Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Ja też szukam wykonawcy sso, ale chyba zrezygnuję z opcji z materiałem, wychodzi jednak dośc drogo. Najtaniej za sso wychodzi 190 tys (w tym płyta i konstrukcja dachu po mojej stronie)za mały domek parterowy o prostej bryle[/quote=PaniKasia]

Pani Kasiu - ja z firmy Renova - jak wspomniałem wcześniej - oferta najlepsza cenowo, cytuje:

"Orientacyjnie :

adaptacja projektu i uzyskanie pozwolenia na budowę - 9 tys. netto

stan surowy zamknięty - około 180 - 200 tys. netto

standard deweloperski - przedział cenowy 120 - 140 tys. netto."

przy czym projekt który będę budował do najprostszych nie należy

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

marek_77 zerknęłam sobie w Twój projekt, bardzo ładny domek budujesz, piętrowy ale powierzchnia dachu nie taka mała 220, u mnie dach ma 300 a płyta fund. ok 180 mkw no ale to parterówka wiec moze to u mnie generuje takie koszty, a jaka masz w tej cenie dachowkę i materiał na ściany? Ja prosiłam o wycenę betonu kom 24 cm a sciany dzialowe z silki. Wydaję mi się to bardzo atrakcyjna oferta,same okna to kilkadziesiąt tysięcy.Czy skoro usługa plus materiał to vat wynosi 8%? Tylko aż mi się nie chce wierzyć że w kwocie 200 tys plus vat jest też stolarka...zbyt różowo to wygląda no chyba że chodzi o stan surowy otwarty wtedy owszem...

marek_77 zerknęłam sobie w Twój projekt, bardzo ładny domek budujesz, piętrowy ale powierzchnia dachu nie taka mała 220, u mnie dach ma 300 a płyta fund. ok 180 mkw no ale to parterówka wiec moze to u mnie generuje takie koszty, a jaka masz w tej cenie dachowkę i materiał na ściany? Ja prosiłam o wycenę betonu kom 24 cm a sciany dzialowe z silki. Wydaję mi się to bardzo atrakcyjna oferta,same okna to kilkadziesiąt tysięcy.Czy skoro usługa plus materiał to vat wynosi 8%? Tylko aż mi się nie chce wierzyć że w kwocie 200 tys plus vat jest też stolarka...zbyt różowo to wygląda no chyba że chodzi o stan surowy otwarty wtedy owszem...

Tak jest w porównaniu do innych firm okolo 30-40 tys taniej, ale to mniej wiecej ile krecik73 ztargowal z ceny, wiec mysle (mam nadzieje) ze może to być realne. U Ciebie to owszem dach wiekszy, ale za to parter tylko, wiec koszty mogą być podobne, Jaka firma dała Ci tą cenę ?

Z deszczówką ciągle mam problem, ale w końcu wczoraj zamówiłem okna w M&S na Gdańskiej. Prawie 52 m kwadratowe. 13 okien w tym jedno w systemie HST (2,4 x3,6 m). Okna Msilan białe ze szprosami zewnętrznymi. Do tego rolety do wszystkich okien wraz z silnikami i sterowaniem. Wszystko łącznie kosztowała ok 57 tys. Nie wiem czy to drogo czy tanio same rolety to prawie 20 tys., a okno w systemie HST to ok. 13 tys.

Montaż zaplanowany na luty 2015 r. o ile będzie pogoda.

Witek

marek_77 tylko u krecika to była kwota za sso a Ty piszesz o ssz, choć pewnie chodzi o stan bez stolarki właśnie. To chyba uczciwa oferta, jeżeli firma ok, można obejrzeć ich realizacje,a w umowie nie ma haczyków to chyba warto. U mnie oferty z materiałem dość zblżone, póki co najkorzystniej wypada firma Dejbud ok 100 tys plu płyta i wiązary to własnie da kwotę ok 190 tys. Codziennie spływaja jakies oferty więc poczekam jeszcze chwilkę a potem wybiore kilka firm, zktórymi się spotkam i porozmawiam.

