Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

No ogólnie ok. Papa zgrzewalna, na to gruba flia budowalna, stryopian.

Nie wiem tylko czemu tak kombinujesz z tymi warstwami. Dajesz normalnie 2 x 10 cm i tyle. Do tego na spinki mocuje się podłogówkę.

Co do atestu papy, to nie wiem czy są takie które posiadają takowy do zastosowań wewnatrz pomieszczeń :) Więc można brać dowolną.

Fantom

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

No ogólnie ok. Papa zgrzewalna, na to gruba flia budowalna, stryopian.

Nie wiem tylko czemu tak kombinujesz z tymi warstwami. Dajesz normalnie 2 x 10 cm i tyle. Do tego na spinki mocuje się podłogówkę.

Co do atestu papy, to nie wiem czy są takie które posiadają takowy do zastosowań wewnatrz pomieszczeń :) Więc można brać dowolną.

Fantom

Co do papy to ile wiem firma ICOPAL ma swojej ofercie takową papę. Ale muszę to jeszcze sprawdzić (pewnie cena z kosmosu).

Jeżeli chodzi o warstwy, to tak zaproponował posadzkarz. Wydaję się że mogłoby być 10 cm, 7 cm i na to 3 cm podkład pod ogrzewanie podłogowe. W sumie to bez znaczenia jeżeli chodzi o koszty, przy założeniu że jednak chcę montażu ogrzewania do styropianu systemowego o grubości 3 cm.

Witek

Co do papy to ile wiem firma ICOPAL ma swojej ofercie takową papę. Ale muszę to jeszcze sprawdzić (pewnie cena z kosmosu).

Jeżeli chodzi o warstwy, to tak zaproponował posadzkarz. Wydaję się że mogłoby być 10 cm, 7 cm i na to 3 cm podkład pod ogrzewanie podłogowe. W sumie to bez znaczenia jeżeli chodzi o koszty, przy założeniu że jednak chcę montażu ogrzewania do styropianu systemowego o grubości 3 cm.

Witek

MAm tak zrobione :) papa ICOPAL zgrzewana - pod ścianami ta sama papa, połączenie tez zgrzane. 24 cm styropianu 10+5+5+1+3.

Ten jeden wydzedl przypadkiem :)

Zależy kto kładzie styropian - pomysł posadzkarza ma zminimalizować straty na szparach. Układanie kolejnych warstw na krzyż.

Witek

Wg mnie szkoda kasy i nic sie nie zyskuje kładąc styropian systemowy.

dwie wartswy (na krzyż) styropinau 10 cm i na to folia aluminiowa i rury od razu. Duzo taniej i TAK SAMO.

Fantom

MAm tak zrobione :) papa ICOPAL zgrzewana - pod ścianami ta sama papa, połączenie tez zgrzane. 24 cm styropianu 10+5+5+1+3.

Ten jeden wydzedl przypadkiem :)

Zależy kto kładzie styropian - pomysł posadzkarza ma zminimalizować straty na szparach. Układanie kolejnych warstw na krzyż.

Byłem przed chwilą na budowie. Posadzkarz (jeszcze nie wybrany, ale z nim rozmawiam) zaproponował, aby dać teraz papę. Jego cena z materiałem to ok 22 zł. Nie wiem co za papę wykorzystuję, ale na pewno nie jest to górna półka, tak w granicach 12 zł z metr. Natomiast papa ICOPAL FUNDAMENT 4,0 SZYBKI PROFI kosztuje za metr ok 30 zł. Nie wiem czy jest sens wybierać tak drogi produkt. Przy moich 120 metrach cena za zabezpieczenie posadzki papą w ofercie mojego posadzkarza wynosi łacznie 2640 zł, podczas gdy sama papa ICOPAL FUNDAMENT 4,0 SZYBKI PROFI kosztuje 3600. Tak więc z robocizną to było ok 5 tys.

Witek

Pochwalę się, że wczoraj dostałem list z nadzoru budowlanego, że nie wnoszą sprzeciwu do zakończenia budowy. Tym samym moja druga w życiu przygoda z budową własnego domu zakończyła się. Muszę przyznać, że za drugim razem było łatwiej, milej. Mniej nerwów, lepiej można było przypilnować fachowców. Stwierdziłem, że mam chyba jeszcze siłę na kolejne dwie budowy :)

Pochwalę się, że wczoraj dostałem list z nadzoru budowlanego, że nie wnoszą sprzeciwu do zakończenia budowy. Tym samym moja druga w życiu przygoda z budową własnego domu zakończyła się. Muszę przyznać, że za drugim razem było łatwiej, milej. Mniej nerwów, lepiej można było przypilnować fachowców. Stwierdziłem, że mam chyba jeszcze siłę na kolejne dwie budowy :)

Gratulacje.

To jeszcze co najmniej jeden - dla siebie. (dla wroga, dla przyjaciela, dla siebie) :) :)

Podziwiam....No i gratuluje oczywiście!!! Ja bym sie juz nie odważyła po raz drugi.:(Po całej przeprawie z pseudofachowcami drugiej budowie mowie stanowcze NIE!!!!! :D

Byłem przed chwilą na budowie. Posadzkarz (jeszcze nie wybrany, ale z nim rozmawiam) zaproponował, aby dać teraz papę. Jego cena z materiałem to ok 22 zł. Nie wiem co za papę wykorzystuję, ale na pewno nie jest to górna półka, tak w granicach 12 zł z metr. Natomiast papa ICOPAL FUNDAMENT 4,0 SZYBKI PROFI kosztuje za metr ok 30 zł. Nie wiem czy jest sens wybierać tak drogi produkt. Przy moich 120 metrach cena za zabezpieczenie posadzki papą w ofercie mojego posadzkarza wynosi łacznie 2640 zł, podczas gdy sama papa ICOPAL FUNDAMENT 4,0 SZYBKI PROFI kosztuje 3600. Tak więc z robocizną to było ok 5 tys.

Witek

Przeprowadziłem rozmowę z kierownikiem budowy. Wykonawca od posadzek chciał kłaść papę teraz, jeszcze przed elektrykiem i tynkami. Wskazywał że wylewka jest czysta i robota będzie dobrze zrobiona. Ja miałem obawy że izolacja z papa zostanie rozjechana przez tynkarzy i innych specjalistów ;). Po rozmowie zostaje przy swoim starym planie. Najpierw okna, rolety, brama garażowo o raz jakieś drzwi tymczasowe budowlane. Potem elektryk (nie ma prawa wejść z przewodami w posadzki) i razem z nim gość od rekuperacji i być może hydraulik (przebicia otworów dla pionów). Po tej wesołej gromadce tynkarz, a dopiero po nim izolacja posadzek. Potem hydraulik rozprowadzi wodę, gaz, ogrzewanie podłogowe itp. Na końcu posadzkarz. I będzie prawie stan deweloperski w środku budynku, choć trzeba będzie jeszcze zrobić zabudowę poddasza nieużytkowanego. Potem jak starczy pieniędzy zabiorę się za wykończanie budynku i siebie ;)

Halo, halo czy grupa zapadła w sen zimowy? Gdzie jeszcze oprócz ciepłej chaty i proogrzewania warto dać do wyceny istalację c.o., sanitarną oraz rekuperację? Najwygodniej byłoby chyba aby wszystko kompleksowo wykonała jedna firma, z uwagi choćby na serwis i może jakiś rabat:rolleyes: Znalazłam jeszcze firmę Zielone ciepło czy ktokolwiek widział, ktokolwiek wie?;)