Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Potwierdzam koszt deszczówki z materiałem + własna robocizna to koszt około 3tys. Czas 2 weekendy we dwóch przy pifku :) Polecam stosować tunele rozsądzające. Ja ma 10x300L banalny montaż, działają na większej pow. niż studnia chłonna a tym samym szybciej "oddaje" wodę. Zalecane przy trudnych warunkach ziemnych tj, słaba przepuszczalność gruntu, wysoki poziom wód deszczowych

P1090844.JPG

P1090849.JPG

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Zamieszkał u mnie dziki lokator (kuna) czy macie może jakieś sprawdzone sposoby na eksmisję osobnika?

pzdr Bartek

Z tego co ja wiem, to skutecznym sposobem jest ciagle hałasowanie w ciągu dnia. Wychodzicie rano do pracy, na maksa głośniki na strychu. Kuna spać nie może i się wyprowadza.

Proponuję szybką reakcję, bo z izolacji nic nie zostanie.

Fantom

Potwierdzam koszt deszczówki z materiałem + własna robocizna to koszt około 3tys. Czas 2 weekendy we dwóch przy pifku :) Polecam stosować tunele rozsądzające. Ja ma 10x300L banalny montaż, działają na większej pow. niż studnia chłonna a tym samym szybciej "oddaje" wodę. Zalecane przy trudnych warunkach ziemnych tj, słaba przepuszczalność gruntu, wysoki poziom wód deszczowych

P1090844.JPG

Artur, Gwiezdne Wojny mi się przypomniały. :)

Tak wygląda finalnie na gotowo:

P1100151.JPG

Bardzo ładne. Podoba mi się takie rozwiązanie. Tak zaczynam się zastanawiać, czy u siebie najpierw nie zrobić zbiornika na deszczówkę z kręgów betonowych i następnie przelew do takich kanałów jak masz ty. Rzeczywiście wyglądają jak z Gwiezdnych Wojen.

Zobaczymy, na razie czekam na odzew firmy do której skierowałem zapytanie w tej sprawie.

Pozdrawiam

Witek

Nie pamiętam ile płaciłem za swoją, ale chyba za pociagnięcie rur ze spustów i studnia chłonna to rząd 3 tysiecy był.

Z całym szacunkiem, ale kilkanaście tysięcy za takie coś to przesada. Lepiej samemu wynając koparke i polozyc te rury/zbiorniki.

Co wchodzi w ta cene 18 tys ?

Fantom

No właśnie, z tą koparką jest lipa trochę...trzeba kopać wąsko przy samym fundamencie, jak rozkopie szerzej, to więcej piasku i żwiru później trzeba...koło się zamyka. Do studni znowu tylko kopara. IU mnie się męczyła, zbierała po 10 cm, bo jak złapała głębiej to ją glina do środka wciągała ;)

18.000 to faktycznie grubo...ale trzeba pamiętać jeszcze o piasku i żwirze. U mnie poszło tego prawie 50 m3...a że to już po budowie było, to cena już nie tak atrakcyjna...

Reasumując, jak się to zrobi przed zasypanie fundamentów, to wychodzi może 25 % ceny, którą później trzeba wywalić...

Zobaczymy, na razie czekam na odzew firmy do której skierowałem zapytanie w tej sprawie.

Pozdrawiam

Witek

Spotkałem się na budowie z przedstawicielem firmy. Pooglądaliśmy teren, pogadaliśmy i zaproponowano mi zrobienie nie 2 zbiorników na wodę ale dwóch studni z kręgów (5szt). Na pewno jest to wersja tańsza, niż zbiorniki. Czy lepsza tu mam poważne wątpliwości. Mój kierownik budowy ciągle się zastanawia, ale w jego ocenie ani zbiorniki, ani studnie to nie jest super rozwiązanie. Będę się zastawiał nad tym problemem.

A przy okazji taka ciekawostka. Dzwoni do mnie kier-bud i pyta czy bezdomni zamieszkali na naszej budowie. Jechał tam w sobotę, patrzy a przed budynkiem płonie ognisko. Okazało się że to moja ekipa budowlana stawia ścianki działowe (w zasadzie dokańcza już istniejące). Jak przez ostatni miesiąc nie mieli czasu (mają nową budowę), to teraz przy -3 stopniach zabrali się za robotę.

A tak pytanie do was. Muszę ocieplić strych nieużytkowy. Dać wełnę, zabudować strop nad I poziomem. Ogólnie zrobienie poddasza. Macie może jakąś firmę która mogłaby to zrobić. Na marginesie mam propozycję docieplenia poddasza metodą natryskową. Sama metoda ma wiele plusów, ale ma też jeden poważny minus - koszty. Gdyby to jeszcze było podpasze użytkowe. Ale jest to tylko miejsce na graty. Nic tam nie będzie oprócz rur od rekuperacji.

Pozdrawiam

Witek

Pytanie do osób zamawiających kamień w Jadienicy koło Polic! Czy jesteście zadowoleni ,nie mieliście zadnych zastrzeżeń co do jakości i oryginalności??? Pytam bo położyli mi blaty z granitu a na moje oko to nie jest ten sam ktory mam przy kominku!!! W ogóle jest cały w plamach jakby deszcz na niego napadał!!! :bash:

Fajna kobieto mam wrażenie że mój bardzo dobry kier -bud sam nie do końca wie. Naciskam go żeby przedstawił jakąś koncepcję. Chciałem tę sprawę załatwić teraz. SSO mam prawie zakończony, okna będę wstawiał najszybciej w lutym, więc pomyślałem że warto by może jeszcze w ty roku porobić wykopki pod deszczówkę. Tym bardziej, że ja mam przepięknej urody glinę (co najmie 4 metry wgłąb). Teren mógłby się uleżeć. Choć teraz robi się coraz zimniej więc i tak nie wiem czy by się dało to załatwić.

