Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wgrupiekupie ;) nagrzewnica do GWC wodnego

Recommended Posts

Gość adiqq

Adam, będzie cięzko..właśnie się dowiedziałem, że żona woli drzwi wewnętrzne i odkurzacz centralny niż drzwi wewnętrzne i klime....

jeszcze będę negocjować, ale nie wiem czy dam rade...

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Adam, będzie cięzko..właśnie się dowiedziałem, że żona woli drzwi wewnętrzne i odkurzacz centralny niż drzwi wewnętrzne i klime....

jeszcze będę negocjować, ale nie wiem czy dam rade...

Szkoooda, szkoda, choc troche ja rozumiem. Latwiej byloby negocjowac przy +28stC :D :D

Grzeniu666 - a Ty jak w koncu - nie decydujesz sie ? ;) 5% znizki dali z tytulu "hurtu".

nie wiem, może chociaż nagrzewnicę samą kupię, a resztę instalacji pozniej sukcesywnie...dam ci jeszcze znać...

Zeby obnizyc koszty moglbys narazie w lato wykorzystac dolne zrodlo PC. Maly bypassik z zaworkami i jedziesz z koksem podgrzewajac jednoczesnie sobie dolne zrodlo - COP PC w zime bedzie troche wyzszy :)

Gość adiqq

minimalnie..Henok ma coś takiego zrobione...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi.&p=4644843&viewfull=1#post4644843

chłodzenie pasywne...wolałbym GWC, bo one przydaje się też zimą....

Jak to nie jest problem, to wstrzymajcie się trochę z zakupem...jak temperatury podskoczą, to będę mieć argument przetargowy w rozmowach z żoną ;)

Adam, no chyba się nie załapię na zakupy z Wami. Swoją drogą skrobnę do nich aby dobrali mi cuś pod moje parametry (6kW, 620m3, pewnie wyjdzie jakieś 500x500x6 abo x8, dopytam też o to nazewnictwo). BTW w tych pdfach od nich dla tej 3,11kW powietrze na wyjściu obliczyli -2C ? hmmm.

To chyba maszyneria którą nabywacie...?

Adam, no chyba się nie załapię na zakupy z Wami. Swoją drogą skrobnę do nich aby dobrali mi cuś pod moje parametry (6kW, 620m3, pewnie wyjdzie jakieś 500x500x6 abo x8, dopytam też o to nazewnictwo). BTW w tych pdfach od nich dla tej 3,11kW powietrze na wyjściu obliczyli -2C ? hmmm.

Ale przy 450m3/h, a my mamy 400m3/h. Juwent liczyl praktycznie identyczna i wyszlo bodaj +1,6stC ale przy 400m3!! Przy wyzszych predkosciach powietrza temperatura bedzie nizsza.

To chyba maszyneria którą nabywacie...?

Dokladnie to :)

OK rozumiem, ino co oni liczyli, przecież chyba im podawałeś wymianę właśnie min. to aby sprawdzić czy wydoli w określonych warunkach z podgrzaniem >0° przed reku... Łotewa, u nich na stronie można sprawdzić cenniki (od razu najlepiej CWK ;) )i sprawdzić co się dzieje z temperaturami przy zmianie wielkości/"rzędowości". Trochę mnie dziwi, bo na mój rozumek więcej rzędów daje lepszy efekt niż większa rama, a Juwent chyba projektował 3-rzędowe do GWC, ale może to nieporównywalne w tak prostacki sposób... :) Juwenty są sprawdzone w boju, tylko ta nieszczęsna buda i skropliny... Kuchnia, chyba wątek "wodnego" lepiej się nadaje do takich dywagacji (wrzucę tam).

