Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

część

Jak macie rozwiązane ogrzedwanie garażu (w bryle budynku) W całym domu mam podłogówę i kombinuję jak tu ogrzewać garaż (tak awaryjnie jak temperatura spadnie poniżej 10 stopni C) Robić podłogówkę czy grzejnik, ale przewymiarowany bo nie chcę stosować mieszaczy w systemie ogrzewania, temperatura czynnika grzewczego ma być taka sama jak w instalacji podłogowej, kocioł kondensacyjny)

pozdro

Mam metrowy pas podłogówki przy bramie i grzejnik.

część

Jak macie rozwiązane ogrzedwanie garażu (w bryle budynku) W całym domu mam podłogówę i kombinuję jak tu ogrzewać garaż (tak awaryjnie jak temperatura spadnie poniżej 10 stopni C) Robić podłogówkę czy grzejnik, ale przewymiarowany bo nie chcę stosować mieszaczy w systemie ogrzewania, temperatura czynnika grzewczego ma być taka sama jak w instalacji podłogowej, kocioł kondensacyjny)

pozdro

Mam w garażu skrzynkę rozdzielczą parteru więc siłą rzeczy wszystkie rurki przechodzą przez garaż, dodatkowo zrobiona jeszcze 1 pętla. Też w całym domu podłogówka.

Ja mam podłogówkę.

Ale na dzień dzisiejszy zrobiłbym to zupełnie inaczej - po prostu nie robiłbym ocieplenia od gruntu i tyle. Zadnych kaloryferów, podłogówek itp. Wylewka i koniec. Najlepsze i najtańsze rozwiązanie i na zime i na lato.

Fantom

Witaj

Ja planuję podłogówkę.

Co skłoniło Cię do tak diametralnej zmiany zdania.

Ja mam podłogówkę.

Ale na dzień dzisiejszy zrobiłbym to zupełnie inaczej - po prostu nie robiłbym ocieplenia od gruntu i tyle. Zadnych kaloryferów, podłogówek itp. Wylewka i koniec. Najlepsze i najtańsze rozwiązanie i na zime i na lato.

Fantom

Mam jeden grzejnik przy bramie, ale zamknięty i do garażu mam jeszcze wylot powietrza z rekuperatora i w największe mrozy w garażu miałem ok. 5 st.. Teraz zrobiłbym podobnie, bez żadnego styro na gruncie i żadnego grzejnika.

Witaj

Ja planuję podłogówkę.

Co skłoniło Cię do tak diametralnej zmiany zdania.

Juz na etapie budowy o tym myslalem, ale ludzie na forum :( odwiedli mnie od tego pomyslu. Zle trafilem. Teraz juz nie jeden poleca.

Idea jest prosta. Masz garaz ocieplonyz kazdej strony tylko nie od gruntu. W zime grunt ci zawsze nagrzeje powyzej 0 st. Bedziesz mial spokojnie z 5 lub wiecej (za darmo). A w lato, gdy zar na dworze, bedzie chlodno od gruntu.

Fantom

Juz na etapie budowy o tym myslalem, ale ludzie na forum :( odwiedli mnie od tego pomyslu. Zle trafilem. Teraz juz nie jeden poleca.

Idea jest prosta. Masz garaz ocieplonyz kazdej strony tylko nie od gruntu. W zime grunt ci zawsze nagrzeje powyzej 0 st. Bedziesz mial spokojnie z 5 lub wiecej (za darmo). A w lato, gdy zar na dworze, bedzie chlodno od gruntu.

Fantom

Sama prawda , prosta fizyka.

Jakbym mało miał decyzji do podjęcia i problemów to dodałeś mi następny.

Teraz zostało się zdecydować czy ~5 stopni w garażu mi wystarczy.

Pozdrawiam

Wyceniali mi budowę, odbyliśmy spotkanie.

O ile pamiętam firma rodzinna Ojciec i syn.

Oferta była ok, referencje też.

U mnie przepadli z ceną ok 30% powyżej średniej rynkowej.