Reasumując nie wiem jeszcze co zrobię.

W projekcie mam 2 zbiorniki po 5 tys litrów. Jedna firma wyceniła mi to wstępnie na 13 tys. Oświadczam iż nie wydam takiej kasy, jasna cholera mię weźmie. Wolę się potopić w deszczówce.

Natomiast w odpowiedzi na moje zapytanie zaproponowano mi zrobienie 2 studni o średnicy 1,0m oraz głębokości 2,5m (razem 10 kręgów), zakończone płytą betonową z włazem żeliwnym. Całość wraz z montażem wszystkich rur wyniosłaby ok 6 tys (z podatkiem).

W mojej ocenie oba rozwiązania nie są idealne, ale jeżeli już będę musiał wybierać wezmę tę wersję z kręgów betonowych. Tak czy inaczej będę miał pewnie problemy z deszczówką.

Pozdrawiam

Witek

13 tys tez sporo ale mniej niż moj fachowiec wyliczył...18 tys.:mad:U mnie tez glina jak cholera i iły jeszcze...Ja temat deszczówki odkładam do wiosny.Juz postanowione.:yes:

Mam dokładnie to samo. Ta kwota 13 tys to ze zbiornikami betonowymi. Uważam ją i tak za zawyżoną. Twoja cena 18 tyś wywala mnie butów. Zbiornik 5000 l z dostawą w firmie szczecińskiej to około 3 tys. Dwa zbiorniki to w sumie 6 tys. Koparka, praca, rury kosztują zatem 7 tys. No bez jaj. Czekam na propozycję swojego kier buda.

WITEK

Witam,

Jak wcześniej wspomniałem chcę rozpocząć budowę domu wg projektu:

http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/z-charakterem-4, wysłałem zapytanie do czterech firm:

- Renowa - http://www.renova.szczecin.pl/

- Anbud - http://anbud.szczecin.pl/

- Nowy Dom - http://www.nowydom.org

- Dejbud - http://www.dejbud.pl/

Jak na razie najkorzystniejsza oferta cenową przedstawiła firma Renova, aczkolwiek ceny które uzyskałem są raczej orientacyjne. Chciałbym prosić o radę drogich forumowiczów które z tych firm są godne polecenia.

Z góry dziękuję

Marek

Witam,

Jak wcześniej wspomniałem chcę rozpocząć budowę domu wg projektu:

http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/z-charakterem-4, wysłałem zapytanie do czterech firm:

- Renowa - http://www.renova.szczecin.pl/

- Anbud - http://anbud.szczecin.pl/

- Nowy Dom - http://www.nowydom.org

- Dejbud - http://www.dejbud.pl/

Jak na razie najkorzystniejsza oferta cenową przedstawiła firma Renova, aczkolwiek ceny które uzyskałem są raczej orientacyjne. Chciałbym prosić o radę drogich forumowiczów które z tych firm są godne polecenia.

Z góry dziękuję

Marek

Ja buduje z firmą Bogdanowicz Nowy dom. Firmę mogę polecić. Budują szybko, dokładnie sprawnie. Szczególnie polecam ich majstra Krystiana. Specjalizują się w SSO. Budują zasadniczo z ceramiki i z ich materiałem.

Jedna uwaga. Jak zaczynałem z nimi rozmawiać w czerwcu to mieli lekki zastój. Z początkowej ceny 310 tys zeszli do 260 tyś. Pod koniec budowy dostali kilka robót i miałem prawie miesięczną przerwę bo przerzucali budowlańców z jednej na drugą budowę.

Ogólnie nie mam zastrzeżeń. Może dlatego że nadzorem zajmuje się mój kierownik - znany na tym forum - Zbigniew Szewczyk.

Ja też szukam wykonawcy sso, ale chyba zrezygnuję z opcji z materiałem, wychodzi jednak dośc drogo. Najtaniej za sso wychodzi 190 tys (w tym płyta i konstrukcja dachu po mojej stronie)za mały domek parterowy o prostej bryle, bez słupów, podciągów i kominów (kominek będzie bio, a wentylacja mechaniczna) i w tej opcji dachówka piemont robena czyli tak bez szału. Byc może u mnie ceny są wysokie bo zakres prac nie obejmuje fundamentu i konstrukcji dachu, a wiadomo firmy chcą zarobić, ale u mnie grunt kijowy muszę mieć pewność że płyta będzie cycuś malina. Czekam jeszcze na wyceny materiałów z hurtowni wtedy łatwiej będzie mi porównać opcję bez i z materiałem. Myślę, że różnica może być odczuwalna. Co do ekip to może czasem warto iść na żywioł i szukać na 2 tygodnie przed rozpoczęciem prac, kto nie ma aktualnie roboty ten weźmie zlecenie za bardziej ludzką stawkę, z tym że to wg mnie dośc ryzykowne rozwiązanie bo z moim fartem wtedy wszystkie przyzwoite firmy będą zawalone robotą po kokardę:mad: Na pewno opcja z materiałem jest wygodniejsza i jeszcze ponegocjuję z firmami może cuś utarguję:D Jak ktoś ma namiar na jeszcze jakąś ekipę to poproszę:)

Ja wysyłałam jeszcze zapytanie do firmy p. Józefa Pieronka, jakis czas temu był na forum polecany jednak nie dostałam odpowiedzi podobnie jak z firmy Renova. Dałam zapytanie na portalu ogłoszeniowym i kilka namiarów dzieki temu mam ale często gęsto są to firmy na których temat trudno coś w sieci znaleźć.