OK rozumiem, ino co oni liczyli, przecież chyba im podawałeś wymianę właśnie min. to aby sprawdzić czy wydoli w określonych warunkach z podgrzaniem >0° przed reku... Łotewa, u nich na stronie można sprawdzić cenniki (od razu najlepiej CWK ;) )i sprawdzić co się dzieje z temperaturami przy zmianie wielkości/"rzędowości". Trochę mnie dziwi, bo na mój rozumek więcej rzędów daje lepszy efekt niż większa rama, a Juwent chyba projektował 3-rzędowe do GWC, ale może to nieporównywalne w tak prostacki sposób... :) Juwenty są sprawdzone w boju, tylko ta nieszczęsna buda i skropliny... Kuchnia, chyba wątek "wodnego" lepiej się nadaje do takich dywagacji (wrzucę tam).

CWK / NWK - to przeciez to samo. Kompletnie niczym sie nie rozni! A Juwent nam obliczyl tez 4-ro rzedowa 40x40cm i wszystkie parametry byly praktycznie identyczne. Zreszta wystarczy spojrzec na materialy z czego robi Juwent, a z czego Promont. Dokladnie te same!! Obudowa z blachy ocynkowanej, lamelki aluminiowe, rurki miedziane, kolektory... chyba miedz. I tu i tu to samo :) To po co przeplacac ;)

2 x wieksze okno w TEORII da dokladnie to samo co 2 x wiecej rzedow. W teorii, bo jak masz rurke fi200 a zapodasz okno metr na metr, to powietrze w praktyce bedzie przelatywac tylko przez niewielka czesc tego okna, wiec powierzchnia wymiany zmniejszy sie znacznie :) 40x40cm to tez jakistam kompromis - najlepsze do kanalu okraglego byloby okno o przekroju okraglym takim jak sam kanal - tylko wez zrob to technicznie i zmiesc tam 20m2 powierzchni rurek i zrob tak zeby to nie mialo 5m dlugosci ;-)

Poprosilem jednak jeszcze pania z promontu o przeliczenie tym razem w druga strone, tj. w celu chlodzenia w lato dla parametrow:

- przeplyw 400m3/h

- temp powietrza +30stC

- temp glikolu +8stC

- moc 2,5-3kW

I poprosilem tez o pokazanie jaka moc bedzie miala nagrzewnica(chlodnica) 400x400 z 8-mioma rzedami rurek (monstrum). W zimie te obliczenia byly dla -20stC powietrze i +7stC glikol czyli roznicy 27stC! W lato roznica wyniesie 22stC czyli troche mniej. Mozliwe, ze wystarczy ta z ostatniej oferty tj. szesciorzedowa dla ~2,5kW.

Przy 400m3 i roznicy (30-8) 22stC i tak nam powietrze nie przeniesie wiecej mocy niz 2,95kW wiec mocniejsza chlodnica wogole nie wchodzi w gre.

No. Lepiej miec pelny obraz niz potem czegos zalowac, wiec poczekamy jeszcze co pani nam odpisze :)

Poprosilem jednak jeszcze pania z promontu o przeliczenie tym razem w druga strone, tj. w celu chlodzenia w lato dla parametrow...

Ja też wysłałem zapytanie na pińcetki 4R - 8R, także powinniśmy mieć sporo danych (plus ich standardowe tabele dla CWK) :) Wydaje mi się że niepotrzebnie podajesz im moc - to po mojemu IM to wyjdzie z obliczeń (jak i opór czy temp. powietrza na wyjściu). Ja ich pytałem 600m3/32C/7C (lato) i 400m3/-20C/6C (zima) dla obu.

Ja też wysłałem zapytanie na pińcetki 4R - 8R, także powinniśmy mieć sporo danych (plus ich standardowe tabele dla CWK) :) Wydaje mi się że niepotrzebnie podajesz im moc - to po mojemu IM to wyjdzie z obliczeń (jak i opór czy temp. powietrza na wyjściu). Ja ich pytałem 600m3/32C/7C (lato) i 400m3/-20C/6C (zima) dla obu.