Z deszczówką ciągle mam problem, ale w końcu wczoraj zamówiłem okna w M&S na Gdańskiej. Prawie 52 m kwadratowe. 13 okien w tym jedno w systemie HST (2,4 x3,6 m). Okna Msilan białe ze szprosami zewnętrznymi. Do tego rolety do wszystkich okien wraz z silnikami i sterowaniem. Wszystko łącznie kosztowała ok 57 tys. Nie wiem czy to drogo czy tanio same rolety to prawie 20 tys., a okno w systemie HST to ok. 13 tys.

Montaż zaplanowany na luty 2015 r. o ile będzie pogoda.

Witek

Skoro masz rolety, pomyśl na tym etapie nad sterowaniem.

Sterowanie jest oczywiście zapewnione. Rolety M&S Be Clever Zgodnie z umową mam sterowanie silnikami ORANGE z czujnikiem przeciążeniowym oraz wieszakiem blokady. Zestaw zawiera również sterowniki radiowe wraz pilotem wielokanałowym z wyświetlaczem graficznym i programatorem czasowym oraz pilot naścienny do montażu np w wiatrołapie.

Dodatkowo poza tymi bezprzewodowymi możliwościami zamontuje również sterowanie przewodowe. Jest tak możliwość ale to już załatwię z elektrykiem.

Witek

Ja wysyłałam jeszcze zapytanie do firmy p. Józefa Pieronka, jakis czas temu był na forum polecany jednak nie dostałam odpowiedzi podobnie jak z firmy Renova. Dałam zapytanie na portalu ogłoszeniowym i kilka namiarów dzieki temu mam ale często gęsto są to firmy na których temat trudno coś w sieci znaleźć.

Zmagałem się z tym problemem pół roku temu i powiem tak... Wysyłałem oferty do chyba wszystkich znalezionych w necie firm na rynku szczecińskim. Projekt Z302 z z500, prosta konstrukcja, bez udziwnień. Oferty firm za SSO z dachem za samą robociznę kształtowały się w większości powyżej 70000zł (również polecany tu na forum p. Pieronek), a z materiałem cena szła dodatkowo o ok. 100000zł. Najtańsza oferta na rynku szczecińskim (jaką znalazłem) opiewała na ok. 55000zł (za samą robociznę) i ok. 150000zł (za robociznę z materiałem). Rozpocząłem poszukiwanie firmy poza Szczecinem i... już w okolicach Goleniowa ceny spadały o połowę :) Ostatecznie wybrałem ofertę za 35000zł (choć były też tańsze!!!). Ekipa codziennie dojeżdża na miejsce budowy. SSO + dach już na ukończeniu. Wszystkie inne wydatki (w tym materiały budowlane, koszt moich dojazdów na budowę, transporty materiałów, VAT) wyniosły w sumie 65000zł. Dodatkowo 20000zł pochłonęło przygotowanie budowy (projekty, mapy, adaptacje, studnia głębinowa, przyłącze ENEA, szambo, kierownik budowy, wynajem TOITOIa, ogrodzenie), ale to już koszt niezależny od wykonawcy, a raczej od specyfiki każdej działki i potrzeb inwestora.

Więc jak widać, różnice w cenach ofert potrafią być naprawdę spore. Trzeba tylko dobrze poszukać.

Zmagałem się z tym problemem pół roku temu i powiem tak... Wysyłałem oferty do chyba wszystkich znalezionych w necie firm na rynku szczecińskim. Projekt Z302 z z500, prosta konstrukcja, bez udziwnień. Oferty firm za SSO z dachem za samą robociznę kształtowały się w większości powyżej 70000zł (również polecany tu na forum p. Pieronek), a z materiałem cena szła dodatkowo o ok. 100000zł. Najtańsza oferta na rynku szczecińskim (jaką znalazłem) opiewała na ok. 55000zł (za samą robociznę) i ok. 150000zł (za robociznę z materiałem). Rozpocząłem poszukiwanie firmy poza Szczecinem i... już w okolicach Goleniowa ceny spadały o połowę :) Ostatecznie wybrałem ofertę za 35000zł (choć były też tańsze!!!). Ekipa codziennie dojeżdża na miejsce budowy. SSO + dach już na ukończeniu. Wszystkie inne wydatki (w tym materiały budowlane, koszt moich dojazdów na budowę, transporty materiałów, VAT) wyniosły w sumie 65000zł. Dodatkowo 20000zł pochłonęło przygotowanie budowy (projekty, mapy, adaptacje, studnia głębinowa, przyłącze ENEA, szambo, kierownik budowy, wynajem TOITOIa, ogrodzenie), ale to już koszt niezależny od wykonawcy, a raczej od specyfiki każdej działki i potrzeb inwestora.

