przekombinujesz w normlnym domu. Zużycie na dom: pralka , zmywarka, lodówka , płyta, piekarnik, czajnik -wszystko A+ , żarówek mało i wszystko energooszczędne ok. 150 zł na miesiąc. W nowym licząc dodatkowo suszarkę i dużo więcej punktów świetlnych , ale planuję prawie same LED nie może być więcej niż 170 zł.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam powiedźcie proszę czy za budowę (SSO) takiej chałupy 60.000 w tych czasach to dobra cena?

http://www.domo.com.pl/projekt-oliwia-2

Zależy gdzie i na jakich warunkach. Trochę mało danych. Domek nieduży , ale zgrabny lecz przemyśl ten balkon !!!!!!!!!!!!!99% inwestorów go wcale nie używa a to trudny element, drogi i później pierwsza część do remontu. Uważam ,że 60 k. to może trochę drogo, ale jeśli super sprawdzona ekipa to warto przemyśleć. Cena na górnej granicy.

Powiedzcie gdzie w Szczecinie można zobaczyć i dotknąć dobre baterie podtynkowe prysznicowe z termostatem.

Też mam podobny problem. Można pojechać na Świerczewską kilka punków do obejrzenia, ale pewnie już byliście. Jest też hurtownia na Pomorskiej .Ale u mnie chyba skończy się na internecie-ryzyk/ fizyk :)

G 11 ,z prądem bardziej nie przekombinujesz w normlnym domu. Zużycie na dom: pralka , zmywarka, lodówka , płyta, piekarnik, czajnik -wszystko A+ , żarówek mało i wszystko energooszczędne ok. 150 zł na miesiąc. W nowym licząc dodatkowo suszarkę i dużo więcej punktów świetlnych , ale planuję prawie same LED nie może być więcej niż 170 zł.

Zapominasz jeszcze o takich drobiazgach jak piec, pompy, (czasami rekuperacja), komputery, TV itd.

Nie zmiescisz sie w tej kwocie co piszesz.

Fantom

U mie robił Robert Duber tel. 506 011 189 Solidny ale jego pracowników oczywiście należy kontrolować - jak znajdziesz błąd poprawia bez szemrania, przynajmniej tak było 5 lat temu...

Tak jest, potwierdzam. Dwa lata temu robił u mnie kafle i malowanie salonu i korytarza natryskowo. Świetny fachowiec i jak są jakiekolwiek poprawki to je robi bez problemu. Terminy trzeba z nim ustawiać wcześnie bo przynajmniej na pół roku zajęty.

A czy ma ktoś do polecenia dobrą ekipę do ocieplenia poddasza wełną i regipsów, ale taką co dobrze obrobi okna dachowe?

Robert Żelasko - 509-350-861.

U mnie robili ocieplenie i tynki na zewnątrz, tynki i gładzie wewnątrz, poddasze.

Jak na taki zakres prac błędy były drobne i poprawiane.

. Domek nieduży , ale zgrabny lecz przemyśl ten balkon !!!!!!!!!!!!!99% inwestorów go wcale nie używa a to trudny element, drogi i później pierwsza część do remontu. .

Co do tego że balkon później przeważnie rzadko używany to sięzgodzę, ale że trudny do wykonania i drogi to kompletnie - koszt wykonania takiego balkou w całości sso to ok 300zł z materiałem - wiadomo dochodzi pozniej ocieplenie i posadzka na balkonie + płytka i balustradki ale stan surowy takiego balkonu to niski koszt i zerowa trudnosc

Pozdrawiam

Co do tego że balkon później przeważnie rzadko używany to sięzgodzę, ale że trudny do wykonania i drogi to kompletnie - koszt wykonania takiego balkou w całości sso to ok 300zł z materiałem - wiadomo dochodzi pozniej ocieplenie i posadzka na balkonie + płytka i balustradki ale stan surowy takiego balkonu to niski koszt i zerowa trudnosc

Pozdrawiam

Zapomniałeś o izolacji, która systemowo tania nie jest, kaflach, kleju, barierce i o bezcennej rzeczy- dobrych fachowcach, którzy Ci ten szczegół zrobią bez błędu:)

Zapominasz jeszcze o takich drobiazgach jak piec, pompy, (czasami rekuperacja), komputery, TV itd.

Nie zmiescisz sie w tej kwocie co piszesz.

Fantom

Oczywiście mam piec z zasobnikiem, komputery i telewizory, a nawet używam w domu okapu:). Aktualne opłaty za prąd to 310-320 zł za 2 miesiące. Latem mimo ,że mniej używa się oświetlenia- nieco wyżej , bo kosiarka i grill elektryczny. Dom nieduży ok. 150 m2. W nowym większym dojdzie tylko suszarka i zamiast zwykłej lodówki side by side- całkiem energożerny kombajn, ale tak jak pisałam w oświetleniu prawie same LED-y.

Zapomniałeś o izolacji, która systemowo tania nie jest, kaflach, kleju, barierce i o bezcennej rzeczy- dobrych fachowcach, którzy Ci ten szczegół zrobią bez błędu:)

Zgadzam się o barierkach i kaflach pisałem - a fakt izolacja systemowa jest droga - ale naprzykład sopro też ma masy i taśmy do izolacji balkonów już nie jest takie straszne cenowo - zawsze można zrobić tradycyjną metodą obróbki blaszanej pod posadzka + papa - najwiekszy koszt to kafle i barierka - osobiscie zgadzam sie ze balkon to zbedny wydatek i ze swojego projektu balkony wyrzucam - no ale znam takich co bez balkonu nie wyobrazaja sobie domku bo im sie na dół nie chce schodzić :-)

My z balkonu tez zrezygnowaliśmy ale w miejsce jego zrobiliśmy taras.To był jedyny rozsądny pomysł żeby zadaszyc taras na parterze.Teraz wszyscy są zadowoleni- dzieciaki bo maja wielki taras do opalania na pietrze a my bo mamy zadaszony taras na dole.:wiggle:
Nie znam własciciela domu, który by korzystał z balkonu:yes: to wymysł szatana. Izolacja, koszty

http://www.zoominto.com/zoomapi/ZoomButt.gif

Kierownik budowy 601 774 452 p Szewczyk. Ogolnie rozdarta jestem opiniowsko;-) ale na plus, czeste wizyty, nie unika odpowiedzialności. Patrzac na fakt, ze przerabiałam w swoim zyciu 3 kierowników, w tym osławionego z listy pana na M, który chciał odbierac zbrojenie sms, to pan Zbigniew jest najlogiczniejszy.

Witam,

chciałbym zachęcić Was do podpisywania Deklaracji Przelwickiej dotyczącej wprowadzenia zakazu hodowli gatunków inwazyjnych. Pewnie niektórzy trochę znają sprawę ale myślę, że warto chociaż w takim skromnym zakresie wesprzeć obrońców naszego otoczenia.

Linka

Podpisałem

To jest granda to co się dzieje m.i.n. z fermami norek. Brud, smród i degradacja środowiska, oraz to w jakich warunkach te zwierzaczki żyją.