Mozesz podac moc - i wtedy oni Ci oblicza temperature jaka bedzie za wymiennikiem, a mozesz podac temperature za wymiennikiem - wtedy oni dobiora moc :) Ja wole podac moc bo znam maksymalna moc jaka mam w gruntowym GWC i jaka potrafi przeniesc 400m3/h powietrza.

Jak im podasz 600m3 przeplyw, 32stC powietrze na wlocie i 7stC temp. glikolu to im tak naprawde brakuje jednej z dwoch rzeczy - mocy lub temperatury jaka ma byc za wymiennikiem. Poniewaz ja wiem ze moje rury sa w stanie z gruntu wyciagnac 3kW to wole im podac te moc. A to jaka temperatura wyjdzie za wymiennikiem to juz wynika z tej mocy bezposrednio - i ile wyjdzie tyle wyjdzie, na to juz nie mamy wplywu - bo jak podasz wieksza moc to dolne zrodlo nie wydoli :) Ja juz mam zakopane 100mb PE i nic wiecej nie doloze ;)

Nie przekonuje mnie to. Myślę, że podadzą na ile wymiennik jest w stanie schłodzić 600 m3/h powietrza 32 °C (zakładając stałe zasilanie 7 °C) i moc która z tego wyniknie. Może się okazać, że wyjdzie niedostatecznie duże DZ (aby zapewnić stałe 7 °C przy wymaganym obliczonym przepływie) - choć raczej, nawet w podanych dość ekstremalnych temperaturach, powinno być w miarę lub całkiem okej (po to celuję właśnie w te wymienniki).

Nie przekonuje mnie to. Myślę, że podadzą na ile wymiennik jest w stanie schłodzić 600 m3/h powietrza 32 °C (zakładając stałe zasilanie 7 °C) i moc która z tego wyniknie.

Tyle to ja Ci moge obliczyc. Wymiennik musi miec moc dokladnie 5,025kW zeby przy 600m3/h schlodzic 32stC do 7stC, majac te zasilanie 7stC :) Wiecej nie da rady (temperatura moze sie najwyzej zrownac z 7stC - nizej nie schlodzi). A Ty musisz wtedy wyciagnac z gruntu 5kW czyli ok 170mb rurki PE zakopanej w ziemi. Mozesz wiec ich spokojnie poprosic o wymiennik 5kW dla w/w parametrow i daje Ci glowe obciac ze za wymiennikiem bedziesz mial stale 7stC ;) Tylko obawiam sie, ze to bedzie monstrum :-)

Adamie, co Ty piszesz????? :o Ja nie chcę schłodzić powietrza z 32 do 7 (to chyba nie możliwe glikolem 7, jaki to dałoby rezultat już się i ja nauczyłem liczyć ;) ).Chodzi mi o to, że ja właśnie chcę zobaczyć (i oni to myślę policzą) na ile spadnie temp. powietrza po przejściu przez okna 500-4R i 500-8R (podadzą też opory abym się upewnił że wentyle uciągną), i powiedzą chał macz. BTW, myślę, że nie masz szans uzyskać na oknie 400 przy 400m3 mocy o którą pytałeś (2,5W) nawet przy 8R (ale ja się nie znam ;) )

Aaaa, doczytałem jeszcze raz. Co do zapytania o dobór do mocy latem to też chcesz schłodzić powietrze do temp glikolu :) IMO nie ma opcji choćby chłodnica była wielkości elektrowni Łaziska :D A w ramach hazardu, myślę że dla 400-8R dostaniesz temp. jakieś 19 C (czyli moc około 1,5kW) z oporem bardzo około 30-40 Pa

Adamie, co Ty piszesz????? :o Ja nie chcę schłodzić powietrza z 32 do 7 (to chyba nie możliwe glikolem 7, jaki to dałoby rezultat już się i ja nauczyłem liczyć ;) ).

