Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poznan i okolice 2011

Recommended Posts

Właśnie kupiłem działkę na obrzeżach Poznania i zdałem sobie sprawę, ze budowa domu to całkiem niebanalny temat. Zapraszam wszystkich laików będących w podobnej sytuacji do wymiany doświadczeń, kontaktów i porad. Razem raźniej :)

Geopoz, ZDM, Enea i Aquanet to pierwsze przeszkody, z którymi przychodzi mi się zmierzyć. Papierologia zajmie mi chyba ze dwa, trzy miesiące, mam więc czas aby znaleźć ekipę i kierownika budowy. Po dogłębnej analizie wpisów z forum 2010, widzę ze nie będzie to łatwe. Będę wdzięczny za aktualne propozycje.

• 1 month później...

witam! Budowac sie bedziemy w okolicy Poznania :)

My co prawda zlozylismy niedawno dokumenty o pozwolenie na budowe bo niestety papierologia nas zhamowala, na warunki zabudowy czekalismy 5 miesiecy, na projekt 2 miesiace i tak to zeszlo ale idzie ku dobremu :) Aquanet zalatwiony i enea tez. Kierownika znalezlismy za chyba dosc dobra cene. Teraz szukamy taniego betonu B20 na ławy, jak ktos ma namiar to z gory dzieki :)

AGATKA49 ale szybko wam idzie :)

PEDRO76 jak macie zamiar niedlugo ruszyc to lec do enei bo tak okolo 10 miesiecy na prad sie czeka, choc na czas budowy ciut krocej :)

• 4 weeks później...
  • 2 months później...

Witam! My czekamy dopiero na pozwolenie na budowe. Pewnie juz nie uda sie zaczac jeszcze w tym roku, niestety.

Pochwalcie sie co budujecie? My kupilismy projekt o wdziecznej nazwie TK12 pracowni ArchiTeKa. Bedziemy budowac systemem gospodarczym, do SSZ wlasnymi rekami i silami, pomijajac oczywiscie kopanie fundamentow i zalewanie betonem towarowym law, posadzki i stropu.

Pozdrawiamy

• 4 weeks później...

witam,

Bardzo chętnie będę czytać ten wątek ponieważ też zamierzamy budować niedaleko Poznania-tylko 45km...Projekt już mamy kupiony "SKRZAT" z pracowni DOMOWE KLIMATY". Bardzo prosty w budowie domek o powierzchni użytkowej 160m2. Zaczynamy na wiosnę. Działkę, prąd, ogrodzenie(z siatki leśnej) garaż blaszany i projekt już mamy! Teraz tylko pozwolenie na budowę i zaczynamy...Dodam tylko że zamierzamy sami budować, może tylko do dachu zatrudnimy fachowców. Wykończeniówka też we własnym zakresie. :)

pozdrawiam!!!

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Poznan firma ktora wyleje schody zewnetrzne.

Zamierzam sie przeprowadzic do Poznania tam sie tez buduje. Szukam firmy ktora wyleje schody betonowe zewnetrzne i taras? Moze mi ktos poleci? I zastanawiam sie czy jest jakas ksiazka o firmach w Poznaniu i w okolicy Poznania? Jakie firmy co produkuja bo szukam pracy i chce sie zapoznac z rynkiem. Albo jakas gosspodarczo turystyczna ksiazka ktora moge kupic?

• 3 weeks później...

Witam wszystkich!

Zabieram się za budowę w Kiekrzu od strony Rokietnicy. Szukam firm, które wyleją fundamenty, postawią ściany i dalej więźbę oraz pokrycie dachu. Oczywiście nie chodzi o jednego wykonawcę na całość. Na to mnie nie stać. Czytając wypowiedzi widać, że już przez to przeszliście. Możecie kogoś polecić?

• 1 month później...

Witam wszystkich,

na forum rok 2012 bardzo kuleje więc pozwoliłam podpiąć się pod 2011 ;) jako że i tak wszystko zaczęło się w zeszłym roku..

Działeczkę mamy rolną, pod Kórnikiem i w tym roku planuję zacząć budowę. Troszkę się pokomplikowało jak to w życiu i musimy zmienić projekt na mniejszy. Wcześniej mieliśmy Magdę 125m2 z poddaszem użytk. (teraz muszę sprzedać ten projekt co łatwe nie będzie) bo budować będziemy projekt Z78 z Pracowni Z500. Mały domek bo tylko 70m2 ale finansowo tylko na taki możemy sobie pozwolić nie biorąc wielkiego kredytu..

Ze spraw organizacyjnych to mam już wypis i wyrys z działki, mapki do celów projektowych, przeniesione na mnie warunki zabudowy. Na początku marca kupię projekt i od razu mam pytanie czy możecie polecić jakiegoś architekta do adaptacji?? Dobrego i w rozsądnej cenie na terenie Poznania lub okolic?? Jaki jest koszt takiej adaptacji i jak długo sie czeka??

W tym tygodniu zabieram się za przeprawę w sprawie przyłączy czyli odwiedzę Enea i gazownie....

Czy jakieś konstruktywne rady możecie mi udzielić?? Bo ja to zwykłym laikiem jestem i przyznam szczerze, że jest to dla mnie niezła nerwówka takie "budowanie" domu :)

Podobnie jak Ewusia81 widzę, że forum kuleje: tak 2011, jak i 2012. Postanowiłem również kontynuować rok 2011 jako dosyć świeży wątek.

Szukam ekipy murarskiej. Generalnie obdzwoniłem kilkanaście, ale w zasadzie w sensownym czasie dostępnych jest tylko połowa. Jeszcze nie wybrałem. Poszukiwania w Panoramie Firm (pf.pl), jak i Polskich Książkach Telefonicznych (pkt.pl) jak i w mapy.google.pl dały tylko wniosek, że każde z tych źródeł informacji pokazuje różne firmy i firm, które powtarzają się we wszystkich jest niewiele albo wcale, a te które poznałem nie są w nich w ogóle wymieniane.

Nasuwa się więc stwierdzenie, że poczta pantoflowa jest być może najlepszym źródłem informacji. Jakby ktoś podpowiedział, dał namiary na jakiś zaufanych wykonawców, którzy solidnie wywiązywali się u inwestora-forumowicza z powierzonych zadań budowlanych, to byłoby miło.

Czy możecie dobrych fachowców polecić? Pomożecie? :-)

• 3 weeks później...