Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hurtownie i sklepy w Szczecinie i okolicach

Recommended Posts

Ostatnimi czasy niektorzy wpsominaja cos o braku informacji na temat hurtowni, sklepow i skladow budowlanych w naszej okolicy. Postanowilem wiec zalozyc ta dyskusje, aby wspomoc innych. Bedzie to w sumie dyskusja w pelni jawna (w odroznieniu od listy wykonawcow) wiec prosze tez czasami uwazac. Moga sie pojawiac wpisy od przedstawicieli w/w firm. Moga zarowno zachwalac swoje firmy jak i kadzic na konkurencje. Ale, moze nie bedzie takich numerow ....

Proponuje, aby na poczatek troche zaawansowanych w budowie osob dodalo tu informacje od siebie. Lepiej bedzie tak, niz najpier 10 pytan a potem jedna odpowiedz. Lepiej bedzie sie polapac poczatkujacym. Beda miemi od razu szanse znalezc to czego szukaja, zamiast pytac i czekac.

Fantom

Informacje jakimi chcialbym sie podzielic, o jednej z pierwszych hurtowni : "Isolacje Polska"

http://www.isolacje.com.pl

Jest to jedna z pierwszych firm jaka napotkalem na etapie budowy, poniewaz sprzedaje materialy wlasnie obejmujace ten zakres. Nie ma duzego wyboru, ale sa to wybrane marki w bardzo dobrym stosunku jakosc/cena. Mozna tam kupic Robena (poroton i dachowki), kominy systemowe IBF, orynnowanie Wavin/Kanion i Plannja, okna Fakro i inne rzeczy. Sa to wiec materialy potrzebne w sam raz do wykonania SSO czy SSZ.

Cenowo : rewelacja. Tylko w jednej hurtowni mialem dokladnie 1% (slownie jeden procent) lepsza cene na materialy. Baaaaardzo mila obsluga i kameralna atmosfera. Klient nie jest traktowany tasmowo. Mozna o wszystkim pogadac i sie dogadac :)

Podsumowujac : zdecydowanie polecam.

Fantom

Dodam od siebie kolejna hurtownie, lezaca na tej samej ulicy (Swierczewska) co Isolacje : "HMB".

Byla to tez jedna z pierwszych hurtowni podczas budowy, a kontak zaczal sie od przedstawicieli ktorzy jezdzili po budowach i "wciskali" oferty. Czyli w sumie mozna bylo poznac oferte i cene itp. Dobre rozpoczecie i to by bylo na tyle. Nie kupilem tam za duzo, bo w samej hurtowni jakos nie znalalzem juz chetnych do obslugi. Jedna osoba odsyalala do drugiej, a ceny z wczesniejszych ulotek nijak mialy sie do cen realnych. Czesto nawet nie potrafiono mi powiedziec ile cos kosztuje ! Na start wszystko trzeba kupowac za gotowke - zadnych przelewow, zaliczek itp.

Skonczylo sie na kilku drobynych zakupach potrzebnych od reki (typu paleta pustakow).

Nie potrafie nawet odnalezc na szybko zadnej strony internetowej tej hurtowni.

Podsumowujac : z mojego doswiadczenia ocena to takie 3-.

Fantom

Kolejnym waznym elementem podczas wiekszosci budow jest beton ;) A powiela sie to na wielu etapach : lawy, chudziak, strop, wience, tarasy ....

Za moich czasow (tak 2009-2010) zawsze najtaniej i najszybciej mialem w Thomas-Beton.

Oprocz tego mozna zamawiac beton przez internet - znowu mozna kilka zloty zaoszczedzic.

A jakby co to sa jeszcze betoniarnie typu : Arbet, Topbeton, Ennstone itd

Fantom

No to ja dorzuce swoje 2 grosze:

Wszystkie materiały do SSO włącznie z dachówką kupowaliśmy w hurtowni Damare - ul.Szczawiowa, ceny b.dobre, rewelacyjna obsługa i terminowość.

Okna połaciowe Dach-Styl-cena praktycznie taka jak u innych, transport był gratis, obsługa w miarę ok.

Temat "Damare" jak widze zostal juz poruszony.

http://www.damare.pl

Hurtownia ma produkty na stan ZZO. Mozna tam kupic pustaki, dachowki, okna polaciowe, orrynnowanie, klinkiery itp. Sporo towaru jest dostepne od reki i lezy na placu - kilkaset metrow od biura. Bez problemu mozna cos zamowic przez internet czy telefon. Pod względem cen na 4+. Jest to kolejna hurtownia ktora moge polecic (z wlasnego doswiadczenia).

Fantom

• 2 weeks później...
Mogę polecić hurtownię Budmaster w Dobrej. Ceny różne, jedne rzeczy trochę taniej, inne trochę drożej. Dach w atrakcyjnej cenie. Dowóz i odbiór końcówek w cenie - przynajmniej w Dobrej. Płatności - jak się zbierze większa kwota. Obsługa OK, czytelne rozliczenia z podaniem ceny jednostkowej i zużycia.

• 2 months później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
Jeśli ktoś buduje ściany z Silki Xelli to mogę polecić hurtownię BUDOWNICZY na ul. Gdańskiej (inna nazwa to APA Strip). Tu znalazłem bloczki w najlepszej cenie. Mają też dużo Ytonga na placu, ale tych cen nie sprawdzałem. Zainteresowanym mogę podać namiar do handlowca, który mnie obsługiwał.

• 3 months później...
Buduję dom własnymi siłami, i do tej pory nie zawiodłem się na REALBUD-zie przy 1 maja. Jak z nimi się po-negocjuje to ceny mają naprawdę świetne. Polecam Panią Dorotę-miła, sympatyczna. Stanęła na głowie żeby załatwić mi nietypowy strop.

• 1 month później...