Alez oczywiscie ze to mozliwe - to sie nazywa nasycenie w fizyce :-) Wyobraz sobie dluga na kilometr rure do ktorej wpuszczasz powietrze +32stC, a na zewnatrz rury jest +7stC. Jaka temperature bedzie mialo na wylocie powietrze ? +7stC :-) Jezeli stworza Ci dla tych parametrow chlodnice o mocy 5kW to bedziesz mial dokladnie +7stC na wylocie przez caly czas (o ile nie wyczerpiesz dolnego zrodla!).

Chodzi mi o to, że ja właśnie chcę zobaczyć (i oni to myślę policzą) na ile spadnie temp. powietrza po przejściu przez okna 500-4R i 500-8R

Ale co to Tobie da? Jezeli napisza np. +20stC. Albo +15stC. Nic to nie daje :) Mnie tam wiecej mowi moc w kW bo ja latwo odniesc chocby do mocy klimatyzatorow!

(podadzą też opory abym się upewnił że wentyle uciągną), i powiedzą chał macz. BTW, myślę, że nie masz szans uzyskać na oknie 400 przy 400m3 mocy o którą pytałeś (2,5W) nawet przy 8R (ale ja się nie znam ;) )

Jezeli dla roznicy 27stC (+7glikol -20stC powietrze) obliczyli dla tych parametrow szesciorzedowa i ona ma moc bodaj 3,6kW (chyba nie?), to dla roznicy 23stC (powietrze +30stC, glikol +7stC) ta moc bedzie prawie ze liniowo mniejsza. Czyli nawet stawialbym ze szesciorzedowa bedzie miala ok 3kW :)

Dzis pani napisala ze nie miala czasu policzyc i policzy jutro! To sie sprawdzi czy mam racje czy glupoty wymyslam ;D

Aaaa, doczytałem jeszcze raz. Co do zapytania o dobór do mocy latem to też chcesz schłodzić powietrze do temp glikolu :) IMO nie ma opcji choćby chłodnica była wielkości elektrowni Łaziska :D A w ramach hazardu, myślę że dla 400-8R dostaniesz temp. jakieś 19 C (czyli moc około 1,5kW) z oporem bardzo około 30-40 Pa

Pesymista! Ja stawiam dla 400-8R ok 3kW. Moze nawet dla 400-6R :)

Aha - stawiam browarek ;D

OK (wnioskowałem dla 32C) poprawiam się: dla 30 C na wejściu obstawiam 17 C (dla 6R +2 C, dla 4R +4 C).

Co mi daje temp. na wyjściu? Mam nadzieję że chłodek (na oszczędności liczę zimą). Odnoszę to tylko do tego co piszą np. Piczman - że tyle-a-tyle robi fajną temperaturkę w upał.

Co mi daje temp. na wyjściu? Mam nadzieję że chłodek (na oszczędności liczę zimą). Odnoszę to tylko do tego co piszą np. Piczman - że tyle-a-tyle robi fajną temperaturkę w upał.

E, to ile bedzie leciec z anemostatow nie ma (w praktyce!) zadnego przelozenia na to ile bedzie w domu! No bo moze leciec 0stC z predkoscia 1m3/h, a moze leciec 0stC z predkoscia 5000m3/h. Liczy sie energia jaka to wniesie do domu, a nie temperatura! :) Mi tam latwiej sobie uzmyslowic ze np. klima do chlodzenia malego pokoju musi miec te 2-3kW. Wiec ja nie licze absolutnie na darmowa klimatyzacje (taka ze skora bedzie cierpnac z zimna;) z tego GWC ale przy rozsadnym podejsciu (typu przyslanianie rolet czy zaluzji w pokojach gdzie nie przebywamy przed sloncem) moze to troche uprzyjemnic zywot :) Do ~200m2 to by musialabyc klima rzedu 15-20kW :-) Dlatego nastepny punkt po zrobieniu GWC - jak sie skutecznie bronic przed zgubnym wplywem slonca :-)