krecik73 13.02.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2015 Tak gwoli ścisłości - masz tak zwane szprosy wiedeńskie ( naklejane ) , co do mycia ...oczywista oczywistość , co do parametrów cieplnych odwrotnie ...szpros międzyszybowy jest mostkiem termicznym Jeżeli rzeczywiście takie szprosy nie pogarszają właściwości cieplnych to jeszcze lepiej. Będzie to dodatkowy plus. Ogólnie to ja nawet nie wiem za bardzo jakie w ostateczności parametry cieplne mają okna które zamontowałem. Tak dla ciekawości poprosiłem MS aby podali mi parametry poszczególnych szyb. obiecano mi ze w ciągu kilku dni otrzymam z fabryki informacje dotyczącą poszczególnych okien. Budując dom staram się aby był ona energooszczędny, nie mam jednak na tym punkcie hopla. Zrobię tak jak zaprojektowano, ściany i podłoga po 20 cm styropianu, dobre okna wentylacja - mechaniczna. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczegol 19.02.2015 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 [...] Budując dom staram się aby był ona energooszczędny, nie mam jednak na tym punkcie hopla. Zrobię tak jak zaprojektowano, ściany i podłoga po 20 cm styropianu, dobre okna wentylacja - mechaniczna. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Witek Sporo na ściany, sporo na podłogę, ale pamiętaj, że przez dach ucieka najwięcej. 30 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 19.02.2015 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 No tak co najmniej 30 cm welny. No i oczywiscie z mala lambda. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krecik73 19.02.2015 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2015 Sporo na ściany, sporo na podłogę, ale pamiętaj, że przez dach ucieka najwięcej. 30 cm? Jestem właśnie na etapie rozważania kwestii izolacji dachu. Firma od rekuperacji wykonuje swoją instalację, potem elektryk i hydraulik. Następnie tynkarze i izolacja posadzki na gruncie, a potem znowu hydraulik z ogrzewaniem podłogowym. Po posadzkarzu będę robił zabudowę poddasza nieużytkowego wraz z stosownymi izolacjami. Jeszcze nie zdecydowałem co do rodzaju dociepleń. W projekcie ma wersję jakby poddasze miało być użytkowe, a u mnie to będzie ewentualna graciarnia. Zobaczymy do końca czerwca chcę mieć budynek w standardzie deweloperskim. Co by przed świętami bożego narodzenia wprowadzić się . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bad69boy 28.02.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Jestem właśnie na etapie rozważania kwestii izolacji dachu. Firma od rekuperacji wykonuje swoją instalację, potem elektryk i hydraulik. Następnie tynkarze i izolacja posadzki na gruncie, a potem znowu hydraulik z ogrzewaniem podłogowym. Po posadzkarzu będę robił zabudowę poddasza nieużytkowego wraz z stosownymi izolacjami. Jeszcze nie zdecydowałem co do rodzaju dociepleń. W projekcie ma wersję jakby poddasze miało być użytkowe, a u mnie to będzie ewentualna graciarnia. Zobaczymy do końca czerwca chcę mieć budynek w standardzie deweloperskim. Co by przed świętami bożego narodzenia wprowadzić się . Pozdrawiam co do izolacji polecam rockwool-a nie jest najtańsza ale szybko się zwróci w rachunkach no i dobra folia z refleksem, ja mam tak zrobione i nie żałuję. do zabudowy poddasza mogę dać Ci sprawdzoną ekipę ze szczecina , ja jestem bardzo z nich zadowolony. Robią, nie gadają jak to zazwyczaj "fachowcy" i robią naprawdę dobrze na dobrym materiale. jak ktoś reflektuje to dajcie maila . Ja już skończyłem wykończenia elewację itp więc mam trochę namiarów i mogę się podzielić pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.02.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 No a ja jestem zwolennikiem wełny szklanej a nie mineralnej Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
studio45 28.02.2015 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Witajcie , czy możecie polecić jakaś firmę od oczyszczalni przydomowych ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
studio45 28.02.2015 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Witajcie , czy możecie polecić jakaś firmę od oczyszczalni przydomowych ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bad69boy 01.03.2015 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 No a ja jestem zwolennikiem wełny szklanej a nie mineralnej Fantom oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania i opinii, ja polecam to czego sam używałem i według mnie się sprawdziło, materiałów jest taki wybór, że czasem człowiek głupieje.Unikajmy taniego shitu a będziemy spać spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