Więc jak widać, różnice w cenach ofert potrafią być naprawdę spore. Trzeba tylko dobrze poszukać.

Bathez, byłbym bardzo wdzięczny gdyby wysłał mi Pan namiary

bethez u nas jest kwestia tego typu, że cała budowa będzie na mojej głowie, mąż nie ma kompletnie czasu,rzadko jest w Pl, a ja też pracuje na pełen etat plus dwoje małych dzieci, no nie stanę sie nagle starszym specem ds budownictwa i mogę wiele spraw przeoczyć. Wiadomo, jest też kierownik budowy ale tu też nie zawsze jest tak jak być powinno. Dlatego zaufana ekipa z własnym materiałem przekonuje mnie o tyle, że nie muszę się o nic martwić, a jeśli już to o drobiazgi, nie musze latać po hurtowniach, stresować się całą logistyką no cud miód i orzeszki ale jest jedno małe ale kasa kasa kasa. Budżet z gumy nie jest. I teraz czy warto dopłacić dobrej sprawdzonej ekipie na cześc której same ahy i ohy czy zaryzykować, i wziąć mniej utytułowaną ekipę, latac po hurtowniach, ponaglać dostawy, siwieć w zawrotnym tempie, ale trochę ten budżet ratować. Mówią, że kto ryzykuje pije szampana ale także że chytry 2 razy traci i tak oto ten cały wywód zaprowadził mnie do nikąd. :bash:

bethez u nas jest kwestia tego typu, że cała budowa będzie na mojej głowie, mąż nie ma kompletnie czasu,rzadko jest w Pl, a ja też pracuje na pełen etat plus dwoje małych dzieci, no nie stanę sie nagle starszym specem ds budownictwa[...] Mówią, że kto ryzykuje pije szampana ale także że chytry 2 razy traci i tak oto ten cały wywód zaprowadził mnie do nikąd. :bash:

Ja zacząłem SSO od firmy, która robiła wszystko (materiały, przyłącza itp), wygoda była, porządnie tez to zrobili (Białowolski). Ale później wyszło jakoś tak, że brałem ekipy bez materiałów i wcale nie było gorzej. Dogadywałem co potrzeba, udawałem się do hurtowni (w tym wypadku Wod Kan i Tadmar) w której zapowiadałem co i jak, a oni sami dostarczali. Było kilka drobnych wtop, ale przyznam, że sprawili się bardzo dobrze. Nie obchodziło mnie nic oprócz regulowania faktur, materiały niewykorzystane odbierali i tez rozliczali to.

Oczywiście jest tu gdzieś jakaś odrobina zaufania i kontroli (która, jak mawiał tow. Stalin jest najwyższą formą zaufania ;) ale gdybym teraz miał budować, to wybrałbym taki wariant. Zaufana hurtownia z transportem i ekipa. Cena ok. 20-30 % mniejsza, dostawy czasem nawet kilka razy dziennie (czasem z workiem zaprawy jechali, oczywiście nie specjalnie do mnie, ale akurat Wod Kan w mojej okolicy jak taksówka ciągle jeździ, więc najdłużej może ze 3-4 h czekałem).

Tylko, że trzeba podejść do tego całościowo, nie uganiać się za każdą cegłą po mieście, bo akurat tam narożniki tynkowe są 40 gr tańsze. Znakomita większość materiałów miałem w bardzo dobrej cenie, ale czasem musiałem przełknąć 100 czy 200 PLN różnicy, bo akurat mieli produkty droższego producenta.