Dyspozycyjni czasowo. (co akurat nie jest pozytywnie tu odbierane)

Ze wzgledu na cenę nie drążyłem dalej tematu.

Wyceniali mi budowę, odbyliśmy spotkanie.

O ile pamiętam firma rodzinna Ojciec i syn.

Oferta była ok, referencje też.

U mnie przepadli z ceną ok 30% powyżej średniej rynkowej.

Dyspozycyjni czasowo. (co akurat nie jest pozytywnie tu odbierane)

Ze wzgledu na cenę nie drążyłem dalej tematu.

dzieki za odpowiedz ,a firma co ci budowala jest w porzádku,czy mozesz mi ja polecic?

pozdrawiam

Firma która mi budowała , zeszła z budowy przed świętami.

Zostawili wszystko jak stali i więcej się nie pokazali.

Niedawno zakończyłem inwentaryzację prac wykonanych i spartolonych, a prawnik właśnie przygotowuje pozew.

Gdy podpisywaliśmy umowę wszystko wyglądało na ok, w międzyczasie gdzieś właściciel umoczył kasę i zaczęła się równia pochyła. problemy z materiałem oszustwa etc.

Podpisał umowę na budowę wraz z materiałem i troszkę go to finansowo przerosło. To niebyła jakaś wielka firma ale 2-3 domy budowali rocznie od roku 2003 począwszy. Dzięki nim mam ok 2,5 miesiąca opóźnienia na budowie.

W tej chwili kończę dach, ścianki na piętrze, kominy etc.

Ekipę mam bardzo fajną, kończą za 2 tygodnie, ale z opinią wstrzymam się do końcowych odbiorów :) (nie chwalmy dnia przed zach....)

Sprawa jest dosyć złożona

Częściowo nad garażem jest łazienka i mogę tam dac tylko 3,5 cm styro na podłogę, więc izolacja będzie raczej słaba.

Można by dać 10 cm styro na suficie w garażu, tylko ze chciałbym tego uniknąć.

Po za tym ja lubię ciepło. :)

Trzeba tak było od razu mówić.

No to co do garażu zdaniania nie zmieniam. Nawet jak tam bedziesz hajcowal na maksa i bedziesz mial 15 stopni, to .... podloge nad garazem bedziesz mial lodowata ! Poloz te 3,5 cm styro i obowiazkowo PODLOGOWKE nad garazem.

Fantom

Mam mały grzejnik w garażu-jak jest na zewnątrz ujemna temp to go lekko odkręcam - mam w garażu temp 8-10C. Nad garażem mam łazienkę, tam ogrzewanie podłogowe, chyba z 8 cm stryro i ocieplony sufit w garażu 10cm.

No i znowu się złapałem, że w trakcie budowy zwraca się uwagę na każdy szczegół a teraz nie pamiętam czy mam styro pod podłogą w garażu... z ciekawości muszę sprawdzić fotki...

Ja za adaptacje plus zmiana okien ,schodów, przeniesienie łazienki etc płaciłem 1000 zł + projekty przyłączy 800 zł ale zlecałem w Polsce pod Łodzią.

W Szczecinie ceny mnie zwaliły z nóg, miałem 10 ofert z różnych biur od 3 do 15 tys za to samo.

Tylko że ja dokładnie wiedziałem co chcę i jak to ma wyglądać.

Jeżeli potrzebujesz aby ktoś Ci doradził lub spotkań osobistych to musisz mieć kogoś na miejscu.

Pozdrawiam

A za adaptacja projektu + małe zmiany ile płaciliście - macie kogoś taniego do polecenia?? Ja mam niewielkie zmiany (grubość ściany + przeróbka 4 okien)

Pozdrawiam

Tak mi się przypomniało, rozmawiałem z sąsiadem - właśnie się buduje - on wszystkie zmiany zrobił, a miał ich sporo, w biurze projektów gdzie kupił projekt. Wszystko załatwiali drogą elektroniczną, zapłacił nieduże pieniadze, trwało to krótko i chwali sobie.

Tylko pewnie nie każde biuro tak ma...