Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Witam serdecznie,

Mam na imię Daniel. Będzie to chyba pierwszy mój post na forum.

przymierzam się do inwestycji związanej z zakupem działki. Preferowana przeze mnie lokalizacja to okolice Mierzyna. Chciałbym poznać Waszą opinię na temat kształtowania się cen działek w tej okolicy w niedalekiej przyszłości. Budowę domu planowałbym za 2-3 lata. Zastanawiam się czy warto już teraz kupić działkę czy przeczekać ? 800-900 m2, najlepiej uzbrojona. Zastanawia mnie perspektywa zakończenia okresu przejściowego uniemożliwiającego bezpośredniego zakupu naszej ziemi przez obcokrajowców który to kończy się o ile dobrze wiem w połowie roku 2016.

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi.

A ktos może sie zastanawiał nad montażem paneli fotowoltaicznych - od stycznia rusza u nas nabór wniosków na dofinansowanie 40% i kredytowanie na 1% odsetek - moze ktos ma i wie jak sie sprawdza?

Pozdrawiam

Ja tam nie wiem, ale kiedyś sprawdzałem dofinansowanie na panele słoneczne jakie dawali. A było to chyba 45%. Przeliczyłem całość i wyszło, że dokładnie tyle ile daje Państwo zabiera bank. Czyli kupoiwało się na kredyt solary, który kosztował jakby 0%. Dopłaty jakby wiec nie było.

Co do samej fotowoltaniki, to jak patzrałem jakiś czas temu, to dla produkcji 1 kwata to był rząd 10 zł (małe instalacje). Przy instalacji powiedzmy 2kW wyjdzie 20 tyś zł ! Zwróci sie ?

Dla zabawy kiedyś miałem taki panel co mial mięc chyba coś koło 50W. Jak dawał 20W to było maks. Do tego akumulator, sterownik itp. Całość chyba z 500 zł kosztowała.

Same akumulatory do magazynowania to kupa kasy. Muszą być AGM lub żelowe. Mają trwałość od 5 do 10 lat maks.

Fantom

Ja tam nie wiem, ale kiedyś sprawdzałem dofinansowanie na panele słoneczne jakie dawali. A było to chyba 45%. Przeliczyłem całość i wyszło, że dokładnie tyle ile daje Państwo zabiera bank. Czyli kupoiwało się na kredyt solary, który kosztował jakby 0%. Dopłaty jakby wiec nie było.

Co do samej fotowoltaniki, to jak patzrałem jakiś czas temu, to dla produkcji 1 kwata to był rząd 10 zł (małe instalacje). Przy instalacji powiedzmy 2kW wyjdzie 20 tyś zł ! Zwróci sie ?

Dla zabawy kiedyś miałem taki panel co mial mięc chyba coś koło 50W. Jak dawał 20W to było maks. Do tego akumulator, sterownik itp. Całość chyba z 500 zł kosztowała.

Same akumulatory do magazynowania to kupa kasy. Muszą być AGM lub żelowe. Mają trwałość od 5 do 10 lat maks.

Fantom

Akumulatory to droga zabawka. Ale panele foto i podłączona grzałka w baniaku na wodę to ciekawe rozwiązanie.

Przynajmniej za takim się rozglądam.

Ktoś powie czemu nie solary? Bo tam znowu glikol, problem z urlopem. Poza tym bezpieczniej puścic na dach kabel niż rurę. :)

Eeee tam. Jaki problem z urlopem ? Baniak wychładza się w nocy w trybie urlopowym. A glikol ? Czego się bać ? Nawet jak wypijesz to najwyżej toaletę kilka razy odwiedzisz.

Problem i z jednymi i z drugimi jest ten sam : musi być słonecznie !! A z tym u nas słaaaabo. Kilka zim temu w ciągu 3 miesięcy słoenczna pogoda była przez .... 6 dni !

Fantom

ArkaMa poczekaj do przyszłego roku na dofinansowanie z programu Prosument. Ustawa już weszła teraz wyznaczają banki, które wejdą do tego programu. Osobiście też się tym interesuje. Obecnie składam zestaw do testów. Mam już panel 180W + aku 100ah + regulator ładowania mppt. zestaw służy jako UPS do zasilania pomp CO. W przyszłości też myślałem nad grzałką + zasilanie urządzeń i ewentualnie nadwyżkę do oddania do sieci.

Nowy Panel BP koszt 350zł - na allegro można trafić

IMG_3416.JPG

Akumulator żelowy 75ah 1,5 roczny koszt 250zł + nowy 24ah 200zł (na tym zestawie 2 pompy wytrzymały mi około 10h ciągłej pracy)

Regulator TRACER 2210RN 20A + wyświetlacz - 400zł

Kable 100zł

Przetwornica napięcia z pełnym sinusem 250zł

Razem 1550zł

Zestaw mam od niedawna w lekko słoneczny dzień można było osiągnąć 120W. Zestaw wymaga jeszcze dopieszczenia ale ze względu na brak czasu jest jak jest :) Mam nadzieje po nowym roku potestować.

Witaj,Daniel! :welcome:Z tego co ja sie orientuje to cena działek jest zależna od położenia .W jednej części Mierzyna sa droższe w drugiej tańsze.

Witaj,

zgadza się. Mnie interesują okolice ulicy baśniowej, ozdobnej. Pytałem bardziej o ogólną tendencję. Wiem, że działki w lepszej lokalizacji tanieją stosunkowo wolniej niż działki w gorszej. Mnie najbardziej zastanawia ogólny trend. No i pytanie zasadnicze: kupować już czy czekać ? :)

pozdrawiam

Daniel

Co do woltaiki to montowanie akumulatorów niezbyt ma sens - zgodnie z nowa ustawa o oze - nadmiar wyprodukowanej energi oddajesz do siecie i jest to kompensowane z tym co z sieci pobierzesz np w nocy. Energetyka ma obowiązek założyć na swój koszt licznik dwukierunkowy - wiec jaki jest sens wydawania tysiecy na akumulatoru .

Obecnie z tego co sie orientowałem instalacja ok 4kw koszt ok 32 000

Pozdrawiam