Tak, znam właściciela Wod Kanu, byłem z nim na rybach ;) Ale to właśnie współpraca podczas budowy jest tego przyczyną, więc wybaczcie ten pochwalny ton wypowiedzi ;) Zorientowałem się dopiero po przeczytaniu, że brzmi to jak kryptoreklama :)

pozdr

Piotrek

Tak jak to czytam, to przypomniał mi się jeden dowcip - "W Polsce nic nie załatwisz za 20zł, ale za flaszkę już wszystko".

Nie jest dla Was problemem przepłacić "marne" 30.000zł za stan surowy, bo nie musicie dzięki temu brać udziału w procesie budowlanym.

Natomiast gdyby ktoś zaproponował Wam zarobek dodatkowych 10.000zł miesięcznie (pod warunkiem zagospodarowania każdej Waszej wolnej chwili w przeciągu 3 miesięcy), to zapewne pialibyście z zachwytu.

Dla mnie sprawa prosta - każdy tysiąc zaoszczędzony, to tak jakbym zarobił o tysiąc więcej.

A przy tym stała kontrola postępu prac i wykonawca nie próbuje przyciąć kosztów na materiałach.

madopro, sporo prawdy w tym co piszesz, z tym, że popłynąć też można. Poprawki, niedoróbki, fuszerki pewnych rzeczy nie da sie poprawić albo kosztuje to dwa razy więcej. Chodzi o to, że sprawdzona i polecona ekipę mam ale robią oni kompleksowo z materiałem. Pozostałe ekipy, od których mam oferty to troche niewiadome, dlatego mam zagwostkę, daj mi super ekipę ze świetnymi referencjami z cennikiem ,który nie powala, ja im towar w hurtowni zamówię, podjadę kiedy trzeba, ba nawet zupę ciepła zawiozę i do serca przytulę:rolleyes: jak proszę znajomych o namiary na ekipy to każdy pokreśla, że to na moją odpowiedzialność bo coś tam skopali. Swoją drogą dodatkowym zarobkiem (legalnym oczywiście) w kwocie 10 000 nie wzgardzę:D

Powiem wam że zimowa przerwa w budowie to jednak nie przerwa od budowy. Co prawda chłopaki jeszcze nie postawili wszystkich ścianek działowych, ale uważam zasadniczo SSO za zakończony.

Z innych sprawa:

1. Co do moich rozważań na temat odprowadzenia deszczówki, to jak pisałem wyżej odrzucam zasadniczo opcję ze zbiornikami. Tak przewidywał projekt budowlany, ale z jakimi to by się nie wiązało formalnościami nie wydam 10 - 13 tys na takie cudo. Zaproponowany przez innego wykonawce pomysł studni z kręgów betonowych na razie nie zyskał aprobaty mojego kier- buda :) Poinformował że ma inny pomysł, tańszy, lepszy. Jaki to jeszcze nie wiem, ma mi przedstawić na budowie w najbliższych dniach. Jak pokaże to się podzielę tą wiedzą "tajemną".

2. Dostałem ofertę od polecanego kiedyś tu na forum hydraulika na cała instalację (ogrzewanie podłogowe po całości ok. 200 m, grzejniki w 3 łazienkach i garażu - odrębny obieg, stelaże do WC i bidetów, kotłownia oparta na Vaillancie, wszystkie instalacje zewnętrzne). Wycena całości to koło 54 tys. Całość na rurkach pex-alu-pex HERZ. Patrząc na wcześniejsze wyceny z Ciepłej Chaty to o ok 3 - 4 więcej. Poleca go mi jednak mój kierownik, tak więc teraz myślę.

3. Przyjedzie dziś do mnie gość z firmy WIOLDAR REKUPERACJA z Gorzowa. Będę z nim rozmawiało o wentylacji mechanicznej z rekuperatorem. Mam ofertę za kwotę ok. 16,5 tys. na kanałach typu PE Ventiflex z rekuperatorem Brik Renover EXcellent.