źrebak 03.03.2015 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Hej, szukam kogoś do położenia kilku płyt HPL na elewacji, czy znacie ludzi/firmy którzy zajmują się HPL? bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam,Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz Domek 03.03.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Witam, przyznaję że nie przejrzałam forum wstecz ale to jest robota na kilka ładnych godzin a jak to przy budowie...brak czasu Liczę jednak , że może ktoś poleci mi ekipę do docieplenia i tynku na elewację.Chętnie odwdzięczę się b. dobrą ekipą na stan surowy ( górale) i wykonawcą elementów z aluminium lub stali ( barierki, zadaszenia + zdjęcia z wykonanej roboty)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 03.03.2015 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 http://www.domian-docieplenia.pl/ Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz Domek 03.03.2015 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 http://www.domian-docieplenia.pl/ Fantom dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
studio45 03.03.2015 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 http://www.luthor.pl Hej, szukam kogoś do położenia kilku płyt HPL na elewacji, czy znacie ludzi/firmy którzy zajmują się HPL? bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam, Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz Domek 05.03.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Mam już 2 wyceny na przyłącze wodociągowe ( studzienka) 2 lata temu to samo zlecenie kosztowało z materiałem 2300 ale nie mam już kontaktu do tamtego wykonawcy, dziś dostaję wyceny na 3500 i powyżej. Jeżeli macie kontakt do wykonawcy ( niedrogiego) z odpowiednimi kontaktami z wodociągami goleniowskimi - będę wdzięcznaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krecik73 05.03.2015 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Cześć.Jakiś ruch na budowie u mnie trwa, nie jest to co planowałem, ale już tak jest jak nie ma jednego wykonawcy, a korzysta się z pojedynczych firm. Jednak udało się wstawić okna (dwie rolety trzeba ustawić ale ogólnie OK). Hydraulik zrobił swoją wstępną robotę - przekuł piony kanalizacyjne i inne grubsze sprawy. Rekuperacja założona (tj. rury). I tu okazało się jak szybko inwestor musi podejmować decyzję. Na piętrze maiłem mieć 4 cm styropianu, 7 posadzki i 2 na deskę. Okazało się że okna są wyżej zamontowane i mam do dyspozycji 17 cm. Szybka decyzja rury rekuperacji które miały iść w suficie parteru, przeniesione na podłogę I piętra. Plusy nie będę musiał stosować zabudowy k-g na parterze. Skrzynki rozprężne i rury zostaną umieszczone w 7 cm warstwie styropianu, na to ogrzewanie podłogowe i posadzka. W rezultacie zamiast 13 cm, będę miał 17 cm. Otwory drzwiowe są wyższe więc nie ma problemu, jedyny minus to konieczność nadlania schodów.Teraz wchodzi elektryk, a w kwietniu tynkarze z tynkami gipsowymi bo takie w końcu robię, prawdopodobnie Diament Knaufa.Pozdrawiam budujący szczecin.Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
studio45 05.03.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2015 Hej także szukam ekipy do dokonania przyłącza wodociągowego . Jeśli możesz puścić namiary to będę wdzięczny . POZDR Mam już 2 wyceny na przyłącze wodociągowe ( studzienka) 2 lata temu to samo zlecenie kosztowało z materiałem 2300 ale nie mam już kontaktu do tamtego wykonawcy, dziś dostaję wyceny na 3500 i powyżej. Jeżeli macie kontakt do wykonawcy ( niedrogiego) z odpowiednimi kontaktami z wodociągami goleniowskimi - będę wdzięczna Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szara_39 06.03.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Mogę polecić swojego wykonawcę przyłączy wod-kan.Wykonanie w jeden dzień i cena przystępna. 603-206-807 Pan Leszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniKasia 06.03.2015 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 My własnie jesteśmy na etapie przyłącza prądu, jakby ktoś potrzebował namiar to mogę polecić. Instalacja wod -kan mam nadzieje w przyszłym tygodniu. Jak spec się spisze to podam namiar, póki co mam bardzo mieszane odczucia. Czy ktoś z Was ma meble kuchenne WFM? Jeśli tak to czy zamawialiście w szczecińskim wikingu czy może u innego sprzedawcy? Czy to norma, że za meble kuchenne płaci się 100%, a po montażu tylko za usługę zamontowania? Bardzo chciałabym meble z Wolsztyna ale jakoś nie widzi mi się płacić za wszystko przed. Szczerze mówiąc pierwszy raz się spotykam z czymś takim, ja rozumiem, że zaliczka 30% a reszta po wykonaniu przedmiotu umowy, inne opcje budzą już moje obawy. Będę mieć sporo mebli w kuchni i wyjdzie dość pokaźna kwota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 09.03.2015 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Moja znajoma ma zamawiała w Wikingu wlasnie.Baaaardzo zadowolona uzytkuje juz kilka lat.Nie wiem jak było z płatnością czy całość od razu czy w transzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts