jolly 11.12.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 No reku w tym pomoze. Ale ogólnie chyba masz coś skopane jak przy oknach masz wilgoć. Przy połaciowych czy normalnych pionowych ? Fantom przy normalnych ...( tak pisałam o tym, ze praktycznie moja wentylacja jest do kitu - praktycznie nie istnieje ;((( i po latach wyszło szydło ;(( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia1 13.12.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Witam.Jestem poczatkujaca i przedemna dluga droga do budowy . Szukam geodety dobrego i niedrogiego do podzialu dzialki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 13.12.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 No ja zawsze polecam "swojego" :http://www.geosat.com.pl/kontakt Możesz powołać się śmiało na Tomka z Dobrej pozdrawiamFantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 13.12.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Witam, Czy szanowni koledzy/koleżanki mają jakieś doświadczenia z firmą madoprojekt dotyczące adaptacji projektów ? Pytam bo jak na razie przedstawili najlepszą ofertę cenową. Pozdrowienia Marek Witam Adaptacja i pozwolenie załatwiane w tym roku - bez problemów - polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 13.12.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Witam A moze ktos by sie podzielił namiarami na sprawdzonych elektryków i hydraulików którzy nie puszczą mnie z torbami - szczególnie hydraulik i podłogówka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 13.12.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 A ktos może sie zastanawiał nad montażem paneli fotowoltaicznych - od stycznia rusza u nas nabór wniosków na dofinansowanie 40% i kredytowanie na 1% odsetek - moze ktos ma i wie jak sie sprawdza? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boncalski 15.12.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Witam serdecznie, Mam na imię Daniel. Będzie to chyba pierwszy mój post na forum. przymierzam się do inwestycji związanej z zakupem działki. Preferowana przeze mnie lokalizacja to okolice Mierzyna. Chciałbym poznać Waszą opinię na temat kształtowania się cen działek w tej okolicy w niedalekiej przyszłości. Budowę domu planowałbym za 2-3 lata. Zastanawiam się czy warto już teraz kupić działkę czy przeczekać ? 800-900 m2, najlepiej uzbrojona. Zastanawia mnie perspektywa zakończenia okresu przejściowego uniemożliwiającego bezpośredniego zakupu naszej ziemi przez obcokrajowców który to kończy się o ile dobrze wiem w połowie roku 2016. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 15.12.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Witaj,Daniel! :welcome:Z tego co ja sie orientuje to cena działek jest zależna od położenia .W jednej części Mierzyna sa droższe w drugiej tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.12.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 A ktos może sie zastanawiał nad montażem paneli fotowoltaicznych - od stycznia rusza u nas nabór wniosków na dofinansowanie 40% i kredytowanie na 1% odsetek - moze ktos ma i wie jak sie sprawdza? Pozdrawiam Ja tam nie wiem, ale kiedyś sprawdzałem dofinansowanie na panele słoneczne jakie dawali. A było to chyba 45%. Przeliczyłem całość i wyszło, że dokładnie tyle ile daje Państwo zabiera bank. Czyli kupoiwało się na kredyt solary, który kosztował jakby 0%. Dopłaty jakby wiec nie było. Co do samej fotowoltaniki, to jak patzrałem jakiś czas temu, to dla produkcji 1 kwata to był rząd 10 zł (małe instalacje). Przy instalacji powiedzmy 2kW wyjdzie 20 tyś zł ! Zwróci sie ? Dla zabawy kiedyś miałem taki panel co mial mięc chyba coś koło 50W. Jak dawał 20W to było maks. Do tego akumulator, sterownik itp. Całość chyba z 500 zł kosztowała. Same akumulatory do magazynowania to kupa kasy. Muszą być AGM lub żelowe. Mają trwałość od 5 do 10 lat maks. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 15.12.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Ja tam nie wiem, ale kiedyś sprawdzałem dofinansowanie na panele słoneczne jakie dawali. A było to chyba 45%. Przeliczyłem całość i wyszło, że dokładnie tyle ile daje Państwo zabiera bank. Czyli kupoiwało się na kredyt solary, który kosztował jakby 0%. Dopłaty jakby wiec nie było. Co do samej fotowoltaniki, to jak patzrałem jakiś czas temu, to dla produkcji 1 kwata to był rząd 10 zł (małe instalacje). Przy instalacji powiedzmy 2kW wyjdzie 20 tyś zł ! Zwróci sie ? Dla zabawy kiedyś miałem taki panel co mial mięc chyba coś koło 50W. Jak dawał 20W to było maks. Do tego akumulator, sterownik itp. Całość chyba z 500 zł kosztowała. Same akumulatory do magazynowania to kupa kasy. Muszą być AGM lub żelowe. Mają trwałość od 5 do 10 lat maks. Fantom Akumulatory to droga zabawka. Ale panele foto i podłączona grzałka w baniaku na wodę to ciekawe rozwiązanie. Przynajmniej za takim się rozglądam. Ktoś powie czemu nie solary? Bo tam znowu glikol, problem z urlopem. Poza tym bezpieczniej puścic na dach kabel niż rurę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.12.