4. M&S z Gdańskiej przyjeżdża dziś też do mnie na budową dokonać pomiaru otworów okiennych.

To tyle na dzień dzisiejszy, poza tym rozmawiam z tynkarzem - postać przywoływana na forum p. Bartek.

Są jeszcze inne tematy, człowiek się nie nudzi. Bardzo pmi się podoba stwierdzenie że budowa domu to taka przygoda. Przygody nie są zawsze miłe, ale na pewno nie dają człowiekowi zgnuśnieć.

Ja bym uważał na tego kierownika. Zbyt czesto mu sie cos nei podoba albo poleca kogos drozszego. PAmieta, ze kierownik to zawod/biznes. To nie twoj kolega/ojciec.

Moze powiedziec, co mu sie nei podoba w kregach betonowych ? I co moze byc tanszego od nich ? Takie cos sam jestes w stanie zrobic z wypozyczeniem koparki. Kopie dziure i opuszcza kregi na dol. Zadnego sprzetu wiecej nie trzeba. Co najwyzej kumpel do pomocy.

JA kregi mam od 3 lat (chyba 5 szt jak dobrze pamietam - czyli 2,5m w glab). I mam tylko jedna studnie, z dachem w rzucie jakies 140 m2. Nigdy sie nie przelala (4 lata). NA gorze glina. Po tych 2 m zrobil sie piasek.

Fantom

Dzięki Fantom. Z myślenia nikt mnie nie zwolni. Ostateczne decyzję podejmę ja, a nie kierownik bo w końcu to moje pieniądze. Choć jeśli chodzi o pieniądze to bardzo podoba mi tekst koleżanki, która odpowiadając mężowi dlaczego wydaje pieniądze na kolejne bardzo istotne elementy wykończenia domu powiedział: ja tam się nie martwię o pieniądze, w końcu to nie ja płacę tylko bank :)).

Co do studni to poczekam co sam zaproponuje i zobaczę. Jeżeli nic rewolucyjne ciekawego to zrobię te kręgi. Tylko u mnie na głębokości 2 m nie ma piasku, jest glina (iły) i dalej tak do 4 m też. Nie wiem co niżej ale nie daję sobie większych nadziei niż coś innego niż glina. W końcu mieszkać się na będzie na rafy koralowej :)))

Witek

[...]

Co do studni to poczekam co sam zaproponuje i zobaczę. Jeżeli nic rewolucyjne ciekawego to zrobię te kręgi. Tylko u mnie na głębokości 2 m nie ma piasku, jest glina (iły) i dalej tak do 4 m też. Nie wiem co niżej ale nie daję sobie większych nadziei niż coś innego niż glina. W końcu mieszkać się na będzie na rafy koralowej :)))

Witek

Czołem ja właśnie mam glinę...nie wiem jak głęboko, ale na pewno powyżej 3 m. I kręgi betonowe. I tez nie rozumiem zastrzeżeń. Taniej trudno coś znaleźć, może z odzysku gdzieś.

Może mu chodzi o to, że kręgi nie są szczelne i na łączeniach ciekną? W aspekcie zbierania wody do podlewania to jest argument przeciw. Jednak po pierwsze w glinie którą mam u siebie, nawet bez dna taka studnia trzyma tak, że w ciągu doby zeszło może 20 cm lustra wody ;) A po drugie, to bez problemu można je uszczelnić...

Może chodzi o to, że takie studnie rozbudowuje się w pionie: więszka studnia wymaga głębszego wykopu, albo postawienia drugiej. Ja tak zrobiłem i mam cos w rodzaju odstojnika.

Trudno mi znaleźć coś przeciw tym kręgom...

Pozdr

witam ,

oj dawno mnie nie było. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.

Niestety nie mam czasu na czytanie i sledzienie wątków - juz dawno się pobudowałam, ale muszę a raczej chcialabym wykonac rekuperację w domu. Z jakich firm korzystać, jaki model wybrać??

Moze polecicie? Macie doswiadczenia? czy głosne? czy wydajne? na co zwrócic uwagę przy wyborze? czego sie wystrzegac? jak sprawdzić, czy dobre parametry oferują itd.

Byłabym wdzięczna za kazdą informację ;)