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Eeee tam. Jaki problem z urlopem ? Baniak wychładza się w nocy w trybie urlopowym. A glikol ? Czego się bać ? Nawet jak wypijesz to najwyżej toaletę kilka razy odwiedzisz.Problem i z jednymi i z drugimi jest ten sam : musi być słonecznie !! A z tym u nas słaaaabo. Kilka zim temu w ciągu 3 miesięcy słoenczna pogoda była przez .... 6 dni ! Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 15.12.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 ArkaMa poczekaj do przyszłego roku na dofinansowanie z programu Prosument. Ustawa już weszła teraz wyznaczają banki, które wejdą do tego programu. Osobiście też się tym interesuje. Obecnie składam zestaw do testów. Mam już panel 180W + aku 100ah + regulator ładowania mppt. zestaw służy jako UPS do zasilania pomp CO. W przyszłości też myślałem nad grzałką + zasilanie urządzeń i ewentualnie nadwyżkę do oddania do sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.12.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Ile dałeś rady wydusic z tego panela ? Jaki masz akku, ile kosztował i gdzie stoi ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aLien01 15.12.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Nowy Panel BP koszt 350zł - na allegro można trafić Akumulator żelowy 75ah 1,5 roczny koszt 250zł + nowy 24ah 200zł (na tym zestawie 2 pompy wytrzymały mi około 10h ciągłej pracy) Regulator TRACER 2210RN 20A + wyświetlacz - 400zł Kable 100zł Przetwornica napięcia z pełnym sinusem 250zł Razem 1550zł Zestaw mam od niedawna w lekko słoneczny dzień można było osiągnąć 120W. Zestaw wymaga jeszcze dopieszczenia ale ze względu na brak czasu jest jak jest Mam nadzieje po nowym roku potestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia1 15.12.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 No ja zawsze polecam "swojego" : http://www.geosat.com.pl/kontakt Możesz powołać się śmiało na Tomka z Dobrej pozdrawiam Fantom Bardz dziekuje za namiary.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boncalski 15.12.2014 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Witaj,Daniel! :welcome:Z tego co ja sie orientuje to cena działek jest zależna od położenia .W jednej części Mierzyna sa droższe w drugiej tańsze. Witaj, zgadza się. Mnie interesują okolice ulicy baśniowej, ozdobnej. Pytałem bardziej o ogólną tendencję. Wiem, że działki w lepszej lokalizacji tanieją stosunkowo wolniej niż działki w gorszej. Mnie najbardziej zastanawia ogólny trend. No i pytanie zasadnicze: kupować już czy czekać ? pozdrawiam Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 15.12.2014 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Co do woltaiki to montowanie akumulatorów niezbyt ma sens - zgodnie z nowa ustawa o oze - nadmiar wyprodukowanej energi oddajesz do siecie i jest to kompensowane z tym co z sieci pobierzesz np w nocy. Energetyka ma obowiązek założyć na swój koszt licznik dwukierunkowy - wiec jaki jest sens wydawania tysiecy na akumulatoru . Obecnie z tego co sie orientowałem instalacja ok 4kw koszt ok 32 000 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dszczecin 15.12.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Wg mnie tendencja działek bedzie taka że zacznie drożeć - obserwuje to po ilosci zapytan o budowe domków i stwierdzam że zaczyna się cos w budownictwie ruszać - potwierdza to tez znajomy zajmujący sie sprzedaża działek Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 15.12.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Ja myślę, że ziemia będzie już tylko drożeć, jest jej coraz mniej a ludzi więcej. Natenczas:D taniej można kupić samochód, bo z rabatem, na ziemię nie widziałem jeszcze rabatów, chyba, że działka z jakimś felerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boncalski 16.12.2014 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 A jak zapatrujecie się na kwestię uwolnienia ziemi dla pozostałych obywateli UE w połowie 2016 w perspektywie cen ziemi ? Wpłynie to na jej cenę ? A może spekulacyjnie już wpłynęło... ? i po połowie 2016 z tego punktu widzenia nic się nie zmieni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts